"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Saturday, November 1, 2014

Alquran itu bahasa Arab?


Usul kalam menyatakan Alquran itu bahasa Arab,
benar Alquran itu bahasa Arab,
jelas zahir ayat alquran,
sekiranya menolak ia telah kufur dan perlu kembali mengucap2 kalimah syahadat .

Baiklah,disini Alquran itu bahasa arab dan diturunkan dikalangan bangsa yang berbahasa Arab,ini zahir ayat alquran tetapi dari sudut bayan pula? Mari baca akan apa yang dikongsikan ini.

Siapa yang menyampai kalam alquran kepada Rasulullah saw? iaitu Malaikat Jibrail As.
DIsini 3kali malaikat memeluk Rasulullah saw(sewaktu perintah wahyu pertama surah al-alaq 1-5 turun di gua hira) kerana apa awalnya Baginda saw tidak faham akan apa yang  dismpaikan oleh Malaikat Jibrail As.?  kerana yang awal datang itu hanya cahaya yang tidak difahami oleh baginda saw.

Jadinya disini,Alquran itu bahasa arab pun benar dan bahasa malaikat juga betul,malaikat utusan Allah taala,
ini kefahaman Alquran iaitu dipanggil Al-Furqan(hidayah)

Untuk mendapatkan kefahaman alquran ini bukan dengan membaca,Tetapi mahukan belajar akan usul kalam,usul mantik,usul bayan dan usul tahqiq ini dengan ilmu dan amalnya.

Semoga kita memperbaikkan amalan2 yang belum lagi kita sempurnakannya.

akan bersambung,insyaAllah.

No comments: