"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Wednesday, March 16, 2011

Hampir 10 tahun penyiaran mesir mengharamkan wanita menutup aurat

http://www.onislam.net/arabic/oimedia/onislamar/images/mainimages/%D9%85%D9%86%D8%B9-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B0%D9%8A%D8%B9%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AD%D8%AC%D8%A8%D8%A7%D8%AA.jpg
"Bertudung tempat rumah adalah pekerjaan media untuk kamera" .. Bukankah kata-kata itu tertulis undang-undang dalam Gaza Mesir Radio dan Televisyen, tapi itu adalah norma diterapkan oleh yang dikeluarkan lebih daripada 37 jangkar muncul di paparan, dan datang untuk menamatkan Presiden vokal dari Radio dan Televisyen Kesatuan bekas Osama Sheikh membuat kenyataan dalam beberapa kali.
Namun, undang-undang ini dinyatakan pengecualian perempuan berjilbab muncul di skrin televisyen Mesir telah mengumumkan jatuh pada akhirnya sebagai salah satu konsekuensi dari runtuhnya tiang rejim Mubarak yang pertama dan berlepas pelindung ini undang-undang dan Sdnth, seperti diluluskan oleh Dr Sami Al-Sharif, kepala Radio dan Televisyen Kesatuan, dilantik oleh tentera, kembalinya penyiar berjilbab untuk muncul lagi di televisyen, selepas pertemuan dengan Staf Umum Tariq Mahdi, pengawal Kesatuan saluran radio dan televisyen penyiaran meliputi pertama dan kedua lembaga penyiaran satelit Mesir untuk membincangkan tuntutan keadilan bagi semua.
Setelah persetujuan Sami Al Adel Kereta Api - kepala saluran serantau Radio dan Televisyen Union, Mesir - Dalam sebuah kenyataan akhbar bahawa ia telah mengeluarkan arahan kepada kepala saluran daerah untuk membolehkan penyiaran terselubung untuk muncul di skrin, dan rendering perisian tanpa sensitiviti, menambah bahawa keputusan ini akan menguntungkan 37 penyiar di saluran serantau .
Tanpa pelaksanaan peruntukan penghakiman
Keputusan ini telah dipenuhi dengan kepuasan dan selamat datang dari penyiar yang telah dikeluarkan di bawah rejim sebelumnya, dan merujuk pada pertempuran undang-undang yang mereka telah melancarkan demi itu, meskipun beberapa dari mereka telah memperoleh perintah mahkamah untuk kembali, peruntukan ini telah disimpan tanpa pelaksanaan.
Presenter Lamia Hussein pembaca berita salah satu Channel seperlima dari model ini, di mana dilarang daripada kerja setelah memakai tudung, mengatakan hal itu tidak muncul di skrin selama 9 tahun, dan dibenarkan untuk hanya membuat suara komen tentang program, walaupun akses kepada Peraturan mahkamah berlaku di 2010, tapi ia terus bertahan selama satu tahun penuh.
Dan Channel V juga menyoroti kisah perjuangan untuk jangkar Ghada lama memakai tudung untuk tahun 2002 menjadi dilarang, yang dibayar untuk mengajukan tuntutan pada tahun 2003 untuk mengeluarkan putusan penghakiman pada tahun 2005, dan dilaksanakan hanya pada akhir tahun 2010, setelah ia berbicara masalah dan pejabat berita, World terancam resort untuk organisasi antarabangsa hak asasi manusia.
Pentadbiran pekerjaan presenter!
Ini adalah saluran kelima ke saluran mana disahkan pertama presenter Nashwa Abdel-Salam (Pengarah mendidik anak di saluran pertama) bahawa dia mempunyai pekerjaan pentadbiran hanya selepas stesen mengenakan kerudung, serta komentar suara pada beberapa program, namun mereka tidak muncul di skrin selama hampir 5 tahun yang lalu , mengatakan "pintu gerbang Al-Ahram": ". Mereka selalu berkata kamu datang kepada kami Inken tidak terselubung, dan bahawa ini adalah Achtyarkn, dan bahawa format baru ini, yang berubah-ubah dengan karya perhiasan Atakzthn di televisyen"
Dalam sebuah wawancara dengan Ketua dikumpulkan televisyen Nadia Halim, Halim berkata kepadanya: Ini akan menjadi karya ujian dari penyiar yang jauh dari paparan sejak tahun segera untuk mengetahui apakah ada perubahan dalam prestasi atau bentuk atau tidak?.
Para bertepung bahawa banyak dari penyiar telah dipertimbangkan bahawa keputusan ini tidak akan selesai, sebagai analgesik mereka dalam terang revolusi, tetapi Mejar Jeneral Tariq melakukan Mahdi ada usaha Persekutuan Radio dan Televisyen adalah orang yang bermula pada pengaktifan resolusi ini, dan tidak melihat noda punggung mereka di skrin.
Dia juga memuji askar presenter Nevin jangkar saluran kedudukan kedua-dua Mejar Jeneral Tariq Mahdi, berkata beliau bertemu dengan penyiar semangat dan kapasiti yang besar, dan ia memberikan kelulusan di atas punggung mereka - sebuah terselubung - dalam program keluarga, dan program untuk wanita mahupun agama, sedangkan pilihan jangkar Nashwa Abdel Salam termasuk resolusi juga muncul dalam program anak-anak, dan menegaskan bahawa tentera kini sedang dipersiapkan (jadual) yang ditugaskan untuk hal ini.
Dia menambah: "Sejak 12 tahun telah tidak dipaparkan pada skrin, telah menyusup tempoh ini 9 tahun dihabiskan di saluran membaca ruangan, setelah televisyen membayangkan - katanya - dan menyatakan penolakannya terhadap kami," dan menekankan bahawa keputusan untuk memberi mereka rasa memiliki dan kembali ke ditemui di luar asli lagi.
Para penyiar sepakat bahawa revolusi 25 Januari mempunyai peranan positif dalam menggerakkan kes selepas stagnan, dan setelah dikeluarkan dari muncul pada paparan tudung selama bertahun-tahun, untuk semen revolusi prinsip kebebasan dan demokrasi.
"Kepimpinan Graduate menolak tudung!"
Penyiar Maha Medhat, Pengarah program keagamaan bahawa keputusan ini juga, merupakan pengesahan jatuhnya rejim terdahulu, dan menekankan bahawa tudung bukanlah fikiran tudung, dan bahawa (kesederhanaan) adalah konsep yang lebih luas dan lebih komprehensif terletak di semua agama surgawi, dia berkata: kerendahan hati yang meningkatkan hubungan penguasa individu tanpa mengorbankan kebebasan orang lain, dan mengulangi apa yang dikatakan satu alasan bagi mereka untuk mengelakkan mereka dari muncul, mengatakan: (pemimpin tertinggi tidak mahu tudung Zaorquen).
Selesai, bahawa ia telah beberapa berjalan-in dengan televisyen Mesir, serta memperoleh akses kepada penghakiman dan Batsamat dalam pembangunan Parti Nasional.
Walaupun akses kepada keputusan mahkamah dilaksanakan hanya yang telah dihalang untuk muncul di skrin, yang membolehkan mereka - sebagai sebuah hal yang luar biasa - dalam pekerjaan yang disajikan hanya untuk program _ kemajuan agama dan sudut terlalu jauh - dan lebih baru-baru ini telah mampu memberikan kesimpulan juga, dan perlu dicatat bahawa Tayang program yang disediakan, pada saat fajar.
Maha menekankan perlunya para wartawan maklumat perumusan, yang juga disebut Dewan Tertinggi angkatan bersenjata, berkata: ". Kami tidak merumuskan hak untuk memaklumkan kami tahu, marilah kita tahu notis untuk bertanggung jawab"
Juga dijemput untuk memasukkan mekanisme kawalan pentadbiran televisyen dari awal, sehingga peranannya tidak terbatas hanya untuk menyekat tindak pidana
Dan pembaca berita dipelihara terselubung untuk pertama kalinya di televisyen Mesir pada awal tahun tujuh puluhan abad lalu, ketika penyiar Kariman Hamzah memutuskan untuk memakai jilbab dan itu kemudian dibenarkan untuk mempersiapkan program agama tidak melebihi beberapa minit.
Lalu ada dikenali tidak ditulis atau dirakam dalam koridor kandungan TV yang anda ingin mengenakan tudung perlu menjauh dari program-program dari program Libya-kecukupan agama, tetapi ketika mereka menuntut hak mereka untuk menyediakan pelbagai program menolak permohonan mereka, mereka hanya dihadapkan dengan dua pilihan: baik untuk kemajuan untuk mengundurkan diri seperti yang dilakukan penyiar Camellia Arab, atau resort untuk penghakiman seperti yang dilakukan semua Rania Radwan, Ghada Medhat panjang dan Maha, Hala al-Maliki dan lain-lain.
"المحجبة مكانها المنزل لا العمل الإعلامي أمام الكاميرات".. لم تكن تلك العبارة قانونا مكتوبا داخل قطاع الإذاعة والتليفزيون المصري، لكنها كانت عرفا سائدا مطبقا تم بموجبه استبعاد ما يزيد على 37 مذيعة من الظهور على الشاشات، ووصل الأمر إلى حد مجاهرة رئيس اتحاد الإذاعة والتليفزيون السابق أسامة الشيخ بهذا التصريح في عدة مرات.
غير أن هذا القانون غير المعلن باستبعاد المحجبات من الظهور على شاشات التليفزيون المصري قد أعلن سقوطه نهائيا كأحد توابع انهيار أركان نظام مبارك السابق ورحيل حماة هذا القانون وسدنته؛ إذ وافق الدكتور سامي الشريف، رئيس اتحاد الإذاعة والتليفزيون المعين من قبل الجيش، على عودة المُذيعات المُحجبات إلى الظهور مرة أخرى على شاشة التليفزيون، وذلك بعد اجتماع مع اللواء أركان حرب طارق مهدي، المُشرف على اتحاد الإذاعة والتليفزيون ضم مُذيعي القنوات الأولى والثانية والفضائية المصرية لمُناقشة مطالب المُذيعين بتحقيق العدالة بين الجميع.
وعقب موافقة سامي الشريف أكد عادل معاطي -رئيس قطاع القنوات الإقليمية التابع لاتحاد الإذاعة والتليفزيون بمصر- في تصريحات صحفية أنه أصدر تعليمات لرؤساء القنوات الإقليمية بالسماح للمذيعات المحجبات بالظهور على الشاشة، وتقديم البرامج دون حساسية، مضيفا أن هذا القرار يستفيد منه 37 مذيعة في القنوات الإقليمية.
أحكام قضائية بلا تنفيذ
وقد قوبلت هذه القرارات بارتياح وترحيب من المذيعات اللواتي تم استبعادهن في ظل النظام البائد، وأشرن إلى أنهن خضن معارك قضائية في سبيل ذلك، ورغم أن بعضهن قد حصل على أحكام قضائية بالعودة فإن هذه الأحكام ظلت حبيسة الأدراج دون تنفيذ.
المذيعة لمياء حسين المذيعة بالقناة الخامسة أحد هذه النماذج، حيث منعت من العمل عقب ارتدائها الحجاب، مشيرة إلى أنها لم تظهر على الشاشة منذ 9 سنوات، وكان المسموح لها فقط إجراء التعليقات الصوتية على البرامج، على الرغم من حصولها على حكم واجب النفاذ من المحكمة في 2010 إلا أنه ظل معطلا لمدة عام كامل.
ومن القناة الخامسة أيضا، تبرز قصة كفاح للمذيعة غادة الطويل ارتدت الحجاب في عام 2002 ليتم منعها، وهو ما دفعها إلى رفع دعوى قضائية عام 2003 ليصدر الحكم القضائي في 2005، ولا يتم تنفيذه إلا في نهايات 2010، بعدما تناولت مشكلتها وكالات أنباء العالمية، وهددت باللجوء لمنظمات حقوق الإنسان الدولية.
أعمال إدارية للمذيعة!
ومن القناة الخامسة إلى القناة الأولى حيث أكدت المذيعة نشوى عبد السلام (مدير إدارة تثقيف الطفل في القناة الأولى) أنها قامت بالأعمال الإدارية فقط بالمحطة بعد ارتدائها الحجاب، بالإضافة من قيامها بالتعليق الصوتي على بعض البرامج، إلا أنها لم تظهر على الشاشة منذ 5 سنوات تقريبا، وقالت لـ"بوابة الأهرام": "كانوا دايما يقولون لنا إنكن لم تأتين محجبات، وأن هذا هو اختياركن، وأن هذا الشكل الجديد الذي اتخذتهن يختلف مع مصوغات العمل في التليفزيون".
وفي لقاء جمعها مع رئيسة التليفزيون نادية حليم، قالت حليم لها: إنه سيتم عمل اختبارات للمذيعات البعيدات عن الشاشة منذ سنوات طويلة قريبا لمعرفة هل هناك تغيير في الأداء أو الشكل أم لا؟.
وأضافت نشوى أن الكثيرات من هؤلاء المذيعات اعتبرن أن هذا القرار لن يكتمل، باعتباره تسكينا لهن في ظل الثورة، إلا أن اللواء طارق مهدي القائم بتسيير أعمال اتحاد الإذاعة والتليفزيون هو من بدأ في تفعيل هذا القرار، و لم ير غضاضة من ظهورهن على الشاشة.
أشادت أيضا المذيعة نيفين الجندي المذيعة بالقناة الثانية بموقف اللواء طارق مهدي، حيث قالت إنه قابل المذيعات بروح طيبة وسعة صدر كبيرة، وأبدى موافقته على ظهورهن -أي المحجبات- في البرامج الأسرية، وبرامج المرأة وكذلك الدينية، في حين فضلت المذيعة نشوى عبد السلام أن يشمل القرار الظهور أيضا في برامج الأطفال، وأكدت الجندي أنه يجري الآن إعداد (الجدول) المخصص بهذا الشأن.
وأضافت: "منذ 12 سنة لم أظهر على الشاشة، وقد تخللت هذه المدة 9 سنوات قضيتها في قناة اقرأ الفضائية، بعدما لفظنا التليفزيون -على حد قولها- وأبدى رفضه لنا"، وأكدت أن هذا القرار منحهن الشعور بالانتماء والعودة لبيتهن الأصلي مرة أخرى.
واتفقت المذيعات أن ثورة 25 يناير لها دور إيجابي في تحريك قضيتهم بعدما باتت راكدة، وبعدما حرمن من الظهور على الشاشة بالحجاب لسنوات طوال؛ لترسخ الثورة بذلك مبدأ الحرية والديمقراطية.
"قيادات عليا ترفض الحجاب"!
وأضافت المذيعة مها مدحت مدير إدارة البرامج الدينية أن هذا القرار أيضا، يعد تأكيدا على سقوط النظام السابق، وشددت على أن الحجاب ليس حجاب العقل، وأن (الاحتشام) هو مفهوم أعم وأشمل وهو موجود في كل الشرائع السماوية، حيث قالت: إن الاحتشام يحسن علاقة الفرد بربه دون المساس بحرية الآخرين، ورددت ما كان يقال لهن من أسباب لمنعهن من الظهور قائلة: (قيادات عليا ترغب في عدم ظهوركن بالحجاب).
واستكملت، أنه كان لها صولات وجولات مع التليفزيون المصري ، فضلا عن لجوئها للقضاء وقيامها باعتصامات في مبنى الحزب الوطني.
وعلى الرغم من حصولها على حكم قضائي واجب النفاذ إلا أنها ظلت مقيدة في الظهور على الشاشة، حيث سمح لها –كحالة استثنائية- في عمل تقديمه فقط للبرنامج الديني الذي تقدمه_ومن زاوية بعيدة جدا- ثم مؤخرا استطاعت أن تقدم خاتمة أيضا، وتجدر الإشارة أن أوقات عرض البرامج التي قدمتها، كانت في وقت الفجر.
وشددت مها على ضرورة أن يقوم الإعلاميون بصياغة إعلامهم، وهو أيضا ما دعا إليه المجلس الأعلى للقوات المسلحة، قائلة: "ليس لأحد الحق في صياغة إعلامنا؛ لكي يكون إعلامنا إعلاما مسئولا".
كما دعت إلى دخول الرقابة الإدارية في آليات العمل التليفزيوني من بدايته، بحيث لا يقتصر دوره فقط على حصر المخالفات
وأطلت المذيعة المحجبة للمرة الأولى في التلفزيون المصري في مطلع السبعينيات من القرن الماضي، حينما قررت المذيعة كريمان حمزة ارتداء الحجاب وسمح لها فيما بعد بإعداد برنامج ديني لا يتجاوز بضع دقائق.
بعدها ساد عرف غير مكتوب أو معلن داخل أروقة التلفزيون فحواه أن من ترغب في ارتداء الحجاب عليها أن تبتعد عن البرامج الجماهيرية والاكتفاء بالبرامج الدينية، لكن حينما طالبن بحقهن في تقديم مختلف البرامج رفض طلبهن فأصبحن أمام خيارين: إما التقدم بالاستقالة كما فعلت المذيعة كاميليا العربي، أو اللجوء إلى القضاء كما فعلت كل من رانيا رضوان وغادة الطويل ومها مدحت وهالة المالكي وأخريات.

No comments: