"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Tuesday, December 6, 2011

Islam agama kedua terbesar di Francis


أربعة ملايين مسلم في فرنسا يشكلون ثاني ديانة في البلاد

أربعة ملايين مسلم في فرنسا يشكلون ثاني ديانة في البلاد
Menteri Dalam Negeri Francis mengesahkan, Islam adalah agama kedua terbesar di Francis setelah penganut agama Islam mencecah 4 juta orang.
Nota ;
Al-hamdulillah. Cahaya Agama Allah SWT  bersinar di bumi Allah, Insya Allah... Allah SWT akan menambah kemakmuran kepada penganut agama Islam di Francis. SubhanAllah.
الجزائر - كونا
2011-12-05 00:02
أكد وزير الداخلية الفرنسي كلود غيون أن مسلمي فرنسا يأتون في المرتبة الثانية من حيث العدد حيث يبلغ عددهم نحو اربعة ملايين نسمة.
جاء ذلك في مؤتمر صحافي مشترك لغيون الأحد 4 دجنبر مع نظيره الجزائري دحو ولد قابلية الذي طالب الحكومة الفرنسية بتوفير الظروف المناسبة لمسجد باريس لتمكينه من لعب دوره الديني والثقافي والحضاري للجزائريين ولجميع المسلمين في فرنسا.
وقال ولد قابلية ان "الجزائر تأمل في ان يستمر مسجد باريس الواقع تحت وصاية الجزائر في الاضطلاع بدوره التاريخي كموقع اشعاع ديني واخلاقي وثقافي لصالح الجزائريين اولا ولجميع المسلمين في العالم".
وأكد ان الجزائر وفرنسا عازمتان على بعث علاقاتهما الثنائية قائلا "نحن عازمون حسب رغبة الرئيسين الجزائري عبدالعزيز بوتفليقة والفرنسي نيكولاي ساركوزي على إعطاء الدفع الضروري لعلاقاتنا في كل الميادين.
ومن جانبه شدد غيون على أن "مسجد باريس يحتل مكانة خاصة جدا فيما يخص مسلمي فرنسا" قائلا ان "سلطة هذا المسجد المعنوية لها إشعاع معتبر وعميد المسجد له مكانة خاصة في تنظيم الاسلام في فرنسا".
وذكر أن "الدين الاسلامي هو ثاني ديانة في فرنسا حيث يوجد نحو أربعة ملايين مسلم".
ويلتقي غيون الذي وصل الى الجزائر الأحد الوزير الأول احمد اويحى لبحث عدد من الملفات أبرزها مراجعة اتفاقية تنقل الأشخاص بين البلدين والتي تعود لعام 1968 ومشكلة احتجاز الرهائن الفرنسيين من قبل تنظيم القاعدة في بلاد المغرب الاسلامي ونشاطاته في منطقة الساحل.
Terjemahan Google
Interior Menteri Claude Guyon bahawa umat Islam di Perancis datang di tempat kedua dari segi bilangan di mana bilangan kira-kira empat juta orang.
Ini datang dalam sidang media bersama untuk Ahad, 4 Disember Guyon dengan rakan sejawatannya dari Algeria itu, Daho Ould Kablia yang menuntut kerajaan Perancis menyediakan keadaan yang sesuai untuk Masjid di Paris, untuk membolehkannya memainkan peranan warisan agama dan budaya semua rakyat Algeria dan umat Islam di Perancis.
Beliau dilahirkan keupayaan untuk "Algeria berharap untuk meneruskan masjid Paris, yang di bawah didikan Algeria dalam menjalankan peranan sebagai radiasi yang bersejarah agama dan moral dan budaya untuk Algeria pertama dan semua umat Islam di dunia."
Beliau menegaskan bahawa Algeria dan Perancis bertekad untuk menghantar hubungan dua hala mereka, sambil berkata, "Kami ditentukan mengikut keinginan kedua-dua presiden Abdelaziz Bouteflika dan Perancis Nicolas Sarkozy memberi dorongan perlu untuk hubungan kita dalam semua bidang.
Bagi pihaknya, menekankan bahawa Gyun "Masjid Paris menduduki tempat yang sangat istimewa bagi umat Islam di Perancis," mengatakan bahawa "kuasa moral masjid ini mempunyai radiasi yang besar dan Dekan masjid mempunyai tempat yang istimewa dalam organisasi Islam di Perancis."
Beliau menyatakan bahawa "Islam adalah agama kedua di Perancis, di mana terdapat kira-kira empat juta orang Islam."
Memenuhi Gyun, yang tiba di Algeria Ahad Perdana Menteri Ahmed Ouyahia untuk membincangkan beberapa fail, terutama sekali kajian semula Konvensyen pergerakan rakyat antara kedua-dua negara yang ke-1968, dan masalah tebusan Perancis yang dipegang oleh al-Qaeda di Maghribi Islam dan aktivitinya di Sahel.

No comments: