"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Friday, June 24, 2011

Penyakit Berjangkit...Bila 'Folder Jadi Shortcut'

Seperti penyakit, folder menjadi shortcut di dalamthumbdrive atau external hardisk semakin menjadi-jadi pula di kalangan ramai orang dan ini termasuklah kepada saya sendiri..hahaha.. Tidak semestinya folder menjadi shortcutmalah fail yang ada tiba-tiba hilang tanpa dapat dikesan. Saya ingin terangkan sekali lagi secara terperincibagaimana hendak mengembalikan semuanya kepada asal..


Ini adalah paparan external hardisk saya yang telah dijangkiti...
Pertama sekali ada perlu ada program utiliti WinRar...Buka WinRar anda...


Cari external hardik tadi.... Paparan menunjukkan tiada fail shortcut dan fail yang hilang juga telah timbul...
Jangan ingat kita boleh menarik keluar begitu sahaja... Biarkan sahaja winrar anda terbuka .....

Seterusnya, klik start pada taskbar dan cari run... klik pada run tersebut...
Taip perkataan cmd
paparan berikut akan terpapar...

taip perkataan berikut padanya..... attrib -h -r -s /s /d  f:\*.*   (perhatikan f:\*.* ...  itu adalah pengistiharan untuk thumbdrive atau external hardisk anda... jika k..maka gantikan dengan k.. dan begitulah jika lain-lain...)
langkah seterusnya... Enter sahaja...


setelah selesai... buka semua thumdrive atau external hardisk anda... fail telah kembali..namun fail shortcut masih ada... jangan risau..... delete kan sahaja... selamat mencuba..

No comments: