"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Tuesday, March 1, 2011

Umat Islam akan melebihi 1/4 penduduk dunia tahun 2012


http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcT17jq6JrT1B0AxTF90dPydU2hqwIqxw0hd44MscEIBsPHgMyyu
Tarikh: 21/03/1432 sesuai 25-02-2011 | pembaca: 716
Manual / diharapkan dapat meningkatkan jumlah Muslim di seluruh dunia pada 35% dalam dua puluh tahun akan datang, naik dari 1,6 bilion umat Islam di 2010-2200000000 pada tahun 2030, setiap bererti bahawa perkadaran dari jumlah keseluruhan - berbanding dengan seluruh penduduk dunia -
Akan mencapai suku ini, berbanding dengan proporsi yang lebih tinggi daripada orang-orang Kristian antara 30 dan 35%, menurut sebuah kajian baru yang diterbitkan oleh "Bio" agamaAmerika dan kehidupan awam, baru-baru ini.
Penyelidikan - yang berjudul: "Masa Depan penduduk Muslim di dunia" - bahawa kadar pertumbuhan tahunan umat Islam akan meningkat selama dua dekad seterusnya menjadi 1,5% berbanding 0,7% untuk masyarakat agama-agama lain pada 2030.
Menurut statistik dari Institut Amerika, perkadaran umat Islam sekarang sebanyak 23.4% daripada penduduk 6,9 bilion penduduk dunia, dan dalam 20 tahun akan menambah jumlah negara yang akan mempunyai sejumlah Muslim untuk seorang Muslim juta paling sedikit 79 negara berbanding dengan jumlah saat ini 72.
Kajian ini menyarankan bahawa Muslim merupakan Dua puluh tahun kemudian, 26.4% dari jumlah keseluruhan penduduk planet ini, yang akan kemudian 8.3 bilion orang, perakaunan selama hampir satu perempat.
Unjuran didasarkan pada "Bio" Amerika dengan kadar demografi sejak awal 1999 dan bahkan 2010, serta andaian tentang bagaimana untuk melanjutkan harga ini dalam dua puluh tahun ke depan, dan mereka mengira perubahan politik yang terjadi pada iklim politik di Amerika Syarikat atau negara-negara Eropah, yang secara signifikan dapat mempengaruhi pola penghijrahan kaum muslimin, misalnya.
التاريخ: 21/3/1432 الموافق 25-02-2011 | القراء: 716
حجم الخط: تكبير | تصغير
المختصر/ من المتوقع أن يزيد عدد المسلمين حول العالم بنحو 35%  في السنوات العشرين القادمة، ليرتفع من 1.6 مليار مسلم في 2010م إلى 2.2 مليار نسمة بحلول عام 2030م؛ أي ما يعنى أن نسبتهم الإجمالية -مقارنة بباقي سكان العالم-
ستصل إلى الربع، مقابل نسبة أعلى للمسيحيين تتراوح بين 30 و35%، وفق دراسة جديدة نشرها مركز "بيو" الأمريكي للدين والحياة العامة، مؤخرا.
وأظهرت الدراسة - التي جاءت بعنوان: "مستقبل السكان المسلمين في العالم" - أن معدل النمو السنوي للمسلمين سيرتفع خلال العقدين المقبلين إلى 1.5% مقابل 0.7% لشعوب باقي الديانات بحلول 2030م.
وفقا لإحصاءات المعهد الأمريكي فإن نسبة المسلمين الآن تبلغ 23.4% من عدد سكان العالم البالغ 6.9 مليارات نسمة، وفى غضون 20 عامًا سيرتفع عدد الدول التي سيبلغ عدد المسلمين فيها إلى مليون مسلم على الأقل إلى 79 دولة مقارنة بالعدد الحالي وهو 72 دولة.
ورجحت الدراسة أن يشكل المسلمون بعد عشرين عامًا 26.4% من إجمالي سكان الكوكب الذي سيبلغ عندها 8.3 مليارات نسمة، أي نسبة الربع تقريبا.
وتستند توقعات "بيو" الأمريكي إلى المعدلات الديموجرافية منذ بداية عام 1999م وحتى 2010م، بالإضافة إلى افتراضات حول كيفية أن تستمر هذه المعدلات في السنوات العشرين القادمة، كما أنها تضع في اعتبارها التغيرات السياسية التي طرأت على المناخ السياسي في الولايات المتحدة أو الدول الأوربية، والتي يمكن أن تؤثر بشكل كبير على أنماط هجرة المسلمين إليها، على سبيل المثال.
المصدر: الهيئة نت

Tentera udara USA kembali ke Libya


http://www.hespress.com/_img/usaforcelyb.jpg
Terjemahan Google
Kata Kolonel David Lapan, jurucakap Pentagon mengatakan AS kembali penyebaran-tentera angkatan laut dan udara terhadap Libya pada waktu tumbuh tuntutan antarabangsa untuk menamatkan kuasa pemimpin Libya Muammar Gaddafi.
Juru bicara itu berkata: "penganalisis kami bekerja dan rancangan untuk pelbagai keadaan kecemasan dan saya pikir itu yang pasti bahawa kita kembali mengerahkan kekuatan kita sehingga kita dapat menyediakan keupayaan dan fleksibiliti yang cukup untuk membuat keputusan dan sekali mengadopsi pilihan."
Untuk bahagiannya, menunjukkan bahawa U. S. Hillary Clinton dalam sebuah sidang akhbar di Geneva di sela-sela keikutsertaannya dalam pertemuan enam belas Majlis Hak Asasi Manusia, bahawa mungkin ada keperluan untuk menyokong usaha kemanusiaan oleh pasukan Amerika Syarikat laut di Mediterranean.
Clinton telah dibahas sejumlah langkah untuk menekan rejim Gaddafi dan membekukan aset keluarga dan boleh dipindahkan ke mahkamah, telah mengesampingkan campur tangan tentera AS di Mediterranean.
Menunjukkan bahawa pemindahan pasukan Amerika Syarikat laut mungkin untuk menyokong usaha kemanusiaan dari orang Libya, dan menunjuk untuk mendapatkan bantuan AS kepada orang-orang yang terkena di sempadan $ 10 juta dari organisasi yang bersangkutan di lapangan dan untuk memenuhi keperluan asas pekerja Libya dan lain-lain yang terjebak dengan peristiwa di Libya, baik dari sisi Mesir atau Tunisia bersempadan dengan Libya.
قال الكولونيل ديفيد لابان المتحدث باسم البنتاغون إن الجيش الامريكي أعاد نشر قواته البحرية والجوية حول ليبيا في الوقت الذي تتصاعد فيه المطالبات الدولية بإنهاء حكم الزعيم الليبي معمر القذافي.
وقال المتحدث "لدينا مخططون يعملون وخطط طوارئ مختلفة وأعتقد أنه من المؤكد أننا نعيد نشر قواتنا كي نتمكن من توفير قدرات ومرونة كافية بمجرد اتخاذ قرارات وتبنى خيارات".
ومن جانبها أشارت وزيرة الخارجية الأمريكية هيلارى كلينتون فى مؤتمر صحفي فى جنيف على هامش مشاركتها فى الاجتماع السادس عشر لمجلس حقوق الإنسان، إلى أنه قد تكون هناك حاجة إلى دعم الجهد الإنساني من قبل القوات البحرية الأمريكية في البحر المتوسط.
وقد تناولت كلينتون عدة تدابير للضغط على نظام القذافى وتجميد أرصدة عائلته وربما تحويله للمحاكمة، واستبعدت التدخل العسكري الأمريكي فى البحر المتوسطـ.
مشيرة إلى أن إعادة نشر القوات البحرية الأمريكية ربما يكون لدعم الجهود الإنسانية للشعب الليبي، وأشارت إلى مساعدات أمريكية للمضارين على الحدود بمبلغ 10 ملايين دولار للمنظمات المعنية على الأرض والوفاء بالحاجات الأساسية لليبيين والآخرين من العمال الذين عُلقوا بسبب الأحداث فى ليبيا، سواء من الجانب المصري أو التونسي على الحدود مع ليبيا.

Kebangkitan rakyat menguasai peralatan tentera di Bandar Darul Bhaida'

Saudariku

Saudariku

Jangan Engkau singkap kerudungmu agar engkau tak menyesal,
Jaga kecantikanmu jika engkau menginginkan kehormatan,
Agar tak menginginkamu'macan' yang paling dekat pun,
Jangan berpaling dari petunjuk Rabb sedetik pun,
Gigit kuat-kuat sepanjang hayatmu supaya engkau beruntung,
Tiadalah Rabbmu lalim dalam membuat syariat-Nya,
Pegang teguhlah agar engkau selamat,
Kemajuan dalam ketelanjangan bukan milik orang islam,
Busana tabarruj jika engkau menginginkan,berharga murah,
Sedangkan kesucian butuh pengorbanan untuk membelanya,
Jangan engkau perlihatkan kecantikan ini pada amnusia,
Selain pada suami,atau kerabat yang mahram,
Aku tak ingin melihatmu berbuat bodoh,
Kebenaran wahai saudaraku adalah bila engkau belajar,
Tapi tak jemu-jemunya aku mengatakan,
Saudariku,wahai putri al-KHALIL milikilah rasa ,malu.Pengajaran Dari Kisah Nabi Musa dengan wanita penzina

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1lvD8cOE866teldJZToUAlO9vJrZjq-kZOgsld-Iqxplp41ja
Pada suatu senja yang lenggang, terlihat seorang wanita berjalan terhuyung-huyung. Pakaiannya yang serba hitam menandakan bahawa ia berada dalam dukacita yang mencekam. Kerudungnya menangkup rapat hampir seluruh wajahnya. Tanpa hias muka atau perhiasan menempel di tubuhnya. Kulit yang bersih, badan yang ramping dan roman mukanya yang ayu, tidak dapat menghapus kesan kepedihan yang tengah meruyak hidupnya. Ia melangkah terseret-seret mendekati kediaman rumah Nabi Musa a.s. Diketuknya pintu pelan- pelan sambil mengucapkan uluk salam. Maka terdengarlah ucapan dari dalam “Silakan masuk”.
Perempuan cantik itu lalu berjalan masuk sambil kepalanya terus merunduk. Air matanya berderai tatkala ia Berkata, “Wahai Nabi Allah. Tolonglah saya. Doakan saya agar Tuhan berkenan mengampuni dosa keji saya.”
“Apakah dosamu wahai wanita?” tanya Nabi Musa a.s. terkejut.
“Saya takut mengatakannya.”jawab wanita cantik. “Katakanlah jangan ragu-ragu!” desak Nabi Musa.
Maka perempuan itupun terpatah bercerita, “Saya… telah berzina.
“Kepala Nabi Musa terangkat, hatinya tersentak. Perempuan itu meneruskan, “Dari perzinaan itu saya pun…lantas hamil. Setelah anak itu lahir, langsung saya… cekik lehernya sampai… mati,” ucap wanita itu seraya menangis sejadi-jadinya. Nabi Musa berapi-api matanya. Dengan muka berang ia mengherdik, “Perempuan bejad, enyah kamu dari sini! Agar siksa Allah tidak jatuh ke dalam rumahku kerana perbuatanmu. Pergi!”… teriak Nabi Musa sambil memalingkan mata kerana jijik.
Perempuan berwajah ayu dengan hati bagaikan kaca membentur batu, hancur luluh segera bangkit dan melangkah keluar. Dia terantuk-antuk keluar dari dalam rumah Nabi Musa. Ratap tangisnya amat memilukan. Ia tidak tahu harus kemana lagi hendak mengadu. Bahkan ia tidak tahu mahu dibawa kemana lagi kaki-kakinya. Bila seorang Nabi saja sudah menolaknya, bagaimana pula manusia lain bakal menerimanya? Terbayang olehnya betapa besar dosanya, betapa jahat perbuatannya. Ia tidak tahu bahawa sepeninggalnya, Malaikat Jibril turun mendatangi Nabi Musa.
Jibril lalu bertanya, “Mengapa engkau menolak seorang wanita yang hendak bertaubat dari dosanya? Tidakkah engkau tahu dosa yang lebih besar daripadanya?” Nabi Musa terperanjat. “Dosa apakah yang lebih besar dari kekejian wanita pezina dan pembunuh itu?” Maka Nabi Musa dengan penuh rasa ingin tahu bertanya kepada Jibril. “Betulkah ada dosa yang lebih besar daripada perempuan yang nista itu?”
“Ada!” jawab Jibril dengan tegas. “Dosa apakah itu?” tanya Musa a.s. “Orang yang meninggalkan sholat dengan sengaja dan tanpa menyesal. Orang itu dosanya lebih besar dari pada seribu kali berzina.”
Mendengar penjelasan ini Nabi Musa kemudian memanggil wanita tadi untuk menghadap kembali kepadanya. Nabi Musa memohonkan ampunan kepada Allah untuk perempuan tersebut. Nabi Musa menyedari, orang yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja dan tanpa penyesalan adalah sama saja seperti berpendapat bahawa sembahyang itu tidak wajib dan tidak perlu atas dirinya. Bererti ia seakan-akan menganggap remeh perintah Tuhan, bahkan seolah-olah menganggap Tuhan tidak punya hak untuk mengatur dan memerintah hamba-Nya.
Sedang orang yang bertaubat dan menyesali dosanya dengan sungguh-sungguh bererti masih mempunyai iman di dadanya dan yakin bahawa Allah itu berada di jalan ketaatan kepada-Nya. Itulah sebabnya Tuhan pasti mahu menerima kedatangannya.
Malah dalam satu hadis Nabi s.a.w. berkata “sesiapa yang meninggalkan sembahyang dengan sengaja, maka ia kafir terang-terangan” (H.R. Atthabarani)
Dalam hadis Nabi s.a.w. disebutkan : “Orang yang meninggalkan sholat lebih besar dosanya dibanding dengan orang yang membakar 70 buah Al-Quran, membunuh 70 nabi dan bersetubuh dengan ibunya di dalam Ka’bah. Dalam hadis yang lain disebutkan bahawa orang yang meninggalkan sholat sehingga terlewat waktu, kemudian ia mengqadanya, maka ia akan disiksa dalam neraka selama satu huqub. Satu huqub adalah delapan puluh tahun. Satu tahun terdiri dari 360 hari, sedangkan satu hari di akhirat perbandingannya adalah seribu tahun di dunia.”
Al-Ghazzali berkata: “Jika ada orang berkata, bahawa ia telah mencapai satu tingkat disisi Allah s.w.t. hingga ia tidak wajib sembahyang, maka tidak ragu dibunuh orang itu, dan membunuh orang yang seperti itu lebih afdal dari pada membunuh 100 orang kafir.”
Ahmad bin Hanbal berkata: “Tidak sah berkahwin dengan wanita yang meniggalkan sembahyang, tetapi dalam mazhab kami: Berkahwin dengan wanita kitabiyah dzimmiyah lebih baik daripada berkahwin dengan wanita yang meniggalkan sembahyang.”
Demikianlah kisah Nabi Musa dan wanita penzina, mudah-mudahan menjadi pelajaran bagi kita dan timbul niat untuk melaksanakan kewajiban sholat dengan istiqomah. Subhanakallahumma wabihamdika asyhadu allaa ilaaha illa anta, astaghfiruka wa atuubuilaiik.

Dermawan paling kaya di dunia

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR3-MW5YfCpkav1flHZcVW89_bKPoRq4EcNlakrKxQTS0wur7AiDQ
Saiyidina Abu Bakar r.a. merupakan seorang hartawan dan juga jutawan yang sanggup dengan rela hati ikhlas memberikan seluruh harta bendanya bagi suatu perjuangan suci, lalu sanggup pula hidup miskin kerananya. Beliau adalah diantara orang yang mula-mula sekali memeluk Islam dan menjadi sahabat baginda Rasulullah s.a.w yang paling karib serta paling disayangi.
Sebelum memeluk Islam lagi Saiyidina Abu Bakar r.a. sudah terkenal sebagai seorang bangsawan Arab yang kaya, baik akhlak serta di hormati oleh masyarakat Quraisyh Mekah. Tetapi setelah ia memeluk Islam, beliau merupakan tokoh Islam yang utama sekali dengan mengorbankan seluruh harta bendanya bagi menegakkan agama Islam di Tanah Arab. Dikalangan para sahabat dialah orang yang paling murah hati dan dermawan sekali.
Pernah dalam peperangan Tabuk, Rasulullah telah meminta pada sekalian umat Muslimin agar mengorbankan harta mereka pada jalan Allah. Maka datanglah Saiyidina Abu Bakar r.a. membawa seluruh harta bendanya, lalu diletakkan antara dua tangan baginda. Melihat banyaknya harta yang dibawa oleh Abu Bakar r.a. itu baginda menjadi terkejut lalu bertanya kepadanya: “Hai sahabatku yang budiman, kalau sudah seluruh harta bendamu kau korbankan, apakah lagi yang akan kau tinggalkan untuk anak-anak dan isterimu?.” Pertanyaan Rasulullah s.a.w. dijawab oleh Saiyidina Abu Bakar r.a. dengan tenang sambil tersenyum, katanya: “Saya tinggalkan mereka Allah dan rasul-Nya.” Demikianlah kehebatan jiwa Saiyidian Abu Bakar Al-Siddiq r.a. yang tiada bandingannya di dunia hingga hari ini.

Nabi Idris menikam mata iblis menjadi buta

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSbdt7DDb9GIU2w-nmWDRftaY5hYxFWl1SD73N9V0aQsImiJggyFQ
Dalam sebuah kitab diterangkan bahawa pada suatu hari sedang Nabi Idris a.s. duduk menjahit bajunya, maka dengan tiba-tiba berdiri di hadapan pintu rumah Nabi Idris seorang lelaki yang tidak dikenali dan ditangannya terdapat sebiji telur. Lalu ia berkata: “Wahai Nabi Idris! Bolehkah Tuhan kamu memasukkan dunia ini ke dalam telur yang sedang aku pegang?” Apabila Nabi Idris mendengar kata-kata lelaki itu, tahulah ia bahawa yang berbicara dengannya itu adalah iblis.
Lalu Nabi Idris berkata kepadanya: “Datanglah dekat aku dan tanyalah apa yang hendak kamu ketahui.” Setelah iblis menghampirinya maka Nabi Idris pun berkata: “Tuhanku boleh memasukkan dunia ini ke dalam apa saja, jangankan dalam telur yang kamu pengang itu, bahkan ia dapat memasukkan dunia ini ke dalam lubang jarum yang aku pegang.”
Setelah menjawab soalan yang dikemukakan oleh iblis itu, Nabi Idris dengan pantas mencucuk mata iblis dengan jarum yang ada di tangannya. Alangkah terperanjatnya iblis dengan tindakan yang tidak diduga sama sekali. Lalu iblis pun lari meninggalkan Nabi Idris yang telah membutakan sebelah matanya.Iblis itu buta sebelah matanya sehingga tiba saat kebangkitan junjungan besar kita Nabi Muhammad s.a.w.

Gas di israeil meningkat 5 kali ganda-Bekalan dari mesir dihentikan

http://www.aljazeera.net/mritems/images/2007/5/15/1_692692_1_34.jpg
Terjemahan Google
Farouq Abdul Aziz wrote:
Rangkap harga bahan bakar minyak di Israel dan wilayah Palestin pada peringkat lima kali selepas penamatan mengepam gas ke Mesir juga melihat harga naik tinggi di Jordan dan Lebanon selepas penamatan Pipa Gas Arab.
ahli tenaga Disebut di Israel untuk mencari alternatif lain untuk tenaga dan tidak bergantung pada set Mesir dan pembukaan pasaran seperti Qatar atau Komanwel tidak akan diulang sampai krisis Rusia di Israel saat ini dalam bahan bakar.
Sumber berasal Israel rasmi menunda kembalinya gas alam Mesir untuk keinginan Mesir kembali mempertimbangkan eksport dan keperluan untuk meninjau harga jual gas dan penyelewengan yang dilakukan oleh syarikat Timur Mediterranean Syarikat Gas adalah syarikat pelaburan telah mengeksport gas ke Israel dan saham dari sektor minyak bumi mewakili hanya 10% yang termasuk ke dalam zon bebas ditubuhkan Menurut undang-undang Pihak Berkuasa Pelaburan Mesir.
Dan saat ini sedang dilihat dengan syarat-syarat perjanjian secara berkala untuk memastikan kesahihan barang-barang dan mengesan penyelewengan dan harga meningkat menjadi pembekal sesuai dengan harga antarabangsa gas dan pelaksanaan harga rata-rata pada semua jumlah gas sejak hari bekalan sesuai dengan harga antarabangsa saat ini dan pembangunan.
Said tenaga ahli tentang perlunya Mesir menggunakan situasi saat ini harga bahan bakar dan produk minyak bumi di Timur Tengah, yang melihat keuntungan sebanyak 5 kali apa itu ketika eksport Mesir gas ke negara-negara seperti Jordan dan Israel, dan kali ini merupakan yang terbaik dari masa untuk mengembalikan dana rakyat dan untuk memastikan bahawa harga eksport dari ideal boleh berkaitan dengan barel harga minyak dan selaras dengan pembolehubah pasaran global untuk minyak.
Said Adel Al-Dardiri Naib-Ketua Pihak Berkuasa Minyak dari bekas kemungkinan dua kali ganda harga sekarang gas, terutama untuk Israel dan rakan asing akan berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk meningkatkan pendapatan yang akan diperuntukkan sebahagian besar daripada mereka untuk carian dan prospek untuk minyak dan gas.
Dia menunjukkan bahawa suntikan semula gas dan eksport keputusan Mesir 100% seharusnya tidak terpengaruh oleh pertimbangan, tetapi pertimbangan keselamatan negara dan kepentingan ekonomi masyarakat Mesir dan Mesir kembali eksport gas akan segera kembali ke kestabilan dan untuk mencapai harga yang sesuai untuk itu yang saat ini sedang dipertimbangkan.
Telah diketahui bahawa peratusan eksport gas Mesir menurun dari 33% menjadi 25% saat ini dari total pengeluaran gas asli dan untuk memberikan keutamaan mutlak untuk konsumsi tempatan pertama.
كتب فاروق عبدالعزيز:
تضاعفت أسعار المنتجات البترولية في إسرائيل والأراضي الفلسطينية بمعدل خمسة أضعاف بعد توقف ضخ الغاز المصري إليها كما شهدت هذه الأسعار ارتفاعات شديدة في الأردن ولبنان بعد توقف خط الغاز العربي.
طالب خبراء الطاقة في إسرائيل بإيجاد بدائل أخري للطاقة وعدم الاعتماد علي الوارد من مصر وفتح أسواق مثل قطر أو دول الكومنولث الروسي حتي لا تتكرر الأزمة التي تشهدها إسرائيل حالياً في الوقود.
أرجعت مصادر إسرائيل الرسمية تأخر عودة الغاز المصري لرغبة مصر إعادة النظر في هذه الصادرات وضرورة مراجعة أسعار بيع الغاز والمخالفات التي ارتكبتها شركة شرق البحر المتوسط للغاز وهي شركة استثمارية كانت تصدر الغاز لإسرائيل وان حصة قطاع البترول المصري تمثل فيها 10% فقط وهي تابعة للمناطق الحرة والمنشأة طبقاً لقانون هيئة الاستثمار المصرية.
ويتم حالياً مراجعة بنود الاتفاق دوريا معها للتأكد من قانونية هذه البنود وكشف المخالفات وزيادة الأسعار الموردة إليها طبقاً للأسعار العالمية للغاز وتطبيق السعر المعدل علي كل كميات الغاز منذ يوم التوريد طبقاً للأسعار العالمية الحالية وتطورها.
أكد خبراء الطاقة علي ضرورة استفادة مصر من الأوضاع الحالية لأسعار الوقود والمنتجات البترولية بمنطقة الشرق الأوسط والتي شهدت ارتفاعات بلغت 5 أضعاف ما كانت عليه عندما كانت مصر تصدر الغاز لدول مثل الأردن وإسرائيل وان هذا التوقيت يمثل أفضل الأوقات لعودة أموال الشعب وضمان أسعار تصدير مثالية يمكن ان ترتبط بأسعار برميل البترول وتتماشي مع متغيرات السوق العالمي للبترول.
أشار المهندس عادل الدرديري نائب رئيس هيئة البترول الأسبق إلي إمكانية مضاعفة أسعار تصدير الغاز الحالية خاصة إلي إسرائيل وان الشريك الأجنبي سيكون في موقف أفضل لزيادة عائداته التي سيخصص جزءاً كبيراً منها لعمليات البحث والتنقيب عن البترول والغاز.
أشار إلي أن إعادة ضخ الغاز وتصديره قرار مصري 100% ولا يجب أن يتأثر بأية اعتبارات إلا الاعتبارات الوطنية والأمنية والمصلحة الاقتصادية للشعب المصري وان مصر ستقوم بإعادة تصدير الغاز بمجرد عودة الاستقرار وتحقيق أسعار مناسبة لذلك وهو ما يجري بحثه حالياً.
ومن المعروف ان نسبة تصدير الغاز المصري انخفضت من 33% إلي 25% حاليا من إجمالي انتاج الغاز الطبيعي واعطاء الأولوية المطلقة للاستهلاك المحلي أولاً