"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Sunday, March 13, 2011

30 dipenjarakan oleh anuar sadat kini ulamak dibebaskan

http://www.onislam.net/arabic/oimedia/onislamar/images/mainimages/aboods3201112182924.jpg
Terjemahan Google
Pejabat keamanan Mesir dikeluarkan untuk saudara-Aboud Al-Tarek dari penjara 2011/12/03 Omziaha Sabtu selepas tiga puluh tahun di penjara kerana mereka ditangkap selepas pembunuhan bekas Presiden Mesir, Anwar Sadat atas tuduhan merancang untuk membunuh dia dan dijatuhi hukuman penjara selama 25 tahun tetapi tetap ditahan tetapi akhir kalimat .
Perundangan Mesir telah dihukum klik dalam perhambaan 20 Mac 1982 jenayah, atas tuduhan penyertaan dengan persetujuan dan untuk membantu dalam pembunuhan Sadat, dan kejahatan pemilikan dan pengambilalihan senjata api, peluru dan bahan letupan tanpa kebenaran, dan penggunaan tujuan melakukan pembunuhan politik.
Pada 6 Januari 1985 meratifikasi Mesir bekas Presiden Hosni Mubarak, hukuman yang dijatuhkan oleh mahkamah jenayah untuk menghukum puak penjara seumur hidup untuk semua kos, kecuali tuduhan cuba menggulingkan rejim dengan kekerasan, yang dihukum dan dihukum 15 tahun.
Dikeluarkan dan Aboud Al-Tarek, yang pemimpin Pertubuhan Jihad, yang biara pembunuhan Sadat, dari penjara Tora (selatan-barat Kaherah) dan berada di anggota keluarga menunggu dan beberapa pemimpin Jemaah Islamiyah.
Dalam komen pertamanya selepas keputusan untuk membebaskan kata Aboud Al-Setelah meninggalkan ladang penjara, ia tidak akan mencalonkan diri untuk pemilihan parlimen dan pemilihan presiden, dan bersetuju bahawa pindaan perlembagaan yang diajukan, dan akan memilih "ya" untuk pindaan perlembagaan dalam sebuah referendum yang dijadualkan 19 Mac menyeru Kristian dan Muslim untuk bersatu dan tidak untuk membolehkan skim diskriminasi berjaya.
Ini diumumkan Abboud, Tarek Al-Zomor tengah sukacita dan sorak-sorai nama mereka dan berdoa kepada Allah dan untuk mengulangi zoom dan menghibur daripada penerima keluarga dan anggota kumpulan, ia akan pergi ke Kabinet dan Majlis Tertinggi Angkatan Bersenjata untuk mengucapkan terima kasih kepada Msadegthma dan bersetuju untuk membebaskan mereka, menyatakan sokongan mereka terhadap Dewan Tertinggi Angkatan Bersenjata dalam pengurusan urusan negara untuk tempoh peralihan.
Para Abboud dari pintu penjara suplemen pertanian, beliau dan sepupunya, dengan siapa ia berbagi penjara selama tiga puluh tahun, ke depan tahun ini untuk berkorban untuk Mesir dan negara yang mempunyai revolusi orang, mengekspresikan kesenangan akan dikeluarkan pada hari yang sama yang sekarang sedang didorong oleh Habib al-Adli dan pemimpin dari penjara dalaman dan penghapusan apa yang mereka lakukan di hak rakyat.
Para Abboud dia tidak akan lari bukan untuk presiden atau parlimen, mengatakan bahawa pencalonan dirinya pada tahun 2005 dan Perisytiharan platform adalah tujuan cuba namanya berada di tempat kejadian, dan untuk menahan orang berbanding dia untuk Mubarak pada idea-idea dan visi, tapi sekarang sudah tidak akan berjalan dan akan nasional pasukan dan warga dalam revolusi dan dalam gerakan menuju kestabilan.
Dipanggil klik Koptik untuk mempertahankan kesatuan mereka dengan Muslim, dan menekankan keterikatan mereka ke rencana kedua dari Perlembagaan sekarang untuk melindungi Mesir dan rakyat perselisihan atau divisi, tapi dia tidak keberatan pendedahan dari substansi untuk referendum pada orang untuk mengatakan pendapatnya yang, menekankan bahawa mereka akan bekerja untuk advokasi damai, menambah bahawa ia akan mengumumkan pembentukan Parti politik dalam beberapa hari mendatang, menyangkal bahawa akan ada berundur dari inisiatif untuk menghentikan keganasan, katanya, menambah bahawa pekerjaan saat ini Islam dengan cara damai atau kompromi mereka.
Dewan angkatan bersenjata, yang mengambil alih di Mesir sejak penggulingan bekas Presiden Anwar Sadat pada tarikh 11 Februari lalu, mengadopsi resolusi hari Jumaat untuk pembebasan tahanan Islam.
Bekas Menteri Dalam Negeri Habib el-Adli menggunakan kuasa di bawah keadaan kecemasan beberapa kali untuk menolak keputusan mahkamah memerintahkan pembebasan mereka setelah berakhirnya kalimat mereka.
Hal ini seharusnya untuk melepaskan Al-Aboud, seorang bekas pegawai di Tentera Perisikan, pada tahun 2006, sementara surat arahan itu dikeluarkan untuk pembebasan Tarek Al-Zomor pada tahun 2003 untuk pertama kalinya, namun belum dilaksanakan. The Aboud Tarek Al-counter 69 tahanan politik, Majlis Tertinggi memutuskan untuk melepaskan angkatan bersenjata.
Dewan menunjukkan bahawa orang dikeluarkan akan ditempatkan dalam masa percubaan selama lima tahun.
أفرجت السلطات الأمنية المصرية عن الشقيقين طارق وعبود الزمر من السجن السبت 12-3-2011 بعد ثلاثين عاما أمضياها في السجن إذ ألقي القبض عليهما بعد اغتيال الرئيس المصري الأسبق أنور السادات بتهمة التخطيط لقتله وصدر ضدهما حكم بالحبس 25 عاما ولكنهما ظلا معتقلين رغم انتهاء فترة عقوبتهما.
وكان القضاء المصري قد حكم على الزمر في 20 مارس 1982 بعقوبة الأشغال الشاقة المؤبدة، عن تهمتي الاشتراك بطريق الاتفاق والمساعدة في قتل السادات، وجريمة حيازة وإحراز أسلحة نارية وذخائر ومفرقعات بدون ترخيص، واستعمالها بغرض ارتكاب اغتيال سياسي.
وفي 6 يناير 1985 صدق الرئيس المصري السابق حسني مبارك، على الحكم الصادر من محكمة الجنايات بمعاقبة الزمر بالسجن المؤبد عن جميع التهم المنسوبة إليه، عدا تهمة محاولة قلب نظام الحكم بالقوة، والتي عوقب فيها بالسجن 15 عاما.
وتم الإفراج عن طارق وعبود الزمر، اللذين كانا من قيادات تنظيم الجهاد الذي دير عملية اغتيال السادات، من سجن طرة (جنوب غرب القاهرة) وكان في انتظارهما أفراد أسرتهم وبعض قيادات الجماعة الإسلامية.
وفي أول تصريحات له بعد قرار الإفراج أكد عبود الزمر عقب مغادرته سجن المزرعة، أنه لن يرشح نفسه للانتخابات البرلمانية ولا الرئاسية، وأنه يوافق على التعديلات الدستورية المطروحة، وسيصوت بـ"نعم" للتعديلات الدستورية في الاستفتاء المقرر 19 مارس الجاري، داعيا الأقباط والمسلمين للتوحد وعدم السماح لمخططات التفرقة بالنجاح.
وأعلن عبود وطارق الزمر وسط الزغاريد والهتافات باسمهما وبالدعاء إلى الله وترديد التكبير والتهليل من المستقبلين له من أسرته وأعضاء الجماعة، أنه سيتوجه إلى مجلس الوزراء والمجلس الأعلى للقوات المسلحة لتقديم الشكر على مصادقتهما وموافقتها على الإفراج عنهما، معلنين تأييدهما للمجلس الأعلى للقوات المسلحة في إدارتها لشئون البلاد للفترة الانتقالية.
وأوضح عبود من على باب سجن ملحق المزرعة، أنه وابن عمه الذي شاركه السجن طوال ثلاثين عاما، قدما هذه السنوات فداء لمصر والوطن الذي قام شعبه بالثورة، معبرا عن سعادته أن يتم الإفراج عنه في ذات الأيام التي يساق فيها حبيب العادلى وقيادات الداخلية للسجون والقضاء على ما ارتكبوه في حق الشعب.
وأكد عبود أنه لن يترشح لا للرئاسة أو البرلمان، معتبرا أن ترشيحه في 2005 وإعلان برنامج انتخابي كان بغرض محاولة أن يكون اسمه مطروحا على الساحة، وأن يعقد الناس مقارنة بينه وبين مبارك في الأفكار والرؤى، لكنه الآن لن يترشح وسيشارك القوى الوطنية والمواطنين في ثورتهم وفى تحركهم نحو الاستقرار.
ودعا الزمر الأقباط للتمسك بوحدتهم مع المسلمين، وأكد تمسكهم بالمادة الثانية من الدستور الآن حماية لمصر والشعب من الفتنة أو التفرقة، لكنه لم يمانع في أن تعرض المادة للاستفتاء على الشعب ليقول رأيه فيها، مشددا على أنهم سيعملون على الدعوة السلمية، مضيفا أنه سيعلن إنشاء حزب سياسي خلال الأيام المقبلة، نافيا أن يكون هناك تراجع عن مبادرة وقف العنف، مضيفا أن التيار الإسلامي يعمل بالدعوة السلمية ولا تنازل عنها.
وأصدر المجلس الأعلى للقوات المسلحة، الذي يتولى زمام الأمور في مصر منذ الإطاحة بالرئيس السابق أنور السادات في 11 فبراير الماضي، قرارا الجمعة بالإفراج عن السجينين الإسلاميين.
وكان وزير الداخلية السابق حبيب العادلي استخدم سلطاته في إطار حالة الطوارئ ليرفض مرات عدة قرارات قضائية تأمر بالإفراج عنهما بعد انتهاء فترة عقوبتهما.
وكان يفترض الإفراج عن عبود الزمر، الضابط السابق في الاستخبارات العسكرية، في 2006، بينما صدر أمر بالإفراج عن طارق الزمر في 2003 للمرة الأولى، لكنه لم ينفذ. ويعد طارق وعبود الزمر في عداد 69 سجينا سياسيا قرر المجلس الأعلى للقوات المسلحة الإفراج عنهم.
وأوضح المجلس أن الأشخاص المفرج عنهم سيوضعون تحت المراقبة خمس سنوا

No comments: