"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Thursday, February 14, 2013

Jamakkan syariat,hakikat,tareqat,makrifat


syariat itu menjalankan amanah allah dahulu (jadi diri manusia bukan jasad sahaja manusia) seterusnya beribadah kepada allah mengikut amalan jasad dan hati rasullullah s.a.w. tarikat itu jalan menyempurnakan syariat mengikut rasullullah, wajib menuntut dengan guru (bukan buku) hakikat itu jalan hubungan dengan rohani, bermula dengan hati (batin hati). makrifat itu perhubungan dengan nur. musyahadah nur. kekal hidayah allah. syariat dan tarikat dan hakikat itu perlu dijamakkan..sehingga kekal mendapat hidayah petunjuk allah yang dinamakan makrifat. baru dinamakan ummat muhammad.