"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Saturday, February 26, 2011

Memohon Keampunan MU Ya Allah
Untuk Renungan bersama……


Sabar-senang dilafaz, amat sukar ditunaikan dalam kehidupan

http://1.bp.blogspot.com/_rc5s3dMrXQU/TQYf9gomgTI/AAAAAAAAAvw/rjT4VIDAw6M/s1600/seksaan+Allah.jpg
Maksud " SABAR " di dalam konteks amalan hati ialah menahan nafsu daripada dipengaruhi oleh sebarang gelora atau kegemparan hati atau perasaan atau rangsangan yang menimbulkan rasa marah atau memberontak, resah gelisah, tidak rela, sugul, kecewa atau putus asa, akibat daripada pengalaman kesusahan, ketidak selesaan atau sesuatu keadaan yang tidak disukai atau diingini. Kesabaran itu harus meliputi empat tindakan iaitu :
1. Tabah dan tekun di dalam melakukan taat
2. Menahan diri daripada melakukan maksiat atau kemungkaran
3. Memelihara diri dari godaan dunia, nafsu dan syaitan.
4. Tenang atau teguh hati menghadapi cobaan musibah 
Sabar adalah satu tuntutan agama dan satu perisai untuk menahan diri daripada fitnah nafsu yang bergelora. Orang yang gagal bersabar akan gagal di dalam hidup dan akan rugi di dunia dan akhirat. Antara tujuan kita di suruh bersabar itu ialah:
1) Supaya dapat mengerjakan ibadah dengan tenteram dan dapat kesempurnaan dan seterusnya mencapai matlamatnya.
2) Untuk kita berfikir dengan lebih matang. Apabila nafsu telah menguasai akal, akal tidak dapat berfikir secara rasional di dalam menghadapi tindakan yang akan dilakukan. Segala yang dilakukan itu hanya betul mengikut ukuran nafsu. Akibatnya apabila terjadi kerusakan atau kecelakaan disebabkan tindakan itu, diri manusia sudah tidak dapat mengelak, jadilah manusia itu terbelenggu disebabkan perbuatannya sendiri. Kerana itu di dalam menangani nafsu yang bergelora, sabar itu sangat perlu. Di samping kita disuruh untuk bermujahadah (berperang) dengan nafsu yang jahat. Sabda Rasulullah s.a.w:
"Sejahat-jahat musuh kamu iaitu nafsu yang di antara dua lambungmu." - (HR Tarmidzi)
Selain daripada itu, sifat taqwa perlu diusahakan dengan menanamkan iman di dalam diri. Untuk mendapatkan sifat taqwa, kelemahan diri perlu diperbaiki. Bagi mereka yang berusaha memperbaiki dirinya, hati mereka akan sentiasa tenang dan bahagia. Bukan kerana kaya atau berada, tetapi kerana puas kepada apa yang ada. Bersabda Rasulullah s.a.w:
"Kamu tidak akan merasakan kemanisan iman sehingga kamu menyintai Allah dan Rasul lebih dari segalanya, Tidak menyintai seseorang melainkan karena Allah. Dan benci kembali kepada kekufuran seperti benci berpaling pada neraka."
Di samping itu apabila orang yang memiliki iman, sembahyangnya akan kusyu', mereka menyempurnakan puasa dan menunaikan pembayaran zakat dengan segala adab dan tuntutannya, menunaikan Haji dengan memahami segala tujuan dan tuntutannya, menjauhkan diri dari maksiat dan dosa, menjauhi perbuatan zina dan perkara yang menghampirinya, tidak mengumpat, mengadu domba, menfitnah, tidak hasad sesama sendiri, tidak sombong, tidak ujub dan sum'ah (mencari nama dan pangkat), tidak pendendam dan lain-lain.
Bila dapat kemanisan iman. penderitaan menjadi kecil dan dunia tiada ruang di dalam hatinya. Hatinya akan asyik dengan Allah. Ini berlaku pada sahabat-sahabat Rasulullah s.a.w . Bilal apabila dijemur di tengah panas serta diazab untuk dipaksa kembali kepada kekufuran, dengan tenang dia menjawab, "Ahad, Ahad." Azab sengsara, tidak terasa. Ini juga berlaku kepada seorang sahabat Nabi s.a.w yang dicuri untanya ketika sedang bersembahyang, dia tidak menghentikan sembahyangnya itu. Kerana terasa kemanisan sembahyang dan tidak sedar apa yang berlaku di sekelilingnya. Banyak lagi hal-hal yang sedemikian yang boleh kita baca di dalam sejarah kehidupan para sahabat Rasulullah s.a.w.
Karena itu kita perlu melakukan Mujahadatun Nafs (melawan hawa nafsu) dan membersihkan diri kita daripada sifat-sifat mazmumah ( yang tercela ) seperti iri dengki, dendam, buruk sangka, mementingkan diri, gila pangkat, gila puji, gila dunia, bakhil, sombong dan sebagainya.
Langkah pertama untuk mendapatkan iman ini, maka seseorang itu perlu mempunyai :
a) Ilmu yang Islam yang sempurna dan tepat agar segala tindakan dapat diselaraskan dengan syariat dan kehendak Allah melalui hukum-hukum yang telah ditetapkannya.
b) Yakin. Keyakinan adalah perlu dan penting. Oleh itu wajiblah kita belajar dan berusaha menyuburkan keyakinan kita. Jangan biarkan keyakinan dicelahi oleh keraguan walaupun sedikit. Keraguan mesti dilawan dengan ilmu pengetahuan, bukan dengan akal semata-mata. Syaitan dan nafsu sentiasa menyuruh dan mempengaruhi akal untuk ragu-ragu dan mewas-waskan kita. Tanpa ilmu yang benar dan menyeluruh, kita akan terperangkap di dalam perangkap syaitan. Jikalau kita terperangkap di dalam jerat syaitan bagi soal-soal keyakinan, maka hapuslah segala pahala amal dan hapuslah iman. Jikalau terjadi demikian, maka matilah kita sebagai orang yang tidak beriman dan kekal di dalam neraka.
c) Beramal dengan ilmu yang telah difahami dan diyakini.
d) Bermujahadah. Iaitu melawan nafsu yang mendorong ke arah kejahatan dan menghalang diri dari melakukan maksiat lahir dan batin.
e) Istiqamah beramal. Iaitu melakukan amalan ketaatan dan ibadah serta menjauhi kemungkaran secara berterusan.
f) Mempunyai guru yang Mursyid yang dapat memimpin dan mendidik diri agar sentiasa taat kepada Allah.
g) Selalu berdoa kepada Allah. Karena jikalau hanya usaha lahir saja dilakukan tanpa mengharapkan bantuan dari Allah, maka ia amat mustahil untuk membuang nafsu yang jahat di dalam jiwa manusia.
3. Kita disuruh bersabar adalah untuk mencapai kebahagiaan di dunia dan akhirat. Firman Allah :
" Dan Allah amat menyukai orang yang sabar." - (Ali Imran: 146)
" Sesungguhnya orang yang beriman itu dicukupkan ganjaran mereka tanpa batas " - (az Zumat: 10)
" Hai orang yang beriman, bersabarlah kamu (melakukan taat dan menghadapi musibah), teguhkanlah kesabaran kamu, tetapkanlah kewaspadaan serta siap siaga dan bertawakkallah kepada Allah agar kamu beruntung (merebut syurga dan bebas dari neraka )." - (al Baqarah: 200)
Demikianlah kesabaran itu merupakan obat yang pahit tetapi mujarab di dalam menahan diri daripada nafsu dan godaan dunia. Yakinlah, keberkatan daripada kesabaran itu membawa manfaat kepada kita, sekaligus menolak kemudaratan kepada kita. Sebagai obat 'kepahitan' hanya sesaat, akan tetapi 'kemanisannya' akan berpanjangan. Wallahu A'lam.

Ralaman menteri dan pegawai mubarak yang telah dipenjarakanMereka telah memakai pakaian penjara tetapi masih dalam tahanan dan perbicaraan mahkamah.


http://www.youtube.com/watch?v=Y81OjKWI3JU&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=aNy6yp7f0AY&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=VjQ4UmsXivs&feature=player_embedded

25th Of January - Ahmed Mekky Ft. Mohamed Mohsen

Qasidah yang menitiskan air mata daripada Medan Tahrir Mesir


http://www.youtube.com/watch?v=N2bnpeDzm-Q&feature=player_embedded

Kini Mesir mendapat kehormatan dan pujian dari seluruh Umat Islam Dunia, Semoga Allah SWT memperpanjangkan  Kemuliaan ini sehingga hari Kiamat.

Medan Tahrir menyeru mubarak keluar segera dari bumi Mesir

mubarak diminta keluar segera dari bumi mesir. Mubarak masih menggunakan pihak tertentu (ahmad syafiq) untuk mengganggu Perjuangan Rakyat.

Rakyat Libya telah menguasai sebahagian sumber minyak Libya

http://38.121.76.242/memoadmin/media//version4_136497_340_309_.jpg
Terjemahan Google
Jurutera Petroleum menegaskan ahli kepimpinan interim bandar Benghazi pada hari Jumaat, para pengunjuk rasa menahan semua ladang-ladang minyak timur bandar Ras Lanuf Libya hampir, menunjukkan bahawa ladang-ladang minyak dan terminal beroperasi pada sekitar 25% dari kapasiti.
Dan eksport ke Libya minyak dari pelabuhan dan stesen, termasuk kepala hidung dan Zueitina, Marsa Brega Harika dan ikan belanak, teratai dan sudut dan Mellitah.
Said Abdel Salam Najib, seorang jurutera minyak di syarikat minyak Teluk Parsi Jamahiriya, seorang ahli gabungan 17 Februari - yang menguruskan urusan kedua terbesar bandar Libya Libya secara sementara: - Semua ladang minyak Libya di sebelah timur Ras Lanuf hampir di bawah kawalan rakyat dan kerajaan tidak mempunyai kawalan di daerah ini.
Dia menambah, menurut Reuters, yang bekerja di ladang dan pekerja dalam pengangkutan minyak ke pelabuhan masih meneruskan pekerjaan mereka, tetapi bekerja terputus oleh hampir 75%.
Najib berkata dia bekerja di ladang minyak dan itu mengatakan kepadanya bahawa seseorang yang bekerja di sebuah syarikat minyak besar di Brega.
Dan Marsa Brega adalah suatu terminal minyak di selatan timur Benghazi, Libya.
Hal ini terletak beberapa daerah pengeluaran dan eksport minyak utama di Libya timur di negara anggota OPEC dan sekarang sebahagian besar yang sekarang di bawah kawalan pengunjuk rasa ingin menggulingkan KolonelMuammar Gaddafi.
Dalam konteks berkaitan, saksi mengatakan pada hari Jumaat bahawa bandar Libya daripada syarikat minyak kilau Timur dan kemudahan sekarang dikenakan untuk menulis & menerbitkan Para pengunjuk rasa melarikan diri askar daripada tentera untuk membantu mereka melindungi pelabuhan.
Selamat, "kata Maghribi, seorang peguam dari peserta Benghazi sekarang dalam jawatankuasa-jawatankuasa tempatan untuk mempertahankan berkilau bahawa daerah di bawah kawalan masyarakat tempatan.
Stop minyak eksport:
Di sisi lain, sumber-sumber di sektor minyak pada hari Jumaat bahawa sebahagian besar eksport minyak Libya dihentikan kerana pengeluaran menurun dan jumlah kecil pekerja di pelabuhan dan masalah keselamatan.
Dia memuji masalah keselamatan daripada beberapa syarikat pelayaran untuk berlayar ke Libya, yang menyaksikan pemberontakan terhadap kuasa pemimpin Muammar Gaddafi telah ada selama 41 tahun.
Sumber mengatakan bahawa beberapa dari kapal menolak untuk dermaga di pelabuhan Libya atau tidak diselesaikan dan kembali jalan, walaupun cuaca buruk di Mediterranean menyebabkan suspensi kerja.
Seorang peniaga berkata syarikat membeli minyak mentah Libya: "Ini adalah kombinasi dari penangguhan dan cuaca buruk."
Sebuah sumber di syarikat minyak utama, "kapten kapal tanker itu, Astojrnaha menolak untuk pergi ke Libya Katanya dia bimbang keselamatan di pelabuhan .."
Dia mengatakan pembeli lain untuk minyak Libya: "anda tidak bisa akses ke port ada tidak ada koneksi .." Ia melanjutkan: "Kami telah mendengar laporan tentang kembalinya beberapa kapal."
Harga minyak melompat kerana rusuhan di Libya dan shutdown eksport minyak 1,3 juta barel per hari. London Brent crude naik menjadi sekitar $ 120 per barel pada hari Khamis, level tertinggi sejak 2008.
Libya menghasilkan 1,6 juta barel per hari minyak berkualiti tinggi, atau sekitar dua peratus daripada output global dan berhenti antara 30 peratus dan 75 peratus pengeluaran akibat gejolak di negara ini.
أكد مهندس بترول عضو في القيادة المؤقتة لمدينة بنغازي، اليوم الجمعة، أن المحتجين يسيطرون على كل حقول النفط الواقعة شرقي بلدة راس لانوف الليبية تقريبا، مشيرًا إلى أن الحقول ومرافيء النفط تعمل بنحو 25% من طاقتها الإنتاجية.
وتصدر ليبيا النفط من موانيء ومحطات من بينها راس لانوف والزويتينة ومرسى الحريقة والبريقة والبوري والسدر والزاوية ومليته.
وقال عبد السلام نجيب وهو مهندس بترول في شركة الخليج العربي للنفط الليبية وأحد أعضاء ائتلاف 17 فبراير- الذي  يدير شؤون بنغازي ثاني أكبر مدينة ليبية بشكل مؤقت-: إن كل حقول النفط الليبية الواقعة شرقي راس لانوف تقريبا تحت سيطرة الشعب وإن الحكومة ليست لها سيطرة في هذه المنطقة.
وأضاف، وفقًا لرويترز، أن العاملين في الحقول والعاملين في نقل النفط إلى المرافيء مازالوا يواصلون عملهم لكن العمل توقف بنسبة 75 %تقريبا.
وقال نجيب إنه يعمل في حقول نفطية وإن من أبلغه بذلك شخص يعمل في شركة نفط كبيرة في البريقة.
ومرسى البريقة هو مرفأ نفطي في شرق ليبيا جنوبي بنغازي.
وتقع العديد من مناطق إنتاج وتصدير النفط الرئيسية في شرق ليبيا البلد العضو في أوبك وباتت أجزاء كبيرة منها الآن تحت سيطرة محتجين يسعون للإطاحة بحكم العقيد معمر القذافي.
وفي سياق متصل، قال شهود عيان اليوم الجمعة إن بلدة بريقة الليبية الشرقية ومرفأها النفطي تخضع الآن ليسطرة المحتجين وإن جنودا فارين من الجيش يساعدونهم على تأمين الميناء.
وقال مبروك المغربي وهو محام من بنغازي مشارك الان في اللجان المحلية التي تدافع عن بريقة ان المنطقة تحت سيطرة الاهالي.
توقف صادرات النفط:
من جانب آخر، قالت مصادر في قطاع النفط اليوم الجمعة إن معظم صادرات النفط الليبية توقفت بسبب تراجع الإنتاج وقلة عدد العاملين في الموانيء والمخاوف الأمنية.
وأثنت المخاوف الأمنية بعض شركات الشحن عن الابحار الى ليبيا التي تشهد انتفاضة ضد حكم الزعيم معمر القذافي القائم منذ 41 عاما.
وقالت المصادر إن بعض السفن رفضت الرسو في موانيء ليبية أو لم تكمل طريقها وعادت وإن سوء الأحوال الجوية في البحر المتوسط تسبب في ايقاف العمل.
وقال متعامل في شركة نفط تشتري الخام الليبي: "إنه مزيج من التعطيلات وسوء الاحوال الجوية".
وقال مصدر في شركة نفط كبرى "قبطان الناقلة التي استأجرناها رفض الذهاب الى ليبيا. قال انه قلق بشأن الامن في الميناء".
وقال مشترٍ آخر للنفط الليبي: "لا يمكنك الوصول إلى هذه الموانيء. لا يوجد أي اتصال". وتابع: "سمعنا تقارير عن عودة بعض السفن".
وقفزت أسعار النفط بسبب الاضطرابات في ليبيا واحتمالات توقف صادراتها النفطية التي تبلغ 1.3 مليون برميل يوميا. وارتفع مزيج برنت إلى نحو 120 دولارا للبرميل يوم الخميس وهو أعلى مستوى منذ 2008.
وتنتج ليبيا 1.6 مليون برميل يوميا من النفط عال الجودة أي نحو اثنين بالمئة من الانتاج العالمي وتوقف ما بين 30 بالمئة و75 بالمئة من الانتاج بسبب الاضطرابات التي تشهدها البلاد.

amerika telah mengenakan sekatan ke atas Libya dan Gadafi

http://38.121.76.242/memoadmin/media//version4_65757_340_309_.jpg
Terjemahan Google
Ditandatangani oleh Presiden Barack Obama pada hari Jumaat malam sebuah perintah eksekutif pembekuan aset pemimpin Libya Muammar Gaddafi dan keluarga dan pegawai peringkat tinggi, serta kerajaan Libya dan Bank Sentral Libya dan dana sovereign wealth.
Ini datang sebagai tanggapan terhadap penindasan berdarah pemberontakan terhadap Rakyat yang berkuasa Khadafi Libya, yang mulai 41 tahun yang lalu, yang laporan mengatakan itu menewaskan ribuan tewas dan terluka, sedangkan pemimpin Libya telah bersumpah untuk menghancurkan protes, menggambarkan para pengunjuk rasa sebagai "tikus dan tentera bayaran."
Obama mengatakan dalam sebuah pernyataan bahawa "sanksi bertujuan kerajaan Gaddafi sementara melindungi aset rakyat Libya", menuduh kerajaan Muammar Gaddafi sebagai "kesalahan terhadap standard antarabangsa dan moral harus bertanggung jawab."
Menurut U. S. Treasury untuk memindahkan sejumlah besar aset Libya beku dan untuk mengelakkan penjarahan oleh kerajaan Gaddafi tapi menolak untuk memberikan nilai dolar.
Ini adalah langkah-langkah unilateral adalah langkah pertama yang dilakukan oleh kerajaan AS lakukan sebagai respon terhadap penindasan berdarah demonstran menentang rejim pemimpin Libya. Amerika Syarikat adalah untuk menjatuhkan hukuman tambahan melalui PBB.
Namun rujukan krisis Libya untuk PBB dan Kesatuan Eropah kerajaan meluluskan idea penetapan sekatan senjata dan pembekuan aset dan melaksanakan larangan perjalanan pada Libya pengeluar minyak dengan Deklarasi diplomat yang akan ada keputusan rasmi minggu ini.
Washington mengumumkan hukuman selepas berlepas pesawat carteran membawa AS dan lain-lain dihantar ke Libya dahulu pada hari Jumaat. Washington menutup kedutaan dan diplomat Amerika menarik diri.
Obama dan pentadbiran telah datang di bawah api untuk tanggapan sejauh ini relatif konservatif pada kekacauan di Libya, namun para pegawai AS mengatakan bahawa ketakutan untuk keselamatan orang Amerika pergi dari respon Washington.
Ini diumumkan Jay Carney, juru bicara Gedung Putih selepas pasukan keselamatan Libya dipecat api terhadap para demonstran di jalan-jalan Tripoli pada hari Jumaat bahawa Gaddafi "mengawasi perlakuan brutal terhadap rakyatnya .. Kami telah jatuh ke sifar legitimasi di mata umat-Nya."
rencana Obama dan membahas sanksi yang disusun oleh Washington dengan para pemimpin Inggeris, Perancis dan Itali pada hari Khamis dengan Perdana Menteri Turki Recep Tayyip Erdogan, Jumaat.
Perdana Menteri Stephen Harper pada hari Jumaat bahawa kerajaan sudah bersedia untuk menjatuhkan hukuman terhadap Libya dan bahawa "Kanada sepenuhnya menyokong Majlis Keselamatan PBB pada resolusi yang boleh meliputi sekatan senjata dan sekatan terhadap pegawai Libya individu dan membekukan aset utama."
Kerajaan Obama pada minggu terakhir ini sedang menimbangkan pelbagai pilihan, termasuk pembekuan aset dan melaksanakan larangan perjalanan pada anggota kerajaan Gaddafi dan pemaksaan penghalang daripada "terbang" di atas Libya dan mengambil tindakan ketenteraan.
Dalam langkah pertama, meminta U. S. Treasury bank AS untuk terus memantau penukaran yang mungkin berkaitan dengan rusuhan di Libya untuk memantau tanda-tanda potensi penyalahgunaan aset kerajaan.
Di New York, Majlis Keselamatan sedang mempertimbangkan sebuah rancangan resolusi Perancis-Inggeris untuk mengenakan sekatan senjata dan sekatan kewangan dan menyampaikan permohonan kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa mengemukakan tuntutan terhadap Libya pada para pemimpin atas jenayah terhadap kemanusiaan.
Rumah Putih tidak mengekspresikan sokongan secara langsung untuk usulan, namun mengatakan ia berbincang dengan ahli-ahli Lembaga Aloamn, termasuk empat anggota tetap yang lain Dewan, iaitu China, Russia, Inggeris dan Perancis
Dan mendesak U. S. Setiausaha persatuan Hillary Clinton dalam menghadapi Gaddafi pada hari Isnin di Dewan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Hak Asasi Manusia.
Amerika Syarikat kembali hubungan diplomatik dengan Libya pada tahun 2004 selepas Gadhafi bersetuju untuk meninggalkan Carian untuk senjata pemusnah besar-besaran. Dibatalkan dan sekatan ekonomi AS secara berperingkat selepas Libya bersetuju untuk menerima tanggung jawab atas pengeboman pesawat awam "Pan" atas Scotland pada tahun 1988.
وقع الرئيس الأمريكي باراك أوباما مساء الجمعة على أمر تنفيذي يجمد أصول الزعيم الليبي معمر القذافي وعائلته وكبار مسئوليه، بالإضافة إلى الحكومة الليبية والبنك المركزي الليبي وصناديق الثروة السيادية.
يأتي ذلك ردا على القمع الدامي لانتفاضة الشعب الليبي ضد حكم القذافي الذي بدأ قبل 41 عاما، والتي تقول تقارير إنها أسفرت عن سقوط آلاف القتلى والجرحى، فيما توعد الزعيم الليبي بسحق الاحتجاجات واصفا المحتجين بـ "الجرذان والمرتزقة".
وقال أوباما في بيان إن "العقوبات تستهدف حكومة القذافي في الوقت الذي تحمي فيه الأصول المملوكة للشعب الليبي"، متهمًا حكومة معمر القذافي بأنها "خرقت المعايير الدولية والآداب العامة ولابد من محاسبتها".
وذكرت الخزانة الأمريكية أن هذه الخطوة ستجمد مبالغ ضخمة من الأموال الليبية وتحول دون نهبها من قبل حكومة القذافي ولكنها امتنعت عن إعطاء قيمتها بالدولار.
وتعد هذه الإجراءات الأحادية هي الخطوات الأولى التي تعهدت الإدارة الأمريكية بالقيام بها ردا على القمع الدموي للمتظاهرين المناهضين لنظام الزعيم الليبي. وتعمل الولايات المتحدة على فرض عقوبات إضافية عبر الأمم المتحدة.
ومع إحالة الأزمة الليبية إلى الامم المتحدة وافقت حكومات الاتحاد الأوروبي على فكرة فرض حظر على السلاح وتجميد الأرصدة وفرض حظر على السفر بشأن ليبيا المنتجة للنفط مع إعلان دبلوماسيين بأنه سيتم اتخاذ قرار رسمي هذا الأسبوع.
وأعلنت واشنطن فرض العقوبات بعد أن غادرت عبارة وطائرة مستأجرتين تحملان أمريكيين وآخرين تم إجلاؤهم ليبيا في وقت سابق يوم الجمعة. وأغلقت واشنطن سفارتها وسحبت الدبلوماسيين الأمريكيين.
وتعرضت إدارة اوباما لانتقادات بسبب ردها المتحفظ نسبيا حتى الآن على الاضطرابات التي تشهدها ليبيا، لكن مسئولين أمريكيين قالوا إن المخاوف على سلامة الأمريكيين خففت من رد واشنطن.
وأعلن جاي كارني المتحدث باسم البيت الأبيض بعد أن اطلقت قوات الأمن الليبية النار على محتجين في شوارع طرابلس الجمعة أن القذافي "يشرف على المعاملة الوحشية لشعبه..وقد تراجعت شرعيته إلى صفر في نظر شعبه".
وناقش أوباما خطة العقوبات التي وضعتها واشنطن مع زعماء بريطانيا وفرنسا وإيطاليا يوم الخميس ومع رئيس الوزراء التركي رجب طيب أردوجان يوم الجمعة.
وصرح رئيس الوزراء الكندي ستيفن هاربر الجمعة أن حكومته مستعدة لفرض عقوبات على ليبيا وأن "كندا تؤيد بشكل كامل مجلس الأمن الدولي بشأن إصدار قرار يمكن ان يتضمن حظرا على الأسلحة وعقوبات فردية ضد مسئولين ليبيين رئيسيين وتجميدا للأصول".
وقالت إدارة أوباما في الأسبوع الماضي إنها تدرس مجموعة كبيرة من الخيارات من بينها تجميد الأصول وفرض حظر على سفر أعضاء حكومة القذافي وفرض منظقة "حظر طيران" فوق ليبيا والقيام بعمل عسكري.
وفي خطوة أولى طلبت، وزارة الخزانة الأمريكية من البنوك الأمريكية أن تراقب عن كثب التحويلات التي ربما يكون لها صلة بالاضطرابات في ليبيا لرصد أي علامات محتملة على إساءة استغلال الأصول الحكومية.
وفي نيويورك يدرس مجلس الأمن مسودة قرار فرنسي بريطاني لفرض حظر على الأسلحة وعقوبات مالية وتقديم طلب للمحكمة الجنائية الدولية لتوجيه اتهامات للزعماء الليبيين بشأن ارتكاب جرائم في حق الإنسانية.
ولم يعرب البيت الأبيض عن تأييده المباشر للاقتراح، لكنه قال إنه يناقشه مع أعضاء مجلس الأامن ومن بينهم الدول الأربع الاخرى دائمة العضوية في المجلس وهي الصين وروسيا وبريطانيا وفرنسا
وستحث وزيرة الخارجية الامريكية هيلاري كلينتون على الوحدة في مواجهة القذافي يوم الاثنين في مجلس الامم المتحدة لحقوق الإنسان.
واستأنفت الولايات المتحدة العلاقات الدبلوماسية مع ليبيا عام 2004 بعد أن وافق القذافي على التخلي عن سعيه للحصول على أسلحة دمار شامل. وألغيت العقوبات الاقتصادية الأمريكية تدريجيا بعد أن وافقت ليبيا على قبول المسئولية المدنية عن تفجير طائرة لشركة "بان أمريكان" فوق اسكتلندا عام 1988.

Gadafi menyeru penyokongnya mempertahankan Libya

Gadafi berucap dihadapan penyokongnya Medan Hijau.
Gadafi menyeru para penykongnya berjuang sehingga  bumi Libya dibasahi darah para pejuang.

Syaikh Abdul Qadir Jailani Qsa

PERMULAAN PENCIPTAAN
Semoga Allah s.w.t memberikan kamu kejayaan di dalam amalan-amalan kamu yang disukai-Nya dan Semoga kamu memperolehi keredaan-Nya. Fikirkan, tekankan kepada pemikiran kamu dan fahamkan apa yang aku katakan.
Allah Yang Maha Tinggi pada permulaannya menciptakan cahaya Muhammad daripada cahaya suci Keindahan-Nya. Dalam hadis Qudsi Dia berfirman: “Aku ciptakan ruh Muhammad daripada cahaya Wajah-Ku”.
Ini dinyatakan juga oleh Nabi Muhammad s.a.w dengan sabdanya:
“Mula-mula Allah ciptakan ruhku. Pada permulaannya diciptakan-Nya sebagai ruh suci”.
“Mula-mula Allah ciptakan qalam”.
“Mula-mula Allah ciptakan akal”.
Apa yang dimaksudkan sebagai ciptaan permulaan itu ialah ciptaan hakikat kepada Nabi Muhammad s.a.w, Kebenaran tentang Muhammad yang tersembunyi. Dia juga diberi nama yang indah-indah. Dia dinamakan nur, cahaya suci, kerana dia dipersucikan dari kegelapan yang tersembunyi di bawah sifat jalal Allah. Allah Yang Maha Tinggi berfirman: “Sesungguhnya telah datang kepada kamu dari Allah, cahaya dan kitab yang menerangkan”. (Al-Maaidah, ayat 15)
Dia dinamakan akal yang meliputi (akal universal) kerana dia telah melihat dan mengenali segala-galanya. Dia dinamakan qalam kerana dia menyebarkan hikmah dan ilmu dan dia mencurahkan ilmu ke dalam huruf-huruf.
Roh Muhammad adalah zat atau hakikat kepada segala kejadian, permulaan dan kenyataan alam maya. Baginda s.a.w menyatakan hal ini dengan sabdanya, “Aku daripada Allah dan sekalian yang lain daripadaku” . Allah Yang Maha Tinggi menciptakan sekalian roh-roh daripada roh baginda s.a.w di dalam alam kejadian yang pertama, dalam bentuk yang paling baik. ‘Muhammad' adalah nama kepada sekalian kemanusiaan di dalam alam arwah. Dia adalah sumber, asal usul dan kediaman bagi sesuatu dan segala-galanya.
Empat ribu tahun selepas diciptakan cahaya Muhammad, Allah ciptakan arasy daripada cahaya mata Muhammad. Dia ciptakan makhluk yang lain daripada arasy. Kemudian Dia hantarkan roh-roh turun kepada peringkat penciptaan yang paling rendah, kepada alam kebendaan, alam jirim dan badan.
“Kemudian Kami turunkan ia kepada peringkat yang paling rendah” . (Surah Tin, ayat 15)
Dia hantarkan cahaya itu daripada tempat ia diciptakan, dari alam lahut, iaitu alam kenyataan bagi Zat Allah, bagi keesaan, bagi wujud mutlak, kepada alam nama-nama Ilahi, kenyataan sifat-sifat Ilahi, alam bagi akal asbab kepunyaan roh yang meliputi (roh universal). Di sana Dia pakaikan roh-roh itu dengan pakaian cahaya. Roh-roh ini dinamakan ‘roh pemerintah'. Dengan berpakaian cahaya mereka turun kepada alam malaikat. Di sana mereka dinamakan ‘roh rohani'. Kemudian Dia arahkan mereka turun kepada alam kebendaan, alam jirim, air dan api, tanah dan angin dan mereka menjadi ‘roh manusia'. Kemudian daripada dunia ini Dia ciptakan tubuh yang berdaging, berdarah.
“Kemudian Kami jadikan kamu dan kepadanya kamu akan dikembalikan dan daripadanya kamu akan dibangkitkan sekali lagi”. (Surah Ta Ha, ayat 55)
Selepas peringkat-peringkat ini Allah memerintahkan roh-roh supaya memasuki badan-badan dan dengan kehendak-Nya mereka pun masuk.
“Maka apabila Aku sempurnakan kejadiannya dan Aku tiup padanya roh-Ku…”. (Surah Shad, ayat 72)
Sampai masanya roh-roh itu terikat dengan badan, dengan darah dan daging dan lupa kepada asal usul kejadian dan perjanjian mereka. Mereka lupa tatkala Allah ciptakan mereka pada alam arwah Dia telah bertanya kepada mereka: “Adakah aku Tuhan kamu? Mereka telah menjawab:Iya, bahkan!.”
Mereka lupa kepada ikrar mereka. Mereka lupa kepada asal usul mereka, lupa juga kepada jalan untuk kembali kepada tempat asal mereka. Tetapi Allah Maha Penyayang, Maha Pengampun, sumber kepada segala keselamatan dan pertolongan bagi sekalian hamba-hamba-Nya. Dia mengasihani mereka lalu Dia hantarkan kitab-kitab suci dan rasul-rasul kepada mereka untuk mengingatkan mereka tentang asal usul mereka.
“Dan Sesungguhnya Kami telah utuskan Musa (membawa) ayat-ayat Kami (sambil Kami mengatakan): hendaklah kamu keluarkan kaum kamu dari kegelapan kepada cahaya, dan ingatkan mereka kepada hari-hari Allah”. (Surah Ibrahim, ayat 5)
Yaitu ‘ingatkan roh-roh tentang hari-hari di mana mereka tidak terpisah dengan Allah'.
Ramai rasul-rasul telah datang ke dunia ini, melaksanakan tugas mereka dan kemudian meninggalkan dunia ini. Tujuan semua itu adalah membawa kepada manusia perutusan, peringatan serta menyedarkan manusia dari kelalaian mereka. Tetapi mereka yang mengingati-Nya, yang kembali kepada-Nya, manusia yang ingin kembali kepada asal usul mereka, menjadi semakin berkurangan dan terus berkurangan ditelan zaman.
Nabi-nabi terus diutuskan dan perutusan suci berterusan sehingga muncul roh Muhammad yang mulia, yang terakhir di kalangan nabi-nabi, yang menyelamatkan manusia daripada kehancuran dan kelalaian. Allah Yang Maha Tinggi mengutuskannya untuk membuka  mata manusia iaitu membuka mata hati yang ketiduran. Tujuannya ialah mengejutkan manusia dari kelalaian dan ketidaksedaran dan untuk menyatukan mereka dengan keindahan yang abadi, dengan penyebab, dengan Zat Allah. Allah berfirman: 
“Katakan: Inilah jalanku yang aku dan orang-orang yang mengikuti daku kepada Allah dengan pandangan yang jelas (basirah)”. (Surah Yusuf, ayat 108).
Ia menyatakan jalan Nabi Muhammad s.a.w. Baginda s.a.w dalam menunjukkan tujuan kita telah bersabda, “Sahabat-sahabatku adalah umpama bintang di langit. Sesiapa daripada mereka yang kamu ikuti kamu akan temui jalan yang benar”.
Pandangan yang jelas (basirah) datangnya daripada mata kepada roh. Mata ini terbuka di dalam jantung hati orang-orang yang hampir dengan Allah, yang menjadi sahabat Allah. Semua ilmu di dalam dunia ini tidak akan mendatangkan pandangan dalam (basirah). Seseorang itu memerlukan pengetahuan yang datangnya daripada alam ghaib yang tersembunyi pengetahuan yang mengalir daripada kesedaran Ilahi.
“Dan Kami telah  ajarkan kepadanya satu ilmu dari sisi Kami (ilmu laduni)”. (Surah Kahfi, ayat 65).
Apa yang perlu seseorang lakukan ialah mencari orang yang mempunyai pandangan dalam (basirah) yang mata hatinya celik, dan cetusan serta perangsang daripada orang yang seperti ini adalah perlu. Guru yang demikian, yang dapat memupuk pengetahuan orang lain, mestilah seorang yang hampir dengan Allah dan berupaya menyaksikan alam mutlak.
Wahai anak-anak Adam, saudara-saudara dan saudari-saudari! Bangunlah dan bertaubatlah kerana melalui taubat kamu akan memohon kepada Tuhan agar dikurniakan-Nya kepada kamu hikmah-Nya. Berusaha dan berjuanglah. Allah memerintahkan:
“Dan berlumba-lumbalah kepada keampunan Tuhan kamu dan syurga yang lebarnya (seluas) langit dan bumi, yang disediakan untuk orang-orang yang berbakti. Yang menderma di waktu senang dan susah, dan menahan marah, dan memaafkan manusia, dan Allah kasih kepada mereka yang berbuat kebajikan”. (Surah Imraan, ayat 133 & 134).
Masuklah kepada jalan itu dan bergabunglah dengan kafilah kerohanian untuk kembali kepada Tuhan kamu. Pada satu masa nanti jalan tersebut tidak dapat dilalui lagi dan pengembara pada jalan tersebut tidak ada lagi. Kita tidak datang ke bumi ini untuk merosakkan dunia ini. Kita dihantar ke mari bukan untuk makan, minum dan berak. Roh penghulu kita menyaksikan kita. Baginda s.a.w berdukacita melihat keadaan kamu. Baginda  s.a.w telah mengetahui apa yang akan berlaku kemudian hari apabila baginda s.a.w bersabda, “Dukacitaku adalah untuk umat yang aku kasihi yang akan datang kemudian”.
Apa sahaja yang datang kepada kamu datang dalam keadaan salah satu bentuk, secara nyata atau tersembunyi; nyata dalam bentuk peraturan syarikat dan tersembunyi dalam bentuk hikmah kebijaksanaan atau makrifat. Allah Yang Maha Tinggi memerintahkan kita supaya mensejahterakan zahir kita dengan mematuhi peraturan syarikat dan meletakkan batin kita dalam keadaan yang baik dan teratur dengan memperolehi hikmah kebijaksanaan atau makrifat. Bila zahir dan batin kita menjadi satu dan hikmah kebijaksanaan atau makrifat dengan peraturan agama (syarikat) bersatu, seseorang itu sampai kepada makam yang sebenarnya (hakikat).
“Dia alirkan dua laut, padahal kedua-duanya bertemu. Antara dua itu ada dinding yang kedua-duanya tidak mampu melewatinya”. (Surah Imraan, ayat 19 & 20).
Kedua-duanya mesti menjadi satu. Kebenaran atau hakikat tidak akan diperolehi dengan hanya menggunakan pengetahuan melalui pancaindera dan deria-deria tentang alam kebendaan. Dengan cara tersebut tidak mungkin mencapai matlamat, sumber, iaitu Zat. Ibadat dan penyembahan memerlukan kedua-duanya iaitu peraturan syarikat dan makrifat. Allah berfirman tentang ibadat: 
“Dan tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepada-Ku”. (Surah Dzaariyat, ayat 56).
Dalam lain perkataan, ‘mereka diciptakan supaya mengenali Daku' . Jika seseorang tidak mengenali-Nya bagaimana dia boleh memuji-Nya dengan sebenar-benarnya, meminta pertolongan-Nya dan berkhidmat kepada-Nya?
Makrifat yang diperlukan bagi mengenali-Nya boleh dicapai dengan menyingkap tabir hitam yang menutupi cermin hati seseorang, menyucikannya sehingga bersih dan menggilapkannya sehingga bercahaya. Kemudian perbendaharaan keindahan yang tersembunyi akan memancar pada rahasia cermin hati.
Allah Yang Maha Tinggi telah berfirman melalui rasul-Nya: 
“Aku adalah perbendaharaan yang tersembunyi. Aku suka dikenali, lalu Aku ciptakan makhluk supaya Aku dikenali”.
Tujuan suci diciptakan manusia ialah supaya mereka mengenali Allah, memperolehi makrifat.
Ada dua peringkat makrifat yang suci. Seseorang itu perlu mengenali sifat-sifat Allah dan dalil-dalil yang menjadi kenyataan atau penzahiran bagi sifat-sifat tersebut. Satu lagi ialah mengenali Zat Allah. Di dalam mengenali sifat-sifat Allah manusia secara zahirnya dapat menikmati kedua-duanya iaitu dunia dan akhirat. Makrifat yang memimpin kepada Zat Allah tidak diperolehi dengan diri zahir manusia. Ia terjadi di dalam jiwa atau roh suci manusia yang berada di dalam dirinya yang zahir ini.
“Dan Kami telah perkuatkan dia (Isa) dengan roh kudus”. (Surah Baqarah, ayat 87).
Orang yang mengenali Zat Allah menemui kuasa ini melalui roh kudus (suci) yang dikurniakan kepada mereka.
Kedua-dua makrifat tersebut diperolehi dengan hikmah kebijaksanaan yang mempunyai dua aspek; hikmah kebijaksanaan kerohanian yang di dalam dan pengetahuan zahir tentang benda-benda nyata. Kedua-duanya diperlukan untuk mendapatkaan kebaikan. Nabi s.a.w bersabda, “Pengetahuan ada dua bahagian. Satu pada lidah yang menjadi dalil tentang kewujudan Allah, satu lagi di dalam hati manusia. Inilah yang diperlukan bagi melaksanakan harapan kita”.
Pada peringkat permulaannya seseorang itu memerlukan pengetahuan syarikat. Ini memerlukan pendidikan yang mengenalkan dalil-dalil luar tentang Zat Allah yang menyata di dalam alam sifat-sifat dan nama-nama ini. Apabila bidang ini telah sempurna sampailah giliran pendidikan kerohanian tentang rahasia-rahasia, di mana seseorang itu masuk ke dalam bidang makrifat yang murni untuk mengetahui yang sebenarnya (hakikat). Pada peringkat yang pertama seseorang itu mestilah meninggalkan segala-galanya yang tidak dipersetujui oleh syariat malah, kesilapan di dalam melakukan perbuatan yang baik mestilah dihapuskan. Perbuatan yang baik mestilah dilakukan dengan cara yang betul, sebagaimana keperluan pada jalan sufi. Keadaan ini boleh dicapai dengan melatihkan diri dengan melakukan perkara-perkara yang tidak dipersetujui oleh ego diri sendiri dan melakukan amalan yang bertentangan dengan kehendak hawa nafsu. Berhati-hatilah di dalam beramal agar amalan itu dilakukan bukan untuk dipertontonkan atau diperdengarkan kepada orang lain. Semuanya mestilah dilakukan semata-mata kerana Allah, demi mencari keredaan-Nya. Allah berfirman:
“Barangsiapa berharap menemui Tuhannya, hendaklah dia mengerjakan amal salih dan janganlah dia mempersekutukan sesuatu dengan Allah dalam ibadatnya kepada Tuhannya”. (Surah Kahfi, ayat 110).
Apa yang dihuraikan sebagai daerah makrifat itu adalah tahap penghabisan bagi daerah kejadian yang pertama. Ia adalah permulaan dan merupakan rumah yang setiap orang kembali ke sana . Di samalah roh suci dijadikan. Apa yang dimaksudkan dengan roh suci adalah roh insan. Ia dijadikan dalam bentuk yang paling baik.
Kebenaran atau hakikat tersebut telah ditanam di tengah-tengah hati sebagai amanah Allah, diamanahkan kepada manusia agar disimpan dengan selamat. Ia bangkit dan menyata melalui taubat yang sungguh-sungguh dan usaha sebenar mempelajari agama. Keindahannya akan memancar ke permukaan apabila seseorang itu mengingati Allah terus menerus, mengulangi kalimah             “La ilaha illah Llah” . Pada mulanya kalimah ini diucapkan dengan lidah. Bila hati sudah hidup ia diucapkan di dalam, dengan hati.
Sufi menggambarkan keadaan kerohanian yang demikian dengan menganggapnya sebagai bayi, iaitu bayi yang lahir di dalam hati, dibela dan dibesarkan di sana . Hati memainkan peranan seperti ibu, melahirkannya, menyusun, memberi makan dan memeliharanya. Jika anak-anak diajarkan kepakaran keduniaan untuk kebaikannya, bayi hati pula diajarkan makrifat rohani. Sebagaimana kanak-kanak bersih daripada dosa, bayi hati adalah tulen, bebas daripada kelalaian, ego dan ragu-ragu. Kesucian bayi biasanya menyata dalam bentuk zahir yang cantik. Dalam mimpi, kesucian dan ketulenan bayi hati muncul dalam rupa malaikat. Manusia berharap mendapat ganjaran syurga sebagai balasan kepada perbuatan baik tetapi hadiah-hadiah yang didatangi dari syurga didatangkan ke mari melalui tangan-tangan bayi hati.
“Dalam kebun-kebun kenikmatan…melayani mereka anak-anak muda yang tidak berubah keadaan mereka”. (Surah Waqi'ah, ayat 12 – 17 ).
“Melayani mereka adalah anak-anak muda laksana mutiara yang tersimpan”. (Surah Tur, ayat 24).
Mereka adalah anak-anak kepada hati, menurut yang diilhamkan kepada sufi, dipanggil anak-anak kerana keelokan dan ketulenan mereka. Keindahan dan ketulenan mereka menyata dalam kewujudan zahir, dalam darah daging, dalam bentuk manusia. Oleh kerana keelokan dan kelembutan sifatnya ia dinamakan anak-anak hati, tetapi dia adalah manusia sejati yang mampu mengubah bentuk kejadian atau ciptaan kerana dia berhubung erat dengan Pencipta sendiri. Dia adalah wakil sebenar kemanusiaan. Di dalam kesedarannya tidak ada sesuatu malah dia tidak melihat dirinya sebagai sesuatu. Tiada hijab, tiada halangan di antara kewujudannya dengan Zat Allah.
Nabi Muhammad s.a.w menggambarkan suasana demikian sebagaimana sabda baginda s.a.w, “ Ada masa aku dengan Allah di mana tiada malaikat yang hampir dan tidak juga nabi yang diutus”. Maksud ‘nabi' di sini ialah kewujudan lahiriah yang sementara bagi Rasulullah s.a.w sendiri. Malaikat yang paling hampir dengan Allah ialah cahaya suci Muhammad s.a.w, kejadian pertama. Dalam suasana kerohanian itu baginda s.a.w sangat hampir dengan Allah sehingga wujud zahirnya dan rohnya tidak berkesempatan menghijabkannya dengan Allah. Baginda s.a.w menggambarkan lagi suasana demikian, “ Ada syurga Allah yang tidak ada mahligai dan taman-taman atau sungai madu dan susu, syurga yang di dalamnya seseorang hanya menyaksikan Wajah Allah Yang Maha Suci” . Allah s.w.t berfirman: “Beberapa muka pada hari itu berseri-seri. Kepada Tuhannya dia memandang”. (Surah Qiamat, ayat 22 & 23).
Pada suasana atau makam tersebut jika seseorang makhluk termasuklah malaikat mendekatinya kewujudan badannya akan terbakar menjadi abu. Allah s.w.t berfirman melalui rasul-Nya: 
“Jika Aku bukakan penutup sifat keperkasaan-Ku dengan bukaan yang sangat sedikit sahaja, semua akan terbakar sejauh yang dilihat oleh pandangan-Ku”.
Jibrail yang menemani Nabi Muhamamd s.a.w pada malam mikraj, apabila sampai di Sidratul Muntaha, telah mengatakan jika dia melangkah satu langkah sahaja lagi dia akan terbakar menjadi abu.

Gadafi mungkin menggunakan gas sarin berbahaya membunuh rakyat Libya

http://38.121.76.242/memoadmin/media//version4_6242424_340_309_.jpg
Terjemahan Google
London: The paku Ihab, Canselor Kedutaan Libya di Kanada - yang mengundurkan diri dari kantor - kerana takut sistem suaka, Kolonel Muammar Gaddafi untuk menggunakan senjata tidak konvensional sebagai "sarin" gas untuk menekan pemberontakan popular di Libya.
runcing Said surat khabar "Toronto Star" Kanada "aku takut. aku mendengar hal-hal katakan tentang senjata yang aneh, seperti gas yang digunakan di Jepun," dalam rujukan penyalahgunaan gas "sarin", yang menyebabkan 12 orang terbunuh dan menyebabkan keracunan ribu dalam kereta bawah tanah Tokyo pada Mac 1995.
runcing yang mengundurkan diri Selasa dari nya Kedutaan Besar Libya di Ottawa, dan mengkritik penindasan berdarah demonstrasi, dan mengatakan ia bimbang atas keselamatan keluarganya yang masih di Tripoli, "Mereka (iaitu kekuatan Gaddafi) adalah membunuh rakan-rakan yang dibesarkan dengan mereka, mereka membunuh saudara-saudara saya (... ) teman-teman saya mati. "
Ini adalah putra mantan Canselor, bekas pengarah upacara runcing Nuri al-presiden, yang terletak di Perancis selama beberapa bulan.
Menurut komen yang dibuat oleh Nuri al-paku Rabu, pemberontakan Palestin di Libya meninggalkan lebih daripada seribu orang, termasuk 600 di mengandalkan musim gugur Tripoli, pemimpin Libya Muammar Gaddafi sebagai "Libya tidak akan berhenti."
Dia mengatakan kepada Agence France Press ":" Apa yang terjadi adalah sangat serius. Libya tidak akan berhenti. Muammar Gaddafi tiba pada akhirnya. Saya telah kehilangan segalanya. pidato terakhir Nya (Selasa) pidato seseorang yang tak terkalahkan. Menjadi sendirian. "
Dia menambah bahawa pemimpin Libya itu mengenakan jaket dan baju anti-peluru, dan perlindungan bawah kepala "di bawah serbannya," selama ucapannya, yang pindah ke televisyen Selasa.
Dia menambah bahawa "Muammar Gaddafi tidak lagi bahkan mengawal 5% dari negara Di sisinya, berdiri sukunya .. Tetapi para anggota suku tidak akan berjuang untuk dia tapi untuk mereka." Dia menunjukkan bahawa Gaddafi "mempunyai tentera bayaran Mereka membunuh semua orang. Memecat secara rawak Tentera Udara itu. Tidak ingin api pada warga .."
Tapi dia terus mengatakan bahawa Gaddafi "akan jatuh. Akan kesempatan baginya terbunuh dan hanya jika orang ingin mencuba seperti Saddam Hussein," bekas presiden Iraq.
Perlu dicatat bahawa sejumlah duta besar dan diplomat Libya mengundurkan diri sebagai protes menentang keganasan berlebihan yang digunakan oleh rejim Gaddafi untuk menekan protes berlangsung sejak 17 bulan ini.
Gaddafi muncul di malam pidato Selasa, menggambarkan para pengunjuk rasa sebagai "tikus" dan bersumpah untuk menghancurkan pemberontakan, yang melihat terbit di timur daerah dibebaskan dari BIPA diperpanjang kekuasaannya selama 41 tahun, dan menyebabkan rusuhan mematikan di ibukota Tripoli.
مفكرة الاسلام: أعرب إيهاب المسماري، المستشار بالسفارة الليبية بكندا – الذي استقال من منصبه- عن تخوفه من لجوء نظام العقيد معمر القذافي إلى استخدام أسلحة غير تقليدية كغاز "السارين" لقمع الانتفاضة الشعبية في ليبيا.
وصرح المسماري لصحيفة "تورنتو ستار" الكندية "أشعر بالخوف. أسمع كلاما عن أسلحة غريبة، كهذا الغاز الذي استخدم في اليابان"، في اشارة إلى الاعتداء بغاز "السارين" الذي أوقع 12 قتيلا وأدى الى تسمم الآلاف في مترو طوكيو في مارس 1995.
وكان المسماري استقال الثلاثاء من منصبه بالسفارة الليبية باوتاوا، وانتقد القمع الدموي للتظاهرات، وقال إنه قلق على سلامة عائلته التي لا تزال في طرابلس، وأضاف "إنهم (أي قوات القذافي) يقومون بقتل الأصدقاء الذين كبرت معهم، إنهم يقتلون إخوتي وأخواتي (...) أصدقائي يموتون".
وهذا المستشار السابق هو نجل المدير السابق للمراسم الرئاسية نوري المسماري، الموجود بفرنسا منذ عدة شهور.
وبحسب تصريحات أدلى بها نوري المسماري الأربعاء، فإن الانتفاضة في ليبيا أوقعت أكثر من ألف قتيل بينهم 600 في طرابس معولا على سقوط الزعيم الليبي معمر القذافي لأن "الليبيين لن يتوقفوا".
وقال لوكالة الصحافة الفرنسية": "ما يجري خطير جدا. الليبيون لن يتوقفوا. معمر القذافي وصل الى النهاية. لقد خسر كل شيء. خطابه بالأمس (الثلاثاء) كان خطاب شخص مهزوم. أصبح لوحده".
وأضاف إن الزعيم الليبي كان يرتدي سترة واقية من الرصاص تحت ثيابه وحماية على الرأس "تحت عمامته" خلال إلقائه لخطابه الذي نقله التلفزيون الثلاثاء.
وأضاف إن "معمر القذافي لم يعد يسيطر حتى على 5% من البلاد. إلى جانبه، تقف قبيلته. ولكن أعضاء القبيلة لن يقاتلوا من أجله بل من أجلهم". وأشار إلى أن القذافي "عنده مرتزقة. هم يقتلون كل الناس. يطلقون النار عشوائيا. سلاح الجو لم يشأ اطلاق النار على المواطنين".
لكنه مضى قائلا إلى أن القذافي "سيسقط. ستكون فرصة له لو قتل وإلا فإن الناس يريدون محاكمته مثل صدام حسين" الرئيس العراقي السابق.
يشار إلى أن عددًا من السفراء والدبلوماسيين الليبيين استقالوا احتجاجًا على العنف المفرط الذي استخدمه نظام القذافي لقمع الاحتجاجات الجارية منذ 17 من الشهر الجاري.
وظهر القذافي في خطاب مساء الثلاثاء وصف فيه المحتجين بأنهم "جرذان" وتوعد بسحق الانتفاضة المتصاعدة التي شهدت تحرر مناطق في شرق لبيبا من حكمه الممتد منذ 41 عاما، وأحدثت اضطرابات قاتلة في العاصمة طرابلس

Harga minyak meningkat 4 USD 1 ton

http://38.121.76.242/memoadmin/media//version4_1_955023_1_34_340_309_.jpg
Harga minyak dunia meningkat  USD 9o.20  1 ton, Gadafi akan meletupkan loji penapisan minyak dan menghentikan penghantaran minyak ke luar negara.
مفكرة الاسلام: ارتفعت العقود الاجلة لخام النفط الأمريكي الخفيف أربعة دولارات الى 90.20 دولار للبرميل بفعل المخاوف من أن تعطل الاضطرابات السياسية في ليبيا صادرات النفط.
وواصلت أسعار الخام ارتفاعها يوم الاثنين مع تصاعد الاضطرابات في ليبيا مما جدد المخاوف من إمكانية امتداد الاحتجاجات إلى دول أخرى منتجة للنفط.
وقال محللون وفق وكالة رويترز إن إيران هي مبعث القلق الرئيسي القادم.
وهدد زعيم قبيلة الزوية الليبية بقطع صادرات الخام إلى الغرب اذا لم توقف السلطات العنف ضد المحتجين.

Para Syuhada' Libya dikebumikan

Tentera membantu rakyat menggulingkan gadafi dengan senjata

Rakyat Libya berjaya merampas peralatan tentera