"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Saturday, January 1, 2011

50 Asas Ikatan Aqidah Umat Islam

http://www.humandot.net/a/logo.gif

50 Ikatan Aqidah Yang Wajib  Kita Percayai Ialah ;

1-20 Sifat Wajib Bagi Allah SWT.
2- 20 Sifat Mustahil Bagi Allah SWT.
3- 1 Sifat Harus Bagi Allah SWT.
4- 4 Sifat Wajib Bagi Rasulullah SAW.
5- 4 Sifat Mustahil Bagi Rasulullah SAW.
6- 1 Sifat Harus Bagi Rasulullah SAW.
Satu sifat yang jaiz atau sifat yang harus bagi Rasul/Nabi ialah Aradhul Basyariyah iatu untuk bersifat dengan sifat-sifat yang dipunyai oleh manusia-manusia biasa. Seperti ingin makan, berkahwin, mempunyai zuriat dan sebagainya.

Sifat-sifat Rasul dan Nabi

Ada 4 sifat yang Wajib bagi Rasul/Nabi. Ada 4 sifat yang Mustahil bagi Rasul/Nabi. Ada satu sifat yang Harus bagi Rasul/Nabi.
1. Siddiq maknanya Benar. Apa yang disabdakan oleh Rasul/Nabi adalah benar dan dibenarkan kata-katanya. Siddiq dan sadiqul masduq. Rasul/Nabi tidak berkata-kata melainkan apa yang telah diwahyukan oleh Allah SWT. Mustahil Rasul/Nabi bersifat dengan sifat KIZZIB (Dusta ). Mustahil Rasul/Nabi mengatakan sesuatu yang tidak dia ketahui dan tidak diwahyukan Allah kepadanya. Firman Allah bermaksud: Tidaklah dia (Rasulullah SAW) mengucapkan mengikut kemahuan hawa nafsunya. Apa yang diucapkan tidak lain melainkan wahyu yang diwahyukan. (An-Najm: 3-4).
2. Sifat yang wajib bagi Rasul/Nabi adalah AMANAH. Amanah ialah Rasul/Nabi akan melakukan sesuatu serta melaksanakan hokum-hukum Allah dengan benar dan tepat sebagaimana yang diwahyukan Allah SWT. Dan juga Rasul/Nabi tidak memungkiri janji.
“Barangsiapa yang berdusta atas nama ku, siapkanlah tempatnya di dalam api neraka “ (Bukhari, Muslim )
Maka mustahil Rasul/Nabi bersifat KHIANAT iaitu tidak amanah dan mungkir janji.
3. Wajib bagi Rasul/Nabi bersifat dengan sifat TABLIGH iaitu menyampaikan. Rasul/Nabi menyampaikan kepada umatnya apa yang Allah wahyukan kepadanya. Mustahil Rasul/Nabi bersifat dengan sifat KITMAN iaitu menyembunyikan.
4- Wajib bagi Rasul/Nabi bersifat dengan sifat FATANAH iaitu bijaksana. Rasul/Nabi mampu memahami perintah-perintah Allah dengan betul dan tepat. Mampu pula berhadapan dengan penentang-epnentangnya dengan bijaksana dengan bukti-bukti yang kukuh . Mustahil Rasul/Nabi bersifat dengan sifat Jahlun iaitu bebal.
Dan satu sifat yang jaiz atau sifat yang harus bagi Rasul/Nabi ialah Aradhul Basyariyahiatu untuk bersifat dengan sifat-sifat yang dipunyai oleh manusia-manusia biasa. Seperti ingin makan, berkahwin, mempunyai zuriat dan sebagainya.
Sifat harus atau sifat jaiz juga dimiliki oleh Allah.
Harus bagi Allah memperbuatkan sesuatu yang harus ada atau tiada atau meninggalkannya. Contohnya, harus bagi Allah menciptakan langit, bumimatahari dan yang lain dan harus juga bagi Allah untuk tidak menciptakannya. Tidak wajib bagi Allah membuat sesuatu seperti menghidupkan atau mematikan bahkan itu harus pada hak Allah.

Sifat 20 Wajib Dan Mustahil Bagi Allah SWT

Sifat WajibTulisan ArabMaksudSifatSifat MustahilTulisan ArabMaksud
WujudﻭﺟﻮﺩAdaNafsiahAdamﻋﺪﻡTiada
QidamﻗﺪﻡSediaSalbiahHaduthﺣﺪﻭﺙBaharu
BaqaﺑﻘﺎﺀKekalSalbiahFanaﻓﻨﺎﺀAkan binasa
Mukhalafatuhu lilhawadithﻣﺨﺎﻟﻔﺘﻪ ﻟﻠﺤﻮﺍﺩﺙBersalahan Allah Ta'ala dengan segala yang baharuSalbiahMumathalatuhu lilhawadithﻣﻤﺎﺛﻠﺘﻪ ﻟﻠﺤﻮﺍﺩﺙMenyamai atau bersamaan bagi-Nya dengan suatu yang baru
Qiamuhu binafsihﻗﻴﺎﻣﻪ ﺑﻨﻔﺴﻪBerdiri-Nya dengan sendiriSalbiahQiamuhu bighairihﻗﻴﺎﻣﻪ ﺑﻐﻴﺮﻩBerdiri-Nya dengan yang lain
WahdaniatﻭﺣﺪﺍﻧﻴﺔEsa Allah Ta'ala pada dzat,pada sifat dan pada perbuatanSalbiahTa'addudﺗﻌﺪﺩBerbilang-bilang
QudratﻗﺪﺭﺓBerkuasaMa'aniAjzunﻋﺟﺰLemah
IradatﺇﺭﺍﺩﺓBerkehendak menentukanMa'aniKarahahﻛﺮﺍﻫﻪBenci iaitu tidak menentukan
IlmuﻋﻠﻢMengetahuiMa'aniJahlunﺟﻬﻞBodoh
HayatﺣﻴﺎﺓHidupMa'aniAl-MautﺍﻟﻤﻮﺕMati
Sama'ﺳﻤﻊMendengarMa'aniAs-SummuﺍﻟﺻﻢPekak
BasarﺑﺼﺮMelihatMa'aniAl-UmyuﺍﻟﻌﻤﻲButa
Kalamﻛﻼ ﻡBerkata-kataMa'aniAl-BukmuﺍﻟﺑﻜﻢBisu
Kaunuhu qaadiranﻛﻮﻧﻪ ﻗﺎﺩﺭﺍKeadaan-Nya yang berkuasaMa'nawiyahKaunuhu ajizanﻛﻮﻧﻪ ﻋﺎﺟﺰﺍKeadaan-Nya yang lemah
Kaunuhu muriidanﻛﻮﻧﻪ ﻣﺮﻳﺪﺍKeadaan-Nya yang berkehendak menentukanMa'nawiyahKaunuhu kaarihanﻛﻮﻧﻪ ﻛﺎﺭﻫﺎKeadaan-Nya yang benci iaitu tidak menentukan
Kaunuhu 'alimanﻛﻮﻧﻪ ﻋﺎﻟﻤﺎKeadaan-Nya yang mengetahuiMa'nawiyahKaunuhu jahilanﻛﻮﻧﻪ ﺟﺎﻫﻼKeadaan-Nya yang bodoh
Kaunuhu hayyanﻛﻮﻧﻪ ﺣﻴﺎKeadaan-Nya yang hidupMa'nawiyahKaunuhu mayitanﻛﻮﻧﻪ ﻣﻴﺘﺎKeadaan-Nya yang mati
Kaunuhu sami'anﻛﻮﻧﻪ ﺳﻤﻴﻌﺎKeadaan-Nya yang mendengarMa'nawiyahKaunuhu asammaﻛﻮﻧﻪ ﺃﺻﻢKeadaan-Nya yang pekak
Kaunuhu basiiranﻛﻮﻧﻪ ﺑﺼﻴﺭﺍ
Keadaan-Nya yang melihatMa'nawiyahKaunuhu a'maaﻛﻮﻧﻪ ﺃﻋﻤﻰKeadaan-Nya yang buta
Kaunuhu mutakallimanﻛﻮﻧﻪ ﻣﺘﻜﻠﻤﺎKeadaan-Nya yang berkata-kataMa'nawiyahKaunuhu abkamﻛﻮﻧﻪ ﺃﺑﻜﻢKeadaan-Nya yang kelu

5 Rahsia Berzikir Kepada Allah SWT

http://www.moveed.com/data/media/44/344.jpg
1-Supaya Allah SWT sentiasa mengingati kita. surah al-Baqarah ayat : 152.
2:152
Oleh itu ingatlah kamu kepadaKu (dengan mematuhi hukum dan undang-undangKu), supaya Aku membalas kamu dengan kebaikan; dan bersyukurlah kamu kepadaKu dan janganlah kamu kufur (akan nikmatKu).
2-Tidak mendapat kecelakaan yang besar. Surah Az-Zumar ayat 22.
39:22
Jika demikian, adakah orang yang telah dilapangkan Allah dadanya untuk menerima Islam, lalu ia tetap berada dalam cahaya (hidayah petunjuk) dari Tuhannya, (sama seperti orang yang tertutup mata hatinya dengan selaput kederhakaan)? Maka kecelakaan besarlah bagi orang-orang yang keras membatu hatinya daripada menerima peringatan yang diberi oleh Allah. Mereka yang demikian keadaannya, adalah dalam kesesatan yang nyata.
3-Hati menjadi tenang dan  tidak keras hati. Surah Az-Zumar ayat : 23, Ar-Ra’d ayat : 28 dan Al-Hadid ayar : 16.
39:23
Allah telah menurunkan sebaik-baik perkataan iaitu Kitab Suci Al-Quran yang bersamaan isi kandungannya antara satu dengan yang lain (tentang benarnya dan indahnya), yang berulang-ulang (keterangannya, dengan berbagai cara); yang (oleh kerana mendengarnya atau membacanya) kulit badan orang-orang yang takut kepada Tuhan mereka menjadi seram; kemudian kulit badan mereka menjadi lembut serta tenang tenteram hati mereka menerima ajaran dan rahmat Allah. Kitab Suci itulah hidayah petunjuk Allah; Allah memberi hidayah petunjuk dengan Al-Quran itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan (ingatlah) sesiapa yang disesatkan Allah (disebabkan pilihannya yang salah), maka tidak ada sesiapa pun yang dapat memberi hidayah petunjuk kepadanya.
13:28
“(Iaitu) orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah”. Ketahuilah dengan “zikrullah” itu, tenang tenteramlah hati manusia.
57:16
Belum sampaikah lagi masanya bagi orang-orang yang beriman, untuk khusyuk hati mereka mematuhi peringatan dan pengajaran Allah serta mematuhi kebenaran (Al-Quran) yang diturunkan (kepada mereka)? Dan janganlah pula mereka menjadi seperti orang-orang yang telah diberikan Kitab sebelum mereka, setelah orang-orang itu melalui masa yang lanjut maka hati mereka menjadi keras, dan banyak di antaranya orang-orang yang fasik – derhaka.
4-Terhindar daripada pujukan syaitan.Surah Al-A’raf ayat 201.
7:201
Sesungguhnya orang-orang yang bertaqwa, apabila mereka disentuh oleh sesuatu imbasan hasutan dari Syaitan, mereka ingat (kepada ajaran Allah) maka dengan itu mereka nampak (jalan yang benar).
5-Sentiasa ingat dan peka kepada arahan Allah SWT. Surah Al-An’am ayat : 152.
6:152
“Dan janganlah kamu hampiri harta anak yatimmelainkan dengan cara yang baik (untuk mengawal dan mengembangkannya), sehingga ia baligh (dewasa, serta layak mengurus hartanya dengan sendiri); dan sempurnakanlah segala sukatan dan timbangan dengan adil”. – Kami tidak memberatkan seseorang dengan kewajipan melainkan sekadar kesanggupannya – “dan apabila kamu mengatakan sesuatu (semasa membuat apa-apa keterangan) maka hendaklah kamu berlaku adil, sekalipun orang itu ada hubungan kerabat (dengan kamu); dan perjanjian (perintah-perintah) Allah hendaklah kamu sempurnakan. Dengan yang demikian itulah Allah perintahkan kamu, supaya kamu beringat (mematuhiNya)”.
Membentuk Kecerdasan Melalui Al-Quran. m/s : 176.

7 Pengajaran yang Allah SWT berikan kepada manusia

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQv7uZNFvCuUgf4FTEUEHHmSwsMN6msl4dXdoHRhHbTa85xGTKI
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS0DJxizZFv_AmJPCQAeztzFLVVQgl00zGGz6onhlXc2-7ZdNGS5A
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSPSYMGNnhTjSakTQkWhGDrklSUlSYG5fHO2UXH2f0mc1TApBQZ
1-Diberikan umur yang panjang dan waktu yang cukup. surah Fathir, ayat : 37.
35:37
Sahih International
And they will cry out therein, "Our Lord, remove us; we will do righteousness - other than what we were doing!" But did We not grant you life enough for whoever would remember therein to remember, and the warner had come to you? So taste [the punishment], for there is not for the wrongdoers any helper.
Malay
Dan mereka menjerit-jerit di dalam neraka itu (sambil merayu): "Wahai Tuhan kami, keluarkanlah kami (dari azab ini); kami akan mengerjakan amal-amal yang soleh, yang lain dari apa yang kami pernah kerjakan. (lalu Allah menempelak mereka): "Bukankah Kami telah melanjutkan umur kamu dan memberikan masa yang cukup untuk berfikir dan beringat padanya oleh sesiapa yang suka berfikir dan beringat? Dan kamu pula telah didatangi oleh Rasul (Kami) yang memberi amaran oleh itu, rasalah (azab seksa), kerana orang-orang yang zalim tidak akan beroleh sesiapapun yang dapat memberikan pertolongan".
2-Adanya aturan yang berkat. Surah As-Sad, ayat : 24.
38:24
Sahih International
[David] said, "He has certainly wronged you in demanding your ewe [in addition] to his ewes. And indeed, many associates oppress one another, except for those who believe and do righteous deeds - and few are they." And David became certain that We had tried him, and he asked forgiveness of his Lord and fell down bowing [in prostration] and turned in repentance [to Allah ].
Malay
Nabi Daud berkata: " Sesungguhnya ia telah berlaku zalim kepadamu dengan meminta kambingmu itu (sebagai tambahan) kepada kambing-kambingnya; dan sesungguhnya kebanyakan dari orang-orang yang bergaul dan berhubungan (dalam berbagai-bagai lapangan hidup), setengahnya berlaku zalim kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh; sedang mereka amatlah sedikit!" Dan Nabi Daud (setelah berfikir sejurus), mengetahui sebenarnya Kami telah mengujinya (dengan peristiwa itu), lalu ia memohon ampun kepada Tuhannya sambil merebahkan dirinya sujud, serta ia rujuk kembali (bertaubat).
3-Manusia akan kembali kepada Allah SWT. Surah Al-Mukmin, ayat : 13.
23:13
Sahih International
Then We placed him as a sperm-drop in a firm lodging.
Malay
Kemudian Kami jadikan "pati" itu (setitis) air benih pada penetapan yang kukuh;
4-Al-Quran diturunkan secara berturut-turut. Surah Al-Qasas, ayat : 51.
28:51
Sahih International
And We have [repeatedly] conveyed to them the Qur'an that they might be reminded.
Malay
Dan demi sesungguhnya Kami telah hubungkan turunnya firman-firman Kami (Al-Quran) dengan berturut-turut kepada mereka, supaya mereka beroleh peringatan (lalu beriman).
5-Penciptaan Alam semesta dan sebagainya yang menunjukkan kekuasaan Allah SWT. Surah Yunus, ayat : 3.
10:3
Sahih International
Indeed, your Lord is Allah , who created the heavens and the earth in six days and then established Himself above the Throne, arranging the matter [of His creation]. There is no intercessor except after His permission. That is Allah , your Lord, so worship Him. Then will you not remember?
Malay
Sesungguhnya Tuhan kamu ialah Allah yang menjadikan langit dan bumi dalam enam masa kemudian Ia bersemayam di atas Arasy mentadbirkan segala urusan. Tidak ada sesiapa pun yang dapat memberi syafaat melainkan sesudah diizinkanNya. (Yang bersifat demikian) itulah Allah, Tuhan (yang memelihara dan mentadbirkan keadaan) kamu; maka tunduklah dan taatlah kamu kepada perintahNya; patutkah kamu - setelah mengetahui kenyataan yang tersebut tidak mahu mengingatiNya?
6-Terdapat kebaikan pada setiap perintahNya. Surah An-Nur, ayat : 27.
24:27
Sahih International
O you who have believed, do not enter houses other than your own houses until you ascertain welcome and greet their inhabitants. That is best for you; perhaps you will be reminded.
Malay
Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu masuk ke dalam mana-mana rumah yang bukan rumah kamu, sehingga kamu lebih dahulu meminta izin serta memberi salam kepada penduduknya; yang demikian adalah lebih baik bagi kamu, supaya kamu beringat (mematuhi cara dan peraturan yang sopan itu).
7-Ciptaan Allah SWT yang berpasangan dan bersistem. Surah Az-Zariat, ayat : 49.
51:49
Sahih International
And of all things We created two mates; perhaps you will remember.
Malay
Dan tiap-tiap jenis Kami ciptakan berpasangan, supaya kami dan mengingati (kekuasaan kami dan mentauhidkan Kami).
Membentuk Kecerdasan Daripada Al-Quran.m/s : 176.

Hati yang Allah SWT jadikan keras seperti batu

http://www.shroog.org/vb/imgcache/6482.imgcache.jpg
39:22
Surah Az-Zumar, ayat :  22
Sahih International
So is one whose breast Allah has expanded to [accept] Islam and he is upon a light from his Lord [like one whose heart rejects it]? Then woe to those whose hearts are hardened against the remembrance of Allah . Those are in manifest error.
Malay
Jika demikian, adakah orang yang telah dilapangkan Allah dadanya untuk menerima Islam, lalu ia tetap berada dalam cahaya (hidayah petunjuk) dari Tuhannya, (sama seperti orang yang tertutup mata hatinya dengan selaput kederhakaan)? Maka kecelakaan besarlah bagi orang-orang yang keras membatu hatinya daripada menerima peringatan yang diberi oleh Allah. Mereka yang demikian keadaannya, adalah dalam kesesatan yang nyata.
2:74
Surah Al-Baqarah, ayat :  74.
Sahih International
Then your hearts became hardened after that, being like stones or even harder. For indeed, there are stones from which rivers burst forth, and there are some of them that split open and water comes out, and there are some of them that fall down for fear of Allah . And Allah is not unaware of what you do.
Malay
Kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal di antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir air sungai daripadanya; dan ada pula di antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya; dan ada juga di antaranya yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah; sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan.
22:53
Surah Al-Haj, ayat 53
Sahih International
[That is] so He may make what Satan throws in a trial for those within whose hearts is disease and those hard of heart. And indeed, the wrongdoers are in extreme dissension.
Malay
(Yang demikian) kerana Allah hendak menjadikan hasutan Syaitan itu sebagai satu fitnah cubaan bagi orang-orang yang ada penyakit kufur ingkar dalam hati mereka, dan yang hatinya keras membatu; dan sesungguhnya mereka yang zalim itu sentiasa berada dalam pertentangan yang jauh dari kebenaran.
42:40
Surah Syraa, ayat : 40
Sahih International
And the retribution for an evil act is an evil one like it, but whoever pardons and makes reconciliation - his reward is [due] from Allah . Indeed, He does not like wrongdoers.
Malay
Dan (jika kamu hendak membalas maka) balasan sesuatu kejahatan ialah kejahatan yang bersamaan dengannya; dalam pada itu sesiapa yang memaafkan (kejahatan orang) dan berbuat baik (kepadanya), maka pahalanya tetap dijamin oleh Allah (dengan diberi balasan yang sebaik-baiknya). Sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang berlaku zalim.
Hati Orang Yang Allah Selamatkan pasti sentiasa selamat.
22:54
Surah Al-Haj, ayat 54
Sahih International
And so those who were given knowledge may know that it is the truth from your Lord and [therefore] believe in it, and their hearts humbly submit to it. And indeed is Allah the Guide of those who have believed to a straight path.
Malay
Dan juga supaya orang-orang yang beroleh ilmu mengetahui bahawa ayat-ayat keterangan itu benar dari Tuhanmu, lalu mereka beriman kepadanya, sehingga tunduk taatlah hati mereka mematuhinya; dan sesungguhnya Allah sentiasa memimpin orang-orang yang beriman ke jalan yang lurus.
Analisis Roh,Ibnu Qayyum. m/s : 482-483

9 Tingkatan Kekuatan Ilmu Allah SWT Dalam Al-Quran

http://i29.tinypic.com/10ckveu.jpg
1-Seluruh alam semesta dan peristiwa yang terjadi adalah dalam jangkauan Ilmu Allah SWT. Surah Fathir, ayat : 11, dan Surah Fussilat, ayat : 47.
35:11
Surah Fathir : ayat 11.
Sahih International
And Allah created you from dust, then from a sperm-drop; then He made you mates. And no female conceives nor does she give birth except with His knowledge. And no aged person is granted [additional] life nor is his lifespan lessened but that it is in a register. Indeed, that for Allah is easy.
Malay
Dan Allah menciptakan kamu dari tanah, kemudian dari (setitis) air benih, kemudian Ia menjadikan kamu berpasangan (lelaki dan perempuan). Dan tiada mengandung seseorang perempuan (juga seekor betina), dan tidak pula satu-satunya melahirkan (anak yang dikandungnya) melainkan dengan keadaan yang diketahui Allah. Dan tidak diberikan seseorang berumur panjang, juga tidak dijadikan seseorang pendek umurnya, melainkan ada kadarnya di dalam Kitab Ilahi. Sesungguhnya yang demikian itu mudah sahaja kepada Allah.
41:47
Surah Fussilat, ayat : 47.
Sahih International
To him [alone] is attributed knowledge of the Hour. And fruits emerge not from their coverings nor does a female conceive or give birth except with His knowledge. And the Day He will call to them, "Where are My 'partners'?" they will say, "We announce to You that there is [no longer] among us any witness [to that]."
Malay
Kepada (ilmu pengetahuan) Allah jua lah kembalinya soal mengetahui masa datangnya hari kiamat; dan (demikianlah tiap-tiap apa yang akan berlaku, kerana) sebiji buah (umpamanya) tidak akan keluar dari kelopaknya, dan seorang ibu tidak akan mengandung dan tidak akan melahirkan anak, melainkan (pada masa dan keadaan yang betul tepat) dengan pengetahuan Allah. Dan pada hari Tuhan menyeru mereka (yang musyrik, dengan bertanya kepada mereka): "Mana dia makhluk-makhluk yang kamu sifatkan menjadi sekutu-sekutuKu?" Mereka menjawab: "Kami mengakui kepadaMu (wahai Tuhan kami), bahawa tidak ada di antara kami seorang pun yang mahu menjadi saksi (kerana anggapan kami dahulu telah nyata salahnya)!"
2-Ilmu Allah SWT meliputi segala sesuatu.                                                                                                Surah At-Thalaq, ayat : 12, Surah Al-Anam, ayat : 80 dan Surah Al-A'raf, ayat :89.
65:12
Surah At-Talaq, ayat : 12.
Sahih International
It is Allah who has created seven heavens and of the earth, the like of them. [His] command descends among them so you may know that Allah is over all things competent and that Allah has encompassed all things in knowledge.
Malay
Allah yang menciptakan tujuh petala langit dan (Ia menciptakan) bumi seperti itu; perintah Allah berlaku terus menerus di antara alam langit dan bumi. (Berlakunya yang demikian) supaya kamu mengetahui bahawa sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu, dan bahawa sesungguhnya Allah tetap meliputi ilmuNya akan tiap-tiap sesuatu.
6:80
Surah Al-anam, ayat : 80.
Sahih International
And his people argued with him. He said, "Do you argue with me concerning Allah while He has guided me? And I fear not what you associate with Him [and will not be harmed] unless my Lord should will something. My Lord encompasses all things in knowledge; then will you not remember?
Malay
Dan ia dibantah oleh kaumnya, ia pun berkata: "Patutkah kamu membantahku mengenai Allah, padahal sesungguhnya Ia telah memberi hidayah petunjuk kepadaku? Dan aku pula tidak takut (akan sebarang bahaya dari) apa yang kamu sekutukan dengan Allah, kecuali Tuhanku menghendaki sesuatu dari bahaya itu. (Sesungguhnya) pengetahuan Tuhanku meliputi tiap-tiap sesuatu, tidakkah kamu mahu (insaf) mengambil pelajaran?
7:89
Surah Al-A'raf, ayat : 89.
Sahih International
We would have invented against Allah a lie if we returned to your religion after Allah had saved us from it. And it is not for us to return to it except that Allah , our Lord, should will. Our Lord has encompassed all things in knowledge. Upon Allah we have relied. Our Lord, decide between us and our people in truth, and You are the best of those who give decision."
Malay
"Sesungguhnya (bermakna) kami berdusta terhadap Allah, jika kami berpindah kepada ugama kamu sesudah Allah menyelamatkan kami daripadanya. Dan tidaklah harus kami berpindah kepadanya sama sekali, kecuali jika Allah Tuhan kami, menghendakinya. Pengetahuan Tuhan kami meliputi akan tiap-tiap sesuatu. Kepada Allah jualah kami bertawakal. Wahai Tuhan kami, hukumkanlah antara kami dan kaum kami dengan kebenaran (keadilan), kerana Engkau jualah sebaik-baik Hakim".
3-Ilmu Allah SWT tidak dapat ditandingi oleh sesuatu pun. Surah Taha, ayat : 110.
20:110
Surah Taha, ayat : 110.
Sahih International
Allah knows what is [presently] before them and what will be after them, but they do not encompass it in knowledge.
Malay
Allah mengetahui apa yang di hadapan mereka (dari hal-hal dunia), dan apa yang di belakang mereka (dari perkara akhirat); sedang mereka tidak mengetahuinya secara meliputi.
4-Mampu membuat baju untuk berperang. Surah Al-Ambiya', ayat : 80.
21:80
Surah Al-Ambiya', ayat : 80.
Sahih International
And We taught him the fashioning of coats of armor to protect you from your [enemy in] battle. So will you then be grateful?
Malay
Dan Kami mengajar Nabi Daud membuat baju-baju besi untuk kamu, untuk menjaga keselamatan kamu dalam mana-mana peperangan kamu, maka adakah kamu sentiasa bersyukur?
5-Allah SWT memberi keampunan kepada mereka yang bertaubat, mengikut jalannya dan memeliharanya daripada siksaan api neraka. Surah Al-Mukmin , ayat 7.
23:7
Surah Al-Mukmin, ayat : 7.
Sahih International
But whoever seeks beyond that, then those are the transgressors -
Malay
Kemudian, sesiapa yang mengingini selain dari yang demikian, maka merekalah orang-orang yang melampaui batas;
6- Dengan adanya ilmu Allah SWT membiarkan manusia menyembah selain daripada Allah SWT. Surah Al-Jaziyah, ayat : 23.
51:23
Surah Al-Jaziyah, ayat : 23.
Sahih International
Then by the Lord of the heaven and earth, indeed, it is truth - just as [sure as] it is that you are speaking.
Malay
Maka demi Tuhan langit dan bumi, sesungguhnya (apa yang tersebut) itu tetap benar, (tidak patut diragu-ragukan) sebagaimana (tidak sepatutnya diragukan) benarnya kamu dapat berkata-kata.
7-Allah SWT melaksanakan perbuatan-perbuatan manusia dengan Ilmunya.                               Surah  Al-A'raf, ayat : 7.
7:7
Surah  Al-A'raf, ayat : 7.
Sahih International
Then We will surely relate [their deeds] to them with knowledge, and We were not [at all] absent.
Malay
Kemudian sesungguhnya Kami akan ceritakan kepada mereka (Rasul-rasul dan umat-umatnya), dengan (berdasarkan) pengetahuan (yang meliputi akan apa yang mereka lakukan), dan sememangnya Kami tidak sekali-kali ghaib (bahkan sentiasa Mendengar, Melihat dan Mengetahui akan hal ehwal mereka).
8-Ilmu Allah SWT melebihi ilmu kepakaran manusia. Surah  Yusuf, ayat :  76.
12:76
Surah  Yusuf, ayat :  76.
Sahih International
So he began [the search] with their bags before the bag of his brother; then he extracted it from the bag of his brother. Thus did We plan for Joseph. He could not have taken his brother within the religion of the king except that Allah willed. We raise in degrees whom We will, but over every possessor of knowledge is one [more] knowing.
Malay
Maka Yusuf pun mulailah memeriksa tempat-tempat barang mereka sebelum memeriksa tempat barang saudara kandungnya (Bunyamin) kemudian ia mengeluarkan benda yang hilang itu dari tempat simpanan barang saudara kandungnya. Demikianlah Kami jayakan rancangan untuk (menyampaikan hajat) Yusuf. Tidaklah ia akan dapat mengambil saudara kandungnya menurut undang-undang raja, kecuali jika dikehendaki oleh Allah. (Dengan ilmu pengetahuan), Kami tinggikan pangkat kedudukan sesiapa yang Kami kehendaki, dan tiap-tiap orang yang berilmu pengetahuan, ada lagi di atasnya yang lebih mengetahui,
9-Alam Ghaib dan Alam Kiamat adalah dalam Ilmu Allah SWT.                                          Surah  Al-Ahqaf, ayat : 23 dan Surah An-Najm , ayat : 35.
46:23
Surah  Al-Ahqaf, ayat : 23
Sahih International
He said, "Knowledge [of its time] is only with Allah , and I convey to you that with which I was sent; but I see you [to be] a people behaving ignorantly."
Malay
Nabi Hud berkata: "Sesungguhnya ilmu pengetahuan (tentang kedatangan azab itu) hanya ada di sisi Allah, dan (tugasku hanya) menyampaikan kepada kamu apa yang aku diutuskan membawanya, tetapi aku lihat kamu satu kaum yang jahil (akan tugas Rasul)!"
53:35
Surah An-Najm , ayat : 35.
Sahih International
Does he have knowledge of the unseen, so he sees?
Malay
Adakah ia mempunyai pengetahuan mengenai perkara yang ghaib sehingga ia dapat mengetahui (bahawa orang lain boleh menghalang gantinya dari apa yang akan menimpanya pada hari akhirat)?
Membentuk Lecerdasan Daripada Al-Quran, m/s : 104 & 105,

Al-Quran kini dalam 29 Bahasa

القرآن الكريم بــ 29 لغة مختلفة

القران الكريم بتسعه وعشرين لغه مختلفه
القرآن بعدد كبير من لغات العالم المختلفة .. لاتجعل الرسالة تقف في بريدك .. فكل من سينتفع ويقرأ
من هنا سيكتب لك له أجر عظيم أو يهتدي أحدهم للإسلام بسببك فيكون لك خير من حمر النعم ..
فلا تستقل هذا الأجر فربما يدوم حتى بعد مماتك وينفعك يوم لاينفع مال ولابنون ..
وإليكم هنا القران بــ 29 لغة مختلفة … إرسلوها لكل من تعرفون ..
High quality colored pages of the translations of the meaning
of the Holy Quran … Choose your preferred language
the Holy Quran by Anko language القران بلغه انكو
the Holy Quran by Somali language القران باللغه الصوماليه
the Holy Quran by Macedonian language القران باللغه المقدونيه
Anko
Somali
Macedonian
the Holy Quran by English language القران باللغه الانجليزيه
the Holy Quran by Spanish language القران باللغه الاسبانيه
the Holy Quran by French language القران باللغه الفرنسيه
English
Spanish
French
the Holy Quran by Malayalam language القران بلغه مايلام
the Holy Quran by Portuguese language القران باللغه البرتغاليه
the Holy Quran by Urdu language القران بلغه الاوردو
Malayalam
Portuguese
Urdu
the Holy Quran by Sindhi language القران بلغه سندي
the Holy Quran by Othmany language القران بالعثماني
the Holy Quran by Hausa language القران بلغه الهوسا
Sindhi
Othmany
Hausa
the Holy Quran by Filipino language القران باللغه الفلبينيه
the Holy Quran by Thai language القران بلغه تاهي
the Holy Quran by Turkish language القران باللغه التركيه
Filipino
Thai
Turkish
the Holy Quran by Chinese language القران باللغه الصينيه
the Holy Quran by Greek language القران باللغه اليونانيه
the Holy Quran by German language القران باللغه الالمانيه
Chinese
Greek
German
the Holy Quran by Tamil language القران بلغه التاميل
the Holy Quran by Indonesian language القران باللغه الاندونيسيه
the Holy Quran by Korean language القران باللغه الكوريه
Tamil
Indonesian
Korean
the Holy Quran by Dory language القران بلغه دوري
the Holy Quran by Warsh language القران على روايه ورش
the Holy Quran by Kaloon language القران بلغة كالون
Dory
Warsh
Kaloon
the Holy Quran by Kazakh language القران باللغه الكازاخستانيه
the Holy Quran by Brahui language القران بلغه براهي
the Holy Quran by Chichewa language القران بلغه تشيتشوا
Kazakh
Brahui
Chichewa
the Holy Quran by Kashmiri language القران باللغه الكشميريه
the Holy Quran by Yoruba language القران بلغه يوروبا
Kashmiri
Yoruba