"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Saturday, June 18, 2011

Pihak Gereja Itali tidak menghalang pembinaan masjid di Itali

http://images.alwatanvoice.com/news/large/9998297031.jpg
Pihak Gereja dan Kerajaan Itali sebulat suara membenarkan pembinaan masjid di Itali untuk kebaikan penduduk dan penganut agama Islam. Al-Hamdulillah.
Nota:
Insya Allah, disuatu hari nanti akan lenyap fahaman yang menuduh Islam adalah agama pengganas. Yakinlah usaha dakwah yang dilakukan oleh Rasulullah SAW kepada dunia hanyalah bertujuan untuk mengajak seluruh umat manusia memasuki Syurga Allah SAW dan mengejar jutaan pahala yang Allah SWT janjikan di dalam Al-Quran Al-Karim.
غزة - دنيا الوطن
أكد الأساقفة الإيطاليون، أن الناخبين يصوتون فى الانتخابات السياسية الإدارية، وفقا لما يمليه عليهم ضميرهم دون إشراك المجتمع المسيحى بأسره، ويسعون إلى تمثيل الصالح العام للمواطنين فى أى تيار سياسى".
ورأى الأمين العام لمجلس الأساقفة بإيطاليا المونسنيور ماريانو كروتشاتا، على هامش أعمال الاجتماع العام لمجلس الأساقفة فى الفاتيكان، أنه "لا ينبغى للمجتمع المسيحى التحيز أبدا بشكل أو بآخر".
وقال كروتشاتا، تعليقا على جدل سياسى بشأن إقامة مسجد كبير فى مدينة ميلانو التى تشهد انتخابات إدارية حاسمة يوم الأحد القادم، إن "موقف الكنيسة يتمثل بالدفاع عن حق الحرية الدينية، وكذلك فى مجال توفير أماكن للعبادة لممارسة هذا الحق الأساسى".
وذكر كروتشاتا، أن "المسجد فضلا عن كونه مكانا للصلاة، يمثل أيضا مركزا ثقافيا ومحلا للقاء والتجمع، لذلك ففى تنفيذه علينا أن نأخذ بعين الاعتبار متطلبات الحياة الاجتماعية فى مجتمعنا على النحو المنصوص عليه فى الدستور".
وتطرق سكرتير مجلس الأساقفة الإيطاليين إلى موضوع الاستغلال الجنسى للأطفال من قبل الكهنة، قائلا: "إن المسئولية الأساسية تقع على عاتق الأسقف، الذى ينبغى عليه التصرف بناء على اتصال دائم مع مجمع العقيدة والإيمان".
Terjemahan Google :
Itali menekankan bahawa pengundi mengundi dalam pilihan raya pengurusan politik, menurut suara hati mereka tanpa penglibatan masyarakat Kristian seluruh, dan berusaha untuk mewakili kepentingan awam rakyat dalam mana-mana gerakan politik. "
Pendapat Ketua Setiausaha Majlis Uskup, Monsignor Mariano Krochata, Itali, di luar Mesyuarat Agung Majlis Uskup di Vatican, bahawa "tidak ada masyarakat Kristian tidak perlu berat sebelah satu cara atau yang lain."
Krochata berkata, mengulas mengenai perdebatan politik mengenai penubuhan sebuah masjid besar di bandar Milan, yang akan mengundi penting pentadbiran Ahad depan, "kedudukan Gereja adalah untuk mempertahankan hak kebebasan agama, serta dalam penyediaan tempat ibadat untuk melaksanakan hak asas ini."
Krochata berkata, bahawa "masjid serta menjadi tempat solat, juga merupakan pusat kebudayaan dan kedai-kedai dan pemasangan untuk memenuhi, jadi dalam pelaksanaan kita perlu mengambil kira keperluan kehidupan sosial dalam masyarakat kita sebagaimana yang diperuntukkan dalam Perlembagaan."
Beliau menyentuh Majlis Uskup Itali, setiausaha kepada subjek eksploitasi seks kanak-kanak oleh imam dengan berkata: ". Tanggungjawab utama terletak dengan gajah, siapa yang harus bertindak sentiasa berhubung dengan Jemaah untuk Doktrin Iman"
Rujukan :

No comments: