"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Saturday, June 16, 2012

7 Langkah Mencapai Mukmin Profesional


http://i29.tinypic.com/2w20cah.jpg
1- Menentukan arah hidup.
Hidayah adalah petunjuk daripada Allah SWT buat manusia dalam pengembaraannya yang panjang.
2- Menetapkan tujuan hidup.
Ibadah adalah misi hidup yang menjadi penjamin untuk mencapai " Visi Hidup " di dunia dan Akhirat ; tujuan dan keperluan; juga material dan kerohanian.
3- Mengikut jalan Islam.
Agama Islam adalah jalan yang lurus dan tulus menuju Allah SWT. Kebahagiaan bukan hanya di hujung jalan, tetapi di sepanjang jalan.
4- Menyediakan bekalan hidup.
Solat adalah silah- Hubungan yang menjadi Energi, hati, emosi, akal dan fizikal dalam kehidupan.
5- Memiliki  pendorong hidup.
Zikrullah adalah syarat bahagia bila rasa kehambaan dan rasa bertuhan dapat dihayati semasa menimba Hikmah tersirat disebalik ujian.
6- Mengatsi halangan hidup.
Dosa adalah belenggu penjerat jiwa yang menjanjikan resah dan lemah. Taubat adalah wadah kemerdekaan untuk menuju Allah SWT.
7- Menghadapi kesudahan hidup.
Mati bukanlah satu pengakhiran, tetapi satu permulaan kepada satu perjalanan yang tidak akan berakhir. Ia petanda awal... sama ada akan bahagia atau derita, selamanya!.
Rujukan :
Mukmin Profesional . M/S : 100.
Maksud surah A-Nahli, ayat : 97.
" Barangsiapa yang mengerjakan amal saleh, baik laki-laki maupun perempuan dalam keadaan beriman, Maka Sesungguhnya akan kami berikan kepadanya kehidupan yang baik[839] dan Sesungguhnya akan kami beri balasan kepada mereka dengan pahala yang lebih baik dari apa yang Telah mereka kerjakan."
[839]  Ditekankan dalam ayat Ini bahwa laki-laki dan perempuan dalam Islam mendapat pahala yang sama dan bahwa amal saleh harus disertai iman.
http://www.ebnmaryam.com/vb/t181743.html
http://i29.tinypic.com/2w20cah.jpg

No comments: