"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Friday, December 9, 2011

Turki mewujudkan Facebook Islam

http://images.alwatanvoice.com/news/large/9998310371.jpg
Terjemahan Google
Sekumpulan ahli perniagaan Islam hari ini di Istanbul untuk pelancaran laman web untuk rangkaian sosial-gaya «Facebook» awal tahun 2012, yang akan ditujukan kepada khalayak yang beragama Islam. Meringkaskan «matlamat Slamoworld dot com koleksi utama golongan muda (umat Islam) di sekitar wawasan yang sama dan nilai-nilai hak Islam, di samping cuba untuk tidak menyiarkan maklumat yang bunyi», menurut Ahmed berkata Azimov, timbalan presiden «Keamanan Wad», yang ditubuhkan laman web ini.
Tapak, yang berpusat di Istanbul berasaskan penting untuk beliau, mempunyai dua pejabat cawangan di kedua-dua Moscow dan Kaherah sebagai Mnsagoh diedarkan di 30 buah negara. Dan siaran ujian dilancarkan awal tahun 2012, sasaran 50000000 pengguna dalam tempoh tiga tahun akan datang, menurut Azimov menjelaskan kesan video yang dibuat untuk rangkaian sosial semasa mesyuarat untuk meningkatkan kira-kira 150 wartawan dari negara-negara Islam dan diadakan di institusi berprestij di Istanbul. Ahli perniagaan Rusia yang berasal tarikh untuk Dagestan (Caucasus), bahawa «intipati projek ini adalah untuk mewujudkan satu rangkaian tidak termasuk topik-topik agama dilarang oleh (...) dan dengan itu kita boleh mencapai matlamat ini, akan membentuk sebuah pasukan yang hebat daripada penganjur dan penapis akan disediakan (untuk artikel yang menyiarkan .) Tetapi kita juga bergantung kepada pengguna untuk mengatur diri sendiri dan melakukan penapisan sendiri bahan-bahan yang akan disiarkan ».
Selain siaran pada pengguna, laman ini menawarkan pelbagai perkhidmatan untuk umat Islam, seperti panduan untuk membolehkan bandar-bandar untuk mencari masjid-masjid dan kedai-kedai, produk dikelaskan «lama», serta perkhidmatan susulan kajian selepas sistem rundingan mengenai isu-isu keluarga dan agama. Azimov menegaskan bahawa «Pada masa ini kita sibuk membeli sumber (Islam) Elektronik besar, jadi kami meletakkan pelupusan pengguna rangkaian kami».
The «kami akan cuba untuk pembangunan sebuah ensiklopedia elektronik Wikipedia sebagai seorang Muslim».
Apabila ditanya mengenai pembiayaan projek itu, yang bertanggungjawab bagi mengelak memberi apa-apa nombor, berkata «kita mempunyai wang. Terdapat masalah dalam hal ini ». Beliau menegaskan bahawa pelabur adalah «sekumpulan ahli perniagaan dari dunia Islam».
أعلنت مجموعة من رجال الأعمال المسلمين اول من أمس في إسطنبول عن إطلاق موقع إلكتروني للتواصل الاجتماعي على طراز «فيسبوك» بداية العام 2012، على أن يستهدف جمهورا مسلما. ويلخص «هدف ـ سلاموورلد دوت كوم ـ الرئيسي بجمع الشباب (المسلمين) حول رؤية مشتركة وقيم إسلامية صحيحة، بالإضافة إلى محاولة عدم بث معلومات غير سليمة»، بحسب ما أعلن أحمد عظيموف نائب رئيس مؤسسة «سلام وورد» التي أنشأت الموقع.
والموقع الذي يتخذ من إسطنبول مقرا أساسيا له، يملك مكتبين فرعيين في كل من موسكو والقاهرة كما يتوزع منسقوه في 30 بلدا. وينطلق البث التجريبي بداية العام 2012، ليستهدف 50 مليون مستخدم خلال السنوات الثلاث المقبلة، بحسب ما شرح عظيموف على اثر فيلم فيديو قدم لشبكة التواصل الاجتماعي خلال لقاء جمع نحو 150 صحافيا من دول مسلمة وعقد في مقر المؤسسة الفخم في إسطنبول. وأوضح رجل الأعمال الروسي الذي تعود أصوله إلى داغستان (القوقاز)، أن «جوهر هذا المشروع يقضي بإنشاء شبكة لا تتضمن مواضيع يحرمها الدين (...) وكي نتمكن من تحقيق ذلك، سوف نشكل فريقا كبيرا من المنظمين كما ستتوافر فلاتر (للمادة التي تبث). لكننا نعتمد أيضا على المستخدمين حتى ينظموا أنفسهم بأنفسهم ويقوموا بفلترة المواد التي ستبث».
بالإضافة إلى ما يبثه المستخدمون، يقدم الموقع خدمات مختلفة للمسلمين من قبيل دليل للمدن يسمح بتحديد موقع مساجد ومتاجر المنتجات المصنفة «حلال»، وكذلك خدمة لمتابعة الدراسة عن بعد ونظام للاستشارات حول قضايا دينية وعائلية. وأشار عظيموف الى أنه «حاليا نحن منهمكون بشراء موارد (إسلامية) إلكترونية ضخمة، حتى نضعها بتصرف مستخدمي شبكتنا».
أضاف «سنحاول استحداث موسوعة إلكترونية تكون بمثابة موسوعة ـ ويكيبيديا ـ إسلامية».
وعندما سئل عن تمويل المشروع، تهرب المسؤول من إعطاء أي أرقام قائلا «لدينا المال. ما من مشكلة في هذا الخصوص». وأشار إلى أن المستثمرين فيه هم «مجموعة من رجال الأعمال من العالم الإسلامي».

No comments: