"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Thursday, June 28, 2012

Permainan kanak-kanak percuma (McDonald) tertulis nama Rasulullah SAW


http://sabq.org/files/news-image/83110.jpg?1337952046
Alat permainan ini telah diharamkan di arab saudi kerana dibimbangi mengandungi unsur-unsur penghinaan terhadap Rasulullah SAW.
Terjemahan Google
Disahkan, "McDonald, Saudi Arabia bahawa" permainan "Kuasa Raingerz" yang diedarkan baru-baru ini dengan makan "Mail Alhabiy" tidak termasuk apa-apa kesalahan kepada nama Nabi Muhammad (saw) dalam apa-apa cara.
Syarikat itu menjelaskan bahawa dakwaan yang menyatakan bahawa restoran buruk bagi Nabi Muhammad, tidak berasas, bahawa markah pada permainan yang diilhamkan oleh siaran program kanak-kanak yang popular di Timur Tengah dan dunia selama lebih daripada 20 tahun.
Syarikat itu menambah bahawa walaupun fakta ini, ia adalah "McDonald Arab Saudi" untuk menarik balik permainan ini dari semua restoran, dan berminat untuk mengelakkan apa-apa tuntutan atau tafsiran yang salah.
Menurut "McDonald Saudi Arabia," iaitu sebuah syarikat Riyadh Antarabangsa Makanan Syarikat dan Makanan Perkhidmatan Reza dan kedua-dua syarikat Sauditan 100% dari segi pemilikan dan pengurusan, bahawa kedua-dua syarikat adalah yang hanya bertanggungjawab untuk pengenalan itu dan pemilihan semua program pemasaran termasuk permainan kanak-kanak, dan mengambil kira semua itu kawalan agama, sosial dan lain-lain
سبق- الرياض: أكدت "ماكدونالدز السعودية" أن لعبة "باور راينجرز" التي وُزعت أخيراً مع وجبات "الهابي ميل" لا تتضمن أي إساءةٍ لاسم سيدنا محمد (صلى الله عليه وسلم) بأي شكلٍ من الأشكال.
وأوضحت الشركة أن الادّعاءات التي أشارت إلى أن المطعم يسيء للرسول الكريم، لا أساس لها من الصحة، كون العلامات الموجودة على هذه الألعاب مستوحاة من برنامج أطفال شهير يُذاع في منطقة الشرق الأوسط والعالم بأسره منذ أكثر من   ٢٠  عاماً.
وأضافت الشركة أنه رغم هذه الحقائق، فقد قامت "ماكدونالدز السعودية" بسحب هذه اللعبة من جميع مطاعمها، وذلك حرصاً منها على تجنّب أيِّ ادّعاءاتٍ أو تفسيراتٍ خاطئة.
وأفادت "ماكدونالدز السعودية" التي تتمثل بشركة الرياض العالمية للأغذية وشركة رضا للخدمات الغذائية وهما شركتان سعوديتان  ١٠٠ % من حيث الملكية والإدارة، بأن هاتين الشركتين هما الوحيدتان المسؤولتان عن عملية تحديد واختيار جميع البرامج التسويقية بما فيها ألعاب الأطفال، وبمراعاة كافة الضوابط الدينية والاجتماعية وغيره.
Rujukan :
http://mercyprophet.org/mul/ar/node/6841