"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Wednesday, November 2, 2011

7 Perkara tertolaknya doa dari langit

http://forum.nooor.com/imgcache/111860.imgcache.jpeg
1- Kamu telah melakukan amal yang memurkakan Allah SWT dan tidak bertaubat serta tidak menyesalinya.
2- Kamu mengakui kamu hamba Allah SWT tetapi kamu tidak berlaku sebagai seorang hamba Allah SWT yang patuh kepada majikanNya.
3- Kamu membaca Al-Quran tetapi kamu tidak memerhatikan perintah-perintah dan larangan-larangan yang terkandung di dalam Al-Quran Nul Karim.
4- Kamu mengakui sebagai umat Nabi Muhammad SAW tetapi tidak berminat untuk melakukan sunnah Rasulullah SAW dan kamu masih tetap makan benda yang haram.
5- Kamu mengakui dunia ini tidak bernilai di sisi Allah SWT walau sesayap nyamuk tetapi kamu masih berasa tenteram dan nyaman di dalamnya.
6- Kamu berkata dunia ini akan hilang tetapi kamu berbuat seakan-akan kekal selamanya.
7- Kamu mengakui Akhirat lebih baik daripada dunia tetapi kamu tidak bersungguh-sungguh dalam usaha amal Akhirat, bahkan kamu tetap mengutamakan dunia daripada Akhirat.
Kitab Tanbihul Ghafilin. Jilid 1 & 2. M/S : 612

No comments: