"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Saturday, February 19, 2011

Kisah-kisah mualaf
Kanak Syurga membaca Al-Quran dengan penuh kesedihan
Kanak-kanak perempuan yang belajar tadika dan menghafaz Al-Quran dengan didikan seorang  ibunya seorang doktor, bapanya juga seorang doktor. mereka bertugas di saudi , Setiap hari ibunya memperdengar bacaan Al-Quran kepada anak kesayangannya. Namun pada suatu hari, ibunya mersakan suatu perubahan pada anak kesayangannya. Setelah dibuat pemeriksaan, anak kesayangan disahkan menghadapi penyakit barah yang amat bahaya. Kini anak kesayangannya sudah berusia 8 tahun dan mampu membaca Al-Quran dengan penuh khusyuk dan merdu, namun apakan daya anak kesayangan mereka berdua akan menghadapi kematian.
Diringkaskan cerita, kedua ibunya meninggal dunia kerana terlibat dalam satu kemalangan, ibu dan bapa meninggal dunia hanya berbeza jarak masa seminggu sahaja. Sahabat handai kedua ibubapanya merahsiakan pemergian kedua ibubapanya. Namun dengan kuasa Allah SWT, semasa sahabat handai kedua ibubapanya  mengelilinginya di atas katil, setelah kedua ibubapa telah menemui Allah SWT... Tiba-tiba dia mengeluarkan kata " saya telah melihat kedua ibu bapa saya yang telah pergi menemui Allah ". Semua sahabat handai kedua ibubapanya merasa sedih kerana kecerdikan dan ketabahannya menghadapi cubaan dan ujian Allah SWT.
Akhirnya sahabat handai kedua ibubapanya dari mesir dan saudi mengumpul derma dan menghantarnya ke Britain untuk mendapat rawatan terbaik disana...
Namun apa yang anda dengar dari suara bacaan ayat suci Al-Quran adalah bacaannya secara lansung dari hospital di Britain dan dia telah tahu bahawa nyawanya akan diambil oleh Allah SWT serta dia redha dengan takdir Allah SWT...
Dengarlah suara bacaan Ayat Suci Al-Quran dan doanya kepada Allah SWT, sebelum nyawanya diangkat oleh Malikil Maut.... untuk bertemu Allah SWT serta menemui kedua ibubapa...

Membaiki hidung yang telah dipotong oleh suami sendiri

http://g.abunawaf.com/2011/2/15/badr/680_thumb.jpg
عندما قطع أنفي وأُذنيّ , خرجت مسرعة في منتصف الليل وشعرت بأن هناك مياهاً باردة في أنفي , وعندما فتحت عيناي لم أتمكن من الرؤية لأن الدماء تغطي وجهي
هكذا تشرح الفتاة الأفغانية بيبي عائشة ذات الـ 18 ربيعاً حالتها عندما قُطع أنفها وأذنيها بعد خلافات مع زوجها وذلك في لقاء سابق مع قناة CNN الإخبارية .
فازت الصورة التي التقطها المصور Jodi Bieber من جنوب أفريقيا بالمركز الأول في مسابقة التصوير الصحفي العالمية 2011 .
عاشت الفتاة في اقليم أوزوغان في أفغانستان وقد تزوجت وعمرها 12 عاماً من شاب أفغاني أساء معاملتها مما اضطرها للهروب إلى بيت أهلها وبعدها قام بعملته الشنيعة , وتخلى عنها حتى تم نقلها إلى ملجأ للنساء في كابول حيث نقلت للولايات المتحدة الأمريكية لإجراء العمليات التجميلية .
من تعليقات لجنة التحكيم على الصورة في مسابقة التصوير الصحفي :
صورة قوية بشكل لا يصدق . المصور يرسل رسالة قوية جدا الى العالم ، حوالى 50 ? من السكان في العالم هم من النساء ، الكثير منهن لا يزالون يعيشون في ظروف بائسة ويعانين من العنف .Ruth Eichhorn
صورة رائعة .. صورة مختلفة .. صورة مخيفة , ليس عن هذه المرأة فقط ، ولكن حالة المرأة في العالم أجمع .Vince Aletti
جزء من مسابقة التصوير الصحفي العالمية هو لالتقاط الصور التي تجعل الجمهور يتساءل " لماذا ؟ " , وهذه الصورة تجعل الناس يسألون : ما الذي يحدث على الأرض … ؟ ماذا يحدث … ؟ , بالنسبة لي كانت هذه الصورة التي طرحت الأسئلة المهمة . 
Aidan Sullivan
Aidan Sullivan
مجدوعة الأنف الأفغانية
صورة الفتاة الأفغانية على غلاف مجلة التايم
مجدوعة الأنف الأفغانية
صورة حديثة بعد عمليات التجميل
Gambar setelah membuat pembedahan.
Akibat perselisihan faham, seorang suami di Pakistan sanggup memotong hidung dan telinga ieterinya. Isteri yang tabah hatinya segera kejar ke hospital dan dapat menyelamtkan diri. Kini wanita tersebut telah memiliki hidung palsu.

Lelaki India bernama " Allah "

صورة أسمها الله والعياذ بالله .!!
Lelaki India yang bertugas di Kuwait memiliki nama :  " Allah ". Nauzubillah.

Video keberangkatan mubarak Sharm Al-Syeikh