"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Sunday, April 3, 2011

Pertama kali kerajaan Tunis membenarkan gambar wanita bertudung pada Kad Pengenalan

http://www.onislam.net/arabic/oimedia/onislamar/images/mainimages/betaqa-hejab-2-4-2011.jpg
Semenjak tahun 1993 kerajaan Tunisia melarang pengguna gambar wanita bertudung dalam pengeluaran kad pengenalan. Kini Kerajaan Tunisia telah merombak undang-undang tersebut sesuai dengan kebangkitan rakyat Tunis dan lain-lain negara arab kearah pembentukan negara Islam di Benua Arab.
Terjemahan Google
Tunisia - telah mengguna pakai Kementerian Dalam Negeri Tunisia untuk menukar undang-undang yang berlaku di Tunisia akan dibenarkan untuk menyerahkan "kad identiti nasional" dari warga perempuan Tunisia terselubung, dan dalam konteks "rangka reformasi yang sedang berlangsung dalam rangka menegakkan prinsip-prinsip dan nilai-nilai Revolusi Agung, dan untuk menjamin penghormatan berkesan untuk kebebasan awam dan individu."
Kementerian Dalam Negeri mengatakan dalam sebuah pernyataan yang dikeluarkan melalui laman depan rasmi "boleh" pada hari Jumaat 2011/04/01 akan berada dalam beberapa hari ke depan pengubahsuaian dari bab-bab undang-undang 717 pada bulan April 1993, yang tidak memungkinkan ekstraksi kad pengenalan dengan foto terselubung dan terbatas pada perkhidmatan di Laman baru pada (dan harus) menunjukkan wajah dan mata "dalam kad pengenalan ditampal gambar, yang bermaksud menerima gambar terselubung.
Kenyataan menambah bahawa "semakan dari nombor tempahan 717 dari April 13, 1993 memperbaiki material dan spesifikasi teknikal untuk kad pengenalan kebangsaan untuk membolehkan ekstraksi dari kad pengenalan nasional, termasuk foto-foto terselubung."
Kementerian menambah bahawa "tindakan ini termasuk dalam rangka reformasi yang sedang berlangsung dalam rangka menegakkan prinsip-prinsip Revolusi Jaya dan untuk memastikan penghormatan berkesan untuk kebebasan awam dan individu."
Berjenggot I.
Dan mulai menerapkan perubahan baru yang sesuai dengan arahan daripada Menteri Dalam Negeri akan selepas keluaran, dan dia meminta "semua bidang penjaga keselamatan dan komitmen kebangsaan untuk melaksanakan susunan dan penerimaan yang baik dari warga negara dan untuk memberikan perkhidmatan pentadbiran kepada mereka semua keterbukaan fikiran dalam batas waktu legal yang ditentukan dalam rangka memelihara hak-hak mereka dan mengelakkan disabling kepentingan mereka."
Perintah datang setelah kurang dari dua bulan untuk membolehkan perkhidmatan di 12 Februari menyerahkan kad pengenalan untuk berjanggut.
Pihak pembangkang dan pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia mengecam Peraturan menggulingkan Presiden Zine El Abidine Ben Ali dilanggar pada memakai tudung, yang ia sebut "pakaian sektarian" sebagai "kesalahan terhadap kehidupan peribadi."
تونس- صادقت وزارة الداخلية التونسية على تعديل للقوانين السارية في تونس يسمح بموجبه بتسليم "بطاقة التعريف الوطنية" للمواطنات التونسيات المحجبات، وذلك في سياق "إطار الإصلاحات المتواصلة من أجل تكريس مبادئ وقيم الثورة المجيدة، وضمان الاحترام الفعلي للحريّات العامّة والفردية".
وأوضحت وزارة الداخلية في بيان نشرته عبر صفحتها الرسمية على "فيسبوك" الجمعة 1-4-2011 أنه سيتم في الأيام القليلة المقبلة تعديل أحد فصول القانون 717 الصادر في أبريل سنة 1993، والذي لم يكن يسمح باستخراج بطاقات هوية تحمل صور محجبات، واقتصرت الوزارة في التعديل الجديد على (وجوب) إظهار الوجه والعينين" في الصورة الملصقة ببطاقة الهوية وهو ما يعني قبول صور المحجبات.
وأضاف البيان أن "تنقيح الأمر عدد 717 المؤرّخ في 13 أبريل 1993 المتعلق بضبط المواصفات المادية والفنية لبطاقة التعريف الوطنية وذلك بالسماح باستخراج بطاقات تعريف وطنية متضمّنة لصور شمسية لمحجّبات".
وأضافت الوزارة أن "هذا الإجراء يندرج في إطار الإصلاحات المتواصلة من أجل تكريس مبادئ الثورة المجيدة وضمان الاحترام الفعلي للحريات العامة والفردية".
الملتحون أولا
وبدأ تطبيق التعديل الجديد وفقا لتعليمات وزير الداخلية فور صدوره، ودعا الوزير "كلّ مناطق الأمن والحرس الوطنيين الالتزام بتطبيق هذا الأمر وحسن قبول المواطنين وتقديم الخدمات الإداريّة إليهم بكل رحابة صدر وفي الآجال القانونيّة المحدّدة حفاظا على حقوقهم وتجنّبا لتعطيل مصالحهم".
ويأتي هذا الأمر بعد أقل من شهرين من سماح الوزارة في 12 فبراير/ شباط الماضي بتسليم بطاقات الهوية للملتحين.
وكان معارضون ومنظمات حقوق إنسان نددوا في عهد الرئيس المخلوع زين العابدين بن علي بالتضييق على مرتديات الحجاب الذي كان يطلق عليه "الزي الطائفي" باعتباره "انتهاكاً للحياة الشخصية".

Tentera Mesir adalah mangsa kerakusan raja rasuah mubarak

Dari taklimat yang diberikan, jelas kepada kita Tentera Mesir memiliki semangat juang yang tinggi serta adil kepada semua pihak termasuk penganut agama kristian.
Semoga Allah SWT mengampuni dosa mereka selama 30 tahun bersekongkol dengan raja rasuah mesir.

Bekas Gabenor Bank Dunia memakai sarung kaki berlubang

رئيس البنك الدولي بجوارب مثقوبة - Hespress


Wanita Kanada pertama bertudung dalam tentera Kanada


http://www.hespress.com/_img/wafaecanadianarmy.jpg
Terjemahan Google
Peribadi yang tegas yang dimiliki dan Q-Dabbagh, seorang pemimpin yang naik ke peringkat komander - leftenan, dan ahli-ahli pertama dari angkatan bersenjata Kanada memakai tudung.
Para Jeneral David Johnston untuk memberikan pingat pertama dari eksekutif perkhidmatan untuk lima puluh elemen Tentera Kanada Wafa Dabbagh, salah satu daripada mereka, dan berkata selepas itu, berkata: "Saya tidak berusaha untuk membuktikan sesuatu atau menjadi yang pertama dalam apa yang saya hanya mencari pekerjaan yang anda cari. untuk petualangan. "
Dan bercerita tentang Skinner setelah mereka pindah dari pasukan sedikit untuk solat lagi sebelum salah satu petugas, dan bertanya mengapa dia pergi, dan jika ada seseorang terganggu. Bunga di tetangga mendengar tentang mereka, dan segala sesuatu yang baik-baik saja, dan saya menjelaskan kepadanya bahawa dia berdoa kepada Tuhan, karena harus ada waktu untuk menyendiri dengan satu dengan Tuhan.
Kejijikan Barat Ketua Kol Stephen Costner berkata: "Ini hati yang baik, tetapi mereka juga tahu kapan harus tegas."
Dalam pernyataan kepada media mengatakan al-Dabbagh: "Aku ingin Kanada tahu bahawa ada orang-orang melayani Kanada bukan orang-orang dengan rambut pirang dan mata biru, dan kita bekerja bersama-sama: putih, hitam, Asia, keturunan Arab dan penduduk Dan saya - dengan rendah hati - Aku tidak hanya salah satunya .."
* Sumber: Ottawa Citizen
شخصية عنيدة تلك التي تملكها وفاء الدباغ، الرائدة التي ارتقت الى رتبة قائد- ملازم، وأول عضو في القواتالمسلحة الكندية ترتدي الحجاب.
وقد قام الجنرال ديفيد جونستون بمنح أول ميداليات للخدمة التنفيذية لخمسين من عناصر القوات الكندية كانت وفاءالدباغ واحدة منهم، والتي صرحت عقب ذلك قائلة: " لم أكن أحاول إثبات أي شيء أو أن أكون الأولى في أي شيء.كنت فقط أبحث عن عمل كما كنت ابحث عن المغامرة".
وتحكي الدباغ أنها ذات مرة ابتعدت عن الفريق قليلا لأداء الصلاة، فجاءها أحد الضباط، وسألها عن سبب ذهابهابعيدا، وإذا ما كان هنالك شخص ما يزعجهافشكرته على اهتمامه بأمرها، وان كل شيء على ما يرام، وشرحت لهأنها كانت تصلي لله، إذ هنالك وقت يجب أن يخلو فيه المرء مع ربه.
وقد مدحها رئيسها الكولونيل ستيفان كوستنر قائلا:" إنها طيبة القلب، لكنها أيضا تعرف متى تكون حازمة".
وفي تصريح لوسائل الإعلام قالت الدباغ:" أريد الكنديين ان يعرفوا أن هناك أناسا يخدمون كندا ليسوا من ذوي الشعر الأشقر والعيون الزرقاء، ونحن نعمل جميعا معا: الأبيض والأسود والآسيوي والعربي والساكن الأصلي. وأنا – بتواضع شديد - لست إلا واحدة من هؤلاء ".
*المصدر: اوتاوا سيتيزن

Si Jahil yang Cuai Dan Si Alim yang Malas.

Si Jahil yang Cuai Dan Si Alim yang Malas.

Perumpamaan seorang JAHIL yang CUAI dalam menuntut ilmu yang wajib itu,laksana seorang hamba yang dikirimi surat oleh tuannya,yang menyuruhnya melakukan beberapa perkara dan melarangnya dari beberapa perkara.Malangnya sang hamba itu tidak Melihat isi surat itu,kerana tidak mengerti apa yang terkandung di dalamnya,padahal ia boleh mempelajarinya dan bertanya kepada orang lain.

Demikian pulalah dengan perumpamaan seorang alim yang tiada beramal dengan ilmunya,laksana seorang hamba yang melihat isi surat tuannya serta mengetahui apa yang terkandung di dalam surat itu,akan tetapi ia enggan mematuhi segala suruhan yang terkandung di dalamnya serta menjauhi segala larangannya.

Cubalah renungkanmwahai saudara0saudara,moga-moga Allah merahmati anda,adakah cuai yang lebih dahsat dari kecuaian dua orang hamba ini terhadap perintah tuannya?apatkah mereka membuat alasan atau mengemukakan keuzuran kepada tuan mereka?Bukankah mereka itu patut menerima seksa dan balasan,kerana berani menentang perintah dan kurang perhatian terhadap arahan tuannya.Awas,janganlah anda menjadi selaku salah seorang dari kedua orang tadi;iaitu seorang jahil yang tiada mahu belajar,ataupun seorang alim yang tiada beramal dengan ilmunya,kelak anda akan binasa.Ketika itu anda akan rugi-ruginya di dunia dan di akhirat,itulah yang dikatakan kerugian yang nyata.

Adapun memperluas diri dalam ilmu-ilmu agama yang berguna dan menambah pengetahuan lebih dari kadar yang perlu,maka itu adalah sebaik-baik jalan untuk menuju kepada Allah Ta'ala dan seutama-utama amalan di sisiNya.Akan tetapi menuntut ilmu itu hendaklah disertakan dengan tulus-ikhlas,dan dilakukan semata-mata kerana Allah Ta'ala.Sesudah itu hendklah ia mengerah dirinya untuk beramal dengan ilmu yang dituntutnya serta mengajarkannya pula kepada orang lain,dengan tujuan menempa keredhaan Allah Ta'ala dan mendapat balasanNya di hari Akhirat.