"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Saturday, March 5, 2011

amerika dan britain amat bimbang senjata Libya akan dimilki oleh pengganas


http://www.alquds.co.uk/today/04qpt953.jpg
Terjemahan Google
London - 'Al-Quds Al Arabi': kerajaan Amerika sedang mempersiapkan diri untuk revolusi-pos dan prospek parti-parti Islam untuk berkuasa di dunia Arab, pada saat itu dikhuatiri para ahli senjata dijarah oleh pemberontak dari kedai senjata tentera Libya dalam revolusi saat ini di tangan orang-orang yang mengatakan mereka pengganas.
Sementara mengakui U. S. Setiausaha Negara, Hillary Clinton, hari sebelum berundur dari citra Amerika di dunia dan singkat dalam filem dan siri TV, telah menjadi Amerika berpendapat bahawa pemenang hanya dalam pemberontakan bangsa-bangsa Arab adalah kem pembangkang yang dipimpin oleh Iran, Syria dan pihak perlawanan dengan Parti Turki, yang telah menjadi memperluaskan sayapnya ke timur, dengan menggunakan kekuatan ekonomi mereka.
Di sinilah menghadiri pentadbiran turun ke tahap di mana anda mungkin perlu berurusan dengan kerajaan Islam di Afrika Utara dan Timur Tengah. Kerajaan mengakui bahawa perubahan yang berlaku sekarang akan memberikan dorongan baru bagi Islam politik di kawasan-kawasan tersebut.
Para pegawai kerajaan sekarang mempelajari spektrum politik untuk membezakan antara gerakan Islam dan klasifikasi yang ada dan perbezaan antara mereka seperti perbezaan antara Ikhwanul Muslimin di Mesir, di mana al-Qaeda. Kajian ini akan memberikan pemahaman tentang Amerika dan cara berkaitan dengan daerah dan pembuatan dasar luar negerinya.
Surat khabar 'Washington Post' pejabat senior AS mengatakan "Kita tidak perlu takut masuknya Islam dalam politik di negara-negara ini. Dia menambah bahawa cara prestasi parti-parti politik dan kerajaan akan dinilai tidak oleh hubungan mereka dengan Islam.
Nampaknya bahawa kerajaan sekarang mengakui kewujudan kepelbagaian dalam arus Islam, ada perbezaan antara Qaeda Taliban dan al di satu sisi, misalnya, antara Ikhwanul Muslimin, serta Gerakan untuk Keadilan dan Pembangunan di Turki di sisi lain Turki yang Islamis memimpin kerajaan dikendalikan oleh sistem sekular. Kerajaan AS tampaknya takut kerana revolusi Arab awal tidak menaikkan bendera negara Islam, atau menyatakan Islam tidak jelas, tetapi ada kebimbangan bahawa manfaat arus Islam yang menderita daripada penindasan rejim-rejim Arab dekad perubahan yang berlaku.
Pemerhati menunjukkan peranan yang dimainkan oleh Islam dalam sistem pasca-kerajaan, contohnya, dari pimpinan KPK telah diubah dalam perlembagaan Mesir adalah penasihat manusia Tariq, lanskap dan ulama Islam dikenali, mendesak Islam untuk menggulingkan Ali Abdullah Saleh dan menggantikannya dengan negara-negara Islam.
Sementara Obama berbicara dengan terus terang beberapa sejak kedatangannya ke Rumah Putih tentang peranan Islam dalam kehidupan politik di negara-negara Islam tetapi sambutannya terutama ucapannya yang terkenal di Kaherah, menimbulkan kebimbangan Israel, yang telah menjadi takut perubahan sekarang dan lebih suka kelangsungan hidup rejim totalitarian dan diktator seperti rejim Hosni Mubarak, yang terus tudung Ikhwanul Muslim dan sampai akhir.
Para pegawai memberi amaran litar yang berbeza - keselamatan, diplomatik dan partisan - bahawa kesediaan Obama untuk menangani dengan Islam politik, atau menutup mata tidak memahami sifat dari gerakan dan taktik yang bekerja pada liberalisasi sistem politik di daerah masing-masing dari sistem sekular, tapi dengan cara sekular.
Mereka menunjuk pengalaman baik Hamas dan Hizbullah, yang menang dalam pilihan raya demokratik tetapi tidak menukar gerakan apapun, termasuk sifat sikap terhadap Israel. Mereka percaya bahawa Turki Islamis dan bukan-kejayaan dalam mencapai tujuan mereka untuk Islamisasi masyarakat berasal dari kekuatan institusi-institusi sekular ada yang memaksa mereka untuk menerima Peraturan politik permainan, dan hal yang sama berlaku untuk kedua-dua Mesir dan Tunisia.
Israel tetap menjadi faktor dalam pembentukan kedudukan pengurusan dengan Islam, yang mereka melihat manfaat dari sistem demokrasi dan mereka adalah dengan Tzipi Livni, dan bekas Setiausaha Negara untuk menggunakan untuk lulus agenda anti-demokratik. Tetapi penganalisis dan jabatan keselamatan di AS bersetuju dengan kedudukan kerajaan baru bahawa Islam politik tidak boleh ditangani dengan melalui visi sepihak pelbagai.
Penganalisis tidak takut perubahan tetapi kedudukan lewat polisi di hadapan pekerja Israel. Dia menunjukkan bahawa penilaian disampaikan kepada kerajaan pada Februari 16, dan menganalisis kedudukan masing-masing dari Ikhwanul Muslimin dan ideologi al-Qaeda isu seperti: Jihad dan masalah Palestin dan Amerika Syarikat dan politik. Menurut laporan itu, ada perbezaan jelas antara kedudukan Ikhwanul Muslim yang mencampurkan Islam dan patriotisme antara dasar mengadopsi jihad global.
Laporan ini mendapati bahawa kritikan Persaudaraan Amerika bukanlah ideologi seperti al-Qaeda seperti yang berkaitan dengan apa yang dirasakan sebagai gerakan kemunafikan Amerika dalam menangani isu-isu serantau.
Para pegawai mengakui bahawa hal itu tidak dapat didasarkan pada dasar luar negeri AS dalam terang rasa takut akan apa yang terjadi dan harus membezakan antara mereka yang boleh menangani dan tidak boleh berurusan dengan mereka. Sikap dan pentadbiran dan pemantauan perkembangan saat ini di Libya, di mana anda cuba untuk menyambung dalam tempoh terakhir dengan kumpulan pembangkang dan memilih perintah-driven, tetapi belum menemukan yang boleh bercakap atas nama mereka. Tetapi pentadbiran kerajaan adalah takut kemungkinan senjata di tangan dari apa yang beberapa "pengganas" panggilan.
Keprihatinan dari penjualan senjata
Para penganalisis dalam bidang keselamatan, berkata Intifada di Libya merupakan ancaman nyata bagi Barat dalam jangka panjang, terutama sebagai senjata dan peluru berpandu anti-tank yang dijarah dari gudang senjata boleh digunakan terhadap pesawat awam.
Para penganalisis berkata, imej dan video yang disajikan awam dan pejuang membawa senjata seperti SA -17, yang merupakan generasi pertama dari peluru berpandu mobile menaikkan takut akan kemungkinan mereka jatuh ke tangan pengganas.
Dan gambar tidak berhenti pada titik ini, tapi bayangkan warga bersenjata lengkap dengan senapang, peluru dan tank.
Yang paling penting adalah bahawa ketakutan adalah penjualan senjata-senjata di pasar gelap, terutama kerana mereka keluar dari kekuasaan negara, dan pengalaman yang lama lihat ini sebagai pengalaman Uganda pada tahun 1979 dan Albania pada tahun 1997 dan Iraq pada tahun 2003.
Apa kebimbangan penganalisis adalah manusia dan sebuah peluru berpandu anti portabel-pesawat, dikenali dengan singkatan syarikat Manbads 'dan percaya bahawa kemungkinan jatuh ke tangan luar Libya merupakan ancaman nyata, terutama kerana beberapa Alnfiein mereka dapat menjualnya sehingga harga yang melebihi seribu dolar.
Walaupun tentera Libya tidak melebihi 45 ribu, tidak baik bersenjata, tetapi Kolonel Gaddafi telah membeli jumlah yang besar senjata dalam dekad terakhir dan simpanan untuk menyokong gerakan kemerdekaan di, Arab Afrika dan lain-lain.
Dan terlihat di tempoh terkini menegaskan bahawa Gaddafi dan walaupun pengepungan panjang pada negaranya boleh membina sebuah gudang senjata dan peluru yang telah dibeli dari Axis bekas Timur, Hungary dan Romania dan Kesatuan Soviet.
Dikutip oleh 'The New York Times,' seorang penganalisis di Institut Penyelidikan Keamanan di Norway mengatakan bahawa senjata-senjata ini mungkin dipindahkan ke tempat manapun, Chad, Sudan, Algeria atau bahkan untuk militan Palestin.
Para penganalisis mengatakan bahawa jika akhir terhadap krisis di Libya cepat, risiko jualan senjata akan tinggi tetapi pertempuran berterusan, kedua-dua belah pihak akan cuba untuk mendapatkan senjata dari luar negeri.
Hubungi dengan al-Obeidi
Sementara itu, 'Daily Telegraph' akhbar bekas Inggeris interior menteri Abdel Fattah Younis al-Obaidi, yang adalah seorang kepercayaan al-Qadhafi dan membagi pada sistem di 22, ketika dihantar ke penindasan demonstrasi di bandar Benghazi telah dihubungi oleh Inggeris. Kerajaan Inggeris berpendapat bahawa manusia dapat ditangani dengan '.
Makalah ini menyatakan bahawa khas pasukan 'S ESI telah berkoordinasi dengan al-Obeidi, di mana kuasa-kuasa ini telah mengevakuasi warga negara Inggeris dari Libya. Surat kabar itu juga mendakwa bahawa pasukan Mesir memasuki wilayah Libya yang dianggap sebagai perluasan sokongan Arab bagi pemberontak Libya.
Surat khabar "Los Angeles Times 'telah menunjukkan pada hari Khamis bahawa Duta Besar AS di Tripoli dan diplomat AS, yang lain telah cuba mengenalpasti sifat revolusi Libya dan pengenalan pimpinannya, tetapi mereka belum memilih komander yang sesuai, yang boleh berbual dengan dia untuk menyediakan makanan dan sokongan ketenteraan yang diperlukan, terutama kerana pentadbiran menyimpulkan bahawa para pemimpin revolusi yang datang dan disajikan sendiri setakat ini dikenal memiliki dan tenggelam.
لندن - 'القدس العربي': بدأت الادارة الامريكية تحضر نفسها لمرحلة ما بعد الثورة وامكانية تولي احزاب اسلامية السلطة في العالم العربي، وفي وقت يخشى فيه الخبراء ان تقع الاسلحة التي نهبها الثوار من مخازن الاسلحة التابعة للجيش الليبي في الثورة الحالية في يد من قالوا انهم ارهابيون.
ففي الوقت الذي اعترفت فيه وزيرة الخارجية الامريكية، هيلاري كلينتون، قبل ايام بتراجع صورة امريكا في العالم واختصارها في الافلام والمسلسلات التلفزيونية، باتت أمريكا ترى ان الرابح الوحيد في انتفاضات الشعوب العربية هو معسكر الممانعة الذي تقوده ايران وسورية واحزاب المقاومة ومع هذا الطرف تركيا التي باتت تمد اجنحتها شرقا مستخدمة قدرتها الاقتصادية.
ومن هنا اخذت الادارة تحضر لمرحلة قد تضطر فيها للتعامل مع حكومات اسلامية في شمال افريقيا والشرق الاوسط. وتعترف الادارة ان التغييرات التي تحدث الان ستقدم دفعة جديدة للاسلام السياسي في المنطقة.
ويقوم مسؤولو الادارة الان بدراسة الوان الطيف السياسي الاسلامي للتفريق بين التيارات الموجودة وتصنيفها والفروق بينها مثل الفروق بين الاخوان المسلمين في مصر والقاعدة فيها. وستقدم هذه الدراسات فهما لامريكا وطريقة تعاملها مع المنطقة ورسم سياستها الخارجية.
ونقلت صحيفة 'واشنطن بوست' عن مسؤول امريكي بارز قوله 'علينا ان لا نخاف من دخول الاسلام في السياسة' في هذه البلدان. واضاف ان طريقة اداء هذه الاحزاب السياسية والحكومات سيكون الحكم عليها لا علاقتها بالاسلام.
ويبدو ان الادارة باتت تعترف بوجود تنوع داخل التيارات الاسلامية فهناك فروق بين حركة طالبان والقاعدة من جهة، على سبيل المثال، وبين الاخوان المسلمين وكذا حركة العدالة والتنمية في تركيا من جهة اخرى فالاسلاميون الاتراك يقودون حكومات تدار من خلال النظام العلماني. ويبدو خوف الادارة الامريكية مبكرا لان الثورات العربية لم ترفع اية راية اسلامية او عبرت عن توجه اسلامي واضح ولكن هناك مخاوف من ان تستفيد التيارات الاسلامية التي عانت من قمع الانظمة العربية لعقود من التغيرات التي حصلت.
ويشير المراقبون الى دور بات يلعبه الاسلاميون في مرحلة ما بعد الانظمة الحكومية فمثلا من قادة لجنة تعديل مواد في الدستور المصري هو المستشار طارق البشري، وهو منظر ومفكر اسلامي معروف، فيما دعا اسلاميون الى الاطاحة بنظام علي عبدالله صالح واستبداله بنظام اسلامي.
ومع ان اوباما تحدث بنوع من الصراحة منذ وصوله للبيت الابيض عن دور للاسلام في الحياة السياسية في الدول الاسلامية الا ان تصريحاته خاصة خطابه الشهير في القاهرة اثار مخاوف اسرائيل التي باتت تخشى من التغييرات الان وكانت تفضل بقاء الانظمة الشمولية والديكتاتورية مثل نظام حسني مبارك الذي ابقى الغطاء على الاخوان المسلمين وحتى النهاية.
ويحذر مسؤولون من دوائر مختلفة - امنية ودبلوماسية وحزبية - من ان استعداد اوباما للتعامل مع الاسلام السياسي يتعامى او لا يفهم طبيعة عمل الحركات هذه واساليبها التي تعمل على تحرير النظام السياسي في مناطقها من النظام العلماني ولكن باسلوب علماني.
ويشير هؤلاء الى تجربة كل من حماس وحزب الله اللتين فازتا في انتخابات ديمقراطية نزيهة لكن لم تغير اية حركة منها من طبيعة موقفها من اسرائيل. ويرون ان الاسلاميين الاتراك وعدم نجاحهم في تحقيق اهدافهم لاسلمة المجتمع ينبع من قوة المؤسسات العلمانية هناك والتي تجبرهم على قبول قواعد اللعبة السياسية، ونفس الامر ينسحب على كل من مصر وتونس.
ويظل العامل الاسرائيلي في تشكيل مواقف الادارة مع الاسلاميين التي ترى انهم يستفيدون من النظام الديمقراطي ويقومون حسب تسيبي ليفني، وزيرة الخارجية السابقة باستخدامها لتمرير اجندة معادية للديمقراطية. ولكنّ محللين في دوائر الامن الامريكية يتفقون مع موقف الادارة الجديد من ان الاسلام السياسي لا يمكن التعامل معه عبر رؤية احادية فهو متنوع.
ولا يخشى المحللون من تغير الموقف لكن من تمرير السياسة في ظل وجود العامل الاسرائيلي. ويشار الى ان تقييماً قدم للادارة في 16 شباط /فبراير الماضي وحلل مواقف كل من الاخوان المسلمين والقاعدة الايديولوجية من قضايا مثل : الجهاد والقضية الفلسطينية والولايات المتحدة والسياسة. وبحسب التقرير فان هناك اختلافا واضحا بين مواقف الاخوان الذين يمزجون الاسلام بالوطنية وبين القاعدة التي تتبنى جهادية عالمية.
ويرى التقرير ان نقد الاخوان لامريكا ليس ايديولوجيا مثل القاعدة بقدر ما هو متعلق بما تراه الحركة نفاقا امريكيا في تعاملها مع قضايا المنطقة.
ويعترف مسؤولون انه لا يمكن ان تستند السياسة الخارجية الامريكية على الخوف في ضوء ما يحدث وعليها ان تفرق بين من يمكن التعامل معهم ومن لا يمكن التعامل معهم. وتأتي هذه المواقف والادارة تراقب التطورات الحالية في ليبيا حيث حاولت الاتصال في الفترة الماضية مع الجماعات المعارضة وتحديد القيادة التي تحركها لكنها لم تعثر بعد على من يمكن ان يكون متحدثا باسمها. لكن الادارة خائفة من امكانية وقوع السلاح في يد من يسميهم البعض بالارهابيين.
مخاوف من بيع الاسلحة
ويرى المحللون في مجال الامن ان الانتفاضة في ليبيا تشكل تهديدا حقيقيا للغرب على المدى البعيد خاصة ان الاسلحة والصواريخ المضادة للدبابات التي نهبت من مخازن الاسلحة قد تستخدم ضد الطائرات المدنية.
وقال المحللون ان صورا فوتوغرافية والفيديو التي عرضت مدنيين ومقاتلين وهم يحملون اسلحة من مثل اس اي -17 التي تمثل الجيل الاول من الصواريخ المحمولة تثير الرعب من امكانية وقوعها في ايد ارهابية.
والصور لا تتوقف عند هذا الحد بل تصور مواطنين مسلحين حتى الاسنان بالبنادق والذخيرة والدبابات.
واهم ما يخشاه هو ان يتم بيع هذه الاسلحة في السوق السوداء خاصة انها خرجت من سلطة الدولة، والتجارب القديمة تشير الى هذا من مثل تجربة اوغندا عام 1979 والبانيا عام 1997 والعراق عام 2003.
وما يقلق المحللين هو صاروخ محمول بشريا ومضاد للطائرات ويعرف باسمه المختصر 'مانبادس' ويعتقدون ان امكانية وقوعه في ايد خارج ليبيا يمثل تهديدا حقيقيا، خاصة ان بعض النفعيين يمكنهم بيعها ذلك ان ثمن الواحد منها يتجاوز آلاف الدولارات.
ومع ان الجيش الليبي لا يتجاوز 45 الفاً وليس مسلحاً بشكل جيد الا ان العقيد القذافي قام بشراء كميات كبيرة من الاسلحة في العقود السابقة وخزنها لدعم حركات التحرر العربية والافريقية وغيرها.
وما شوهد في الفترة الماضية يؤكد ان القذافي وعلى الرغم من الحصار الطويل على بلاده استطاع بناء ترسانة من الاسلحة والذخيرة التي تم شراؤها من المحور الشرقي السابق ـ هنغاريا ورومانيا والاتحاد السوفييتي.
ونقلت 'نيويورك تايمز' عن محلل في معهد ابحاث السلام في النرويج قوله ان هذه الاسلحة قد تنقل الى اي مكان، تشاد، السودان، الجزائر او حتى للمقاتلين الفلسطينيين.
ويرى المحللون انه في حالة انتهاء الازمة في ليبيا سريعا فان مخاطر بيع الاسلحة ستكون عالية لكن ان تواصل القتال فان كلا من الطرفين سيحاول الحصول على اسلحة من الخارج.
اتصالات مع العبيدي
من جهة اخرى ذكرت صحيفة 'ديلي تلغراف' البريطانية ان وزير الداخلية السابق عبدالفتاح يونس العبيدي، الذي كان من مقربي القذافي وانشق على النظام في 22 الماضي عندما ارسل لقمع التظاهرات في مدينة بنغازي قد اتصلت به بريطانيا. وتعتقد الحكومة البريطانية انه رجل 'يمكن التعامل معه'.
وزعمت الصحيفة أن قوات ' اس اي اس' الخاصة قد نسقت مع العبيدي، حيث قامت هذه القوات باجلاء الرعايا البريطانيين عن ليبيا. وزعمت الصحيفة ايضا ان القوات المصرية الخاصة دخلت الاراضي الليبية وهو ما اعتبرته توسعا للدعم العربي للثوار الليبيين.
وكانت صحيفة ' لوس انجليس تايمز' قد اشارت يوم الخميس إلى ان السفير الامريكي في طرابلس ودبلوماسيين امريكيين اخرين حاولوا التعرف على طبيعة الثورة الليبية وتحديد قيادتها لكنهم لم يتوصلوا بعد إلى اختيار القائد المناسب الذي يمكن التحادث معه لتوفير المواد الغذائية وان اقتضى الدعم العسكري خاصة ان الادارة توصلت الى ان قيادات الثورة التي خرجت وقدمت نفسها حتى الان غير معروفة لديها ومغمورة.

Ketenangan hati

http://sfiles.d1g.com/photos/13/72/3567213_normal.jpg
Ketenangan hati ialah satu perkara yang sangat penting. Tidak mungkin ada seorang manusia walau apa pun latar belakang agama, budaya dan pemikiran yang tidak bersetuju bahawa ketenangan hati dan ketenteraman jiwa ialah satu perkara paling penting bagi seseorang manusia. Mungkin mereka berbeza dari segi cara untuk mencapai ketenangan hati, ketenteraman jiwa dan keheningan rohani, tetapi mereka tetap bersetuju bahawa perkara ini adalah satu perkara yang maha kritikal bagi setiap insan.
Keutuhan atau kemantapan emosi berkait rapat dengan keheningan spiritual dan kemantapan minda. Seseorang yang pemikirannya meyakini bahawa dirinya adalah berasal daripada suatu ketidaksengajaan biologi berevolusi daripada monyet kepada manusia,
tentunya tidak sama dalam menghadapi kejadian hidup ini dengan seorang yang berkeyakinan bahawa insan adalah ciptaan Tuhan yang paling baik, dan di sana Tuhan tetap berperanan di dalam setiap gerak hukum apa yang berlaku di bumi mahupun di langit. Dan Tuhan bukan sahaja berurusan dengan manusia, tetapi setiap atom dan molekul yang ada di atas muka bumi ini, antara langit dan bumi ini serta apa yang ada di atas langit yang tujuh ini; semuanya adalah milik mutlak Tuhan Yang Maha Esa dan berfungsi berdasarkan ketetapan ilmu-Nya dan izin-Nya.
Dan seorang yang menjalani hidup dengan hanya melihat bahawa Tuhan ialah Tuhan dan aku ialah aku; sama sekali tidak sama dengan seseorang yang hidup di atas muka bumi ini dengan mengenal Tuhan ialah satu-satunya Tuhan, dan aku ialah hamba ciptaan-Nya; menyelami hakikat rasa hina seorang hamba dijalin dengan rasa mulia menjadi hamba kepada Tuhan Yang Maha Esa lagi Maha Agung. Seseorang yang menyedari bahawa sentiasa ada di sana satu Kudrat Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang serta Yang Sentiasa Berkata, Wahai hamba-Ku, mintalah kepada-Ku, akan Ku penuhi segala permintaan kamu! tentulah tidak sama dengan seseorang yang hanya melihat hidup ini hanyalah antara aku dan kemampuanku!
Seorang anak kecil akan merasa selamat dan tenang apabila berada di sisi ibu dan bapanya. Bukan sekali kita melihat senario seorang kanak-kanak yang menangis kerana terpisah daripada ibu dan bapanya semasa membeli belah di pasaraya. Kenapa? Adakah kerana fizikalnya tercedera? Tentu tidak, tetapi `ketenteraman' dan `ketenangan hatinyalah' yang tercedera. Dan kita dapat lihat bagaimana seorang anak kecil yang menangis kerana lututnya berdarah lantaran jatuh; berhenti menangis hanya kerana si ibu berkata, ``Dah, jangan menangis sikit je tu! Nanti ibu sapukan ubat!'' Adakah dengan berkata demikian, sakit luka yang dirasainya sudah hilang? Tidak! Sakit luka di lututnya masih terasa, tetapi tangisannya terhenti kerana rasa `sakit' pada jiwa dan emosinya telah pun diubati dan telah hilang diganti dengan rasa tenteram, kerana anak itu yakin, ibunya memahami `penderitaannya' dan ibunya `mampu' mengubati luka di lututnya dengan ubat yang akan disapu nanti. Ini menunjukkan, ketenteraman hati dan ketenangan hidup adalah satu kuasa maha ajaib yang sangat diperlukan dalam hidup seorang manusia. Dan adalah satu hukum serta prinsip alam, seseorang itu akan merasa aman dan tenang apabila mengetahui dan merasa bahawa di sana adanya satu `kuasa' yang mampu mengatasi segala kebimbangan dan rasa terancam yang ada.
Seorang yang genius sekalipun, tanpa kemantapan dan kecemerlangan emosi pasti tidak dapat menggunakan kegeniusan dan ketinggian IQ-nya dengan betul jika jiwanya sentiasa bercelaru dan dan tidak mantap. Kecemerlangan dan kemantapan jiwa inilah yang disebut sebagai EQ. Tetapi seseorang yang mantap EQ-nya, walaupun dia hanya seorang yang buta huruf dan bekerja di sawah bendang, tetapi dengan ketenangan jiwa yang dimilikinya, ia dapat menghadapi hidup dan segala masalah hidup ini dengan penuh ketenangan dan ketertiban. Malahan, seringkali terlontar daripada patah bicaranya, perkataan-perkataan yang bersifat `teraputik' yang mampu menyegarkan kerengsaan jiwa dan kegersangan emosi.
Kekuatan rohaniah (SQ) akan menjadi penjana EQ yang kental, dan EQ yang ada akan menyempurnakan IQ seseorang walau pada tahap manapun IQ-nya berada. Bukan semua orang dapat menjadi pandai tetapi semua orang boleh menjadi bijaksana. Allah, Tuhan yang telah menciptakan manusia malah seluruh alam ini telah menyatakan sebagai satu prinsip, Bukankah dengan berzikir kepada Allah itu, hati akan menjadi tenang? (Ar-Ra'd: 28). Berzikir di sini membawa maksud yang luas, iaitu kita dapat menyebut dan mengingat Allah, merasakan kehadiran-Nya dan merasa keagungan-Nya di dalam setiap masa dan keadaan. Mana mungkin seseorang yang melihat Tuhan itu - dengan segala kebesaran dan kekuasaan-Nya - berada begitu hampir dengan dirinya, masih boleh merasa tidak tenteram dan aman?
Mereka yang benar-benar membina kekuatan dan `nur' kerohanian yang jernih, pasti akan mampu merasa ketenangan hidup dan kekentalan serta keharmonian emosi. Tuhan berfirman, Dialah yang menurunkan `sakinah' ke dalam hati orang-orang yang beriman! (Al-Fath: 4). Erti `sakinah' ialah ketenangan yang tetap.
Jika demikian, sudah tentu di dalam apa yang diperintah-Nya itu, ada alat-alat untuk membolehkan kita membawa dan membina ketenangan hati ini, seperti amalan zikrullah, solat, tafakkur, amalan doa, wuduk dan lain-lain lagi. Semoga hati kita tidak `buta' daripada melihat dan merasai kebesaran Allah, Tuhan seru sekalian alam ini. Sesungguhnya Dia-lah Allah, Zat Tunggal Maha Pencipta!

Jalan taubat sentiasa terbuka

Taubat+nasuha+5.jpg
Oleh: DR. SIDEK BABA
SETIAP manusia biasa melakukan dosa. Para remaja juga melakukan dosa. Ada yang sifatnyadosa besar dan ada yang bentuknya dosa kecil. Sifat manusia itu ialah nisyan atau lupa dan ghaflah atau lalai. Di peringkat umur remaja kelalaian dan kelupaan lebih ketara. Mereka perlu diingatkan selalu. Kadang-kadang leteran juga berlaku. Kelemahan-kelemahan ini menyebabkan remaja silap dan salah. Kelupaan menyebabkan remaja melanggar pedoman Allah. Kelalaian menyebabkan remaja melampaui batas.
Mengulangi melakukan dosa ia ibarat titik-titik hitam di hati. Terlalu banyak titik hitam menyebabkan warna hati bertukar. Secara rohaniahnya, titik-titik hitam yang tidak dibersihkan akan menyebabkan lebih banyak kelupaan dan kelalaian. Ia boleh mendorong ke arah tabiat keji dan mungkar. Hati remaja diibaratkan seperti cermin. Cermin yang baik ialah cermin yang ada kilauan. Cermin yang jernih memantulkan imej wajah yang jernih. Bila cermin terkandung banyak titik hitam, titik itu ada melitupi cermin dan cermin akan kehilangan daya pantulan.
Cermin yang hilang daya pantulan ibarat hati yang hilang sensitivitinya terhadap perkara baik dan mungkar. Bila hati tidak lagi ada daya pantulan remaja akan mengalami penyakit mati rasa. Penyakit mati rasa menyebabkan perlanggaran dosa dianggap perkara biasa. Melakukan kesalahan dan kemungkaran dianggap lazim. Dan akhirnya apabila dosa terus dilakukan cermin hati akan dilitupi ibarat hijab menutup wajah.
Sifat ibadah khusus dalam Islam dilakukan berulang-ulang. Tujuan dihantarkan Nabi dan Rasul pun antaranya ialah membawa khabar gembira dan peringatan. Perulangan dalam ibadah khusus seperti sembahyang, puasa, zikir dan lain adalah proses tazkiah an nafs iaitu latihan rohaniah untuk membentuk nilai-nilai baik dan murni supaya jiwa kehambaan yang tinggi wujud pada diri insan. Jiwa kehambaan yang membawa sifat patuh, taat, akur dan tunduk boleh membentuk watak remaja menjadi orang-orang yang sentiasa berfikir untuk mendapat reda Allah.
Manifestasi ibadah khusus boleh menjadi jalur pengembangan maksud ibadah yang lebih luas. Ketundukan kepada pedoman Allah iaitu bersifat jujur kerana-Nya, ikhlas kerana-Nya, amanah kerana-Nya, adil kerana-Nya, tulus dan telus kerana-Nya membimbing manusia melihat seluruh pekerti dalam hidupnya terkandung sifat-sifat rohaniah yang tinggi. Bercakap benar dan tidak berdusta adalah gambaran sifat rohaniah yang tinggi. Memimpin dengan amanah dan jujur adalah gambaran sifat orang-orang yang beriman. Takut akan azab Allah dan insaf keTuhanan yang tinggi God-conciousness adalah gambaran orang-orang yang berjiwa muttaqin. Kualiti ini apabila menjadi amalan remaja ia akan berhikmah atau berpulang kembali kepada dirinya atau kepada orang lain.
Seseorang remaja yang jujur dan amanah, bila sifat itu diamalkan dalam hidupnya, tidak saja kebaikan itu dirasakannya tetapi kebaikan itu juga dirasakan oleh orang lain. Seseorang remaja yang cintakan ilmu, kebaikan ilmu itu tidak saja memberikan suluh kepada jalan hidupnya tetapi akan menerangi orang lain. Seseorang remaja, sabar dalam menghadapi ragam hidup, kesabarannya itu akan menyebabkannya terelak daripada kegelojohan kerana kesabaran adalah mutiara kebijaksanaan.
Mengapa remaja melakukan dosa? Pertama, remaja mungkin tidak memiliki kesedaran rohaniah yang meyakini bahawa Allah itu Maha Perkasa dan Maha Mengetahui. Konsep berTuhan hanya sekadar percaya. Percaya yang tidak ditunjangi oleh ilmu boleh berubah-ubah kadang-kadang berada dalam kesamaran. Kesamaran boleh menyebabkan remaja ragu-ragu. Ragu-ragu dalam keyakinan dan pendirian boleh menyebabkan perlanggaran. Perlanggaran dalam amal dan perbuatan boleh menyebabkan dosa.
Kedua, remaja tidak dititipkan ilmu-ilmu yang berguna dan bermanfaat dan tidak mempunyai kesempatan yang berkesan untuk melalui proses didik dan hadir dalam persekitaran yang membantu ke arah pembentukan akhlak yang baik. Akibatnya remaja tidak memiliki perasaan peka nilai. Ia menyebabkan remaja tidak menjadikan nilai-nilai murni sebagai jalan hidup keremajaan sebaliknya menjadikan naluri dan nafsu sebagai jalur memenuhi niat dan hajat.
Ketiga, ramai remaja yang tidak memiliki qudwah atau contoh yang baik dan cemerlang dalam hidup. Ia menyebabkan remaja kekosongan dalam mencari contoh yang fitrah untuk diteladani dan diikuti. Atas dorongan naluri dan nafsu-nafsi remaja boleh terdorong untuk membina idola dan diva yang akhirnya menjerumuskan remaja kepada ‘pemujaan’ terhadap selebriti seperti artis, pelakon dan juga personaliti-personaliti lain.
Keempat, sesetengah remaja tidak ada rasa berdosa terhadap apa dan terhadap sesiapa pun. Dorongan naluri dijadikan pedoman dan gesaan nafsu dijadikan turutan. Akhirnya dosa-dosa kecil berlaku secara berterusan dan dosa besar semacam suatu kebiasaan.
Dalam Islam ruang untuk bertaubat dan mohon keampunan sentiasa terbuka. Sebab itu para remaja yang insaf tentang hubungannya dengan Allah akan sentiasa melakukan istighfar bila berlaku sesuatu kesilapan, merenung ke dalam diri, mencari sebab-musabab kejadian dan berazam tidak mengulangi lagi.
Kesilapan yang dilakukan oleh remaja tidak bermakna itulah akhirnya hidup. Dalam sejarah sahabat-sahabat Nabi baik di Mekah mahupun di Madinah, ramai yang melakukan pelbagai dosa kecil dan besar tetapi apabila keinsafan timbul, hidayah diberikan dan kembali kepada diri yang fitrah bertukar menjadi pejuang-pejuang di barisan depan Islam. Saidina Omar, sebagai contoh, pada zaman jahiliahnya melakukan pembunuhan anak perempuan tetapi bila mendengar ayat-ayat Allah digemakan, timbul keinsafan yang amat mendalam untuk kembali kepada fitrah. Dan apabila menerima akidah tauhid, beliau menjadi benteng utama perjuangan Islam yang amat digeruni oleh musuh.
Di Malaysia, remaja Melayu dibesarkan dalam keluarga orang-orang Islam. Paling tidak secara keturunan mereka adalah orang-orang Islam. Harus ada didikan di peringkat keluarga, sekolah dan masyarakat tentang kesedaran rasa bersalah dan rasa berdosa di kalangan mereka. Kesedaran ini amat penting wujud dalam diri remaja supaya ada perisai dalam diri remaja untuk mengenal dan membentengi diri supaya mengetahui yang salah itu salah dan yang benar itu tetap benar.
Remaja Islam harus insaf bahawa kumpulan mereka ini sedang dijadikan sasaran oleh musuh-musuh umat khususnya para pendakwah yang menguasai media cetak dan elektronik, melabur dengan kos yang tinggi terhadap acara-acara yang bersifat festival dan hiburan yang berterusan dengan harapan apabila para remajanya asyik dengan hiburan dan festival yang melampau ia akan memesongkan perhatian remaja untuk cemerlang dalam bidang ilmu dan pendidikan. Bila hiburan, muzik, festival dan bahan-bahan lucah dalam internet menjadi ketagihan, para remaja mula alpa tentang tanggungjawab kepada Allah dan akhirnya mudah terjebak dalam perangkap dosa yang kadang-kadang menyebabkan remaja hilang jalan kembali.
Oleh itu kembali kepada Allah ialah dengan melakukan taubat. Melakukan taubat mesti ada keikhlasan dan kejujuran pada diri. Keikhlasan yang diikuti untuk tidak mengulanginya lagi bakal memimpin remaja ke jalan yang direda. Dosa remaja dengan dengan remaja lain atau sesama manusia harus diselesaikan sesama manusia dan dosa remaja terhadap Allah harus langsung dengan-Nya.
Remaja yang melakukan taubat dan berazam untuk melakukan kebaikan dan amal yang bermanfaat dalam hidup, ibarat seorang anak yang lahir semula. Sebagai anak yang baru lahir, para remaja hendaklah mendedahkan diri dalam suasana dan persekitaran yang baik supaya kebaikan persekitaran boleh membantu remaja yang kekal dalam kebaikan. Sekiranya berlaku dosa kecil kembali mohon keampunan kepada Allah dan apabila amalan yang baik sebati pada diri remaja, ia akan memberikan rasa kekebalan remaja untuk menghadapi cabaran yang lebih besar. Bertaubatlah sebelum terlambat kerana Allah s.w.t. Maha penerima taubat dari hamba-Nya.
* PROF. DR. SIDEK BABA ialah pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia(UIAM).

Perangai Gadafi bermasalah (sakit jiwa) atau penjenayah ?

http://www.onislam.net/arabic/oimedia/onislamar/images/mainimages/%D8%A7%D9%84%D9%82%D8%B0%D8%A7%D9%81%D9%8A-2-3-2-11.jpg
Terjemahan Google
D. Muhammad al-Mahdi
Ada banyak perdebatan tentang apa yang harus dilakukan Gaddafi, orang-orang Libya selama 42 tahun dan melakukannya sekarang selagi memberontak melawan dia, dan mengapa itu bukan kerana diktator Qadhafi yang menempel dan bersatu kerusi kuasa tidak boleh diabaikan (hal ini terjadi dengan setiap diktator dan para pemimpin negara dan penguasa waktu Arab banyak jatuh ), tetapi alasannya adalah perilaku yang aneh dan keputusan dari kata-kata dan tindakan kadang-kadang menimbulkan tawa dan memancing kemarahan, kecemasan dan panik dalam banyak kes.
Dan mungkin perlu ini adalah apa yang digambarkan oleh Anwar Sadat dalam ucapannya ketika ia mengatakan "Boy Crazy Menangis Libya," dan digambar oleh bulan kartunis di Mesir, Profesor Mustafa Hussein selama tempoh pertikaian antara Sadat dan Qadhafi Komik membawa simbol merujuk pada gangguan psikologi dan berfikir keanak-anakkan dan naif, dan kod yang paling penting yang digunakan adalah "commodes" (alat untuk menghilangkan keperluan untuk anak-anak) ditetapkan pada kepala Gaddafi atau di samping mereka adalah signifikan yang tidak diingini, telah menimbulkan krisis kartun dalam hubungan antara Mesir dan Libya bahawa perintah itu dikeluarkan Ptoagafha.
Dari Buku Hijau ke Putih
Terlepas dari keanehan politik dan konflik dan tujuan, kami percaya bahawa banyak orang melihat sesuatu dalam perilaku Gaddafi terlalu aneh, dan beberapa model sebagai berikut fungsi:
* Nama memilih untuk Libya, yang merupakan "majoriti Demokratik Rakyat Libya itu" memegang banyak penaikan dan penghormatan yang berjumlah sebuah negara kecil negara-negara dunia ketiga, dan yang tampaknya menjadi serudukan Amerika Syarikat dan Inggeris sekaligus.
* Dalam salah satu persidangan Sidang Kemuncak Arab mengatakan bahawa raja raja-raja Afrika dan Dekan penguasa Arab.
* Green Book, yang dikenakan terhadap orang-orang Libya menjadi kerangka untuk hidupnya mengandungi banyak tanda-tanda masalah berfikir tidak ada ruang di sini untuk disesuaikan, tetapi lebih penting mengandung dalam idea dan isi rasa kebesaran berlebihan palsu, sayangnya, yang ditemui di akademik, penyelidik dan profesor dari universiti di Libya dan lain-lain mengucapkan huruf dalam menganggur dan melakukan kajian dan analisis terhadap Green Book dan lembaga terdiri seluruhnya pada kajian dan tafsiran dari Buku Hijau, seperti kitab suci, berkaitan dengan gagasan tentang apa yang Green Book maksudkan, secara langsung atau tidak langsung dari seorang nabi revolusi dan orang-orang inspiratif.
* Ketika ia berdiri di Perhimpunan Agung pidato PBB dan menyatakan bahawa bangsa-bangsa di dunia semua ditetapkan oleh kediktatoran; kerana demokrasi kerana ia mengerti adalah "demo .. kerusi" setiap kerusi kekal, dan orang-orang hanya di dunia pemerintahan demokrasi adalah orang-orang Libya kerana ia mempunyai jawatankuasa popular ditetapkan oleh ( kerana ia menuntut), dan dalam khutbah ini secara khusus menyebutkan ideanya untuk pembentukan sebuah negara yang bersatu untuk Palestin dan Israel, ia menyebut negara "Isratine" Sebagai sebahagian daripada idea ini adalah apa yang disebut "White Paper" Ketika ia telah selesai idea tentang White Paper disampaikan di hadapan penonton.
* The berlebihan Gaddafi orang ramai yang tidak membawa mereka serius, seperti dia ingin puas hati dengan Quran di bawah satu tahun, dan bahawa ia ingin memadam beberapa kata dari Quran yang dianggap berlebihan, seperti kata Katakanlah pada awal Almaoztin, dan bahawa umat Islam semua Syiah kerana mereka semua Michiein kepada orang-orang rumah, dan mengatakan Shakespeare bahawa orang Arab dan asal-usul namanya, "Sheikh Zubair," dan bahawa Obama Arab dan asal usul namanya "Abu Turban", telah mengembangkan penilaian khusus dari Libya ini berbeza dengan Hijriyah dan kalendar Gregory.
* Ingin menjadi penjaga gadis-gadis, dan untuk mengadar lamanya waktu di tenda, dan tekadnya untuk menemani Vtyate dan khemah dengan dia semua persidangan dan acara antarabangsa dengan apa yang menyebabkan masalah dan krisis dan pemidanaan dan ejekan dan cemuhan.
* Ketika revolusi melawan kemarahan meningkat dan masalah perilaku Vatdan berlebihan aneh dan diri jauh dari baik, misalnya, menyebutkan dalam semua ucapan-ucapannya bahawa para pelaku revolusi adalah sekumpulan anak laki-laki yang mengambil ubat tidur dan ekstasi (bagaimana mereka dapat ejekan takhta-Nya, dan terguncang-nya .. Adakah? takhta ini kerapuhan yang Aizelzlha anak laki-laki dibius Mhlosen),? menyebutkan bahawa dia tidak presiden minggir, tetapi merupakan pemimpin revolusi selamanya, dan meminta pemuda Libya untuk keluar ke jalan-jalan menyanyi dan menari dan melakukan apa yang mereka inginkan sukacita, sukacita, dan keluar (dalam masa ketika Libya dihidupkan, dan ia dibunuh pemuda ditembak Libya dengan hidup, pesawat peluru dan tank), dan dalam satu kesempatan muncul untuk beberapa saat ketika naik pada "tuk tuk" (kereta yang sangat kecil) dan "Solar" (tanpa adanya matahari atau hujan) dan mengutuk mereka yang menyatakan bahawa di luar Libya dan mengutuk kata-kata media yang dikecualikan oleh setiap orang dihormati, mengatakan pada hari-hari, berteriak-teriak histeris (dan ini kebiasaan dalam ucapannya dan meningkat terlalu dalam beberapa hari terakhir) bahawa kemuliaan orang-orang Libya dan kemuliaan segala bangsa, dan mengatakan bahawa dia dicintai oleh orang-orang Libya dan semua orang dan harus juga.
Gangguan kognitif
Ringkasnya, kita sedang menghadapi volatile peribadi dalam idea-idea dan perilaku hidup untuk melihat sangat diri untuk dirinya sendiri dan dunia di sekitar mereka dan di depan rasa berlebihan diri sampai titik delusi keagungan dan bahawa hal itu memerlukan rasa penganiayaan dari kekuatan-kekuatan luaran dan dalaman yang terletak di tunggu oleh kecemburuan itu dan merasa merendahkan sebelum kebesaran.
Kami berada di depan sebuah gangguan teruk pada kognisi dipisahkan dari kenyataan peristiwa adalah bahawa revolusi telah dan bahawa orang-orang menolaknya, dan perilaku tersentak-sentak dan fanatik bertekad untuk melakukan apa saja untuk menghancurkan lawan-lawannya dan menyesuaikan irama kehidupan sebanyak persepsi dan Thoemath dan berlebihan dirinya narsisme dan kecerdasan aneh dan kadang-kadang Alambkip konyol, Dia telah cuplikan dikompilasi muda Arab dari Gaddafi memegang asing dan yang paling tidak biasa sebagai untuk tawa dan hiburan, dan meningkatkan komen sinis dalam halaman-halaman Internet selama peristiwa revolusi dengan penampilan sering Gaddafi di televisyen terutama dalam situasi kehilangan keseimbangan psikologi dia tidak bisa menyembunyikan masalah-masalahnya kognitif, afektif dan kognitif.
Orang mungkin bertanya: Jika Gaddafi peribadi memegang semua masalah ini, bagaimana kekuasaan orang Libya bertahun-tahun, yang berjumlah 42 tahun, dan mengapa diam tentang Libya ..?
Kita semua tahu bagaimana bencana yang Gaddafi ditawarkan kepada Libya dan Libya telah kerana tindakannya dikira kerana dorong dan khayalan dan Thoemath; telah menjadi objek Libya ke boikot antarabangsa dan pengepungan kerana kebodohannya dalam sebuah kemalangan Lockerbie, yang kemudian terbukti penglibatannya dalam jatuhnya dua kereta awam, kerendahan hati setelah itu untuk membayar dibaiki besar kepada keluarga mangsa dan bayaran rasuah politik yang tinggi ke Amerika dan Barat bahkan mengelakkan pendakwaan peribadi, mengatakan Menteri Kehakiman Libya mengundurkan diri selama peristiwa revolusi yang Gaddafi adalah orang yang memberikan arahan untuk melaksanakan kejadian jelek.
The Gaddafi menghamburkan Kekayaan minyak Jamahiriya terhadap pencapaian kepimpinan ilusi dan bergegas tanpa kehati-hatian dalam petualangan dan menempatkan Libya dalam predicaments yang tak terhitung, dan tentu saja, adalah menyalahkan generasi yang sangat yang menyaksikan Libya Gaddafi bagaimana diam tentang semua ini, dan sebagai menerima Dia, untuk berdoa pada akhirnya ke konfrontasi berdarah dengan Gaddafi setelah itu menggelembungkan dirinya sendiri dan Touhst dan telah menjadi senjata, minyak dan kekayaan dan cuba untuk mengambil keuntungan dari semua ini dalam kemusnahan lawan-lawannya yang merupakan majoriti rakyat Libya.
Tetapi jika kita menyalahkan orang-orang Libya kerana diam di atas Gaddafi selama 42 tahun dengan masalah tersebut; harus menyalahkan orang-orang Tunisia to diam Bourguiba, Ben Ali selama puluhan tahun dan menyalahkan orang-orang Mesir untuk diam di Mubarak tiga puluh tahun, dan menyalahkan orang-orang Yaman dan menyalahkan orang-orang Sudan dan menyalahkan orang-orang orang Syria dan Maghribi dan menyalahkan menyalahkan menyalahkan orang-orang di Teluk dan bangsa Arab yang lain di bawah penguasa Anadwaiha tampak jelas tidak logik dan mereka meneruskan dasar mereka dan Idharaarham kepentingan yang lebih tinggi dari negara asal mereka untuk kuasa terus dan mewariskan kepada anak-anak mereka dan cucu-cucu.
Pada psikiater tidur
Sekarang kita sampai pada titik soalan sentral tentang keadaan psikologi Gaddafi dan kesannya terhadap kejadian, kami melihat beberapa pakar di psikiatri menyatakan bahawa Gaddafi mungkin secara mental sakit, erti harfiah kata, bukan kiasan, dan bahawa keadaannya lebih dekat dengan bipolar gangguan afektif di mana orang dalam hal ini nampaknya telah fluktuasi dan liputan emosional dari menyenangkan dan depresi, dan serangan yang menyenangkan diri diperkuatkan dan idea-idea seiring inflasi di delusi nilai dan mungkin dari keagungan dan delusi penganiayaan dan tindakan orang itu adalah berlebihan dan impulsif dan sembrono, ekstrim, dan Thmha perasaan gelisah dan tidak perhitungan rasional.
Dan beberapa ahli lain telah menulis yang menyatakan bahawa perilaku Gaddafi mendekati kes skizofrenia Aldilali (paranoia) dan pangkalan di Penetapan rasa kebesaran abadi dan keabadian, kawalan dan rasa penganiayaan terhadap konspirator dalaman dan luaran, dan gangguan berfikir yang jelas dalam Ctahath dalam Green Book dan komentarnya logik, dan menjadi berpaling kepada idea-idea yang sangat subjektif dan jauh dari kenyataan, dan bahawa keadaannya terus seperti itu dan bukan status putaran, yang membezakan kes gangguan afektif bipolar.
Kumpulan ketiga berpendapat bahawa kelakuan Gaddafi menggabungkan kedua-dua kes skizofrenia yang disebut, afektif, dan menanggapi pasukan keempat mengatakan bahawa Gaddafi belum mencapai tahap delusi, tetapi jatuh ke dalam tindakan dan idea-idea di bawah idea disebut overvalued Selama idea dihargai, dan tidak sebesar pemisahan total kenyataan yang ditandai gejolak psikotik seperti skizofrenia atau gangguan emosional, dan bahawa itu tidak lebih daripada hanya suatu gangguan keperibadian jenis Albarnuep peribadi anda merasa kebesaran dan Jawatankuasa keraguan yang sekitar dan Traudha idea-idea memperjuangkan nilai-nilai nilai dan berkeyakinan bahawa layak menyelesaikan masalah dunia, dan bahawa orang bersekongkol idea terhadap pemilik ini kecemburuan peribadi dan iri padanya keunggulan dan defisit baginya. Lain mengatakan bahawa pencipta Gaddafi kacau berdasarkan apa yang berasal dari idea-idea paparan baru, tapi jangan tandakan keadaan yang lain dari idea kreatif adalah untuk menetapkan kreatif dan sesuai dengan yang lain dan meneruskan.
Kumpulan lain berpendapat bahawa psikopat narsis berpusat pada dan dari dirinya sendiri dan keperluan, dan mengolok-olok segala sesuatu di sekitarnya dan orang-orang di sekelilingnya atas jasanya dan keluarganya, dan semua orang con untuk mengakses apa yang dia inginkan, dia tidak peduli tentang nilai-nilai atau pertimbangan dalam mendapatkan apa yang ia inginkan, ia tidak belajar dari kesalahannya dan mempertimbangkan akaun undang-undang yang berlaku dan adat istiadat, dan melanggar hak orang lain adalah untuk tinggal dan menikmati kekuasaan dan kekayaan.
Alasan untuk kebingungan ini adalah bahawa siapa pun yang berbicara tentang kes Gaddafi psikologi telah gagal untuk menyemak keadaannya dalam hal langsung klinikal dalam hal mengambil sejarah peribadi secara detail dan karya menyemak sendiri secara langsung, dan ini diperlukan oleh amalan profesional dengan melemparkan menyalahkan untuk setiap diagnosis setiap orang, baik suka atau tidak suka, izin dari lebih baik untuk mengelakkan perkembangan diagnosis tertentu berdasarkan pertimbangan profesional.
Tetapi di atas suara lain mengatakan bahawa Gaddafi bukanlah orang normal mempunyai kebebasan untuk mendapatkan sakit atau sihat, namun penyakitnya atau kesihatan bergantung pada kehidupan sejumlah besar orang dan bergantung pada masa depan seluruh bangsa, sehingga menjadi diam pengkhianatan pada deformitas dan psikologi Ctahath kejahatan berbahaya perilaku yang mengeluarkan laporan mengenai Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berfungsi sebagai jenayah terhadap kemanusiaan, yang merupakan tugas para pakar psikiatri bahawa hak Isdawa dan mengatakan apa yang mereka ketahui tentang orang ini tanpa penangguhan dan tanpa merujuk pada nilai profesional tidak mengira kehidupan sejumlah besar orang menentang untuk menjaga martabat tindakan penyakit pencemaran pesakit jenayah.
Ini adalah dilema yang lain, kerana jika kita menerima pendapat orang yang mengatakan penyakit mental (namun diklasifikasikan), itu membawa kita ke sebuah pertanyaan yang sangat serius: Apakah dia bertanggung jawab atas apa yang dia lakukan atau dihapuskan berdasarkan pertimbangan tanggung jawab memuaskan ..? Jawapannya mudah; Tidak setiap pesakit sendiri dipraktikkan tindak pembunuhan dan keganasan, sehingga penyakit mental di sendiri tidak memadamkan liabiliti jenayah dalam setiap kes, tapi lihat pada tiga tiang dari orang yang melakukan kejahatan tersebut (jika ia melakukan kejahatan itu): kesedaran diskriminasi dan akan .. Dengan kata lain itu adalah dalam keadaan kesedaran dan pemulihan selama tindak jenayah, Lalu? Anda mempunyai perbezaan antara benar dan salah dan apa yang mungkin dan tidak mungkin pada saat itu?, Maka anda mempunyai keinginan untuk melakukan yang sudah dan akan berhenti melakukannya atau terpaksa dipaksa untuk bertindak?.
Laporan keadaan psikologi Gabenor
Secara keseluruhan, mengatakan, boleh meluluskan mata dasar tertentu:
* Bahawa perilaku Gaddafi tidak bersama-sama, dan ganti namanya jatuh di bawah rasa kebesaran palsu dan penganiayaan palsu dan berputar tentang diri dan melihat dunia dengan cara yang terdistorsi, dan bahawa perilakunya ditandai dengan impulsif dan ceroboh dan tidak menaruh perhatian pada konsekuensi dan mengakibatkan konsekuensi bencana bagi dirinya dan pengikutnya, dan untuk menegakkan diagnosis khusus untuk ini perilaku panggilan saintifik untuk pemeriksaan langsung tidak cukup untuk itu untuk memantau apa yang keluar dari tingkah lakunya pada umumnya, mereka cenderung perilaku umum memakai topeng untuk menyembunyikan bahagian dari kebenaran orang, dan bahawa penggunaan diagnosis dari sakit terhadap tokoh masyarakat sekitarnya beberapa keberatan profesional dan beretika, Namun, masyarakat Libya dan Arab Bank perlu berhati-hati dari kesan seperti keadaan kurang baik dalam perilaku Gaddafi selama penyelenggaraan setiap jumlah kuasa kerana tindakannya tidak dikira tidak hanya logik disiplin tidak diketahui untuk langit-langit.
* Angka-angka seperti ini tidak sesuai dengan peredaan atau sanjungan, tapi perlu melihat penampilan kuasa dan dikelilingi Vtakna subjek dan klik.
* The Gaddafi semua apa yang kita tidak hilang unsur liabiliti jenayah (kesedaran, diskriminasi dan akan) walaupun, yang dicirikan oleh masalah dengan intelektual, emosional, perilaku, kerana mereka semua tidak mencapai sejauh bahawa ia tidak hadir untuk kesedaran atau tanpa diskriminasi atau akan untuk melakukannya adalah layak perakaunan untuk semua kejahatan terhadap rakyatnya sendiri dan terhadap kemanusiaan.
* Dan hal itu telah menjadi perlu untuk menghidupkan idea memeriksa keadaan psikologi para pemimpin dan penguasa dan pemimpin dan semua orang yang memegang kuasa untuk membuat mereka mengawal nasib manusia, dan sehingga terhindar dari risiko nombor konstipasi sakit, cacat, atau kuasa yang tidak stabil di negara atau laman web yang dia membayar orang dengan harga tinggi untuk gangguan ini, dan telah membuat Persatuan Dunia Jiwa cadangan ini beberapa tahun yang lalu untuk PBB tetapi tidak diterima, atau dihidupkan, mungkin kerana kesulitan dalam aplikasi, tetapi setelah semua bencana yang terjadi dari Hitler dan Saddam, Gaddafi dan lain-lain harus dipertimbangkan semula dalam hal ini.
د. محمد المهدي
هناك جدل كبير حول ما فعله القذافي بشعب ليبيا على مدى 42 عاما وما يفعله به الآن حين ثار عليه، والسبب في ذلك ليس لأن القذافي دكتاتورا التصق وتوحد بكرسي السلطة ولا يستطيع التنازل عنه (وهذا هو شأن كل دكتاتور وحال زعماء وحكام عرب كثيرون آن الأوان لسقوطهم)؛ وإنما السبب هو غرابة سلوكه وما يصدر عنه من أقوال وأفعال تثير الضحك أحيانا وتثير الغضب والقلق والفزع في أغلب الأحيان.
وربما يستدعي هذا ما كان يصفه به أنور السادات في خطاباته حين يقول "الولد المجنون بتاع ليبيا"، وما كان يرسمه رسام الكاريكاتير الأشهر في مصر الأستاذ مصطفى حسين إبان فترة الخلاف بين السادات والقذافي من كاريكاتير يحمل رموزا تشير إلى الاضطراب النفسي وطفولية التفكير وسذاجته، وكان أهم رمز يستخدمه هو "القصرية" (أداة لقضاء الحاجة عند الأطفال) يضعها على رأس القذافي أو يجعلها بجانبه بشكل ذات دلالة مقصودة، وقد أثارت تلك الرسومات الكاريكاتيرية أزمة في العلاقات بين مصر وليبيا إلى أن صدر أمر بتوقفها.
من الكتاب الأخضر إلى الأبيض
وبعيدا عن صراعات السياسة وتقلباتها وأغراضها، نرى أن كثير من الناس يرون في سلوك القذافي شيئا مفرطا في الغرابة، وفيما يلي بعض النماذج الدالة:
 • الاسم الذي اختاره لليبيا وهو "الجماهيرية الليبية الديمقراطية الشعبية العظمى" يحمل الكثير من التفخيم والتعظيم المبالغ فيه لدولة صغيرة من دول العالم الثالث، والذي يبدو أنه يناطح به الولايات المتحدة الأمريكية وبريطانيا العظمى دفعة واحدة.
 • في أحد مؤتمرات القمة العربية ذكر بأنه ملك ملوك إفريقيا وعميد الحكام العرب.
 • كتابه الأخضر الذي فرضه على الشعب الليبي ليكون إطارا لحياته يحوي الكثير من علامات اضطراب التفكير لا مجال هنا لتفصيلها، ولكن الأهم أنه يحوي في فكرته ومحتواه شعورا مبالغا فيه بالعظمة الزائفة، وللأسف الشديد وجد من الأكاديميين والباحثين وأساتذة الجامعات في ليبيا وغيرها من يطاوعه في هذا اللغو ويقوم بعمل دراسات وتحليلات حول الكتاب الأخضر وتتكون مؤسسات بالكامل لدراسة وتفسير الكتاب الأخضر وكأنه كتاب مقدس، ويرتبط بفكرة الكتاب الأخضر ما كان يشير إليه بشكل مباشر أو غير مباشر من أنه نبي الثورة وملهم الشعوب.
 • حين وقف في الجمعية العامة للأمم المتحدة يخطب ويصرح بأن دول العالم كلها تحكمها الدكتاتورية؛ وذلك لأن الديموقراطية كما يفهمها هي "ديمو.. كراسي" أي ديمومة الكراسي، وأن الشعب الوحيد في العالم الذي يحكم بالديموقراطية هو الشعب الليبي لأن لديه لجان شعبية تحكمه (حسب زعمه)، وفي هذه الخطبة بالتحديد ذكر فكرته عن إنشاء دولة موحدة للفلسطينيين والإسرائيليين أسماها دولة "إسراطين" وضمن فكرته هذه ما أسماه "الكتاب الأبيض" وحين انتهى من عرض فكرته ألقى بالكتاب الأبيض في وجه الحضور.
 • كان للقذافي شطحات كثيرة لم يكن الناس يأخذونها على محمل الجد مثل أنه يريد أن يكتفي بالقرآن دون السنة، وأنه يريد أن يحذف بعض كلمات من القرآن يرى أنها زائدة مثل كلمة قل في بداية المعوذتين، وأن المسلمين كلهم شيعة لأنهم جميعا متشيعين لأهل البيت، ويقول بأن شكسبير رجل عربي وأصل اسمه "الشيخ زبير"، وأن أوباما عربي وأصل اسمه "أبو عمامه"، وقد وضع تقويما خاصا لليبيا مختلفا عن التقويم الميلادي والهجري.
 • حرصه على أن تكون حراسته من الفتيات، وأن يقيم طول الوقت في خيمة، وإصراره على اصطحاب فتياته وخيمته معه في كل المؤتمرات والفعاليات الدولية مع ما يسببه ذلك من مشكلات وأزمات واستنكار وتهكم وسخرية.
 • وحين قامت الثورة ضده زاد غضبه وانفعاله فاتضحت سلوكياته المفرطة في الغرابة والذاتية والبعيدة عن السواء؛ فمثلا يذكر في كل خطبه أن من قاموا بالثورة هم مجموعة من الصبية الذين يتعاطون الحبوب المخدرة وحبوب الهلوسة (كيف وهم قد هزوا عرشه وزلزلوا ملكه؟.. وهل كان عرشه بهذه الهشاشة التي يزلزلها صبية مخدرين مهلوسين؟)، ويذكر بأنه ليس رئيسا ليتنحى وإنما هو قائد ثورة للأبد، ويطلب من الشباب الليبي أن يخرجوا إلى الشوارع يغنون ويرقصون ويفعلون ما يريدون بهجة وفرحا وانطلاقا (في الوقت الذي كانت فيه ليبيا تشتعل وكان هو يقتل الشباب الليبي بالرصاص الحي والطائرات والدبابات)، وفي أحد المرات ظهر لعدة ثوان وهو يركب "توك توك" (سيارة صغيرة جدا) ويحمل "شمسية" (في عدم وجود شمس أو مطر) ويسب من ادّعى أنه خارج ليبيا ويسب وسائل الإعلام بكلمات يعف عنها أي شخص محترم، وقد ذكر في تلك الأيام وهو يصرخ بشكل هستيري (وهذه عادته في خطبه وزادت جدا في الأيام الأخيرة) أنه مجد للشعب الليبي وأنه مجد لكل الشعوب، وقال بأنه محبوب من الشعب الليبي ومن كل الشعوب ولابد وأن يكون كذلك.
إضطراب الإدراك
باختصار نحن أمام شخصية متقلبة في أفكارها وسلوكياتها تعيش على رؤية شديدة الذاتية لنفسها وللعالم من حولها، وأمام شعور مبالغ فيه بالذات يصل إلى درجة ضلالات العظمة والتي يستتبعها شعور بالاضطهاد من القوى الخارجية والداخلية التي تتربص به لغيرتها منه ولشعورها بالضآلة أمام عظمته.
ونحن أمام اضطراب شديد في الإدراك يفصله عن واقع الأحداث وهو أن الثورة قد قامت وأن شعبه يرفضه، وأمام سلوك متشنج ومتعصب يصمم على فعل أي شئ ليسحق به معارضيه وليضبط إيقاع الحياة على قدر تصوراته وتهويماته وأفكاره المفرطة في الذاتية والنرجسية والغرابة وأحيانا في الطرافة المضحكة المبكية، وقد قام الشباب العربي بتجميع لقطات للقذافي تحمل أفكاره الغريبة وتصريحاته الأكثر غرابة كمادة للضحك والتسلية، وزادت التعليقات الساخرة على مواقع الإنترنت إبان أحداث الثورة مع كثرة ظهور القذافي على شاشات التليفزيون خاصة وهو في حالة فقد للتوازن النفسي تجعله غير قادر على إخفاء مشكلاته المعرفية والوجدانية والإدراكية.
وقد يسأل سائل: إذا كانت شخصية القذافي تحمل كل هذه المشكلات، فكيف حكم الشعب الليبي طوال هذه السنوات التي بلغت 42 سنة، ولماذا سكت عنه الليبيون؟..
ونحن نعلم جميعا كم الكوارث التي عرّض القذافي ليبيا والليبيين لها بسبب تصرفاته غير المحسوبة وبسبب اندفاعته وضلالاته وتهويماته؛ فقد تعرضت ليبيا للمقاطعة الدولية والحصار بسبب حماقته في حادث لوكيربي الذي ثبت بعد ذلك تورطه في إسقاط طائرتين مدنيتين وقام صاغرا بعد ذلك بدفع تعويضات هائلة لأهالي الضحايا ودفع رشاوي سياسية باهظة لأمريكا والغرب حتى يتفادى محاكمته بشكل شخصي، وقد صرح وزير العدل الليبي المستقيل أثناء أحداث الثورة بأن القذافي هو الذي أصدر الأوامر بتنفيذ تلك الحادثة البشعة.
كما أن القذافي أهدر الثروة البترولية الليبية في تحقيق أوهامه بالزعامة واندفع بلا تعقل في مغامرات وضعت ليبيا في مآزق لا تعد ولا تحصى، وبالطبع يقع لوم شديد على الجيل الذي عاصر القذافي من الليبيين كيف سكتوا عن كل هذا وقبلوه ليصلوا في النهاية إلى تلك المواجهة الدموية مع القذافي بعد أن تضخمت ذاته وتوحشت وأصبح يملك السلاح والبترول والثروة ويحاول أن يستغل كل هذا في إبادة معارضيه الذين هم غالبية الشعب الليبي.
ولكن إذا ألقينا اللوم على الشعب الليبي بسبب سكوته على القذافي طوال 42 سنة مع ما به من مشكلات؛ فلابد وأن نلوم الشعب التونسي على سكوته على بورقيبة وبن علي عشرات السنين ونلوم الشعب المصري على سكوته على مبارك ثلاثين سنة ونلوم الشعب اليمني ونلوم الشعب السوداني ونلوم الشعب السوري ونلوم الشعب المغربي ونلوم شعوب الخليج ونلوم سائر الشعوب العربية على انضوائها تحت حكام كانت تبدو بوضوح عدم منطقية استمرارهم وسياساتهم وإضرارهم بالمصالح العليا لأوطانهم مقابل الاستمرار في السلطة وتوريثها للأبناء والأحفاد.
على سرير الطبيب النفسي
والآن نأتي للنقطة المحورية وهي التساؤل حول الحالة النفسية للقذافي وتأثيرها في الأحداث؛ فنرى بعض المتخصصين في الطب النفسي يصرحون بأن القذافي قد يكون مريضا نفسيا بالمعنى الحرفي للكلمة وليس بالمعنى المجازي، وأن حالته أقرب إلى الاضطراب الوجداني ثنائي القطب حيث أن الشخص في هذه الحالة تظهر لديه تقلبات وجدانية تتراوح بين المرح والاكتئاب، وفي نوبات المرح تتضخم الذات ويصاحب ذلك أفكارا مبالغا في قيمتها وربما ضلالات عظمة وضلالات اضطهاد وتكون تصرفات الشخص مبالغ فيها ومندفعة ومتهورة ومتطرفة وتحمها المشاعر المضطربة وليس الحسابات المتعقلة.
والبعض الآخر من المتخصصين كتبوا ما يفيد بأن سلوك القذافي يقترب من حالات الفصام الضلالي (البارانويا) ويستندون في ذلك على ما يصدر عنه من شعور دائم بالعظمة والخلود والسيطرة وشعوره بالاضطهاد من المتآمرين الداخليين والخارجيين، واضطرابات تفكيره التي تبدو جلية في شطحاته في الكتاب الأخضر وتصريحاته غير المنطقية، وانكفائه على أفكار شديدة الذاتية وبعيدة عن الواقع، وأن حالته مستمرة على هذا النحو وليس فيها صفة التناوب الذي يميز حالات الاضطراب الوجداني ثنائي القطب.
وفريق ثالث يرى أن سلوك القذافي يجمع بين الحالتين وهو ما يسمى بالفصام الوجداني، ويرد على هؤلاء فريق رابع يقول بأن القذافي لم يصل إلى مرحلة الضلالات وإنما تندرج تصرفاته وأفكاره تحت ما يسمى بالأفكار المبالغ في قيمتها Over valued ideas ، وأنه لم يصل إلى حد الانفصال التام عن الواقع الذي ميز الاضطرابات الذهانية مثل الفصام أو الاضطراب الوجداني، وأن الأمر لا يعدو أن يكون مجرد اضطراب في الشخصية من نوع الشخصية البارنوية التي تشعر بالعظمة وينتابها الشك فيمن حولها وتراودها أفكار تُعلي من قيمتها وتعتقد بأن تلك الأفكار جديرة بحل مشاكل العالم، وأن الناس يتآمرون ضد صاحب هذه الشخصية غيرة منه وحسدا له وعجزا عن التفوق عليه. والبعض الآخر يقول بأن القذافي مبدع مشوه استنادا إلى ما يأتي به من أفكار تبدو جديدة، ولكنها لا تحقق بقية شروط الفكرة الإبداعية وهي أن يصلح بها المبدع ويصلح بها غيره وتستمر.
وفريق آخر يرى بأنه نرجسي سيكوباتي يتمحور حول ذاته ولذاته واحتياجاته، ويسخر كل ما حوله ومن حوله لخدمته وخدمة أسرته، ويخدع الجميع للوصول إلى ما يريد، وهو لا يأبه لأي قيم أو اعتبارات في الحصول على ما يريد، وهو لا يتعلم من أخطائه ولا يضع في اعتباره القوانين والأعراف السائدة، ويقوم بانتهاك حقوق الآخرين كي يبقى هو ويستمتع بالسلطة والثروة.
والسبب في تلك الحيرة هو أن أحدا ممن يتحدثون عن حالة القذافي النفسية لم يقم بفحص حالته من الناحية الإكلينيكية المباشرة من حيث أخذ التاريخ الشخصي بالتفصيل وعمل فحص نفسي مباشر، وهذا ما تتطلبه الممارسة المهنية قبل إلصاق أي تشخيص بأي شخص سواء أحببناه أم كرهناه، إذن من الأفضل أن نتحاشى وضع تشخيص محدد بناءا على هذه الاعتبارات المهنية.
ولكن يعلو صوت آخر يقول بأن القذافي ليس شخصا عاديا له الحرية أن يمرض أو يصح، ولكن مرضه أو صحته يتوقف عليه حياة عدد كبير من البشر ويتوقف عليه مستقبل شعب بأكمله، لذلك يصبح من الخيانة السكوت على تشوهاته النفسية وشطحاته السلوكية الخطرة وجرائمه التي صدر تقرير عن الأمم المتحدة يفيد بأنها جرائم ضد الإنسانية، وأن من واجب المتخصصين في الطب النفسي أن يصدعوا بالحق ويقولوا ما يعرفونه عن هذا الرجل دون تلكؤ ودون الاستناد على قيم مهنية لا تضع في الاعتبار حياة عدد كبير من البشر مقابل الحفاظ على كرامة مريض تلوث مرضه بأعمال إجرامية.
وهذه معضلة أخرى؛ إذ لو سلمنا برأي من يقولون بمرضه النفسي (أيا كان تصنيفه) فهذا يأخذنا إلى سؤال غاية في الخطورة: هل هو مسئول عما يفعله أم تسقط عنه المسئولية بناءا على اعتبارات مرضية؟.. والإجابة هنا غاية في البساطة؛ إذ ليس كل مريض نفسي يمارس إجراما وأعمالا عنيفة، ولذلك فإن المرض النفسي في حد ذاته لا يسقط المسئولية الجنائية في كل الأحوال، بل ننظر إلى أركان ثلاثة لدى الشخص المرتكب للجرم (حال ارتكابه للجريمة) وهي: الوعي والتمييز والإرادة.. بمعنى هل كان في حالة وعي وإفاقة أثناء ارتكابه للجريمة؟، ثم هل كان يميز بين الصواب والخطأ وما يجوز وما لايجوز في ذلك الوقت؟، ثم هل كان يملك إرادة القيام بالفعل وإرادة وقف القيام به أم كان مجبرا مقهورا على الفعل؟.
تقرير الحالة النفسية للحاكم
وإجمالا للقول يمكن الاتفاق على نقاط أساسية محددة:
 • أن سلوك القذافي ليس سلوكا سويا، وأن تسميته تندرج تحت الشعور بالعظمة الكاذبة والاضطهاد الكاذب والتمحور حول الذات وإدراك العالم بشكل مشوه، وأن تصرفاته تتميز بالاندفاع والتهور وعدم الالتفات إلى العواقب وينتج عنها نتائج كارثية عليه وعلى من يتبعه، وأن وضع تشخيص محدد لهذا السلوك من الناحية العلمية يستدعي فحصا مباشرا ولا يكفي فيه رصد ما يصدر عنه من سلوك عام، إذ يغلب على هذا السلوك العام لبس أقنعة تخفي أجزاء من حقيقة الشخص، كما أن استخدام التشخيصات المرضية تجاه الشخصيات العامة تحوطه بعض المحاذير المهنية والأخلاقية، ومع هذا فإن المجتمع الليبي والعربي والدولي يحتاج للحذر من تداعيات تلك الحالة من عدم السواء في سلوك القذافي طالما ظل ممسكا بأي قدر من السلطة لأن تصرفاته لا تكون محسوبة ولا منضبطة بمنطق سوي ولا يعرف لها أحد سقفا.
 • إن مثل هذه الشخصيات لا يصلح معها المهادنة أو المداهنة، وإنما تحتاج لأن ترى مظهر القوة يحاصرها فتخنع وتخضع وتسلم.
 • والقذافي بكل ما ذكرناه لا يفتقد أركان المسئولية الجنائية (الوعي والتمييز والإرادة) على الرغم مما يتصف به من مشكلات فكرية ووجدانية وسلوكية، إذ أنها جميعا لم تصل إلى الحد الذي يجعله مغيبا عن الوعي أو مفتقدا للتمييز أو الإرادة لذلك فهو جدير بالمحاسبة عن كل جرائمه ضد شعبه وضد الإنسانية.
 • وأنه أصبح من الضروري تنشيط فكرة فحص الحالة النفسية للقادة والحكام والزعماء وكل من يمسكون بسلطة تجعلهم يتحكمون في مصائر البشر، وذلك حتى نتجنب خطر إمساك شخصيات مريضة أو مشوهة أو مضطربة بزمام السلطة في أي بلد أو أي موقع فيدفع الناس ثمنا باهظا لتلك الاضطرابات، ولقد تقدمت الجمعية العالمية للطب النفسي بهذا الاقتراح منذ عدة سنوات إلى الأمم المتحدة ولكن لم يتم قبوله أو تفعيله ربما لصعوبات في تطبيقه، ولكن بعد كل الكوارث التي حدثت من هتلر وصدام والقذافي وغيرهم لابد من إعادة النظر في هذا الأمر.
Nota :
Jika Gadafi benar-benar memiliki masalah peribadi, pasti semakin mudah amerika dan israeil mengambil alih pentadbiran Libya dan akan menghukum umat Islam yang memberontak tanpa belas kasihan seperti di Iraq, Afghanistan dan Pakistan.

Interpol mengarah penangkapan Gadafi dan 15 pembantu gadafi

http://38.121.76.242/memoadmin/media//version4_Gaddafi002_340_309_.jpg
Terjemahan Google
LONDON: Interpol mengeluarkan "Interpol", Jumat, surat perintah penangkapan bagi pemimpin Libya Muammar Gaddafi, selain 15 pembantu senior yang lain, termasuk ahli keluarga dan penasihat terdekatnya.
Nota itu berada di bawah antarabangsa mengambil penyiasatan yang dilakukan oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa tentang yuran daripada "jenayah terhadap kemanusiaan" di Libya.
catatan itu memberi amaran negara-negara anggota dari bahaya yang mungkin mereka hadapi sebagai akibat dari pergerakan untuk membolehkan orang-orang ini dan pembantu mereka. Hal ini juga meminta mereka untuk melakukan dengan pelaksanaan Resolusi No 1970 untuk 2011, yang dikeluarkan oleh Majlis Keselamatan PBB, yang meliputi pengenaan sanksi terhadap rejim Gaddafi, serta penyiasatan yang dilakukan oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa, menurut rangkaian, "CNN."
Jaksa Penuntut Mahkamah Keadilan Antarabangsa, Luis Moreno-Ocampo, mengatakan bahawa Mahkamah, dimandatkan oleh Majlis Keselamatan baru-baru ini mengingati peristiwa di Libya, ada sijil dan maklumat tentang "jenayah terhadap kemanusiaan," dan mengatakan dia akan menyiasat dugaan tersebut diarahkan jari mana Pemimpin Libya dan anak-anaknya, dan para pemimpin rezimnya.
Ocampo mengatakan, dalam sambutannya pada hari Khamis: "Pejabat ini akan menyiasat identiti mereka yang terlibat dan mereka yang bertanggung jawab untuk kes lebih lanjut dan pelanggaran disaksikan oleh Libya, dan Biro akan memberikan bukti kepada para hakim, yang akan memutuskan apakah akan mengeluarkan surat perintah penangkapan."
Ocampo dan pilih pelbagai bidang yang akan menumpukan pada peristiwa yang berlaku di bandar-bandar yang, pertama dan terutama dari Benghazi, Misurata, dan ubi, dan Ajdabiya, di samping ibukota Tripoli.
Dia mengatakan bahawa penyelidikan Ocampo terfokus pada hipotesis penglibatan al-Qadhafi dan anak-anaknya dan membawa mereka dalam jenayah, termasuk komander senior unit tentera, yang Ocampo memberi amaran bahawa mereka mungkin akan dimintai pertanggungjawaban, terutama mengingat menerapkan aturan tanggung jawab Presiden yang bekerja di bawah komandonya.
Mahkamah Jenayah Antarabangsa telah menyatakan, dalam sebuah kenyataan Rabu bahawa Ocampo telah membuka penyelidikan mengenai situasi di Libya, sebagai Mahkamah menegaskan bahawa Ocampo akan bermula pada ketiga Mac, penyelidikan, sesuai dengan keperluan di bawah Piagam Rom.
Sebelumnya dalam Perisytiharan di mahkamah, ia berbalik kepada maklumat Ocampo melaporkan bahawa pasukan yang setia kepada Gaddafi menyerang orang awam, dan bahawa serangan tersebut dapat sebanyak kategori "jenayah terhadap kemanusiaan."
Untuk bahagiannya, Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, dalam Surat Selasa lalu, untuk menangguhkan keahlian Libya di Dewan Hak Asasi Manusia, kerana "tindakan keras" yang dilancarkan oleh pemimpin Libya, terhadap ribuan orang, yang ingin menjatuhkan rejim nya.
keputusan PBB datang tidak lama selepas kenyataan yang dibuat oleh Duta Besar Libya untuk Amerika Syarikat, Ali Suleiman Ajili, di mana ia membenarkan kematian hampir dua ribu orang melalui "pemberontakan popular", yang bertujuan untuk menggulingkan Gaddafi, yang digambarkan sebagai "gila."
مفكرة الاسلام: أصدرت الشرطة الدولية "الإنتربول"، اليوم الجمعة، مذكرة توقيف بحق الزعيم الليبي معمر القذافي، بالإضافة إلى 15 آخرين من كبار مساعديه، بينهم أعضاء في أسرته ومستشاريه المقربين.
وجاءت مذكرة الجلب الدولية بموجب التحقيقات التي تجريها المحكمة الجنائية الدولية بشأن ارتكاب "جرائم ضد الإنسانية" في ليبيا.
وحذرت المذكرة الدول الأعضاء من المخاطر التي قد تواجهها نتيجة السماح بتحركات هؤلاء الأشخاص ومساعديهم. كما دعتهم إلى الالتزام بتنفيذ القرار رقم 1970 لعام 2011، الصادر عن مجلس الأمن الدولي، والذي يتضمن فرض عقوبات على نظام القذافي، وكذلك التحقيقات التي تجريها المحكمة الجنائية الدولية، بحسب شبكة "سي إن إن".
وكان المدعي العام للمحكمة الدولية، لويس مورينو أوكامبو، قد ذكر أن المحكمة، التي كلفها مجلس الأمن مؤخراً بالنظر في أحداث ليبيا، توفرت لديها شهادات ومعلومات عن "وقوع جرائم ضد الإنسانية"، وقال إنه سيقوم بالتحقيق في هذه المزاعم التي تتوجه أصابع الاتهام فيها إلى الزعيم الليبي، وأولاده، وقادة نظامه.
وقال أوكامبو، في تصريحات يوم الخميس: "هذا المكتب سيحقق في هوية المتورطين والمسؤولين عن أكبر الحالات والانتهاكات التي شهدتها ليبيا، والمكتب سيقدم الأدلة للقضاة، وهم سيقررون ما إذا كان يجب إصدار مذكرة توقيف".
وحدد أوكامبو مجموعة من المناطق التي سيركز على الأحداث التي جرت فيها، وعلى رأسها مدن بنغازي، ومصراتة، ودرنة، وأجدابيا، بالإضافة إلى العاصمة طرابلس.
واعتبر أوكامبو أن التحقيقات تركز على فرضية تورط القذافي وأولاده ومن يحيط بهم في جرائم، بما في ذلك كبار قادة الوحدات العسكرية، الذين حذرهم أوكامبو بأنهم قد يتحملون المسؤولية، خاصة في ظل تطبيق قاعدة مسؤولية الرئيس عمن يعمل تحت إمرته.
وكانت المحكمة الجنائية الدولية قد أعلنت، في بيان الأربعاء، أن أوكامبو فتح تحقيقاً حول الوضع في ليبيا، كما أكدت المحكمة أن أوكامبو سيبدأ في الثالث من مارس الجاري، تحقيقاته، وفقاً للمتطلبات بموجب ميثاق روما.
وفي وقت سابق لإعلان المحكمة، تطرق أوكامبو إلى معلومات أفادت بأن القوات الموالية للقذافي تهاجم المدنيين، وأن تلك الهجمات قد ترقى إلى مصاف "الجرائم ضد الإنسانية."
من جانبها، أقرت الجمعية العامة للأمم المتحدة، في جلستها الثلاثاء الماضي، تعليق عضوية ليبيا في مجلس حقوق الإنسان، بسبب "حملة القمع" التي يشنها الزعيم الليبي ضد الآلاف من أبناء شعبه، الذين يطالبون بإسقاط نظامه.
جاء القرار الأممي بعد قليل من تصريحات أدلى بها سفير ليبيا لدى الولايات المتحدة، علي سليمان العجيلي، أكد فيها سقوط نحو ألفي قتيل خلال "الانتفاضة الشعبية"، التي تهدف إلى الإطاحة بالقذافي، والذي وصفه بأنه "مختل."
Nota :
Apa yang menyedihkan umat Islam segala Hal Ehwal Islam ditadbir oleh israeil dan amerika.
Sebelum peristiwa penggantungan Umar Mohktar dan Saddam Hussien berulang, betapa eloknya negara OIC dan Kesatuan Negara-Negara Teluk turut memainkan peranan dalam menentukan hala tuju negara-negara Islam.
Jika OIC dan Negara-Negara Teluk tidak bertindak, maka sabotaj dan manipulasi dari amerika serta yahudi akan mengambil alih kuasa politik Libya. amerika dan yahudi pasti telah mempunyai agenda tersendiri dan sentiasa menunggu peluang keemasan ini untuk membunuh umat Islam dengan cara yang cukup rahsia.

Pertempuran antara tentera gadafi dan rakyat Libya

\\
http://www.youtube.com/watch?v=hm1dnAzhLiU&feature=player_embedded

Hakikat sebenar pemimpin-pemimpin dunia disebalik lakonan

Kebangkitan rakyat di benua arab membongkar hakikat sebenar kehidupan pemimpin-pemimpin Islam di dunia.

Berfikir dalam Zikir

http://up.top22arab.com/uploads/images/top22arab-e7019ab75d.jpg
Oleh DR. SIDEK BABA
BERFIKIR adalah suatu fitrah. Allah memberi manusia akal membolehkan manusia berfikir. Allah mengurniakan manusia pancaindera membolehkan manusia memandang, memerhati, melihat, menyaksikan, mendengar, menghidu, merasa dan menyentuh supaya darinya manusia memperolehi maklumat, pengalaman dan juga tanggapan.
Darinya manusia berusaha untuk melakukan kajian dan penelitian supaya manusia dapat memahami apa yang ada di sekitarnya dan apa yang diperlukan dalam hidup ini.
Alam ini Allah jadikan seluas-luasnya untuk mengajak manusia berfikir dan mengetahui kebesaran-Nya. Planet bumi di mana manusia hidup dilimpahkan rahmat dan nikmat yang amat banyak. Setiap kejadian yang Allah ciptakan terkandung hikmah yang amat luar biasa sifatnya.
Apa yang mampu dikaji dan diteliti dan dinikmati oleh manusia masih sedikit. Bayangkan alam yang terlalu luas dengan rahsia yang belum diteroka oleh manusia tentunya mengandungi hikmah yang amat menakjubkan. Allah memberikan kita al-Quran supaya manusia mendapat pertunjuk dan pedoman bagaimana memahami benda yang nyata dan benda yang ghaib, bagaimana manusia dapat berfikir tentang sesuatu di sekitarnya dan menghubungkannya dengan Pencipta. Inilah asas berfikir dalam zikir bagi orang-orang yang beriman.
Para remaja amat perlu membina tradisi berfikir dalam zikir supaya asas berfikir yang sebenar dapat dirasai dan dinikmati. Berfikir secara akliah semata-mata selalunya tersisih dengan hikmah mengenai sesuatu. Ia hanya menghubungkan pemikiran dengan asas yang rasional dan logik pada pertimbangan akal semata. Sesuatu yang di luar batas akal dianggap tidak rasional dan tidak logik dan ia ditolak.
Keyakinan remaja kepada kuasa Pencipta sudah tentu tidak sama dengan keupayaan manusia dengan akal dan pancaindera yang terbatas. Sekiranya akal manusia dan kemampuan berfikir adalah segala-gala sudah tentu manusia berupaya menyelesaikan banyak masalah kehidupan yang kelihatan semakin parah dan membimbangkan.
Apa daya manusia menyelesaikan pelbagai jenis penyakit yang datang silih berganti kalau hanya bergantung dengan akal semata-mata. Apa daya manusia mengatasi masalah kerosakan akhlak kalau hanya bergantung dengan pertimbangan akal semata. Dan apakah daya manusia mengatasi musibah banjir,gempa bumi, ribut dan taufan kalau hanya berpandu dengan kajian dan penelitian sahaja.
Para remaja yang menggunakan pendekatan berfikir dalam zikir tentunya mengetahui bahawa tidak semua yang terdapat dalam alam ini diketahui manusia dan tidak semua yang berlaku dalam alam ini di bawah kudrat dan kawalan manusia.
Mengajak remaja berfikir dalam zikir bermakna menghubungkan alam ini dengan Pencipta dan menghubungkan kejadian dan peristiwa dengan kuasa Pencipta.
Berfikir dalam zikir bagi remaja bermakna bagaimana remaja sejak awal umur lagi didedahkan dengan jalan berfikir yang mengingati kebesaran Allah. Memahami faktor ghaibiyyat dalam hidup remaja harus dihubungkan dengan tanda-tanda kebesaran Allah yang terdapat di mana-mana di muka bumi apalagi di angkasa.
Al- Quran memberi remaja pedoman dan panduan bagaimana memahami kebesaran Allah dengan menyaksikan tanda-tandanya. Kejadian siang dan malam, hujan dan panas yang berlaku silih-berganti, kehidupan manusia dan faktor alamiah yang berpasang-pasang, diturunkan hujan menghidupkan pohon-pohon dan haiwan adalah tanda-tanda kebesaran-Nya bagi remaja yang berfikir.
Manusia tidak mampu menguruskan perjalanan kejadian tersebut malah menerima saja apa yang berlaku dengan urus tadbir yang terbatas.
Zikir
Berfikir dalam zikir membimbing remaja untuk memahami bahawa seluruh kejadian alam ini adalah di bawah urus tadbir Allah s.w.t. Manusia yang diberi amanah sebagai khalifah perlu melakukan urus tadbir mengikut pedoman yang Allah telah berikan menerusi kalam-Nya al-Quran supaya ia menjadi pertunjuk bagi manusia. Mengingkari akan menyebabkan kerosakan kepada kehidupan dan muka bumi ini.
Berfikir dalam zikir bagi remaja mampu mendekatkan remaja kepada kebesaran Allah. Berzikir dalam erti kata yang luas bermaksud mengingati dan mengakui kebesaran dan keagungan Allah.
Bila remaja melafazkan kalimah zikir subahanallah atau Allahu Akbar, ia tidak hanya terpancar dengan kalimah dan dibenarkan atau ditasdikkan dalam hati semata tetapi lafaz kalimah itu memberi dorongan ilmu mengenai rahsia kebesaran Allah dalam alam ini yang perlu dikaji oleh remaja supaya manfaatnya dapat dirasai oleh manusia.
Sains dalam tradisi Barat mengkaji sesuatu benda seadanya dan mengkaji sesuatu fenomena seadanya. Dalam tradisi berfikir dan zikir mengkaji sesuatu benda tidak saja dikaji seadanya tetapi dikaji hikmah di sebalik kejadiannya. Apalagi bila mengkaji fenomena sesuatu kejadian ia tidak hanya dikaji mengenai kejadian itu tetapi berfikir dalam zikir memberikan pedoman, hikmah dan iktibar di sebalik sesuatu kejadian supaya manusia mendapat pengajaran dan pertunjuk dari sesuatu benda dan kejadian.
Mengapa manusia dilahirkan ke dunia kemudian dimatikan, mengapa manusia yang sihat kemudian jatuh sakit, mengapa manusia yang zaman mudanya cerdik dan sampai terlalu tua hilang ingatan, mengapa manusia suatu ketika kaya kemudian tiba-tiba jatuh miskin, mengapa suatu ketika manusia berada di tempat yang amat berkuasa kemudian jatuh sebagai manusia yang hina.
Mengapa manusia di suatu zaman membina tamadun yang hebat tetapi kini menjadi penciplak kepada tamadun orang lain, adalah gambaran fenomena kejadian manusia sejak dari dahulu sehingga kini.
Memahami fenomena ini dalam dalam fikir dan zikir memberikan remaja iktibar tentang kejadian dan kuasa Allah yang seharusnya manusia mengambil iktibar darinya.
Penyakit
Hal yang sama juga berlaku terhadap pelbagai jenis penyakit yang sedang menghinggapi manusia kini, keadaan cuaca yang tidak menentu, lapisan ozon yang semakin menipis, sungai-sungai yang tercemar, udara yang semakin kotor adalah gambaran tentang ketidakseimbangan yang berlaku dan sebahagiannya adalah akibat perbuatan tangan-tangan manusia.
Berfikir dalam zikir bagi remaja membawa remaja ke arah dorongan mengkaji dan menyelidik tidak saja dalam batas benda yang nyata tetapi harus memiliki pedoman dari Pencipta tentang pedoman-pedoman mengurus yang betul supaya wujud pemahaman yang seimbang bahawa sesuatu itu adalah kejadian dan milik Allah.
Manusia diberi amanah untuk mengurusnya dengan baik dan betul. Darinya lahir sifat amanah yang tinggi dan terjadinya sesuatu ia ada hikmah yang membimbing manusia berfikir tentang upayanya yang terbatas dan upaya Allah yang tidak terbatas.
Berfikir dalam zikir meningkatkan keyakinan dan keimanan remaja tentang kekuasaan dan kebesaran Allah kerana tidak ada sesuatu yang terjadi dan diciptakan di alam ini tanpa kuasa-Nya.
Ilmu yang ada pada remaja hanya sedikit dan kalau yang sedikit itu remaja tidak bersyukur dengan-Nya malah sesetengah remaja sombong dan takbur terhadap-Nya, ia menyebabkan remaja akan kehilangan pedoman ilmu dan hikmah dan akhirnya remaja akan merasakan ia adalah segala-gala dan ia bakal menjerumuskan remaja ke arah kerosakan dan kebinasaan peribadi dan pemikiran.
- PROF. DR. SIDEK BABA ialah pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

10 Cara membentuk keyakinan diri

http://www.alhnuf.com/gallery/albums/001/sun_rise_sunrise/snow_and_sun.jpg
1- Berpakaian menarik — Pakaian banyak mempengaruhi emosi seseorang dan boleh mengubah cara anda membawa diri serta berinteraksi dengan orang lain. Tidak perlu membeli pakaian mahal kerana yang penting ialah bagaimana anda memadankan pakaian dengan tudung, aksesori, kasut dan beg tudung supaya kelihatan menarik. Ketidakpadanan antara pakaian dengan tudung atau aksesori boleh membuatkan pakaian mahal tampak murah.
2  Berjalan cepat sedikit — Individu yang mempunyai keyakinan diri tinggi kebanyakannya berjalan cepat kerana mereka mengejar masa. Walaupun tidak mengejar masa, cubalah berjalan lebih cepat daripada biasa. Anda akan berasa keyakinan menjadi lebih baik.
Kaedah ini secara tidak langsung boleh menjadi ‘senaman’ kerana anda memaksa badan menggunakan lebih tenaga dan dapat menjimatkan masa. Anda akan mempunyai lebih masa untuk melaksanakan tugas harian.
3- Belajar postur badan yang baik — Jangan membongkok. Postur badan yang kurang baik akan memberi gambaran kepada orang lain bahawa kita kurang keyakinan diri dan tidak merasakan dirinya penting.
Mengamalkan postur badan yang baik sama ada ketika duduk atau berdiri secara automatik membuatkan anda berasa lebih yakin dan selesa dengan diri sendiri.
4- Cari kelebihan diri sendiri — Ramai orang tidak sedar mereka mempunyai lebih banyak pemikiran negatif. Menurut Perunding Psikologi Klinikal, Paul Jambunathan, berdasarkan kajian, apabila ditanya mengenai bentuk emosi, kebanyakan orang akan menyenaraikan lebih banyak emosi negatif berbanding emosi positif.
Pemikiran negatif seperti inilah yang menyebabkan kita selalu melihat orang lain lebih baik sedangkan setiap orang mempunyai kelebihan masing-masing. Cuba senaraikan kelebihan anda dan buat satu karangan mengenainya. Bacakan karangan ini di depan cermin setiap kali anda berasa kurang yakin dengan diri sendiri.
5-  Bersyukur — Luangkan masa setiap hari untuk bersyukur ke atas apa yang anda miliki. Sebenarnya anda mempunyai terlalu banyak perkara perlu bersyukur kepada Tuhan, antaranya perkahwinan, keluarga, dianugerahkan anak (walaupun anak angkat), pekerjaan yang baik, kejayaan lampau dan kemahiran.
Jika tidak memiliki walau satu pun daripada disenarai di atas, anda masih perlu bersyukur kerana diberi peluang untuk hidup dan menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan. Kita berdoa dan meminta banyak perkara daripada Allah untuk menikmati hidup tetapi Allah memberi kehidupan supaya anda boleh menikmati semua yang diminta tadi.
6- Jangan kedekut dengan pujian — Apabila kita berpandangan negatif pada diri sendiri, kita secara tidak langsung (tanpa disedari) mempamerkan perasaan itu pada orang lain. Belajarlah memuji orang dengan ikhlas.
Ia bukan saja akan membuat orang dipuji berasa senang hati tetapi boleh menjadi pembuka kepada perbualan. Elak terbabit dalam gosip (mengumpat), terutama jika ia membabitkan rakan sekerja.
Mengumpat akan mengundang lebih banyak perasaan dan pemikiran negatif kepada anda.
7- Duduk di depan — Di seluruh dunia, tidak kira sama ada di sekolah, universiti atau perhimpunan umum, kebanyakan orang lebih suka memilih untuk duduk di belakang. Untuk meningkatkan keyakinan, belajarlah duduk di barisan depan bagi mengatasi ‘ketakutan’ yang tidak rasional itu.
Duduk di barisan depan membolehkan anda melihat, mendengar dan mendapat maklumat dengan lebih jelas. Malah, mempunyai lebih peluang untuk bertanya. Dengan duduk di depan, anda lebih mudah dikesan individu penting yang memberi taklimat.
8-Ambil peluang bercakap — Di dalam perbincangan kumpulan, cuba bercakap atau memberi pandangan walaupun sekali. Ini akan meningkatkan keyakinan anda untuk bercakap di depan orang ramai dan lebih yakin dengan pandangan anda.
9- Bersenam — Tahap kesihatan dan kecergasan memberi banyak kesan ke atas keyakinan seseorang. Individu yang mempunyai berat badan seimbang biasanya lebih yakin dengan diri sendiri.
Kita akan berasa kurang yakin apabila tidak selesa dengan badan sendiri akibat masalah berat badan dirasakan tidak cantik atau menarik. Bersenam bukan saja penting untuk meningkatkan kesihatan, tetapi ia juga akan memperbaiki bentuk badan kita.
10- Murah dengan senyuman — Senyuman memberi kesan positif secara langsung kepada diri sendiri. Ia akan membuatkan kita berasa gembira dan tenang. Malah senyuman juga boleh melindungi keresahan hati dan ia boleh membuatkan anda tampak lebih yakin.