"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Monday, September 2, 2013

Mana Terletaknya Kalimah Tauhid?


Lafaz Pengakuan Lailahaillallah Muhammad rasulullah  ada dilidah.(lafaz syahadat)
Pengakuan dihati  Lailahaillallah Muhammad rasulullah tiada pula.(amalan syahadat)

Bagi yang Mahu Ambil tahu: Apa itu kalimah syahadat

Lailahaillallah Muhammad rasulullah

Lailahaillallah ini Kisah kalimah Tauhid,(kisah percayakan Allah)

Lailahaillallah percaya pada Allah Namanya islam(Tauhid)
Tidak percaya pada Allah itu namanya kufur.

Maka kalimah Iqra bismirabbikal lazi kholaq itu letaknya Nabi dan islam,apa yang dinafikan dan apa yang diisbatkan.Jadi hari ini,kitab orang islam pengakuan lailahaillallah Maksudnya dinafikan segala kepercayaan yang Lain hanya isbatkan Allah taala sahaja.

Itulah maksud ayat Iqra bismirabbikal lazi kholaq
(ayat pertama Turun surah Al-Alaq)..
Kata Nabi muhammad saw siapa yang menjadikan makhluk ?iaitu Allah.

Dalilnya Allahullazi khalaqassama watiwal ardawama bainahuma,Allah menjadikan 7lapis langit dan bumi sekalian makhluk serta isi didalamnya.
Termasuk Buruk dan Baik.Mulia dan Tidak Mulia.Yang rosak pun dijadikan oleh Allah yang tidak rosak pun dijadikan oleh Allah,Tapi walhal kita disini mengikut Nabi Muhammad saw,ikut tunaikan ilmunya dan amal makhluk tak rosak,Jadinya cari makhluk mulia yang tidak rosak.


Dalil Zikrullah itu Hanya Dihati


Maksud Ayat:


Hati itu bukan bermaksud hati yang daging dalam dada itu (jantung) ..tetapi terangkum 3 jenis hati, iaitu qalbi, qalbu dan qalbun. dikenali dan dirapatkan dengan jasad.. hati kajian sains itu hati daging sahaja.

Fllah firman dalam ayat pertama yang turun
" iqraq bismirabbikal lazi kholak " Ertinya Sebutlah nama allah yang menjadikan...
(dimana nak sebut)?
..kholakal insan namin alaq.. (sebutlah dihati..kamu jadi insan)..
iqraq warabbukal akram... Bila kamu dah insan, kamu sebut allah, allah memuliakanmu...allazi allamabil kalam, baru allah ajar kamu dengan kalam, allamal insan nama lam ya lam...dan barulah allah ajar kamu apa yang tak kamu ketahui...