"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Friday, February 25, 2011

Tentera Mesir adalah penggerak Kebangkitan Rakyat Timur Tengah

http://www.onislam.net/arabic/oimedia/onislamar/images/mainimages/n_24_02_2011_03.jpg
عبد الرحمن منصور
Abdul Rahman Mansor adalah anggota tentera yang menyeru agar rakyat Mesir agar bangkit menentang kezaliman melalui perarakan dalam  tajuk:
"Kita semua Said Khaled,"
Tajuk ini digunakan kerana dalam sejarah Mesir, Said Khalid adalah orang pertama yang berani keluar melakukan tunjuk perasaan.
Terjemahan Google
Tidak ada yang mendengar nama "Abdul Rahman Mansour," yang melayani latihan ketenteraan, sekarang di angkatan bersenjata, sampai beberapa hari lalu, tak seorang pun tahu bahawa Abdel Rahman menyertai Wael Ghoneim, "kecanduan" Laman "Kami semua Said Khaled" bahkan mendedahkan bahawa salah satu ahli koalisi revolusi pemuda 25 Jan.
Terungkap Shadi Al-Ghazali Harb, seorang ahli perikatan untuk mengejutkan mereka mengatakan mereka menyembunyikan sejak pecahnya revolusi yang pengasas laman "Kita semua Said Khaled," yang pertama kali dipanggil keluar dalam demonstrasi pada tarikh 25 Januari, kini seorang tentera di angkatan bersenjata, Abdul Rahman Mansour.
Dia mengatakan perang saat ia berada di "malam hari kesepuluh" dengan 3 orang ahli Dewan Tertinggi angkatan bersenjata pada Selasa malam bahawa Abdel-Rahman Mansour, pemilik pemikiran politik di balik Group, "Kita semua Said Khaled" dan memanggil dalam demonstrasi massa menyeru menumbangkan bekas Presiden Hosni Mubarak, dan aktivis Wael Ghoneim bertanggung jawab untuk sisi teknikal kumpulan.
Tapi patch telah merebak di set "Facebook" Kemudian, saya pastikan bahawa Wael Ghoneim adalah penulis laman "Kita semua Said Khaled," kemudian bergabung Abdul Rahman Mansour sebagai "kecanduan" di halaman pada hari ketiga awal berdirinya, telah bekerja di bergandengan tangan dengan Wael Ghoneim, hingga ke hari dilantik pada Jan 17.
Dia menambah bahawa perang koalisi revolusi Shady menyembunyikan nama Abdul Rahman Mansour, selama tempoh ini kerana kepekaan kedudukannya ia menjadi wajib militer di angkatan bersenjata sejak 17 Januari, sebelum revolusi lapan hari sahaja.
Setelah ahli mahasiswa perang Dewan angkatan bersenjata untuk tidak mengambil tindakan terhadap Mansour, seperti yang dijanjikan oleh pemimpin Agung Tentera Dewan angkatan bersenjata, kumpulan ditempatkan di halaman "Facebook" disebut "Kami menuntut bahawa angkatan bersenjata tidak menjadi sasaran Abdul Rahman Mansour," pengasas Kumpulan, kita semua bahagia ".
Menerima tiga pemimpin adalah program televisyen bahawa al-Faisal, bagaimanapun, apakah apa yang telah dilakukannya untuk kebaikan negara atau tidak, menekankan bahawa apa yang telah dilakukan adalah untuk kebaikan negara tentu.
Siapa yang Mansour Abdul Rahman?
Abdul Rahman Mansour, lahir pada tahun 1987, bandar Mansoura, belajar di Bahagian Maklumat, Fakulti Seni, Universiti Mansoura, dan lulus tahun lalu.
Mempelajari banyak ijazah masyarakat awam dan media akhbar dan menyertai dalam pelbagai persidangan yang membincangkan masalah pembaharuan dan kebangkitan, dan mengatakan rakan-rakannya bahawa ia pengasas terjemahan dokumen-dokumen dan Ikilex dari bahasa Arab. "
Dan mengatakan Ahmed Abdel-Gawad, seorang teman yang di stop kedua, yang diumumkan untuk perpaduan dengan Khalid Saeed, seorang pemuda yang tewas di tangan informan, diwahyukan kepadanya Abdul Rahman Mansour rahsia, dan ia mendirikan Page "Kita semua Said Khaled" dengan seorang teman yang bekerja di Dunia Google .
Ketika ditanya tentang keseriusan ini dan sejauh mana insurans mereka ke e-mel mereka, dll, menjawab bahawa temannya dan temannya (Wael Ghoneim) dalam pendirian laman ini mengkhususkan diri dalam hal ini dan bahawa mereka e-mel anda diasuransikan dan mempunyai program khusus untuk mengamankan e-mel dan komputer mereka daripada hacker dan mengatakan kepadanya bahawa mereka menerima ancaman, melecehkan mereka, membunuh dan panggilan orang yang meminta persahabatan mereka, dll ada kaedah rahsia.
لم يكن أحد يسمع اسم "عبد الرحمن منصور" الذي يقضي خدمته العسكرية الآن في القوات المسلحة، حتى أيام قليلة مضت، ولم يكن أحد يعرف أن عبد الرحمن انضم لوائل غنيم، "آدمن" صفحة "كلنا خالد سعيد" حتى كشف عن ذلك أحد أعضاء ائتلاف شباب ثورة 25 يناير.
وكشف شادي الغزالي حرب عضو الائتلاف عن مفاجأة قال إنهم أخفوها منذ اندلاع الثورة أن مؤسس صفحة "كلنا خالد سعيد" الذي كان أول من دعا للخروج في مظاهرات يوم 25 يناير، هو الآن مجند في القوات المسلحة ويدعى عبد الرحمن منصور.
وقال حرب أثناء وجوده في برنامج "العاشرة مساء" مع 3 من أعضاء المجلس الأعلى للقوات المسلحة مساء الثلاثاء إن عبد الرحمن منصور كان صاحب الفكر السياسي وراء جروب "كلنا خالد سعيد" ودعوة الخروج في مظاهرات حاشدة تطالب باسقاط نظام الرئيس السابق حسني مبارك، وأن الناشط وائل غنيم كان مسئول الجانب التقني في الجروب.
لكن تصحيحا انتشر على مجموعات "فيس بوك" بعدها ليؤكد أن وائل غنيم هو من أنشأ صفحة "كلنا خالد سعيد"، ثم انضم عبد الرحمن منصور ك"أدمن" في الصفحة في اليوم الثالث لإنشائها، وظل يعمل فيها يدا بيد مع وائل غنيم حتى يوم تجنيده يوم 17 يناير.
وأضاف شادي حرب أن ائتلاف الثورة أخفى اسم عبد الرحمن منصور طوال هذه الفترة بسبب حساسية موقفه كونه أصبح مجندا في القوات المسلحة منذ يوم 17 يناير الماضي أي قبل الثورة بثمانية أيام فقط.
وبعد أن طالب حرب أعضاء المجلس الأعلى للقوات المسلحة عدم اتخاذ أي إجراء تجاه منصور، وهو ما تعهد به قادة المجلس العسكري الأعلى للقوات المسلحة، انتشرت المجموعات على موقع "فيس بوك" تسمى "نطالب القوات المسلحة بعدم التعرض لعبد الرحمن منصور "مؤسس جروب كلنا سعيد".
وردت القيادات الثلاثة التي كانت بالبرنامج التليفزيوني بأن الفيصل في ذلك هل ما قام به لمصلحة الوطن أم لا، مؤكدين أن مافعله هو لمصلحة الوطن بكل تأكيد.
من هو عبد الرحمن منصور؟
عبد الرحمن منصور، مواليد عام 1987، من مدينة المنصورة، درس فى شعبة الإعلام بكلية الآداب جامعة المنصورة، وتخرج العام الماضي.
درس العديد من دبلومات المجتمع المدنى والصحافة الإعلامية وشارك فى العديد من المؤتمرات التى تبحث قضايا الإصلاح والنهضة، ويقول عنه أصدقاؤه أنه مؤسس مجموعة  ترجمة وثائق ويكيلكس للغة العربية".
ويروي أحمد عبد الجواد أحد أصدقائه أنه فى الوقفة الثانية التى أُعلنت من أجل التضامن مع خالد سعيد، الشاب الذي قتل على أيدي مخبرين، باح له عبد الرحمن منصور بالسر، وقال إنه أسس صفحة "كلنا خالد سعيد" بصحبة صديق له يعمل فى شركة جوجل العالمية.
وعندما سأله عن خطورة هذا ومدى تأمينهم لبريدهم الإلكترونى وخلافه، فأجابه أن صديقه ورفيقه (وائل غنيم) فى تأسيس هذه الصفحة متخصص فى هذه الأمور وأن بريدهم الإلكتروني الخاص مؤمن ولديهم برامج خاصة بتأمين بريدهم وأجهزتهم من الاختراق وأخبره أنهم يتلقون تهديدات بالتنكيل بهم والقتل ودعوات من قبل أُناسٍ بطلب صداقتهم وغيرها مما لا يخفى من الأساليب.

No comments: