"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Sunday, February 27, 2011

mubarak jatuh kerana kekejamannya melampau terhadap tahanan

http://www.youm7.com/images/NewsPics/large/s220119112728.jpg
Terjemahan Google
Akhbar melaporkan, "New York Times" Amerika dengan judul "rejim Mubarak dan hubungannya dengan serangan World Trade Center" bahawa sistem kaedah bekas Presiden Mesir Hosni Mubarak soal siasat bergantung pada brutal penyeksaan adalah alasan utama di balik munculnya pelampau seperti Omar Abdel Rahman, yang ditahan untuk pembentukan tumbuh nya bom besar di basement gedung World Trade Center, meletup pada sore hari 26 Februari 1993, menewaskan enam orang.
Penulis artikel, Jim Dwyer, Presiden Mubarak, yang merupakan simbol bagi penindasan militan Islam dan quartering dasar luar negeri AS, telah memberikan kesan signifikan dalam kehidupan di New York lebih dari seorang pemimpin asing terkini, dan pergi ke bahawa kebencian terhadap militan telah menyebabkan mereka untuk melancarkan serangan luar negeri.
Combo Dwyer bagaimana Mubarak menjadi presiden selepas pembunuhan Anwar Sadat pada tahun 1981, dalam proses serangan yang dilancarkan oleh sekumpulan Islamis Rahman pemimpin mereka itu, dan walaupun bercakap tentang sebuah rencana untuk bocor sebelum pembunuhan itu, dan beratus-ratus ditangkap dari Islam, termasuk Abdul-Rahman, tapi beberapa dari mereka bawah bebas dan melakukan pembunuhan.
Mereka yang terlibat dalam pembunuhan itu atau yang berfikir bahawa mereka berkaitan dengan orang mati, ditahan di sel dibina pada abad 12, dan menerbitkan beberapa dari mereka selama bertahun-tahun, dan melihat bahawa itu adalah tugas umat Islam untuk melancarkan serangan terhadap "dengan bangunan-bangunan kapitalisme" kerana Perikatan Barat dengan Presiden Mubarak.
Ketika ia bertemu dengan wartawan Abdul-Rahman pada tahun 1993, dan bertanya tentang nya hubungan Bmfjry Trade Center yang menghadiri ucapannya, beliau menjawab: "Soalan macam ini dikenali hanya di Mesir," Mubarak Vsjon dipersiapkan untuk seperti sebuah penghinaan ".
Dia menambah: "Para tahanan diseksa dengan sengatan listrik, dan anjing gila, dan besi panas, yang telah meletakkannya di kulit, serta bergantung dari langit-langit dengan tangan dan kaki mereka dan dipukul dengan kayu dan kabel dan gangguan seksual."
"New York Times" bahawa Abdel Rahman didapati bersalah merancang serangan baru, termasuk usaha pembunuhan terhadap Presiden Mubarak ketika ia datang untuk PBB, dan pengeboman terowong menuju ke New York.
Penulis menunjukkan bahawa Amerika Syarikat yang digunakan pihak berkuasa Mesir sampai selepas peristiwa 11 September untuk melakukan penyiasatan dan soal siasat dianggap pelanggan Amerika sendiri haram.
ذكرت صحيفة "نيويورك تايمز" الأمريكية تحت عنوان "نظام مبارك وعلاقته بهجمات مركز التجارة العالمى" أن تبنى نظام الرئيس المصرى السابق حسنى مبارك لأساليب استجواب تعتمد على التعذيب الوحشى كان السبب الرئيسى وراء ظهور المتشددين أمثال عمر عبد الرحمن، الذى ألقى القبض عليه لقيام أتباعه بزراعة قنبلة كبيرة فى الطابق السفلى من مبنى مركز التجارة العالمى، انفجرت ظهر يوم 26 فبراير 1993، مما أسفر عن مقتل ستة أشخاص.
وقال كاتب المقال، جيم دواير، إن الرئيس مبارك، والذى كان رمزا لقمع المتشددين الإسلاميين ولإيواء السياسة الخارجية الأمريكية، كان له تأثير كبير على الحياة فى نيويورك أكثر من أى زعيم أجنبى آخر، وذهب إلى أن كراهية المتشددين له دفعتهم إلى شن هجمات خارج البلاد.
وسرد دواير كيف أصبح مبارك رئيساً بعد اغتيال أنور السادات عام 1981، فى عملية هجوم شنها مجموعة من الإسلاميين كان عبد الرحمن أميرهم حينها، ورغم أن الحديث عن وجود مؤامرة تسرب قبيل عملية الاغتيال، وألقى القبض على مئات من الإسلاميين بينهم عبد الرحمن، إلا أن بعضهم ظل حرا ونفذ عملية القتل.
وهؤلاء المتورطون فى عملية الاغتيال أو ممن اعتقد أنهم على صلة بالقتلى، اعتقلوا فى زنزانة بنيت فى القرن الـ12، وأفرج عن بعضهم على مر الأعوام، ورأى أنه من واجب المسلمين شن هجمات ضد "صروح الرأسمالية" بسبب تحالف الغرب مع الرئيس مبارك.
وعندما التقى عبد الرحمن بالصحفيين عام 1993، وسئل بشأن علاقته بمفجرى مركز التجارة الذين كانوا يحضرون خطبه، فأجاب: "مثل هذا النوع من الأسئلة غير معروف سوى فى مصر"، فسجون مبارك كانت معدة لمثل هذا الإذلال".
وأضاف: "المعتقلون كانوا يعذبون بالصعقات الكهربائية، والكلاب المسعورة، والحديد الساخن الذى كان يضعونه على الجلد، فضلاً عن تعليقهم من السقف من أيديهم وأرجلهم وضربهم بالعصى والأسلاك والاعتداء الجنسى عليهم".
وأشارت "نيويورك تايمز" إلى أن عبد الرحمن أدين بتخطيط هجمات جديدة، منها محاولة اغتيال الرئيس مبارك عندما أتى إلى الأمم المتحدة، وتفجير الأنفاق المؤدية لنيويورك.
ولفت الكاتب إلى أن الولايات المتحدة استخدمت السلطات المصرية حتى بعد أحداث 11 سبتمبر لإجراء التحقيقات والاستجواب بشكل يعتبره العملاء الأمريكيون أنفسهم غير قانونى

No comments: