"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Sunday, April 10, 2011

Mubarak membenarkan asetnya di luar negara disiasat


http://media.almasryalyoum.me/sites/default/files/imagecache/highslide_zoom/photo/2011/04/10/228/untitled-1_copy.jpg
Terjemahan Google
Bekas Presiden Hosni Mubarak dalam rakaman audio pertama sejak beliau digulingkan bahawa ia memutuskan untuk meluluskan pendedahan akaun bank rahsia keluar dari Mesir dan aktiva real estat yang dimiliki oleh luar baik secara langsung atau tidak langsung, untuk menghilangkan untuk membayar kos yang katanya bertujuan merosakkan dirinya dan mendengar keluarganya sebagai Dia menekankan bahawa «mengekalkan semua hak-hak undang-undang» bagi siapa saja yang sengaja membahayakan dan reputasinya dan reputasi keluarganya.
Dalam sambutannya, yang disiarkan di «Arab» Space Mubarak mengungkapkan rasa sakit, yang ia sebut «kempen tidak adil disasarkan penyalahgunaan kepada reputasi saya dan mencabar integriti saya dan sikap saya dan sejarah ketenteraan dan politik, yang bekerja keras melalui ke Mesir dan orang-orang yang», mengatakan bahawa hal itu tidak akan tetap «diam dalam menghadapi kempen terhubung palsu dan fitnah, pencemaran nama baik dan usaha terus merosakkan reputasi saya dan »integriti saya.
Dan bahawa «tidak berlaku melainkan yang benar» dalam kata-kata mantan presiden memutuskan «penolakan terhadap apa yang mempromosikan dirinya dari tuduhan dan kejuruteraan» dia bersetuju untuk memberikan tanda tangan kepada Jaksa Agung menyatakan persetujuannya untuk pendedahan akaun rahsia dia dan ahli keluarganya di luar Mesir.
The Mubarak Jaksa Agung dan mengelakkan ahli keluarga dari membuang hotel di Mesir dan menghantar surat melalui Jabatan permintaan Luar Negeri dicegah dari bertindak dalam perhitungannya Albenekp luar Mesir sesuai dengan laporan yang diterima dan mengatakan ia sedang diselidiki oleh tekanan kekayaan inflasi bekas Presiden haram.
Mubarak mengatakan, «Saya bersetuju bahawa saya dalam korespondensi atau tanda-tanda tangan membolehkan Umum Mesir Jaksa Penuntut untuk meminta dariKementerian Luar Negeri Mesir kenalan semua kementerian luar negeri di semua negara di dunia untuk meyakinkan mereka sendiri dengan isteri saya dan saya ke pendedahan baki luar negeri kami sejak belum saya bekerja dengan tindakan awam tentera, politik, dan sampai saat , dan begitu yakin rakyat Mesir bahawa bekas bosnya di rumah hanya memiliki satu aset dan akaun bank Mesir, menurut dia didedahkan tentang »pendedahan kewangan akhir.
Dia menambah bahawa ia juga bersetuju untuk «memberikan dokumen-dokumen atau tanda-tanda tangan mengaktifkan Jaksa Agung Mesir melalui kenalan Kementerian Luar Negeri Mesir dengan semua kementerian luar negeri di semua negara di dunia untuk mengambil tindakan undang-undang yang tepat untuk melihat apakah isteri saya dan saya dan setiap anak saya Alaa dan Gamal mempunyai real estat atau aktiva real estat langsung atau tidak langsung, baik komersil atau peribadi sejak belum saya bekerja dengan tindakan awam tentera, politik, dan untuk »tarikh.
Mubarak menggambarkan laporan media dan anggota keluarganya memiliki aset besar real estat luar Mesir sebagai tuduhan palsu dan dugaan.
Dijelaskan bahawa tindakan ini akan mengesahkan ini bahawa «unsur-unsur dan sumber-sumber dana dan milik putra saya Alaa dan Gamal jauh dari kecurigaan pengaruh menjajakan atau mengambil keuntungan secara haram atau melanggar undang-undang».
Ketua menyimpulkan bahawa subjek dan keluarganya di bawah tahanan rumah di Sharm el-Sheikh, setelah menggulingkan sebuah revolusi popular berlangsung 18 hari rezimnya diperpanjang sejak tahun 1981, mengatakan «Mesir akan selalu bagi kita semua adalah tujuan dan harapan, menurut Allah dan orang-orang Mesir, dan memukul pada kelajuan yang baik anak-anak mereka».
ال الرئيس السابق حسني مبارك في أول تسجيل صوتي له منذ الإطاحة به إنه قرر الموافقة على الكشف عن سرية حساباته البنكية خارج مصر وعن الأصول العقارية التي يمتلكها في خارج سواء بشكل مباشر أو غير مباشر لإزالة لدفع الاتهامات التي قال إنها تستهدف النيل منه ومن سمعه أسرته كما أكد أنه «يحتفظ بكافة حقوقه القانونية» تجاه كل من تعمد النيل منه ومن سمعته وسمعة أسرته.
وفي الكلمة التي بثتها قناة «العربية» الفضائية أعرب مبارك عن ألمه مما أسماها «حملات ظالمة تستهدف الإساءة إلى سمعتي والطعن في نزاهتي ومواقفي وتاريخي العسكري والسياسي الذي اجتهدت خلاله من أجل مصر وأبنائها»، مؤكدًا على أنه لن يلتزم الصمت «في مواجهة تواصل حملات الزيف والافتراء والتشهير واستمرار محاولات النيل من سمعتي ونزاهتي».
ولأنه «لا يصح إلا الصحيح» على حد قول الرئيس السابق فإن فإنه قرر «دحضًا لما يتم الترويج له من إدعاءات وإفتراءات» أنه يوافق على تقديم أي توقيعات إلى النائب العام تفيد موافقته على الكشف عن سرية حساباته هو وأفراد أسرته خارج مصر.
وكان النائب العام منع مبارك وأفراد أسرته من التصرف في ممتلكاتهم داخل مصر وأرسل خطابات عبر وزارة الخارجية تطلب منعه من التصرف في حساباته البنيكة خارج مصر بناء على بلاغات تلقاها ويقول إنه يحقق فيها تؤكد تضخم ثروة الرئيس السابق بطرق غير مشروعة.
وقال مبارك «أوافق على أن أتقدم بأى مكاتبات أو توقيعات تمكن النائب العام المصرى بأن يطلب من وزارة الخارجية المصرية الإتصال بكافة وزارات الخارجية فى كل دول العالم لتؤكد لهم موافقتى أنا وزوجتى على الكشف عن أي أرصدة لنا بالخارج منذ اشتغالى بالعمل العام عسكريًا وسياسيًا و حتى تاريخه، و ذلك حتى يتأكد الشعب المصري من أن رئيسه السابق يمتلك بالداخل فقط أرصدة وحسابات بأحد البنوك المصرية طبقًا لما أفصحت عنه في إقرار الذمة المالية النهائي».
وأضاف إنه يوافق أيضًا على «تقديم أي مكاتبات أو توقيعات تمكن النائب العام المصرى من خلال وزارة الخارجية المصرية الاتصال بكافة وزارات الخارجية في كل دول العالم لاتخاذ الإجراءات القانونية المناسبة للكشف عما إذا كنت أنا وزوجتى وأي من أبنائي علاء وجمال نمتلك أي عقارات أو أي أصول عقارية بشكل مباشر أو غير مباشر سواء كانت تجارية أو شخصية منذ اشتغالى بالعمل العام عسكريًا وسياسيًا وحتى تاريخه».
ووصف مبارك تقارير إعلامية تفيد امتلاكه وأفراد أسرته أصولاً عقارية ضخمة خارج مصر بأنها ادعاءات كاذبة ومزعومة.
ووضح أن هذه الإجراءات ستؤكد هذا أن «عناصر ومصادر أرصدة وممتلكات أبنائي علاء وجمال بعيدة عن شبهة استغلال النفوذ أو التربح بصورة غير مشروعة أو غير قانونية».
وختم الرئيس الذي يخضع وأفراد أسرته للإقامة الجبرية في شرم الشيخ بعد أن أطاحت ثورة شعبية استمرت 18 يومًا بنظامه الممتد منذ عام 1981 بالقول «ستظل مصر دائماً لنا جميعاً هى الهدف و الرجاء، وفق الله مصر وشعبها، وسدد على طريق الخير خطى أبنائها».

Wawancara CNN dengan mangsa rogol tentera gadafiHikmah Wuduk

http://img683.imageshack.us/img683/7095/wuduk.jpg
Hikmah Mengambil  Air Wuduk
Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini”.
Penjelasan 1 : Dalam kehidupan seharian, kita tidak terlepas dari melakukan dosa lidah dan berkata perkara yang tidak sepatutnya.
2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, putihkanlah mukaku di akhirat kelak. Janganlah Kau hitamkan muka ku ini”.
Penjelasan 2 : Ahli syurga wajahnya putih berseri-seri.
3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, “Ya Allah, berikanlah hisab-hisabku di tangan kananku ini”.
Penjelasan 3 : Ahli syurga diberikan hisab-hisabnya melalui tangan kanan.
4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisabku di tangan kiriku ini."
Penjelasan  4 : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya melalui tangan kiri.
5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,”Ya Allah, lindungilah daku dari terik matahari di padang Mahsyar dengan Arasy -Mu”.
Penjelasan  5 : Panas di Padang Mahsyar tidak terkira ibarat matahari sejengkal di atas kepala.
6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,”Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini”
Penjelasan  6 : Seharian kadangkala kita terdengar orang mengumpat, memfitnah dan sebagainya.
7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan.”Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim”.
Penjelasan 7 : Ahli syurga akan melintasi titian Siratul Mustaqqim dengan pantas sekali.
8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,”Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat-tempat maksiat”
Penjelasan  8 : Qada’ dan Qadar kita di tangan Allah.
Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Begitu juga dengan aturan mengambil wudhu’. Di dalam tertibnya, sebenarnya tersembunyi hikmah yang sama sekali tidak kita jangka. Maka, bersyukurlah dan sentiasalah mengerjakan solat dengan permulaan wudhu’ yang sempurna.
Rujukan :

7 Perkara menghalang kekhusyukkan dalam solat

http://photos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs243.snc1/9020_148734503701_676143701_2668944_7996892_n.jpg
1-Menggantungkan gambar di ruang solat( Selain daripada ayat suci Al-Quran ).
2-Memakai pakaian yang bertukisa, bergambar dan berwarna-warni.
3-Tidak makan apabila hidangan telah tersedia, sedangkan anda dalam keadaan lapar.
4-Solat dalam keadaan menahan kencing atau air besar.
5-Solat dalam keadaan terlalu mengantuk.
6-Solat di hadapan atau di belakang mereka yang sedang berbincang.
7-Solat dalam keadaan marah atau dalam keadaan bernafsu.
Rujukan :
Berdialog Dengan Allah SWT .M/S : 50.

Wuduk melahirkan 7 sifat kerohanian/spritual

http://islam.dunyahalal.com/islam_dunyahalal_com/media/Image/hikmah-mengambil-air-wuduk_500x188.jpg
1-Melahirkan perasaan untuk bertaubat kepada Allah SWT.
2-Menyesal diatas dosa yang telah dilakukan.
3-Menghilangkan perasaan cinta kepada dunia.
4-Menghilangkan perasaan riak dan tidak mengharap pujian dari mana-mana pihak.
5-Menghilangkan bengga diri.
6-Menghilangkan sifat khianat dan menipu.
7-Menghapuskan sifat dengki.
Rujukan:
Berdialog dengan Allah SWT, m/s: 51.