"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Monday, March 28, 2011

Perintah darurat dimansuhkan sebelum pilihanraya-Tentera Mesir

http://www.onislam.net/arabic/oimedia/onislamar/images/mainimages/%D9%85%D9%85%D8%AF%D9%88%D8%AD%2028-3-2011.jpg
Terjemahan Google
Kaherah - Dewan Tertinggi angkatan bersenjata Mesir pada hari Isnin 2011/03/28 bahawa itu akan mencabut keadaan kecemasan sebelum pilihan raya parlimen yang akan diadakan pada bulan September.
Kata Mejar Jeneral Mamdouh Shahin, Pembantu Setiausaha Pertahanan Hal Hukum di sebuah sidang akhbar di Kaherah mengatakan Dewan dahulu mengatakan bahawa pemilihan parlimen dan presiden akan berlangsung dalam keadaan kecemasan yang berlaku di Mesir sejak tahun 1981.
Shaheen menjelaskan ahli dewan Angkatan Bersenjata yang memegang tampuk kekuasaan di Mesir sejak penggulingan Hosni Mubarak dan setengah bulan lalu, bahawa pemilihan parlimen akan "pada bulan September" dan bahawa ia belum ditentukan selepas tarikh pemilihan presiden.
Dewan telah membantah rasminya laman berita "boleh" mengenai penangguhan pemilihan presiden hingga 2012, berkata dalam suratnya yang diterbitkan oleh hari Minggu malam, "bahawa tidak ada kebenaran berita yang dilaporkan oleh penangguhan berbagai media pemilihan presiden pada tahun 2012."
Pada Laksamana Belakang sama Mamdouh Shahin, perubahan undang-undang pihak, dalam rangka memudahkan pendirian dan pembentukan parti politik selama masa akan datang, dan menjelaskan bahawa perubahan akan melaksanakan undang-undang pihak diterapkan dengan kesan dari Selasa.
Para Shaheen Brigade bahawa perubahan dibuat pada beberapa pasal undang-undang pihak, termasuk syarat Perkara 4 tentang Pembentukan dan kelanjutan dari parti, di mana formula ini telah mengalami modifikasi, sehingga mereka tidak kenyataan longgar diberikan kepada Jawatankuasa tentang Parti Politik kebebasan untuk menolak pendirian parti, dengan mengatakan.
Seperti Mejar Jeneral Shahin telah dibatalkan untuk kemajuan sokongan material kepada para pihak, seperti yang dikehendaki oleh undang-undang, dan menekankan bahawa itu secara jelas dinyatakan dalam teks undang-undang baru tidak untuk membentuk mana-mana pihak atas dasar kelas, agama atau sektarian.
Dia menjelaskan bahawa undang-undang baru termasuk pembentukan parti dan mencipta secepat notis itu, katanya, menambah bahawa PPC akan menjadi tuntutan, tidak akan ada peranan untuk setiap badan pentadbiran dalam berurusan dengan pembentukan parti politik.
القاهرة-أعلن المجلس الأعلى للقوات المسلحة المصرية اليوم الإثنين 28-3-2011 أنه سيتم رفع حالة الطوارئ قبل الانتخابات البرلمانية التي ستجرى في سبتمبر المقبل .
وقال اللواء ممدوح شاهين مساعد وزير الدفاع للشئون القانونية في مؤتمر صحفي بالقاهرة إن المجلس صرح من قبل بأن الانتخابات البرلمانية والرئاسية لن تجري في ظل حالة الطوارئ السارية في مصر منذ العام 1981 .
وأوضح  شاهين عضو المجلس الأعلى للقوات المسلحة الذي يمسك بزمام السلطة في مصر منذ إسقاط حسني مبارك قبل شهر ونصف، أن الانتخابات البرلمانية "ستجري في سبتمبر المقبل" وأنه لم يتحدد بعد موعد الانتخابات الرئاسية.
وكان المجلس قد نفى على صفحته الرسمية على موقع "فيس بوك" الأنباء التي ترددت عن تأجيل انتخابات الرئاسة إلى عام 2012، مؤكدا في رسالته التي نشرها مساء الأحد "على أنه لا صحة للأنباء التي تناقلتها وسائل الإعلام المختلفة عن تأجيل انتخابات الرئاسة لعام 2012".
على الصعيد ذاته أعلن اللواء ممدوح شاهين، التعديلات على قانون الأحزاب، بما يسهل تأسيس وإنشاء الأحزاب خلال الفترة المقبلة، وأوضح أن تعديلات قانون الأحزاب سيسري تطبيقها اعتبارا من غد الثلاثاء.
وأشار اللواء شاهين إلى أن التعديلات جرت في عدة مواد من قانون الأحزاب، منها المادة ٤ الخاصة بشروط تأسيس واستمرار الحزب، حيث تم تعديل الصيغة، بحيث لا تكون عبارات فضفاضة تمنح لجنة الأحزاب الحرية في رفض تأسيس الحزب، بحد قوله.
كما ذكر اللواء شاهين أنه تم إلغاء المواد الخاصة بتقدم دعم للأحزاب، كما كان ينص القانون، وأكد أنه تم النص صراحة في القانون الجديد على عدم تأسيس أي حزب على أساس ديني أو طبقى أو طائفي.
وأوضح أن القانون الجديد يتضمن تأسيس الحزب وإنشاءه بمجرد الإخطار، مضيفا أن لجنة الأحزاب ستكون قضائية، ولن يكن هناك دور لأي جهة إدارية في التعامل مع تأسيس الأحزاب.

Gadafi adalah Himar-S.Usha Agung Liga Arab

http://38.121.76.242/memoadmin/media//version4_8_65089_143225_340_309_.jpg
Terjemahan Google
Saya berbicara kepada pers sumber, bahawa Setiausaha Agung Liga Arab Amr Moussamenggambarkan pemimpin Libya Muammar Gaddafi sebagai "keldai", dan "Alkahian."
Surat khabar "Algeria baru Al-Nahar's" bahawa keterangan yang dalam menanggapi Gaddafi atas tuduhan mendapatkan rasuah dari Musa dan sopan santun anak-anak daripada nombor-nombor rejim bekas disahkan oleh Liga Arab.
Surat kabar itu mengatakan: "Gaddafi menuduh Musa merancang untuk membunuhnya, mengomentari pernyataan terakhir, mengatakan bahawa Musa tidak akan mencapai kekuasaanMesir."
Musa dan berbohong tuduhan Kolonel Gaddafi memberinya kereta untuk mereka € 42.000 dan itu memberinya wang, dan menekankan bahawa kereta disumbangkan ke Universiti, menunjukkan bahawa lesen yang menegaskan bahawa kenderaan yang dilesenkan dan bukan atas nama universiti di namanya.
Sehubungan dengan hormat dengan memberikan wang Amr Moussa berkata: "cabaran Gaddafi untuk membuktikan bahawa saya membawanya satu sen, maka Gaddafi de Kahian pasukan berjalan kaki, ia menolak untuk membayar sumbangan kepada Libya di universiti sampai Sidang Kemuncak terkini dan mengambil wang dari dia menarik keluar gigi."
Menanggapi dakwaan rejim Gaddafi kepada Nabi Musa bahawa ia menghantar jet peribadi dan membayar 10 ribu dolar untuk campur tangan untuk menyelesaikan krisis Lubnan antara Saad Hariri dan "Parti Tuhan," kata Musa: "de pasukan berjalan kaki keldai benar .. dia sering mengatakan saya mengambil satu juta pound kerana nonwoven sisa Ya, Saya telah memasang pesawat peribadi Hariri sekali, tetapi banyak pemimpin Arab dan raja menghantar saya jet swasta sebagai Rektor Universiti menghabiskan beberapa tugas dan kembali pada hari yang sama. "
Setiausaha Agung Liga Arab: "saya menyatakan saya telah memasang jet peribadi Saudi, Lubnan, Mesir, bahkan jika anda memasang sebuah pesawat Hariri selepas pesawat dipasang Gaddafi 10 kali, tapi berkaitan dengan pada sepuluh ribu dolar saya Lissa kerana de dengan harga murah juga, kerana seperdelapan lebih mahal daripada ini dua, tetapi saya tidak murah darjah de .. andaian kebenaran tuntutan-nya ini .. Jika Hspenaha hari PTAI lebih mahal daripada emas dan berlian. "
Sementara itu, sebaliknya, menafikan Pejabat Setiausaha Agung Liga Arab Amr Moussa tersebut diberikan kepadanya bahawa dia menyerang pemimpin Libya Muammar Gaddafi sebagai "keldai."
Pejabat membantah dalam sebuah kenyataan bahawa Musa telah berkata kenyataan seperti itu, dan membantah serta pendedahan terhadap Khadafi.
تحدثت مصادر صحافية عن أن الأمين العام لجامعة الدول العربية عمرو موسى قد وصف الزعيم الليبي معمر القذافي بـ"الحمار"، و"الكحيان".
وذكرت 
صحيفة "النهار الجديد" الجزائرية أن ذلك الوصف جاء ردًا على اتهامات القذافي المتعلقة بحصول موسى على رشوة ومجاملة أبناء رموز النظام البائد بتعيينهم في الجامعة العربية.
وقالت الصحيفة: "لقد اتهم موسى القذافي بالتخطيط لاغتياله، تعقيبًا على تصريح للأخير يؤكد فيه أن موسي لن يصل إلى حكم مصر".
وكذّب موسى ادعاءات العقيد القذافي بإهدائه سيارة ثمنها 42 ألف يورو وأنه أعطاه بعض الأموال، وشدد على أن السيارة مهداة للجامعة، مشيرًا إلى أن الرخصة التي تؤكد أن السيارة مرخصة باسم الجامعة وليست باسمه.
وبخصوص ما يتعلق بمنحه أموالاً قال عمرو موسى: "أتحدى القذافي أن يثبت أنني أخذت منه مليمًا واحدًا، ثم إن القذافي ده راجل كحيان، لأنه امتنع عن دفع مساهمات ليبيا في الجامعة حتى القمة الماضية وأخذنا الفلوس منه بخلع الضرس".
وردًا على اتهام نظام القذافي لموسى بأنه كان يرسل له طائرته الخاصة ويدفع له 10 آلاف دولار مقابل تدخله لحل الأزمة اللبنانية بين سعد الحريري و"حزب الله"، قال موسى: "ده راجل حمار صحيح.. كان يقول إني أخذت مليون جنيه عشان تبقى محبوكة، نعم أنا ركبت طائرة الحريري الخاصة مرة واحدة، ولكن كثيرًا من القادة والملوك العرب يرسلون لي طائراتهم الخاصة كأمين للجامعة لقضاء بعض المهام والعودة في نفس اليوم".
وأضاف الأمين العام للجامعة العربية: "أؤكد أنني ركبت طائرات خاصة سعودية ولبنانية ومصرية ولو كنت ركبت طائرة الحريري مرة فقد ركبت طائرة القذافي 10 مرات، أما فيما يختص بالعشرة آلاف دولار فأنا زعلان لأن ده ثمن رخيص جدًا لأن ثمني أغلى من كده، ولأني مش رخيص للدرجة دي.. هذا بافتراض صحة ادعاءاته.. وإذا حسبناها فإن اليوم بتاعي أغلى من الذهب والماس".
من جانبه، في المقابل، نفى مكتب الأمين العام لجامعة الدول العربية عمرو موسى ما نسب إليه من أنه هاجم الزعيم الليبي معمر القذافي ووصفه بأنه "حمار".
ونفى المكتب في بيان أن يكون موسى قد ذكر مثل هذه العبارات، ونفى كذلك التعرض لشخص القذافي.

Gadafi menipu tenteranya

http://38.121.76.242/memoadmin/media//version4_KazafyMortazaka_340_309_.jpg
Terjemahan Google
Menuduh tentera pemberontak keluarga Libya, Kolonel Muammar Gaddafi bahawa ia telah tertipu untuk membayar mereka untuk melawan rakan senegaranya di bahagian timur Libya, melalui tuduhan bahawa pengadu untuk menjatuhkan itu dari "Al-Qaeda".
Para askar ditahan di sebuah bilik di rumah sakit Benghazi - dalam tahanan para pemberontak - untuk terkejut ketika mereka mendapati bahawa "musuh bukan pengganas al-Qaeda, atau agen Mossad (peranti Israel Perisikan) dan tentera bayaran asing, sebagai tuntutan rejim."
Azumi, "kata Ali Mohamed (25 tahun) bahawa cadangan pasukan dan keluarga dari kedua-dua puluh Mac, selepas konvoinya terkena oleh Libby 400-askar dan tentera bayaran Afrika, pengeboman udara di jalan dekat gurun Ajdabiya (160 km selatan Benghazi).
Dikisahkan bagaimana ia melihat "dua orang meninggal dunia di depannya, dan kemudian kehilangan kesedaran," menunjuk kaki kanannya yang terkena pecahan peluru, menunjukkan bahawa ia bertugas untuk memastikan keselamatan di wilayah ini, "dan melawan tentera bayaran Al-Qaeda" sebagaimana yang dituntut oleh Gaddafi hanya itu "terkejut" ketika dia mendapati bahawa dia sedang memerangi warga negaranya sendiri , seperti yang dilaporkan Agence France-Presse mengutip.
Dia menekankan bahawa semua telefon disita daripada mereka di Tripoli agar tidak mengganggu maklumat luaran tentang akaun kerajaan, kecuali bahawa selepas ko-eksistensi dengan para pemberontak di kubu mereka di Benghazi dan menerima doktor penjagaan kata Azumi "Sekarang saya ingin melawan kekuatan Gaddafi."
Roy dan tenteranya Mostafa Mohammad Ali Bagaimana jatuh dalam penyergapan oleh pemberontak pada 18 Mac ketika ia keluar dari Ajdabiya ditembak enam kali, tetapi selamat tidak seperti tiga tentera yang bersamanya di dalam kereta, SUV, yang membawa bendera hijau untuk sistem.
Menceritakan bahawa ia diberitahu bahawa pelanggan pejuang "Israel" direkrut Tunisia, Mesirdan Syria, di bawah pengaruh ubat untuk memancing kerusuhan.
Dijelaskan, dan menunjuk pengawalnya tidak meninggalkan dia, "aku pro (Gaddafi) juga disiapkan, selepas mendapati pertempuran kebenaran" dan "Di Benghazi, mereka menemukan sebuah revolusi muda untuk menamatkan kegelapan bahawa kita hidup di dalamnya."
Seperti rakannya, Reserve, mengatakan bahawa para pemberontak berjanji untuk melepaskan dia dan dapat kembali kepada keluarganya setelah jatuhnya Gaddafi.
Selain dua tentera berbaring Hassan juga bagus dan Ibrahim (30 tahun) adalah kritikal terluka dan terluka milik awak tangki tiba di Benghazi pada tarikh 19 Mac, setelah menerima arahan untuk mengendalikan lapangan terbang, tetapi ia adalah peluru berpandu anti-tank dipecat oleh Althagar.
Shell hit gelendong pada tangki terbakar terkena pecahan peluru di punggung dan lengan kanan dan kaki dan kepala. Dan kata-katanya bertentangan, katanya pertama yang dia ingin melarikan diri "agar tidak menembak orang yang tidak bersalah" dan menambah bahawa itu "Mottagina ia memintanya untuk memerangi pengganas."
Reserve mengatakan bahawa Muhammad muda Hassan "terluka di kepalanya, dan bahawa setiap kali ia menceritakan cerita yang berbeza." Para tahanan kadang-kadang menceritakan askar di hadapan penjaga mereka hal-hal yang bertentangan.
Namun penyelia kakitangan perubatan jelas menegaskan kedudukannya di tahanan, kata doktor adalah untuk bermeditasi dalam panel sinar dengan "Aku Oaljhm kerana mereka adalah manusia dan saya seorang Muslim."
Apa yang dimaksudkan dengan pemimpin Libya Muammar Gaddafi, penindasan protes menuntut para pemberontak sejak 17 titis Februari lalu itu telah menjadi gambaran para demonstran agen kesejahteraan "Al-Qaeda" berjuang di bawah pengaruh ubat-ubatan.
اتهم جنود ليبيون أسرهم الثوار، العقيد معمر القذافي بأنه قام بخداعهم ليدفع بهم إلى قتال مواطنيهم في شرقي ليبيا، من خلال المزاعم بأن هؤلاء المطالبين بإسقاطه ينتمون إلى تنظيم "القاعدة".
وأعرب الجنود المحتجزون في إحدى غرف مستشفى بنغازي- تحت حراسة الثوار- عن استغرابهم عندما اكتشفوا أن "العدو ليس إرهابيا من تنظيم القاعدة، ولا عميلا للموساد (جهاز الاستخبارت الإسرائيلي) ولا من المرتزقة الأجانب كما كان النظام يدعي".
وقال عزومي علي محمد (25 سنة) إنه جندي احتياطي وأسر في العشرين من مارس بعد أن تعرضت قافلته التي تضم 400 جندي ليبي ومرتزقة أفارقة، لقصف جوي على الطريق الصحراوية قرب إجدابيا (160 كلم جنوب بنغازي).
وروى كيف أنه رأى "شخصين يموتان أمامه، وبعد ذلك فقدت الوعي"، مشيرا إلى ساقه اليمنى التي اصيبت بشظية قذيفة، لافتا إلى أنه كان مكلفا ضمان أمن المنطقة "وقتال مرتزقة القاعدة" كما ادعى القذافي إلا أنه "فوجئ" عندما اكتشف أنه يقاتل مواطنيه، وفق ما أوردت وكالة الصحافة الفرنسية نقلاً عنه.
وأكد أن كل الهواتف النقالة صودرت منهم في طرابلس كي لا تشوش معلومات خارجية عن الرواية الحكومية، إلا أنه وبعد أن تعايش مع الثوار في معقلهم في بنغازي وتلقى عناية أطبائهم قال عزومي "أريد الآن أن أقاتل ضد قوات القذافي".
وإلى جانبه روى العسكري مصطفى محمد علي كيف سقط في كمين نصبه الثوار في 18 مارس عندما كان خارجا من أجدابيا فأصيب بست رصاصات لكنه نجا خلافا لثلاثة جنود كانوا معه في السيارة الرباعية الدفع التي كانت تحمل العلم الأخضر للنظام.
وروى أنه قيل له إن عملاء "إسرائيلين" جندوا مقاتلين تونسيين ومصريين وسوريين تحت تأثير مخدرات لافتعال اضطرابات.
وأوضح، وعين حارسه لا تفارقه، "كنت مواليا (للقذافي) ولم أعد كذلك، بعد أن اكتشفت حقيقة المعارك" وأضاف "في بنغازي وجدت شبانا يقومون بثورة لوضع حد للظلمات التي كنا نعيش فيها".
وعلى غرار زميله الاحتياطي، قال إن الثوار وعدوا باطلاق سراحه وسيتمكن من العودة إلى عائلته بعد سقوط القذافي.
وإلى جانب الجنديين يرقد أيضا ونيس إبراهيم حسن (30 سنة) المصاب بجروح بالغة وكان ينتمي إلى طاقم دبابة وصلت الى بنغازي في 19 مارس بعد أن تلقت تعليمات للسيطرة على المطار، لكنه أصيب بقذيفة مضادة للدروع أطلقها الثقار.
وأصابت القذيفة سكة حديدية في الدبابة أصابته شظاياها الحارقة في ظهره وذراعه اليمني وساقيه ورأسه. وجاءت أقواله متناقضة فقال أولا إنه كان يريد الفرار "كي لا أطلق النار على الأبرياء" ثم أضاف إنه كان "متقينا إنه طلب منه قتال إرهابيين".
وقال الاحتياطي الشاب محمد إن حسن "أصيب في راسه وإنه في كل مرة يروي حكاية مختلفة". وقد يروي جنود أسرى أحيانا في حضور حراسهم أشياء متناقضة.
لكن الطاقم الطبي المشرف عليهم يؤكد بوضوح موقفه من الأسرى، ويقول أحد الأطباء وهو يتمعن في لوحة أشعة أحد المصابين "أنا أعالجهم لأنهم بشر ولأنني مسلم".
يشار إلى الزعيم الليبي معمر القذافي الذي قمع احتجاجات الثوار الذين يطالبون منذ 17 فبراير الماضي بإسقاطه دأب على وصف المحتجين بأنهم عملاء لتنظيم "القاعدة" يقاتلون تحت تأثير المخدرات.

Francis menembak jatuh 5 jet pejuang gadafi


http://38.121.76.242/memoadmin/media//version4_militiryplane_340_309_.jpg
Terjemahan Google
Diumumkan kakitangan awam angkatan bersenjata Perancis bahawa penyertaan Terbang Perancis Tentera dalam koalisi antarabangsa terhadap Libya, saya berjaya beberapa jam terakhir pemusnahan minimal 5 pesawat, "Ajalib" dan dua helikopter dari Mi - setiap -35 milik kekuatan Kolonel Muammar Gaddafi, di mana dia sedang mempersiapkan untuk melakukan operasi.
Unsur-unsur utama dari angkatan bersenjata Perancis kepada Tentera Udara Perancis selama 24 jam terakhir mogok beberapa di daerah Xanthan dan Misurata, menambah bahawa sekitar 20 pesawat pesawat 4 Perancis-disokong untuk memberikan Bmwn, menyertai hari ini dalam misi pertahanan udara dan serangan di kawasan-kawasan Libya, dan telah secara berkala Rafale pesawat misi pengintipan.
Dia mencatatkan bahawa rondaan dari Mirage 2000-5, termasuk dua Qtceka dan hari ini misi bersama dua-Perancis untuk memantau wilayah udara Libya baru dari Peraturan bahawa "tidak ada orang kulit hitam" di pulau Crete
أعلنت قيادة أركان القوات المسلحة الفرنسية أن القوات الجوية الفرنسية المشاركة فى الائتلاف الدولى ضد ليبيا، تمكنت الساعات الماضية من تدمير ما لا يقل عن 5 طائرات من طراز "جاليب" ومروحيتين من طراز أم-اى-35 تابعة لقوات العقيد معمر القذافى حيث كانت تستعد للقيام بعمليات.
وأشارت قيادة أركان القوات المسلحة الفرنسية إلى أن القوات الجوية الفرنسية قامت خلال الـ24 ساعة الماضية بعدة ضربات فى منطقتى زنتان ومصراتة، وأضافت أن نحو 20 طائرة فرنسية تدعمها 4 طائرات للتزود بمؤن، شاركت اليوم فى مهمات للدفاع الجوى وهجمات على الأراضى الليبية، كما قامت دورية من الطائرات الرافال بمهمة استطلاعية.
وأشارت إلى أن دورية من طائرات ميراج 2000-5 منها طائرتان قطريتان وطائرتان فرنسيتان قامت اليوم بمهمة مشتركة جديدة لمراقبة الأجواء الليبية من قاعدة "لا سود" بجزيرة كري

1001 alasan mengapa muslimah masih enggan mengenakan jilbab

Saudariku..Aku persembahkan untaian mawar kata yang tak akan engkau lupa selamanya.Ingat-ingatlah selalu...dan fahamilah sebaik-baiknya!
·         Berjilbab sebelum menghadapi hisab.
·         Wanita tak berjilbab bagai kota tak berpagar.
·         Tudung lambang ketaqwaan dan Islam..Tudung bukti rasa malu dan kesusilaan..Tudung menjaga kewibawaan dan kehormatan..Tudung mahkota terindah untuk kecantikanmu dan bukti terbesar atas kesopanan serta kesempurnaan dirimu.
·         Hai wanita mukminah yang mulia,lindungilah tubuhmu dari sinar tajam mata-mata keranjang..bentengi dengan perisai kesusilaan untuk melumpuhkan panah-panah tajam.
·         Bukankah satu hal yang sia-sia(tidak sopan) sekaligus amat menyedihkan bila kita melihat wanita tua menampal garis-garis kerut(kedut) di wajahnya dengan kosmetik(make-up atau alat solek) dan mengenakan pakaian laki-laki seperti  celana panjang dan t-shirt?!
·         Betapa ruginya wanita yang tak berjilbab..ia sesat dan lalai..ia jual syurga dengan harga yang murah untuk membeli neraka jahim dengan harga mahal.
·         Wahai wanita muslimah yang berjilbab,jangan engkau pedulikan propaganda-propaganda(kata-kata orang penyeru-penyeru neraka jahannam) yang mereka sebarkan..Engkau memiliki akal sihat yang bila engkau panggil nescaya memenuhimu.Tanyakan padanya,siapa aku?Siapa keluargaku?Dan kepada siapa nasabku(keturunanku) kepada bangsa barat atau Islam dan arab.
·         Tanyakan,kepada siapa aku berikan kesetiaan,cinta dan perbuatanku?kepada Allah atau pada para penyeru Dosa dan Kedustaan?