"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Saturday, March 26, 2011

24 Syarat untuk Memustajabkan Doa

http://awzan.com/greetings/relief2.gif
Etiket dalam doa dan alasan untuk jawabannya:
1 - Ikhlas  kepada Allah SWT.
2 - Kita harus memulakan memuji dan memuliakan Allah SWT dan kemudian berselawat dan Salam  kepada Rasulullah SAW dan keluarga baginda serta sahabat Baginda.
3 - Yakin dengan penerimaan Allah SWT pada doanya.
4 - Berdoa dengan penuh adat sopan dan tanpa gopah-gapah.
5 - kehadiran hati dalam doa atau berdoa dengan sepenuh hati.
6 - berdoa untuk dalam keadaan susah dan senang.
7 - Jangan berdoa selain daripada Allah SWT.
8 - Bukan berdoa dengan tujuan wang, anak, keluarga dan orang lain.
9 - Merendahkan suara, suara diantara takut dan nyaring.
10 - Mengakui perbuatan dosa dan memohon keampunan daripada Allah SWT, mengakui nikmat Allah SWT dan bersyukur kepada Allah SWT.
11 - Tidak merasakan doa sebagai satu bebanan.
12 - Merendah diri, khusyuk dan berharap dengan Allah SWT.
13 - Memohon agar orang  yang menzalimi diberi balasan oleh Allah SWT dan bertaubat kepada Allah SWT.
14 - Mengulangi  doa dengan tiga kali.
15 - Mengadap kiblat.
16 - Mengangkat tangan semasa berdoa.
17 - Mengambil wudhuk  sebelum berdoa.
18 - Jangan berlebihan pada saat berdoa.
19 - Berdoa untuk diri sendiri kemudian berdoa untuk orang lain juga.
20 - Menyeru nama Allah SWT yang Maha Suci atau menyebut kebaikkan yang telah dilakukan.
21 - Makanan, pakaian dan minum dari sumber yang halal.
22 - Tidak berdoa dengan perkara-perkara dosa atau untuk memutuskan hubungan Silatul Rahim.
23 - Menyeru kebaikan dan menjauhi kemungkaran.
24 - Jauhkan diri daripada dosa.
الدعـــــــاء المستجاب.
الدعاء هو العباده وقال ربكم ادعوني استجب لكم))
قال صلى الله عليه وسلم ((مامن مسلم يدعو الله بدعوه ليس فيها اثم ولا قطيعه رحم الا اعطاه الله بها احدى ثلاث:اما ان تعجل له دعوته واما ان يدخرها له في الاخره واما ان يصرف عنه من السوء مثلها قالوا اذا نكثر قال:الله اكثر))
من اداب الدعاء واسباب الاجابه:
1-الاخلاص لله
2- ان يبدا بحمد الله والثناء عليه ثم بالصلاة على النبي صلى الله عليه وسلم ويختم بذلك.
3-الجزم في الدعاء واليقين بالاجابه
4-الالحاح في الدعاء وعدم الاستعجال.
5-حضور القلب في الدعاء
6-الدعاء في الرخاء والشده
7-لا يسال الا الله وحده
8-عدم الدعاء على الاهل والمال والولد والنفس
9-خفض الصوت بالدعاء بين المخافه والجهر
10-الاعتراف بالذنب والاستغفار منه والاعتراف بالنعمه وشكر الله عليها
11-عدم التكلف والسجع في الدعاء
12-التضرع والخشوع والرغبه والرهبه
13-رد المظالم مع التوبه
14-الدعاء ثلاثا
15-استقبال القبله
16-رفع الايدي في الدعاء
17-الوضوء قبل الدعاء ان تيسر
18-ان لايتعدى في الدعاء
19-ان يبدى الداعي بنفسه اذا د\عاء لغيره
10-ان يتوسل الى الله باسمائه الحسنى وصفاته العلى او بعمل صالح قام به الداعي نفسه.
11-ان يكون المطعم والملبس والمشرب من الحلال
12-لا يدعو باثم او قطيعة رحم.
23-ان يامر يالمعروف وينهى عن المنكر
24-الابتعاد عن المعاصي.

Gadafi turut menyertai tunjuk perasaan untuk menjatuhkan kerajaannya

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/182748_193568680661217_156837317667687_670409_8095150_n.jpg
Gadafi dikatakan turut menyertai tunjuk perasaan untuk menjatuhkan kerajaannya.

Jawapan : Siapakah yang menjadikan Allah SWT ?

Sila dengar dengan penuh perhatian, agar anda menjadi Insan yang paling yakin dengan kewujudan Allah SWT.
Fakta yang dikemukakan dalam video ini adalah:
1-Sifat Pencipta dan Kena Cipta tidak sama sekali. Contohnya : Tukang pintu dengan pintu tidak akan memiliki sifat yang sama, persamaan ini memang tidak wujud dan mesti diyakini 100%.
2-Sifat Allah SWT tidak akan menyamai dengan sifat makhluk, manusia tidak boleh menyifat sifat Allah SWT dengan akal., manusia tidak tidak boleh menggunakan akal untuk mencari rahsia sifat-sifat Allah SWT.
3-Kelajuan perjalanan planet tidak boleh dikira tetapi mesti manusia tetap menerima fakta kecepatan tersebut.
4-Pertanyaan yang timbul daripada akal fikiran manusia tidak akan terjawab kecuali apabila Allah SWT memberi sesuatu pengajaran.
5-Sifat manusia yang akan menerima sesuatu perkara apabila menemui jawapan rahsia tersebut dalam kajian, adalah membuktikan hanya Allah SWT sahaja yang mampu memberi jawapan kepada segala rahsia yang tersembunyi disebalik kejadian alam ini.
Semoga anda memahami apa yang saya simpulkan.

Tuhanku... Dunia Islam Telah Lena

Pertembungan berdarah antara rakyat dan polis Jordan

Dulu Mualaf kini Menjadi Imam Masjid

vicente2.jpg
Vicente Mota Alfaro menjadi mualaf pertama di Spanyol yang memegang jawatan imam di masjidIslamic Cultural Center of Valencia (CCIV) dan memimpin salat berjamaah di masjid itu. Selain imam masjid, Alfaro juga menjadi anggota Dewan Direkur CCIV sejak tahun 2005.
Posisi imam masjid mungkin tidak pernah terbayangkan sebelumnya oleh Alfaro, karena tiga belas tahun yang lalu ia adalah penganut agama Katolik yang taat, rajin membaca alkitab setiap hari dan tidak pernah ponteng menghadiri perjumpaan mingguan di gerejanya.
Ketika ditanya tentang perubahan hatinya dan perjalanannya dari seorang penganut Katolik yang taat menjadi seorang Muslim, Alfaro memberikan jawaban sederhana,"Ini semua adalah kehendak Allah, Islam menjadi pilihan saya dan menjadi hidup saya."
Alfaro memutuskan masuk Islam pada saat ia berusia 20 tahun dan masih menjadi siswa sekolah menengah. "Saya membaca kitab suci al-Quran. Saya menemukan kebenaran tentang kisah Yesus Kristus dan kemudian saya masuk Islam," Alfaro menceritakan perjalanannya menemukan cahaya Islam.
Pada dasarnya, Alfaro memang dikenal i seorang yang kuat beragama. Sejak masa kanak-kanak, Alfaro sudah rajin ke gereja setiap minggu dan membaca alkitab dengan teratur. "Saya melakukannya, sementara anak-anak lain pada saat itu tidak punya minat pada agama. Ketika itu, saya tentu saja belum tahu tentang Islam," ujarnya.
Alfaro mengenal Islam dari tetangganya, seorang Muslim asal Aljazair yang sering ia ajak berbincang-bincang. "Suatu saat kami sedang berbual dan dia bilang bahwa semua umat manusia adalah keturunan Adam dan Hawa dan kita semua adalah anak-anak dari Nabi Ibrahim," kenang Alfaro tentang tetangganya.
"Kala itu, saya tercengang mendengar Muslim dan orang-orang Arab tahu tentang Adam, Hawa dan Ibrahim," sambung Alfaro.
Perbincangan itu memotivasi Alfaro untuk menggali lebih jauh tentang Islam. Ia jadi sering berkunjung ke perpustakaan dan meminjam terjemahan al-Quran. Terjemahan al-Quran itu ia baca dengan seksama di rumah.
"Saya sudah sering membaca di Gospel bahwa Yesus adalah anak Tuhan dan Tuhan mengirim anaknya ke bumi untuk dibunuh dan disiksa guna membebaskan dosa-dosa manusia. Saya selalu bermasalah dengan hal itu, terutama untuk mempercayai cerita itu," kata Alfaro.
Dan jawapan yang ia cari, ditemukannya dalam al-Quran. "Saya pelajari dari al-Quran bahwa Yesus tidak dibunuh atau disalib," ujar Alfaro.
Kisah Yesus dalam kitab suci al-Quran menyentuh hati Alfaro yang sejak mengucap dua kalimat syahadat mengubah namanya menjadi Mansour. "Saya langsung meyakini bahwa al-Quran adalah kitab suci yang benar yang berasal dari Tuhan. Dan saya langsung memutuskan ingin menjadi seorang Muslim," tukas Alfaro.
Begitulah perjalanan Alfaro atau Mansour menemukan kebenaran dalam Islam. Sampai akhirnya para pemuka komunitas Muslim di kota Valencia sepakat memilihnya menjadi imam masjid Valencia. Alfaro dipilih karena dianggap memiliki kemampuan dan memenuhi syarat-syarat untuk menjadi imam masjid.
"Dia dipilih karena pengetahuannya yang luas tentang agama," kata El-Taher Edda, sekretaris jenderal Islamic League for Dialogue and Coexistence.
Edda juga menegaskan bahwa penunjukkan Alfaro sebagai imam masjid Valencia merupakan pesan yang jelas tentang integrasi para mualaf ke dalam masyarakat Muslim.
Jumlah mualaf di Sepanyol terus meningkat beberapa tahun belakangan ini. Menurut laporanmedia massa lokal, warga Spanyol yang masuk Islam bahkan dari kalangan intelektual, akademisi dan aktivis anti-globalisasi. Saat ini, jumlah warga Muslim di Spanyol diperkirakan sekitar 1.5 juta orang dari 40 juta total penduduk negara itu. Di Sepanyol, berdasarkan undang-undang kebebasan beragama tahun 1967, Islam diakui sebagai agama resmi dan menjadi agama kedua terbesar setelah agama Kristian.
Sumber : eramuslim.com

17 Kematian yang membawa ke Syurga Allah SWT

Perjalanan ke Syurga hanya berbekalkan Akhlak Mulia dan Taqwa

Firaun Ramsis II seksa Isterinya Asit sehingga Mati

http://fc02.deviantart.com/fs29/f/2008/083/e/b/prophet_mohammed_by_serso.jpg
NEFERTARI adalah seorang daripada isteri Firaun Ramsis II. Bagaimanapun bilangan sebenar permaisuri Ramsis tidak diketahui tetapi beliau mempunyai lapan isteri rasmi, tidak termasuk dayang istana yang dijadikan gundik.
Lebih menggemparkan Ramsis II turut mengahwini anaknya sendiri iaitu Bent-anat, Meritamon dan Nebettaui, juga adik perempuannya Henutmira.
Kematian Nefertari adalah satu kehilangan besar buat Ramsis II. Sebagai penghormatan terakhir, Ramsis II membina makam indah memaparkan watak Nefertari berdampingan dengan tuhan Mesir kuno sebagai simbol kemuliaan.
Lukisan yang menghiasi setiap sudut makam permaisuri kesayangan Ramsis II diiktiraf 'Egyptologist' atau pakar sejarah Mesir kuno sebagai yang terbaik dalam era Firaun. Tidak ada makam di Mesir yang boleh dibandingkan dari segi keindahan dan nilai artistik lukisan di makam itu.
Secara langsung ia menggambarkan betapa tingginya imaginasi dan kemahiran golongan artis dan karyawan ketika era Firaun Ramsis II.
Berdasarkan kepercayaan Mesir kuno, Hathor adalah isteri kepada Ra', tuhan matahari. Tujuan Ramsis II mengaitkan Hathor dengan nama isterinya, Nefertari adalah semata-mata untuk meletakkan Nefertari di tempat paling mulia.
Jika Nefertari dan Ramsis II meneruskan tradisi penyembahan tuhan Mesir kuno, seorang daripada isteri Ramsis II dipercayai beriman kepada Allah SWTPermaisuri yang dimaksudkan adalah Asiah atau Asit.
Persamaan nama di antara Asit dan Isitnofret, isteri Ramsis II menarik perhatian banyak pihak. Malah, ada yang percaya Isitnofret adalah Asit atau Asiah yang beriman kepada ajaran Nabi Musa.
Kisah isteri Firaun yang beriman diceritakan dalam al-Quran yang bermaksud: "Dan Allah mengemukakan satu misal perbandingan kepada orang mukmin iaitu perihal isteri Firaun, ketika ia berkata: Wahai Tuhanku, binalah untukku sebuah rumah di sisimu di dalam syurga dan selamatkanlah daku daripada firaun dan perbuatannya yang kufur dan buas, serta selamatkanlah daku daripada kaum yang zalim." (Surah at-Tahriim, ayat 11)
Kezaliman Ramsis II tiada batasnya sehinggakan dia sanggup membunuh isterinya sendiri kerana beriman kepada Allah SWT. Beliau akhirnya menyeksa Asiah hingga mati. Meskipun ketika saat ajalnya hampir tiba, bibir Asiah masih mampu mengucapkan kalimah mengagungkan Ilahi.
Kebencian Ramsis kepada Asiah belum berakhir. Firaun itu mengarahkan nama Asiah dan semua catatan yang merujuk kepada permaisurinya itu dipadamkan dalam lipatan sejarah.
Perdebatan mengenai Firaun yang memerintah Mesir ketika Nabi Musa. Bagaimanapun, ahli sejarah berpendapat Firaun yang dimaksudkan adalah Ramsis II dan untuk mengetahui sebabnya, akan dijelaskan dalam episod 12, Al-Risaalah 2.
Turut dijelaskan pada program kali ini proses pengawetan mayat Firaun dan pembesar Mesir yang dilakukan sejurus selepas kematian mereka menggunakan garam natron dilakukan selama 40 hari sehingga air di dalam badan kering sepenuhnya.
Rempah dan minyak juga digunakan bagi menghilangkan bau. Bahan digunakan bukan saja didapati di Mesir, bahkan dibawa daripada Afrika dan Asia.
Melihat kepada kedudukan kedua-dua tangan mumia Ramsis II yang agak pelik, sesetengah sarjana berpendapat, proses mengawet mayat Ramsis II dilakukan selepas bertahun-tahun kematiannya.
Rujukan :

9 Mimpi Rasulullah SAW

http://files.fatakat.com/2010/5/1272930219.gif
Daripada Abdul Rahman Bin Samurah ra berkata, Nabi Muhammad saw bersabda: Sesungguhnya aku telah mengalami mimpi-mimpi yang menakjubkan pada malam aku sebelum di Israqkan........"
1. Aku telah melihat seorang dari umatku telah didatang oleh malaikatul maut dengan keadaan yg amat mengerunkan untuk mengambil nyawanya, maka malaikat itu terhalang perbuatannya itu disebabkan oleh KETAATAN DAN KEPATUHANNYA KEPADA KEDUA IBUBAPANYA.
2. Aku melihat seorang dari umatku telah disediakan azab kubur yang amat menyiksakan, diselamatkan oleh berkat WUDUKNYA YANG SEMPURNA.
3. Aku melihat seorang dari umatku sedang dikerumuni oleh syaitan-syaitan dan iblis-iblis lakhnatullah, maka ia diselamatkan dengan berkat ZIKIRNYA YANG TULUS IKHLAS kepada Allah.
4. Aku melihat bagaimana umatku diseret dengan rantai yang diperbuat daripada api neraka jahanam yang dimasukkan dari mulut dan dikeluarkan rantai tersebut ke duburnya oleh malaikut Ahzab,tetapi SOLATNYA YANG KHUSUK DAN TIDAK MENUNJUK-NUNJUK telah melepaskannya dari seksaan itu.
5. Aku melihat umatku ditimpa dahaga yang amat berat, setiap kali dia mendatangi satu telaga dihalang dari meminumnya,ketika itu datanglah pahala PUASANYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT memberi minum hingga ia merasa puas.
6. Aku melihat umatku cuba untuk mendekati kumpulan para nabi yang sedang duduk berkumpulan-kumpulan, setiap kali dia datang dia akan diusir, maka menjelmalah MANDI JUNUB DENGAN RUKUN YANG SEMPURNANYA sambil ke kumpulanku seraya duduk disebelahku.
7. Aku melihat seorang dari umatku berada di dalam keadan gelap gelita disekelilingnya,sedangkan dia sendiri di dalam keadaan binggung, maka datanglah pahala HAJIDAN UMRAHNYA YANG IKHLAS KEPADA ALLAH SWT lalu mengeluarkannya dari kegelapan kepada tempat yang terang-menderang.
8. Aku melihat umatku cuba berbicara dengan golongan orang mukmin tetapi mereka tidakpun membalas bicaranya,maka menjelmalah SIFAT SILATURRAHIMNYA DAN TIDAK SUKABERMUSUH-MUSUHAN SESAMA UMATKU lalu menyeru kepada mereka agar menyambut bicaranya,lalu berbicara mereka dengannya.
9. Aku melihat umatku sedang menepis-nepis percikan api kemukanya,maka segeralah menjelma pahala SEDEKAHNYA YANG IKHLAS KERANA ALLAH SWT lalu menabir muka dan kepalanya dari bahaya api tersebut. BERSABDA RASULULLAH SAW, "SAMPAIKANLAH PESANANKU KEPADA UMATKU YANG LAIN WALAUPUN DENGAN SEPOTONG AYAT"
Rujukan ;

Allah SWT menzahirkan kuasaNya di Kuwait

Allah SWT mampu menggerakkan kuasaNya tanpa mengharap teknologi ciptaan manusia ( Nauzibillah Min Syirki  Billah ).

Lihatlah Kemusnahan Libya disebabkan serangan negara bukan Islam

Beginilah pelaburan baru negara-negara bukan Islam terhadap peluang perniagaan yang akan dibuka selepas gadafi dapat dibunuh.
Beginilah matlamat sebenar penubuhan PBB yang diasaskan oleh yahudi untuk menakluki negara-negara Islam secara moden sehingga dunia Islam tidak dapat menyalahkan dosa-dosa dan kemusnahan yang berlaku kepada yahudi dan amerika.
Apabila serangan berakhir dunia Islam akan menanggung segala kerugian.
Sementara umat Islam dan pemimpinnya yang telah

 dilemahkan secara perbalahan mazhab, kelemahan dalam ketenteraan dan teknologi hanya melihat dan berdoa kepada Allah SWT tanpa usaha.
Ya Allah sedarkanlah umat Islam,
Bangunkan mereka dari lena teori-teori motivasi kebendaan dan perdagangan agama Allah SWT.
Cerahkan hati mereka,
Gerakkan tangan dan kaki mereka kearah kebaikkan agama,
Tumpukan mata mereka kepada keredhaan Allah SWT,
Tutuplah tubuh mereka dengan pakaian Islam,
Tukarkan Akhlak Jahiliah mereka kepada Akhlak Islam yang moden. (berfurdah dan Berjubah).
Amin Ya Rabbal Alamin.

Video 20 Syahid di Syria

Semoga Allah SWT menganugerahkan kemenangan kepada Ahli Sunnah WalJamaah. Apa yang kita harapkan daripada pergolakkan di Timur Tengah agar Allah SWT membangkitkan Ahli Sunnah Wal Jamaah- Kerana kebanyakkan pemimpin  dan raja-raja dunia Islam yang berasal daripada Ahli Sunnah Wal Jamaah adalah berfahaman sekular, berkiblatkan barat, yahudi dan amerika dalam tindak-tanduk pemerintahan mereka. Pergolakkan ini juga diambil kesempatan oleh yahudi, amerika dan syiah.
Mereka sentiasa menggunakan jarum kejahatan mereka untuk menumpahkan darah  manusia agar mereka mengaut keuntungan dalam berbagai bidang.
Mereka mengaut keuntungan dengan kenaikkan harga minyak,
mereka mengaut keuntungan dengan penjualan senjata,
mereka mengaut keuntungan dengan penjualan ubat-ubatan dan peralatan medic dan sebagainya disebalik apa yang berlaku.
Semoga Ahli Sunnah Wal Jamaah memahami dan bangkit untuk menyebarkan Ajaran Tauhid yang sebenar dengan penuh bersemangat dan demi menyelamatkan Aqidah  dunia Islam yang dipenuhi dengan Khurafat serta tahyul.