"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Monday, February 6, 2012

Solat amat bahaya semasa haid tetapi amat baik semasa hamil

http://quran-m.com/firas/ar_photo/1204371044life_secret_011.jpg
Pergerakkan semasa solat seperti rukuk dan sujud amat baik buat ibu yang sedang hamil kerana membantu kesuburan bayi tetapi solat amat bahaya buat wanita yang sedang haid kerana pergerakkan semasa solat boleh menambah kandungan darah dalam rahim.
مجلة المجتمع/ أثبتت الدراسات الطبية الحديثة أن حركات البدن والرياضة مثل الصلاة تفيد كثيراً النساء الحوامل، كما أنها تضر كثيراً الحائضات، لأن المرأة المصلية عندما تؤدي السجود والركوع يزيد جريان الدم إلى الرحم، بالإضافة إلى أن خلية الرحم والمبيض شبيهة بخلية الكبد التي تجذب كثيراً من الدماء.
ولا شك أن رحم الحامل يحتاج إلى الدماء الوفيرة لكي تغذي الجنين ولتصفية الملوثات من دمه، وعندما تؤدي الحامل الصلاة، فإنها تساعدها في إيصال الدم بوفرة إلى الجنين.
أما الحائض إذا أدت الصلاة فإنها تسبب اندفاع الدم بكثرة إلى رحمها، مما يؤدي إلى فقدانه ونزوله في دم الحيض.
ويقدر حجم الدم والسوائل المفقودة من جسم المرأة أيام الحيض ب 34 ملي لتر من الدم ومثله من السوائل، ولو أدت الحائض الصلاة فإنها تتسبب في هلاك الجهاز المناعي بجسمها؛ لأن كريات الدم البيضاء التي تقوم بدور مهم في المناعة، تضيع عبر دماء الطمث المفقودة من الجسم.
ونزيف الدم بصفة عامة يزيد من احتمالات العدوى بالأمراض، أما الحائضات فقد حفظهن الله سبحانه من العدوى بتركيز كريات الدم البيضاء في الرحم خلال الدورة الشهرية لكي تقوم بالمدافعة والحماية ضد الأمراض.
أما إن صلت المرأة أثناء الحيض فإنها تفقد الدماء بقدر هائل وتفقد معها كثيراً من كريات الدم البيضاء، مما يعرض سائر أعضاء جسمها مثل الكبد والطحال والغدة الليمفاوية والمخ للمرض، وتظهر هنا حكمة منع الصلاة أيام الحيض للنساء حتى يطهرن، كما وصفه القرآن علي انه أذى بقوله.
بالإضافة إلى أن تحريك الجسم لا سيما في السجود والركوع، يزيد سيل الدماء إلى الرحم ويسهل فقدانه هباءً، بالإضافة إلى ما يسببه من نقص الأملاح المعدنية من الجسم. وينصح الأطباء في فترة الطمث بالاستراحة وتناول الوجبات الغذائية، لكي لا يضيع من الجسم الدم وسائر الأملاح الثمينة، وهنا تتضح أيضاً حكمة منع الصوم أيضاً للنساء الحيض.

بقلم يوسف أبو بكر المدني
Terjemahan Google :
Majalah Mujtama'
Terbukti kajian perubatan bahawa yang pergerakan moden badan itu dan sukan seperti solat yang adalah sangat berguna untuk wanita hamil, dan ia menyakiti 1 banyak haid, kerana wanita serologi apabila sujud plumbum dan tunduk peningkatan aliran darah ke rahim, di samping yang 1 sel rahim itu dan ovari-seperti sel, hati, yang menarik banyak darah.
Tidak ada keraguan bahawa rahim keperluan hamil menjadi darah yang mencukupi untuk menyuburkan janin dan untuk menapis bahan pencemar dari darah, dan apabila mengandung memimpin solat, beliau telah membantu dalam penyampaian darah kepada janin yang banyak.
Seolah-olah seorang wanita haid membawa sembahyang, mereka kerap menyebabkan perlumbaan darah ke rahim, mengakibatkan kerugian, dan datang darah haid.
Dianggarkan bahawa isipadu darah dan cecair yang hilang dari tubuh wanita semasa haid dengan 34 ml darah dan seperti cecair, walaupun menyebabkan wanita 1 haid berharap mereka menyebabkan yang kemusnahan sistem imun badannya; kerana itu sel-sel darah putih yang memainkan peranan yang penting dalam imun hilang melalui darah yang haid hilang dari badan .
Pendarahan dan darah secara umumnya meningkatkan risiko jangkitan, tetapi Tuhan Hfezhen haid kepekatan jangkitan sel-sel darah putih di dalam uterus semasa kitaran haid supaya anda Bamadafh dan perlindungan terhadap penyakit.
Tetapi jika 1 bersembahyang wanita semasa haid, mereka kehilangan darah seperti banyak seperti yang besar dan kehilangan mereka banyak sel darah putih, meletakkan yang ahli lain tubuhnya seperti hati, limpa, limfoma tiroid dan otak penyakit itu, dan menunjukkan di sini kebijaksanaan mencegah hari doa haid bagi wanita sehingga Atehrn, seperti yang diterangkan oleh Al-Quran sebagai bahaya dengan berkata .
Di samping itu menggerakkan badan, terutamanya dalam sujud dan rukuk, meningkatkan aliran darah ke rahim dan mudah hilang dengan sia-sia, sebagai tambahan kepada apa yang disebabkan oleh kekurangan garam mineral dari badan. Doktor mengesyorkan haid yang lain, makan makanan ringan, supaya tidak akan hilang dari badan darah dan lain-lain mineral berharga, dan di sini juga mencerminkan kebijaksanaan berpuasa juga menghalang haid untuk wanita.
Oleh Yousef Abu Bakar awam
Rujukan:
http://www.ibtesama.com/vb/showthread-t_47283.html

No comments: