"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Wednesday, March 16, 2011

Khilafah Islamiah amat ditakuti oleh mereka yang bukan Islam
Jutaan Terima Kasih kepada mereka yang edit youtube ini, Jazakumullahhu Kahirul Jaza’ Fi Ad-dunya Wal Akhirah.

Kita semua adalah khilafah Allah SWT

Seruan Kebenaran yang mesti anda dengarKesesatan teori darwin yang didedahkan oleh Al-QuranBetapa jauhnya kita sesat dari Ilmu Al-Quran.


Ratu cantik Maxico 2009 adalah pengedar dadah

Remaja soleh yang mati dalam kejahatan

Kehidupan yang penuh ketaatan kepada Allah SWT bertukar kepada segala kejahatan, apabila bermula pertemuan  dengan seorang wanita yang jauh daripada keluarga.
Setelah menaiki kapal terbang dan bertemu dengan seorang wanita di tempat maksiat, meminum arak dengan sepuas-puasnya dan melakukan zina. Akhirnya dia mati di atas katil dengan penuh kemaksiatan kepada Allah SWT.
Subhanallah,  perubahan hidup ini adalah penentuan daripada Allah SWT, semoga Allah SWT memberi Husnul Khatimah dalam kehidupan kita. Amin Ya Rabbal Alamin.

Seburuk-buruk kematian

Ulamak menggambar sejahat-jahat kematian

Segala harta kekayaan akan mendakwa dan berbicara dihadapan Allah SWT tentang perbuatan maksiat mereka semasa di dunia dengan menggunakan nikmat yang telah Allah SWT.

Tentera amerika menangis kerana takutkan tentera Islam

Tangisan Ulamak semasa memberi kuliah
Beginilah ulamak yang berdakwah dijalan Allah SWT berdoa dan memberi nasihat kepada mereka yang mengharap keredhaan Allah SWT.

Loji Nuklear Jepun tidak sebahaya loji Chernobyl

Pakar nuklear mengesahkan demikian kerana loji nuklear Jepun memiliki penutup 24 jam tidak seperti loji Chernobyl yang  mengeluarkan bahan kimia secara langsung ke udara.

Polis Badan Penyiasat Mubarak dibubarkan dan Badan Penyiasat baru ditubuhkan

http://images.alarabiya.net/5d/d0/436x328_68993_141684.jpg
Terjemahan Google
Kementerian Dalam Negeri, pada hari Selasa 2011/3/15, membatalkan Keselamatan Negara Siasatan, dan pembentukan sektor baru dalam perkhidmatan di bawah nama "sektor keselamatan negara," hal menjaga keselamatan negara dan kerjasama dengan lembaga negara berkaitan untuk melindungi keselamatan dan bahagian depan rumah dan perang melawan keganasan, sesuai dengan ketentuan Perlembagaan dan undang-undang dan prinsip-prinsip hak asasi manusia dan kebebasan.
Kementerian itu mengatakan akan mengadakan seleksi dan penempatan pegawai baru sektor ini selama beberapa hari ke depan untuk memainkan peranan peranti ini di dalam dinas negara, tanpa campur tangan dalam kehidupan warga atau untuk melaksanakan hak-hak politik mereka.
Banyak markas aparat keamanan negara telah menjadi sasaran pembakaran dan penghancuran dokumen oleh beberapa pekerja di peranti, dan jaksa sedang menyiasat dengan puluhan pegawai dan pegawai dari peranti sebelum ini dalam kes dokumen terbakar.
Solusi untuk aparat keamanan negara yang mempunyai reputasi buruk di tengah massa Mesir, permintaan kunci selepas kejayaan revolusi dua puluh lima Januari lalu.
Dan mengkritik lawan prestasi peranti selama berdekad-dekad terakhir, yang mereka lihat sebagai keluar dari pejabat Ketua dalam perlindungan keselamatan dan kontra-terorisme, untuk penindasan dan penyiksaan terhadap warga yang tidak bersalah, serta penglibatannya dalam pelbagai aspek kehidupan awam seperti pemilihan calon untuk jawatan awam dan penetrasi bahkan dalam universiti dan proses pusat.
Lawan juga dituduh telah digunakan peranti dalam proses kecurangan dalam pilihan raya dan eksklusi dan mengesampingkan lawan-lawan politik rejim.
قررت وزارة الداخلية المصرية، الثلاثاء 15-3-2011، إلغاء جهاز مباحث أمن الدولة، وإنشاء قطاع جديد بالوزارة بمسمى "قطاع الأمن الوطني" يختص بالحفاظ على الأمن الوطني والتعاون مع أجهزة الدولة المعنية لحماية وسلامة الجبهة الداخلية ومكافحة الإرهاب، وذلك وفقاً لأحكام الدستور والقانون ومبادئ حقوق الإنسان وحرياته.
وذكرت الوزارة أنه سوف يجرى اختيار وتسكين ضباط القطاع الجديد خلال الأيام القليلة القادمة ليؤدي هذا الجهاز دوره في خدمة الوطن دون تدخل في حياة المواطنين أو ممارستهم لحقوقهم السياسية.
وكان العديد من مقار جهاز أمن الدولة قد تعرض لعمليات حرق وإتلاف وثائق من جانب بعض العاملين في الجهاز، وتجري النيابة العامة حالياً تحقيقات مع عشرات الضباط والمسؤولين في الجهاز السابق في قضايا حرق الوثائق.
وكان حلّ جهاز أمن الدولة الذي يحظى بسمعة سيئة وسط جموع المصريين، أحد المطالب الرئيسية بعد نجاح ثورة الخامس والعشرين من يناير/كانون الثاني الماضي.
وينتقد المعارضون أداء الجهاز خلال العقود الماضية والذي يرون أنه خرج عن مهامه الرئيسة في حماية الأمن ومكافحة الإرهاب، إلى جهاز قمع وتعذيب لمواطنين أبرياء، فضلاً عن تدخله في العديد من جوانب الحياة العامة مثل اختيار المرشحين لشغل الوظائف العامة وتغلغله حتى داخل الجامعات والمراكز العملية.
كما يتهم معارضون الجهاز بأنه استخدم في عملية تزوير الانتخابات واستبعاد وإقصاء معارضين سياسيين للنظام.

Gadafi belum menguasai sumber minyak libya

tentera gadafi belum mengusai sumber minyak Libya, tentera gadafi hanya menguasai kawasan perumahan bukan pusat pengeluaran minyak. Tentera darat gadafi berusaha menguasai negara sebelum melancarkan serangan udara di seluruh Libya dalam usaha mengembalikan kekuasaan gadafi.

Hampir 10 tahun penyiaran mesir mengharamkan wanita menutup aurat

http://www.onislam.net/arabic/oimedia/onislamar/images/mainimages/%D9%85%D9%86%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B0%D9%8A%D8%B9%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AD%D8%AC%D8%A8%D8%A7%D8%AA.jpg
"Bertudung tempat rumah adalah pekerjaan media untuk kamera" .. Bukankah kata-kata itu tertulis undang-undang dalam Gaza Mesir Radio dan Televisyen, tapi itu adalah norma diterapkan oleh yang dikeluarkan lebih daripada 37 jangkar muncul di paparan, dan datang untuk menamatkan Presiden vokal dari Radio dan Televisyen Kesatuan bekas Osama Sheikh membuat kenyataan dalam beberapa kali.
Namun, undang-undang ini dinyatakan pengecualian perempuan berjilbab muncul di skrin televisyen Mesir telah mengumumkan jatuh pada akhirnya sebagai salah satu konsekuensi dari runtuhnya tiang rejim Mubarak yang pertama dan berlepas pelindung ini undang-undang dan Sdnth, seperti diluluskan oleh Dr Sami Al-Sharif, kepala Radio dan Televisyen Kesatuan, dilantik oleh tentera, kembalinya penyiar berjilbab untuk muncul lagi di televisyen, selepas pertemuan dengan Staf Umum Tariq Mahdi, pengawal Kesatuan saluran radio dan televisyen penyiaran meliputi pertama dan kedua lembaga penyiaran satelit Mesir untuk membincangkan tuntutan keadilan bagi semua.
Setelah persetujuan Sami Al Adel Kereta Api - kepala saluran serantau Radio dan Televisyen Union, Mesir - Dalam sebuah kenyataan akhbar bahawa ia telah mengeluarkan arahan kepada kepala saluran daerah untuk membolehkan penyiaran terselubung untuk muncul di skrin, dan rendering perisian tanpa sensitiviti, menambah bahawa keputusan ini akan menguntungkan 37 penyiar di saluran serantau .
Tanpa pelaksanaan peruntukan penghakiman
Keputusan ini telah dipenuhi dengan kepuasan dan selamat datang dari penyiar yang telah dikeluarkan di bawah rejim sebelumnya, dan merujuk pada pertempuran undang-undang yang mereka telah melancarkan demi itu, meskipun beberapa dari mereka telah memperoleh perintah mahkamah untuk kembali, peruntukan ini telah disimpan tanpa pelaksanaan.
Presenter Lamia Hussein pembaca berita salah satu Channel seperlima dari model ini, di mana dilarang daripada kerja setelah memakai tudung, mengatakan hal itu tidak muncul di skrin selama 9 tahun, dan dibenarkan untuk hanya membuat suara komen tentang program, walaupun akses kepada Peraturan mahkamah berlaku di 2010, tapi ia terus bertahan selama satu tahun penuh.
Dan Channel V juga menyoroti kisah perjuangan untuk jangkar Ghada lama memakai tudung untuk tahun 2002 menjadi dilarang, yang dibayar untuk mengajukan tuntutan pada tahun 2003 untuk mengeluarkan putusan penghakiman pada tahun 2005, dan dilaksanakan hanya pada akhir tahun 2010, setelah ia berbicara masalah dan pejabat berita, World terancam resort untuk organisasi antarabangsa hak asasi manusia.
Pentadbiran pekerjaan presenter!
Ini adalah saluran kelima ke saluran mana disahkan pertama presenter Nashwa Abdel-Salam (Pengarah mendidik anak di saluran pertama) bahawa dia mempunyai pekerjaan pentadbiran hanya selepas stesen mengenakan kerudung, serta komentar suara pada beberapa program, namun mereka tidak muncul di skrin selama hampir 5 tahun yang lalu , mengatakan "pintu gerbang Al-Ahram": ". Mereka selalu berkata kamu datang kepada kami Inken tidak terselubung, dan bahawa ini adalah Achtyarkn, dan bahawa format baru ini, yang berubah-ubah dengan karya perhiasan Atakzthn di televisyen"
Dalam sebuah wawancara dengan Ketua dikumpulkan televisyen Nadia Halim, Halim berkata kepadanya: Ini akan menjadi karya ujian dari penyiar yang jauh dari paparan sejak tahun segera untuk mengetahui apakah ada perubahan dalam prestasi atau bentuk atau tidak?.
Para bertepung bahawa banyak dari penyiar telah dipertimbangkan bahawa keputusan ini tidak akan selesai, sebagai analgesik mereka dalam terang revolusi, tetapi Mejar Jeneral Tariq melakukan Mahdi ada usaha Persekutuan Radio dan Televisyen adalah orang yang bermula pada pengaktifan resolusi ini, dan tidak melihat noda punggung mereka di skrin.
Dia juga memuji askar presenter Nevin jangkar saluran kedudukan kedua-dua Mejar Jeneral Tariq Mahdi, berkata beliau bertemu dengan penyiar semangat dan kapasiti yang besar, dan ia memberikan kelulusan di atas punggung mereka - sebuah terselubung - dalam program keluarga, dan program untuk wanita mahupun agama, sedangkan pilihan jangkar Nashwa Abdel Salam termasuk resolusi juga muncul dalam program anak-anak, dan menegaskan bahawa tentera kini sedang dipersiapkan (jadual) yang ditugaskan untuk hal ini.
Dia menambah: "Sejak 12 tahun telah tidak dipaparkan pada skrin, telah menyusup tempoh ini 9 tahun dihabiskan di saluran membaca ruangan, setelah televisyen membayangkan - katanya - dan menyatakan penolakannya terhadap kami," dan menekankan bahawa keputusan untuk memberi mereka rasa memiliki dan kembali ke ditemui di luar asli lagi.
Para penyiar sepakat bahawa revolusi 25 Januari mempunyai peranan positif dalam menggerakkan kes selepas stagnan, dan setelah dikeluarkan dari muncul pada paparan tudung selama bertahun-tahun, untuk semen revolusi prinsip kebebasan dan demokrasi.
"Kepimpinan Graduate menolak tudung!"
Penyiar Maha Medhat, Pengarah program keagamaan bahawa keputusan ini juga, merupakan pengesahan jatuhnya rejim terdahulu, dan menekankan bahawa tudung bukanlah fikiran tudung, dan bahawa (kesederhanaan) adalah konsep yang lebih luas dan lebih komprehensif terletak di semua agama surgawi, dia berkata: kerendahan hati yang meningkatkan hubungan penguasa individu tanpa mengorbankan kebebasan orang lain, dan mengulangi apa yang dikatakan satu alasan bagi mereka untuk mengelakkan mereka dari muncul, mengatakan: (pemimpin tertinggi tidak mahu tudung Zaorquen).
Selesai, bahawa ia telah beberapa berjalan-in dengan televisyen Mesir, serta memperoleh akses kepada penghakiman dan Batsamat dalam pembangunan Parti Nasional.
Walaupun akses kepada keputusan mahkamah dilaksanakan hanya yang telah dihalang untuk muncul di skrin, yang membolehkan mereka - sebagai sebuah hal yang luar biasa - dalam pekerjaan yang disajikan hanya untuk program _ kemajuan agama dan sudut terlalu jauh - dan lebih baru-baru ini telah mampu memberikan kesimpulan juga, dan perlu dicatat bahawa Tayang program yang disediakan, pada saat fajar.
Maha menekankan perlunya para wartawan maklumat perumusan, yang juga disebut Dewan Tertinggi angkatan bersenjata, berkata: ". Kami tidak merumuskan hak untuk memaklumkan kami tahu, marilah kita tahu notis untuk bertanggung jawab"
Juga dijemput untuk memasukkan mekanisme kawalan pentadbiran televisyen dari awal, sehingga peranannya tidak terbatas hanya untuk menyekat tindak pidana
Dan pembaca berita dipelihara terselubung untuk pertama kalinya di televisyen Mesir pada awal tahun tujuh puluhan abad lalu, ketika penyiar Kariman Hamzah memutuskan untuk memakai jilbab dan itu kemudian dibenarkan untuk mempersiapkan program agama tidak melebihi beberapa minit.
Lalu ada dikenali tidak ditulis atau dirakam dalam koridor kandungan TV yang anda ingin mengenakan tudung perlu menjauh dari program-program dari program Libya-kecukupan agama, tetapi ketika mereka menuntut hak mereka untuk menyediakan pelbagai program menolak permohonan mereka, mereka hanya dihadapkan dengan dua pilihan: baik untuk kemajuan untuk mengundurkan diri seperti yang dilakukan penyiar Camellia Arab, atau resort untuk penghakiman seperti yang dilakukan semua Rania Radwan, Ghada Medhat panjang dan Maha, Hala al-Maliki dan lain-lain.
"المحجبة مكانها المنزل لا العمل الإعلامي أمام الكاميرات".. لم تكن تلك العبارة قانونا مكتوبا داخل قطاع الإذاعة والتليفزيون المصري، لكنها كانت عرفا سائدا مطبقا تم بموجبه استبعاد ما يزيد على 37 مذيعة من الظهور على الشاشات، ووصل الأمر إلى حد مجاهرة رئيس اتحاد الإذاعة والتليفزيون السابق أسامة الشيخ بهذا التصريح في عدة مرات.
غير أن هذا القانون غير المعلن باستبعاد المحجبات من الظهور على شاشات التليفزيون المصري قد أعلن سقوطه نهائيا كأحد توابع انهيار أركان نظام مبارك السابق ورحيل حماة هذا القانون وسدنته؛ إذ وافق الدكتور سامي الشريف، رئيس اتحاد الإذاعة والتليفزيون المعين من قبل الجيش، على عودة المُذيعات المُحجبات إلى الظهور مرة أخرى على شاشة التليفزيون، وذلك بعد اجتماع مع اللواء أركان حرب طارق مهدي، المُشرف على اتحاد الإذاعة والتليفزيون ضم مُذيعي القنوات الأولى والثانية والفضائية المصرية لمُناقشة مطالب المُذيعين بتحقيق العدالة بين الجميع.
وعقب موافقة سامي الشريف أكد عادل معاطي -رئيس قطاع القنوات الإقليمية التابع لاتحاد الإذاعة والتليفزيون بمصر- في تصريحات صحفية أنه أصدر تعليمات لرؤساء القنوات الإقليمية بالسماح للمذيعات المحجبات بالظهور على الشاشة، وتقديم البرامج دون حساسية، مضيفا أن هذا القرار يستفيد منه 37 مذيعة في القنوات الإقليمية.
أحكام قضائية بلا تنفيذ
وقد قوبلت هذه القرارات بارتياح وترحيب من المذيعات اللواتي تم استبعادهن في ظل النظام البائد، وأشرن إلى أنهن خضن معارك قضائية في سبيل ذلك، ورغم أن بعضهن قد حصل على أحكام قضائية بالعودة فإن هذه الأحكام ظلت حبيسة الأدراج دون تنفيذ.
المذيعة لمياء حسين المذيعة بالقناة الخامسة أحد هذه النماذج، حيث منعت من العمل عقب ارتدائها الحجاب، مشيرة إلى أنها لم تظهر على الشاشة منذ 9 سنوات، وكان المسموح لها فقط إجراء التعليقات الصوتية على البرامج، على الرغم من حصولها على حكم واجب النفاذ من المحكمة في 2010 إلا أنه ظل معطلا لمدة عام كامل.
ومن القناة الخامسة أيضا، تبرز قصة كفاح للمذيعة غادة الطويل ارتدت الحجاب في عام 2002 ليتم منعها، وهو ما دفعها إلى رفع دعوى قضائية عام 2003 ليصدر الحكم القضائي في 2005، ولا يتم تنفيذه إلا في نهايات 2010، بعدما تناولت مشكلتها وكالات أنباء العالمية، وهددت باللجوء لمنظمات حقوق الإنسان الدولية.
أعمال إدارية للمذيعة!
ومن القناة الخامسة إلى القناة الأولى حيث أكدت المذيعة نشوى عبد السلام (مدير إدارة تثقيف الطفل في القناة الأولى) أنها قامت بالأعمال الإدارية فقط بالمحطة بعد ارتدائها الحجاب، بالإضافة من قيامها بالتعليق الصوتي على بعض البرامج، إلا أنها لم تظهر على الشاشة منذ 5 سنوات تقريبا، وقالت لـ"بوابة الأهرام": "كانوا دايما يقولون لنا إنكن لم تأتين محجبات، وأن هذا هو اختياركن، وأن هذا الشكل الجديد الذي اتخذتهن يختلف مع مصوغات العمل في التليفزيون".
وفي لقاء جمعها مع رئيسة التليفزيون نادية حليم، قالت حليم لها: إنه سيتم عمل اختبارات للمذيعات البعيدات عن الشاشة منذ سنوات طويلة قريبا لمعرفة هل هناك تغيير في الأداء أو الشكل أم لا؟.
وأضافت نشوى أن الكثيرات من هؤلاء المذيعات اعتبرن أن هذا القرار لن يكتمل، باعتباره تسكينا لهن في ظل الثورة، إلا أن اللواء طارق مهدي القائم بتسيير أعمال اتحاد الإذاعة والتليفزيون هو من بدأ في تفعيل هذا القرار، و لم ير غضاضة من ظهورهن على الشاشة.
أشادت أيضا المذيعة نيفين الجندي المذيعة بالقناة الثانية بموقف اللواء طارق مهدي، حيث قالت إنه قابل المذيعات بروح طيبة وسعة صدر كبيرة، وأبدى موافقته على ظهورهن -أي المحجبات- في البرامج الأسرية، وبرامج المرأة وكذلك الدينية، في حين فضلت المذيعة نشوى عبد السلام أن يشمل القرار الظهور أيضا في برامج الأطفال، وأكدت الجندي أنه يجري الآن إعداد (الجدول) المخصص بهذا الشأن.
وأضافت: "منذ 12 سنة لم أظهر على الشاشة، وقد تخللت هذه المدة 9 سنوات قضيتها في قناة اقرأ الفضائية، بعدما لفظنا التليفزيون -على حد قولها- وأبدى رفضه لنا"، وأكدت أن هذا القرار منحهن الشعور بالانتماء والعودة لبيتهن الأصلي مرة أخرى.
واتفقت المذيعات أن ثورة 25 يناير لها دور إيجابي في تحريك قضيتهم بعدما باتت راكدة، وبعدما حرمن من الظهور على الشاشة بالحجاب لسنوات طوال؛ لترسخ الثورة بذلك مبدأ الحرية والديمقراطية.
"قيادات عليا ترفض الحجاب"!
وأضافت المذيعة مها مدحت مدير إدارة البرامج الدينية أن هذا القرار أيضا، يعد تأكيدا على سقوط النظام السابق، وشددت على أن الحجاب ليس حجاب العقل، وأن (الاحتشام) هو مفهوم أعم وأشمل وهو موجود في كل الشرائع السماوية، حيث قالت: إن الاحتشام يحسن علاقة الفرد بربه دون المساس بحرية الآخرين، ورددت ما كان يقال لهن من أسباب لمنعهن من الظهور قائلة: (قيادات عليا ترغب في عدم ظهوركن بالحجاب).
واستكملت، أنه كان لها صولات وجولات مع التليفزيون المصري ، فضلا عن لجوئها للقضاء وقيامها باعتصامات في مبنى الحزب الوطني.
وعلى الرغم من حصولها على حكم قضائي واجب النفاذ إلا أنها ظلت مقيدة في الظهور على الشاشة، حيث سمح لها –كحالة استثنائية- في عمل تقديمه فقط للبرنامج الديني الذي تقدمه_ومن زاوية بعيدة جدا- ثم مؤخرا استطاعت أن تقدم خاتمة أيضا، وتجدر الإشارة أن أوقات عرض البرامج التي قدمتها، كانت في وقت الفجر.
وشددت مها على ضرورة أن يقوم الإعلاميون بصياغة إعلامهم، وهو أيضا ما دعا إليه المجلس الأعلى للقوات المسلحة، قائلة: "ليس لأحد الحق في صياغة إعلامنا؛ لكي يكون إعلامنا إعلاما مسئولا".
كما دعت إلى دخول الرقابة الإدارية في آليات العمل التليفزيوني من بدايته، بحيث لا يقتصر دوره فقط على حصر المخالفات
وأطلت المذيعة المحجبة للمرة الأولى في التلفزيون المصري في مطلع السبعينيات من القرن الماضي، حينما قررت المذيعة كريمان حمزة ارتداء الحجاب وسمح لها فيما بعد بإعداد برنامج ديني لا يتجاوز بضع دقائق.
بعدها ساد عرف غير مكتوب أو معلن داخل أروقة التلفزيون فحواه أن من ترغب في ارتداء الحجاب عليها أن تبتعد عن البرامج الجماهيرية والاكتفاء بالبرامج الدينية، لكن حينما طالبن بحقهن في تقديم مختلف البرامج رفض طلبهن فأصبحن أمام خيارين: إما التقدم بالاستقالة كما فعلت المذيعة كاميليا العربي، أو اللجوء إلى القضاء كما فعلت كل من رانيا رضوان وغادة الطويل ومها مدحت وهالة المالكي وأخريات.

Bahrain istihar darurat 3 bulan

http://38.121.76.242/memoadmin/media//version4_7449545087-1-0_340_309_.jpg
http://www.onislam.net/arabic/oimedia/onislamar/images/mainimages/%D8%A8%D8%AD%D8%B1%D9%8A%D9%86.jpg
Terjemahan google
Manama - terhadap latar belakang dari protes popular yang berlaku di pelbagai bahagianBahrain, Kerajaan mengumumkan Selasa 15 - 3-2011 pengenaan keadaan kecemasan atau situasi daripada "keselamatan negara" yang disebut dalam prompt di dalam negeri selama 3 bulan, menurut Bahrain TV.
Siaran televisyen dan kenyataan kerajaan Bahrain bahawa "Raja Bahrain Hamad bin Isa Al Khalifa mengeluarkan perintah kerajaan yang akan menggunakan negara dari" keselamatan negara ", kecemasan apapun, selama 3 bulan."
Kenyataan bahawa "raja memerintahkan komandan pasukan pertahanan untuk mengambil semua langkah yang perlu untuk melindungi integriti dari negara dan warga negara."
Ini datang pada saat negara-negara Teluk pada hari Isnin untuk menghantar pasukan tentera untuk Kerajaan Bahrain, yang menyaksikan protes dari warga, Syiah, dan bahawa "perlindungan terhadap kemudahan kerajaan Bahrain", dan setelah kurang dari satu hari untuk meminta Bahrain dari kekuatan campur tangan GCC bersama untuk membantu mereka.
Permintaan bagi pasukan untuk masuk Bahrain Gulf Cooperation Council selepas polis bentrok dengan pengunjuk rasa Bahrain 2011/03/13 majoriti Minggu Syiah di salah satu konfrontasi yang paling kejam sejak pembunuhan tujuh selama protes bulan lepas.
Walaupun keberatan dengan akses Majlis Kerjasama di Bahrain, kata kumpulan pembangkang Bahrain termasuk Islam Nasional Persatuan Accord Isnin bahawa ia bertemu dengan PutraMahkota Sheikh Salman Al-Khalifa untuk membincangkan mekanisme dialog nasional yang bertujuan untuk mengakhiri minggu rusuhan.
Semalam Syeikh Salman jaminan bahawa dialog akan membincangkan tuntutan pembangkang utama termasuk pemberian kuasa yang lebih kepada parlimen dan penyelenggaraan reformasi kerajaan dan pilihan raya.
المنامة- على خلفية الاحتجاجات الشعبية التي وقعت بأنحاء متفرقة من البحرين، أعلنت المملكة الثلاثاء  15- 3-2011 فرض حالة الطوارئ أو ما يسمى بحالة " السلامة الوطنية" على نحو فوري في البلاد ولمدة 3 أشهر، حسبما أفاد تليفزيون البحرين.
وأذاع التلفزيون البحريني  بيانا  ملكيا مفاده  "أن ملك البحرين حمد بن عيسى آل خليفة أصدر أمرا ملكيا يقضي بفرض حالة "السلامة الوطنية"، أي الطوارئ، لمدة 3 أشهر ".
وجاء في البيان "أن الملك كلف قائد قوات الدفاع باتخاذ كل التدابير اللازمة لحماية سلامة البلاد والمواطنين".
يأتي ذلك في الوقت الذي بدأت دول خليجية أمس الإثنين في إرسال قوات عسكرية إلى مملكة البحرين التي تشهد احتجاجات من مواطنين شيعة، وذلك لـ"حماية المنشآت الحكومية البحرينية"، وذلك بعد أقل من يوم على طلب البحرين من قوة مجلس التعاون الخليجي المشترك التدخل لمساعدتها.
وجاء طلب البحرين لدخول قوات مجلس التعاون الخليجي بعد أن اشتبكت شرطة البحرين الأحد 13-3-2011 مع محتجين غالبيتهم من الشيعة في واحدة من أكثر المواجهات عنفا منذ مقتل سبعة خلال احتجاجات الشهر الماضي.
ورغم اعتراضها على دخول قوات مجلس التعاون إلى البحرين، قالت جماعات معارضة بحرينية بينها جمعية الوفاق الوطني الإسلامية الإثنين إنها التقت بولي العهد الشيخ سلمان آل خليفة لمناقشة آلية للحوار الوطني بهدف إنهاء أسابيع من الاضطرابات.
وقدم الشيخ سلمان ضمانات أمس بأن الحوار سيتناول المطالب الرئيسية للمعارضة بما في ذلك منح البرلمان المزيد من الصلاحيات وإجراء إصلاحات حكومية وانتخابية.