"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Wednesday, December 18, 2013

IlmuHai jiwa-jiwa nan tenang kembalilah kepada Ku (Allah) dengan reda dan diredai, maka masuklah hamba Ku, masuklah ke dalam surga Ku. (QS Al Fajr 89:27-30).
kita mencari pelbagai ilmu,tetapi ilmu apa yang membukakan hijab hati kita,iaitu Ilmu iman. yang sesungguhnya hati yang kotor itulah terhijab daripada melihat cahaya nur iman,Apakah ilmu iman itu,ilmu iman yang dibangsakan berhubung Roh,Malaikat dan Nur,iaitu Amanah perjanjiank kita sewaktu di dalam rahim ibu yang dibangsakan alam Roh.

Sekali lagi, malangnya kebanyakan manusia itu tidak mempercayai akan Amalan Rasulullah kerana Mereka dihijab ilmu(bukan ilmu iman), Ilmu ilmu kitab,ilmu ilmu sesawang,ilmu ilmu yang tidak mengikut syariat,ilmu ilmu yang tidak mengikut tertib/tertil sebagaimana perintah2 ayat alquran yang turun secara berperingkat2.

Di zaman Rasullulah dahulu, tidak adapun pelbagai ilmu yang ada seperti sekarang. Umat di zaman Rasullulah diberikan kefahaman tentang Tawakal, Yakin, Ihsan, dan Reda iaitu dibangsakan  Ilmu Iman yang terletak pada Amalan syahadah yang punyai syarat,rukun,sahbatal,kafiat dan adab didalam rukun islam pertama itu.…… dan kebanyakan mereka telah berjaya kembali kepada Allah semasa mereka masih hidup lagi, ….semasa mereka masih berjasad lagi,kerana mereka itu berhubung dengan Makhluk yang tidak binasa iaitu daripada kejadian Nur,siapa dari kejadian Nur itu? iaitu Roh,Malaikat serta Nur muhammad.


Ketahuilah jasad dipelihara oleh Allah taala adalah dengan mengenal Makhluk kemulian ciptaan Allah taala iaitu ,Roh,malaikat,nur,apa kesukaan Malaikat,apa kesukaan roh wajib mengetahuinya,kesukaan malaikat itu adalah bila Roh bernafsukan mutmainnah iaitu bersih suci dan apa kesukaan roh mutmainnah itu,adalah hati yang bersih hati yang sentiasa,setiap saat tanpa putus dari zikrullah iaitu manusia yang melaksanakan Amanah perjanjian Tersebut.

Sememangnya, Allah tidak terjangkau oleh akal fikiran dan imaginasi,… tetapi Allah itu laisa kamislihi, dan Allah tidak dekat dan jauh,kerana Allah itu Esa,yang dekat dengan urat leher itulah Roh (iman)
MasyaAllah…

Ilmu Allah itu luas,ilmu merompak pun ilmu juga,Carilah ilmu yang dibangsakan mengikut amalan Rasulullah saw,iaitu mengetahui susunan ilmullah dan susunan ismullah 

Ahli hidayah itu adalah dari keturunan Rohani Rasulullah saw yang menunjukkan jalan untuk mendapatkan hidayah Allah taala.Dan mengikut syariat yang ditetapkan didalam alquran dengan mengikut secara tertib,tertil,susunan didalam segala hal walaupun didalam hall beramal iaitu amalan yang tidak disentuh lagi dizaman ini(kembali asing akan ilmu iman ini) iaitu ILMU iman yang dibangsakan Mengenal akan Roh,Malaikat,Nur...Iman itu adalah Cahaya Nur(tertulis di dalam alquran) Allah taala yang mencipta Nur,dan tugas siapa yang menyampaikan Nur itu?tugas para malaikat iaitu malaikat utusan Allah,dan menyampaikan Nur itu kepada Roh yang bersih suci,siapa roh yang suci bersih tu iaitu Roh bernafsukan mutmainnah,dan bagaimana Roh mutmainnah bersih suci itu hadir?kerana seorang itu melaksanakan amanah perjanjian didalam perut ibu yang dibangsakan alam Roh(bukankah bayi itu ahli syurga?dan bersih suci(nafsu mutmainnah)?bukankah ahli syurga itu yang bernafsukan mutmainnah,radiah,mardhiah,kamaliah(tertulis didalam alquran)dan membersihkan hati dengan zikrullah untuk merapatkan/sebatikan kembali dengan Roh mutmainnah dan mengikut syariat dalam beramal.Mana letaknya amalan ini? ia terletak pada amalan syahadah Rukun islam pertama.Kenapa pada rukun islam pertama?

Kerana didalam Rukun Islam pertama itu mempunyai 2kalimah syahadah.
Kalimah Tauhid Lailahaillallah Mempercayai Hanya Allah Taala sahaja yang Esa(Diri mempercayai Allah taala esa,Diri Islam)
Kalimah Rasul iaitu MuhammadRasulullah,Rasulullah saw punyai Hati,dimana Cahaya nur (Iman)itu terletak kalau bukan dihati?


Disini Tauhid+Iman(islam+iman) iaitu sesudah ISLAM wajibkan diri BerIMAN,kerana Allah dan Rasulullah saw mengajak kepada Beriman.Itu kerana Rukun islam pertama itu adalah 2kalimah syahadah iaitu Tauhid tanda islam,Iman tanda mengikut Perintah Allah iaitu Alquran dan Rasulullah..Ini dipanggil ILMU iman pada Amalan syahadah.

Dan juga Perintah Alquran yang turun secara Berperingkat itu pula adalah Surah Al-Alaq 
1-5
 rasulullah menunjukkan  amalan iman sebagaimana yang allah firman dalam ayat pertama yang turun " iqraq bismirabbikal lazi kholak " ertinya Sebutlah NAMA ALLAH yang menjadikan...(dimana nak sebut)..kholakal insan namin alaq.. (sebutlah dihati..kamu jadi insan)..iqraq warabbukal akram... Bila kamu dah insan, kamu sebut allah, allah memuliakanmu...allazi allamabil kalam, baru allah ajar kamu dengan kalam, allamal insan nama lam ya lam...dan barulah allah ajar kamu apa yang tak kamu ketahui...

Perintah susunan ayat Alquran diturunkan secara berperingkat itu menunjukkan Membersihkan hati dengan menyebut nama Allah iaitu zikrullah,dimana mahu zikrullah itu?iaitu zikrullah dihati(sebut Allah dihati) .TANDA bersih hati itu adalah,hati sudah dapat mendengar sebutan Allah dengan Sendirinya/seluruh anggota jasad turut berzikrullah,dan berhubung dengan Roh insan iaitu Roh mutmainnah barulah hadirnya Malaikat utusan Allah serta Nur ciptaan Allah taala.

Disini adalah penerangan serba sedikit tentang Amalan syahadah iaitu Ilmu iman yang dibangsakan  perjanjian dialam Roh atau didalam perut ibu,Amalan syahadah punyai syarat,rukun,kafiat,adab dan didalam alquran sebut sekiranya  tidak mengetahui sesuatu perkara,ketamulah ahli zikr iaitu ahlu hidayah.Apa yang saya masukkan ini adalah penerangan dari ahli hidayah,iaitu keturunan Rohani Rasulullah sawNo comments: