"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Saturday, June 18, 2011

Zaman yang paling Rasulullah SAW takuti

http://www.nabanews.net/photo/Image/June%202010/prayers%20(4).jpg

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:
(ستاتى على أمتى سنوات خداعات يكذب فيها الصادق
و يصدق فيها الكاذب ويؤتمن الخائن و يخون فيها الامين وينطق فيها الرويبضه) 
قيل (وما الرويبضه؟) قال: (الرجل التافه السفيه يتكلم فى أمر العامة).
H.R. IBNU MAJAH
Daripada Abu Hurairah ra berkata : Rasulullah SAW bersabda :"Lagi akan datang kepada manusia tahun-tahun yang tandus (kemarau panjang). Dan pada waktu itu orang yang berdusta dikatakan benar dan orang yang benar dikatakan berdusta. Orang khianat akan disuruh memegang amanah dan orang yang amanah dikatakan pengkhianat. Dan yang berpeluang bercakap hanyalah golongan "Ruwaibidhah". Sahabat bertanya, "Apakah Ruwaibidhah itu hai Rasulullah?". Nabi SAW menjawab, "Orang yang kerdil dan sebenarnya hina dan tidak mengerti urusan orang ramai".
Zaman yang disebutkan tadi adalah zaman ketandusan. Tandus di segi material dan juga tandus di segi pemikiran. Orang yang benar akan diketepikan dan orang yang khianat serta fasiq akan di sanjung dan dibesar-besarkan.
Orang yang benar tidak diberikan peluang untuk bercakap. Yang berpeluang bercakap hanyalah peribadi-peribadi yang hina dan sebenarnya tidak tahu bagaimana untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dihadapi oleh masyarakat.
Rujukan :

Mereka yang paling hampir dengan Neraka Allah SWT

http://www.hawahome.info/uploaded/33422/1165318617.gif
أويس القرني
Uwais A-lQarni berkata :
1- Orang yang mengenal Allah SWT sebagai sahabat tidak akan bersahabat dengan makhluk.
2- Tidurlah dengan mati disampingmu ( sentiasa anggap mati itu sangat hampir )  dan bila bangun daripada tidur janganlah kamu sangka akan hidup lama lagi.
3- Anggaplah Al-Quran seperti Nabi Khidir yang memimpinmu dalam perjalanan. Jangan kamu lupa kepada kematian. Sentiasalah solat.
4-Ingatlah,  malam itu untuk beribadat bukan untuk kamu  tidur.
5- Hendaklah kamu khusyuk dalam solat sehingga ketika kamu sujud kamu tidak merasakan kesakitan jika tombak dilontarkan kepada kamu.
6- Siapa berpakaian indah, makan makanan yang lazat, berkawan dengan kawan yang kaya raya, maka dia lebih hampir  ke Neraka daripada urat lehernya sendiri.
Rujukan :
Kitab Tazkirah Awliya'. m/s : 11.

Segala rahsia akan tersingkap apabila tenggelam dalam Cinta Allah SWT

http://pichak.net/gallery/albums/userpics/10001/04~2.JPG
Abu Muhammad Imam Jaafar As-Sodiq berkata :
1- Di hari pembicaraan nanti, anda tidak akan ditanya tentang harta benda atau pangkat atau nenek moyang anda atau penndapat anda. Anda akan ditanya tentang amalan kerohanian yang telah anda lalui dan ibadat yang telah anda lakukan.
2- Allah SWT  tidak akan dicapai sehingga kita benar-benar mahu bertemu denganNya, seperti orang yang hampir kelemasan mahukan pertolongan.
3- Adalah merupakan satu dosa jika berputus asa dalam Ibadat.
4- Orang yang bertaubat setiap kali tidak sengaja melakukan dosa adalah Orang Yang Dikasihi oleh Allah SWT.
5-Rahsia itu dibukakan kepada ku ketika aku tenggelam dalam Cinta Allah SWT.
6- Orang yang tidak putus-putus berusaha dan menyerahkan semua peribadatannya kehadhrat Allah SWT adalah orang yang menduduki Syurga. Orang yang bergantung ke atas dirinya sendiri dan menjadi hamba kepada hawa nafsu akan ditempatkan di Neraka.
Rujukan:
Kitab Tazkirah Auliya'. m/s: 10.

Pihak Gereja Itali tidak menghalang pembinaan masjid di Itali

http://images.alwatanvoice.com/news/large/9998297031.jpg
Pihak Gereja dan Kerajaan Itali sebulat suara membenarkan pembinaan masjid di Itali untuk kebaikan penduduk dan penganut agama Islam. Al-Hamdulillah.
Nota:
Insya Allah, disuatu hari nanti akan lenyap fahaman yang menuduh Islam adalah agama pengganas. Yakinlah usaha dakwah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW kepada dunia hanyalah bertujuan untuk mengajak seluruh umat manusia memasuki Syurga Allah SAW dan mengejar jutaan pahala yang Allah SWT janjikan di dalam Al-Quran Al-Karim.
غزة - دنيا الوطن
أكد الأساقفة الإيطاليون، أن الناخبين يصوتون فى الانتخابات السياسية الإدارية، وفقا لما يمليه عليهم ضميرهم دون إشراك المجتمع المسيحى بأسره، ويسعون إلى تمثيل الصالح العام للمواطنين فى أى تيار سياسى".
ورأى الأمين العام لمجلس الأساقفة بإيطاليا المونسنيور ماريانو كروتشاتا، على هامش أعمال الاجتماع العام لمجلس الأساقفة فى الفاتيكان، أنه "لا ينبغى للمجتمع المسيحى التحيز أبدا بشكل أو بآخر".
وقال كروتشاتا، تعليقا على جدل سياسى بشأن إقامة مسجد كبير فى مدينة ميلانو التى تشهد انتخابات إدارية حاسمة يوم الأحد القادم، إن "موقف الكنيسة يتمثل بالدفاع عن حق الحرية الدينية، وكذلك فى مجال توفير أماكن للعبادة لممارسة هذا الحق الأساسى".
وذكر كروتشاتا، أن "المسجد فضلا عن كونه مكانا للصلاة، يمثل أيضا مركزا ثقافيا ومحلا للقاء والتجمع، لذلك ففى تنفيذه علينا أن نأخذ بعين الاعتبار متطلبات الحياة الاجتماعية فى مجتمعنا على النحو المنصوص عليه فى الدستور".
وتطرق سكرتير مجلس الأساقفة الإيطاليين إلى موضوع الاستغلال الجنسى للأطفال من قبل الكهنة، قائلا: "إن المسئولية الأساسية تقع على عاتق الأسقف، الذى ينبغى عليه التصرف بناء على اتصال دائم مع مجمع العقيدة والإيمان".
Terjemahan Google :
Itali menekankan bahawa pengundi mengundi dalam pilihan raya pengurusan politik, menurut suara hati mereka tanpa penglibatan masyarakat Kristian seluruh, dan berusaha untuk mewakili kepentingan awam rakyat dalam mana-mana gerakan politik. "
Pendapat Ketua Setiausaha Majlis Uskup, Monsignor Mariano Krochata, Itali, di luar Mesyuarat Agung Majlis Uskup di Vatican, bahawa "tidak ada masyarakat Kristian tidak perlu berat sebelah satu cara atau yang lain."
Krochata berkata, mengulas mengenai perdebatan politik mengenai penubuhan sebuah masjid besar di bandar Milan, yang akan mengundi penting pentadbiran Ahad depan, "kedudukan Gereja adalah untuk mempertahankan hak kebebasan agama, serta dalam penyediaan tempat ibadat untuk melaksanakan hak asas ini."
Krochata berkata, bahawa "masjid serta menjadi tempat solat, juga merupakan pusat kebudayaan dan kedai-kedai dan pemasangan untuk memenuhi, jadi dalam pelaksanaan kita perlu mengambil kira keperluan kehidupan sosial dalam masyarakat kita sebagaimana yang diperuntukkan dalam Perlembagaan."
Beliau menyentuh Majlis Uskup Itali, setiausaha kepada subjek eksploitasi seks kanak-kanak oleh imam dengan berkata: ". Tanggungjawab utama terletak dengan gajah, siapa yang harus bertindak sentiasa berhubung dengan Jemaah untuk Doktrin Iman"
Rujukan :

Pertahanan Awam Mekah akan melarang para jemaah mendaki Bukit Thur dan Hira'

http://images.alwatanvoice.com/news/large/9998297964.jpg
Pengarah Pertahanan Awam Mekah memohon kepada pihak berkuasa arab saudi, agar kedua-dua bukit yang bersejarah ditutup daripada kunjungan para jemaah haji dan umrah dengan alasan mendatangkan bahaya terutama diwaktu hujan.
Nota :
Telah banyak tempat bersejarah umat Islam dimusnahkan oleh pemerintah arab saudi dengan arahan amerika, sementara pihak yang bertelagah dalam kerajaan arab saudi dan negara-negara umat Islam menuding jari kepada pihak wahabi.
Mereka yang irihati kepada kemuliaan Mekah dan Madinah akan menggunakan kesempatan ini untuk mengutuk perbuatan raja-raja arab saudi sedangkan perbuatan mereka adalah sama sahaja yang kononnya menganut fahaman wahabi, sedangkan rahsia sebenar, wahabi adalah musuh ketat amerika yang mesti dihapuskan di muka bumi ini. Maka melalui media dan kuasa penjajahan amerika yang, wahabi dilambangkan sebagai manusia yang tidak suka kepada 4 mazhab umat Islam, sebagaimana Osama bin Laden yang telah dinobatkan sebagai pengganas oleh amerika dan dunia Islam yang sanggup bersekongkol dengan amerika.
Begitu bijak sekali amerika dan yahudi memusnahkan negara Islam dan tempat bersejarah umat Islam serta menawan Bandaraya Umat Islam.
Untuk memusnahkan dan memindah harta atau esat umat Islam di Mekah dan Madinah ke tangan keluarga raja boneka amerika, semua hotel umat Islam disekeliling Mekah dan Madinah dibeli oleh amerika dan keluarga raja saudi dengan harga berlipat ganda dan dibina hotel berjenama yahudi dan amerika dengan alasan untuk kemodenan dan kemajuan kota suci.
Kini semua tempat bersejarah umat Islam disekeliling kota Mekah dan Madinah telah dimusnahkan dengan perancangan penuh teliti.
Apakah kemajuan dan kemodenan kini sampai ke puncak Gua Thur dan Hira' sehingga terpaksa dirobohkan atau diharamkan umat Islam untuk menziarahi tempat yang begitu bersejarah untuk umat Islam ?
Kini hotel sekeliling Mekah dan Madinah telah dinaikan harga sewaan sehingga RM 8 Ribu semalaman untuk membayar balik nilai pelaburan yahudi dan amerika kepada kedua tanah suci umat Islam.
Benarlah apa yang Rasulullah SAW bimbangkan, Rasulullah SAW telah menghalau bangsa yahudi keluar dari Kota Mekah dan Madinah kerana kejahatan mereka, tetapi sekarang mereka telah dapat merampas kembali kedua kota suci umat Islam dengan penuh hikmah dan tidak menumpahkan darah, malah mampu mengawal ekonomi umat Islam dalam jangkamasa yang amat panjang.
Betapa Maha Adil Allah SWT dalam membalas semua usaha makhluk ciptaanNya, Allah SWT telah memberi kemenangan kepada musuh Islam kerana umat Islam juga memiliki misi dan visi yang sama seperti orang bukan Islam.
Umat Islam sekarang semuanya bermatlamatatkan kebendaan, keduniaan, kemewahan,pangkat, kuasa politik dan yang paling dibanggakan oleh yahudi dan amerika adalah umat Islam takut kepada kematian serta cintakan dunia dengan sepenuh hati.
Oleh yang demikian Allah SWT telah memberi nikmat dan kuasa kepada yahudi dan amerika untuk mengawal dunia secara Istidraj.
Insya Allah, akan lahir suatu hari nanti mereka yang akan memerintah Kota Suci Mekah dan Madinah yang Cintakan Allah SWT, yang Cintakan Rasulullah SAW sepenuh hati, yang Cintakan Akhirat dan menjadikan dunia sebagai Kilang Pahala menuju ke Akhirat. Amin Ya RabbalAlamin.
طالبت الإدارة العامة للدفاع المدني بالعاصمة المقدسة بإغلاق الصعود إلى الموقعين الأثريين غار حراء وجبل ثور، حتى يتم تأمين متطلبات السلامة في الطرق المؤدية إلى قمة الجبلين، محذرة في السياق ذاته من جملة مخاطر قد يتعرض لها الحاج أو المعتمر تحت مفهوم ما سمته «افتقار الموقعين للسلامة». وكشف العميد جميل أربعين، مدير إدارة الدفاع المدني، عن أن «موضوع سلامة الحجاج والمعتمرين خلال زيارتهم للأماكن التاريخية، خصوصا تلك التي يعتبر الوصول إليها صعبا جدا مثل غار حراء وجبل ثور، هو من الأمور المطروحة حاليا على طاولة عدد من الجهات المسؤولة وذات العلاقة؛ حيث أُعدت عنها تقارير، متضمنة إحصاءات الحوادث والسقوط والوفيات التي وقعت، ورفعت من خلال لجنة الدفاع المدني الفرعية في العاصمة المقدسة».
وأفاد العميد أربعين: «في الحقيقة لقد صعد الموضوع إلى أن صدر عليه أمر من المقام السامي، وجه فيه أمر إلى هيئة تطوير مكة وأمانة العاصمة المقدسة، بدراسة موضوع تأمين سبل السلامة الخاصة بالزائرين للموقعين الأثريين، ونحن نتابع الموضوع مع الجهات المختصة، ونأمل أن يتم تأمين سبل السلامة في أقرب وقت ممكن».
وأضاف أربعين أن الدفاع المدني يطالب بإغلاق الصعود إلى الموقعين الأثريين: غار حراء، وجبل ثور، حتى يتم تأمين متطلبات السلامة في الطرق المؤدية إلى قمتي الجبلين، فالطرق المؤدية إلى قمتي الجبلين تخلو من أي طرق معبدة، بل إن الزائر عندما يهم بالصعود فإنه يتسلق صخورا قد تكون خطرة، خصوصا إذا لم تكن ثابتة. وزاد: «الحاج أو المعتمر قد يتعرض للسقوط، وهذا ما حدث كثيرا من خلال مباشرة فرق الدفاع المدني للكثير من حالات السقوط التي تحدث في الجبلين، بالإضافة إلى ما يواجهه الصاعد إلى القمتين بهجوم شرس من قبل القردة الجائعة، خلافا لعدم وجود وسائل أو محطات إسعاف تقدم خدمات صحية أو إسعافية للصاعد، فضلا عن خلو الموقعين من مواقع توزع المياه الباردة أو العصائر التي من شأنها أن تخفف من عناء الطالع إلى قمة الجبل».
وتمنى مدير الدفاع المدني في العاصمة المقدسة أن يتم تثبيت تلك الصخور، ويعبَّد طريق معين ويرصف بطريقة آمنة بحيث تتيح للزائر الصعود والنزول من الجبل بكل يسر وسهولة، وتؤمن له أدوات السلامة، ويتم كذلك توفير محطات صغيرة من شأنها تقديم خدمات غذائية من أكل وشرب تعين الصاعد على أداء مهمته في صعود الجبل.
وكشف أربعين عن أن هناك دراسة صادرة من معهد خادم الحرمين الشريفين لأبحاث الحج، أثبتت أن جبل النور من أكثر الجبال في العاصمة المقدسة جلبا للصواعق؛ لذلك «نحن في أوقات الأمطار نحرص على منع الصعود إلى الجبل، وذلك تخوفا على حياة الزائرين في تعرضهم للصواعق، أو للانزلاقات من قمة الجبل، التي تكثر في تلك الفترة، فنحن نطالب بأن يتم تركيب موانع للصواعق، أو أجهزة امتصاص للصواعق، حتى نطمئن على قاصدي الجبل أن يكونوا بأمان خلال صعودهم للجبل».
وحول الوسائل المبتكرة التي قدمت مؤخرا في عملية الصعود، قال أربعين: «إن الوسائل الحديثة خلاف الدرج، أو تعبيد الطرق، وذلك من خلال إنشاء محطات تليفريك تصعد وتهبط من الجبل وإليه هي من الأمور الجيدة، وهي مطروحة من أكثر من مستثمر، وهناك أيضا فكرة إنشاء المصاعد الجماعية، وهذه الأفكار والمقترحات متروكة لجهات الاختصاص للبت فيها وإقرارها».
وقال وليد أبو سبعة، رئيس لجنة السياحة والفنادق في الغرفة التجارية الصناعية في مكة المكرمة: إن تفعيل الأماكن الأثرية والتاريخية لا بد أن يرتبط بالنظرية التعريفية عن هذه الأماكن، بحيث يتم تعريف الحاج أو المعتمر بالنواحي التاريخية لهذه الأماكن المقدسة، وأنها ليست للتعبد والتقرب إلى الله، فبالتالي لا بد من ربطها تاريخيا وليس للعبادة. وأضاف أبو سبعة أنه في الماضي كانت أمور التعبد لدى الحاج أو المعتمر منتشرة، وذلك لغياب التثقيف الديني لهم؛ حيث إن علماءنا كانوا متحفظين على فتح هذا الباب، ولكن الآن وفي الوقت الراهن العلم تطور، وأصبح الإنسان ذا ثقافة عالية، فيكون دور شركات الحج والعمرة في تثقيف الحاج أو المعتمر لدى قدومه إلى الأراضي المقدسة إعلامه أن جميع تلك الأماكن المقدسة هي أمور تاريخية، لا بد من معرفة تاريخها والأحداث التي صاحبتها في التاريخ الإسلامي الأول.
واقترح رئيس لجنة السياحة في غرفة مكة أن تكون هناك مقار تابعة للهيئة العامة للآثار والسياحة، تتمركز في المناطق التاريخية في مكة المكرمة أو المدينة المنورة، بحيث إنه عندما تقوم شركات العمرة والحج بتنظيم مسيرات ورحلات إلى تلك المناطق يجد الحاج أو المعتمر مركزا إرشاديا يتلقى منه جميع المعلومات التاريخية المتعلقة بهذا المكان، وبالتالي تنجح هذه الفكرة في قتل البدع والخرافات التي تصاحب المعتمرين والحجاج عند قدومهم إلى الأماكن المقدسة بهدف التعبد والتقرب إلى الله، وهذا أمر مخالف شرعا.
وأشار أبو سبعة إلى أن ثقافة الحاج أو المعتمر في هذه الآونة تقتصر على تأجيره لمركبة أو حافلة تقله هو وبني جلدته إلى مكان مقدس كجبل ثور، أو غار حراء، باتفاق مع السائق، ومن بعدها يتركهم السائق، ويبقون بلا ثقافة، بل على العكس يقومون بأمور مخالفة للدين، بل الأكثر من ذلك فقد انتشرت في هذه الفترة أن السائق الذي يتم الاتفاق معه على نقلهم إلى مكان مقدس أو تاريخي، يقوم بإيصالهم إلى أماكن مختلفة ويفيدهم بأن هذا المكان هو مقصدهم، ويأخذ منهم مبالغ طائلة، ويظل هؤلاء الحجاج والمعتمرون مخدوعين في أمرهم، وقد استدرك البعض منهم وأصبحوا يستعينون بمرشد سياحي من بني جلدتهم، وهذا الأمر كان لا بد أن نفعله نحن، ممثلين للهيئة العامة للسياحة والآثار.
وأبان أبو سبعة أن مكة المكرمة والمدينة المنورة تحويان الكثير من الأماكن التاريخية، التي تعتبر مهمة جدا في تعريف تاريخ المسلمين، وكيف نشأ الإسلام، بل إن مكان مولد النبي، صلى الله عليه وسلم، المختلف فيه لا بد أن يتم التعريف به، فالحاج أو المعتمر عندما يأتي إلى مكة المكرمة أو المدينة المنورة للحج أو العمرة أو لزيارة قبر الرسول يريد كذلك أن يتعرف على التاريخ الإسلامي المتمثل في مواقع الغزوات الإسلامية كغزوتي بدر وأحد، أو المكان الذي تعبد فيه الرسول في غار حراء وجبل ثور