"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Monday, February 28, 2011

Harga minyak dunia meningkat kepada USD 114,50 setong

http://wscdn.bbc.co.uk/worldservice/assets/images/2011/02/22/110222141332_oil_mideast_304x171_bbc_nocredit.jpg
Harga minyak naik di pasaran dunia sebanyak 2% dengan latar belakang kebimbangan rusuhan di banyak negara di Timur Tengah dan Afrika Utara ke negara-negara lain di rantau ini, terutama Arab Saudi, yang menduduki posisi pertama dalam pengeluaran minyak mentah dan eksport.
Harga minyak Brent Isnin hingga 114,50 dolar per barel sebelum harga menetap, sementara harga minyak mencapai 99,50 US light crude berputar barel.
Dan penurunan pengeluaran minyak mentah Libya oleh 75% dianggarkan sejak pecahnya peristiwa di negara ini pada tarikh 17 Februari Arab Saudi mengumumkan bahawa mereka akan memberi pampasan kepada kekurangan kerana rusuhan di sana.
Dan pada tahap yang sama, sesuai dengan U. S. Bank Merrill Lynch bahawa rusuhan di Libya telah berhenti pengeluaran minyak dalam negeri selama beberapa bulan mendatang. Laporan Bank menambah bahawa laporan awal menunjukkan bahawa pengeluaran minyak daripada beberapa bidang di atas tanah Libya, atau kapasiti pengeluaran dianggarkan sekitar 1.2 juta barel per hari, telah ditangguhkan.
Di pasaran saham Saudi jatuh 5% setelah seorang gadis 120 nyata, dari berbagai arah dan ladang, surat kepada raja di mana mereka dituntut untuk reformasi menyeluruh, terutama pelaksanaan raja berperlembagaan.
Indeks daripada "perdagangan" untuk harga saham telah turun 10% dalam dua minggu terakhir, peringkat terendah dalam enam bulan terakhir, beberapa pelabur meminta Saudi untuk mendesak kerajaan untuk campur tangan untuk menstabilkan pasaran, atau bahkan mematikan mereka.
Telah diketahui bahawa Arab Saudi memainkan peranan penting dalam bekalan minyak global.
Perkembangan ini datang pada malam pembukaan kembali pasaran saham Mesir selepas penutupan selama sebulan kerana pemberontakan popular di Mesir January 25 Januari
ارتفعت أسعار النفط في الأسواق العالمية بنسبة 2% على خلفية مخاوف من انتشار الاضطرابات في عديد من دول الشرق الأوسط وشمال أفريقيا الى دول أخرى في المنطقة، خصوصا المملكة العربية السعودية التي تحتل المركز الأول في انتاج النفط الخام وتصديره.
فقد ارتفع سعر نفط برنت الإثنين الى 114.50 دولارا للبرميل قبل أن يستقر السعر، في حين بلغ سعر النفط الخام الخفيف الأميركي 99.50 دوارا للبرميل.
وانخفض انتاج النفط الخام الليبي بنسبة تقدر ب 75% منذ اندلاع الأحداث في البلاد في 17 شباط فبراير. وكانت السعودية أعلنت أنها ستعوض النقص الحاصل نتيجة الاضطرابات هناك.
وعلى الصعيد ذاته، أفاد البنك الأميركي ميريل لينتش أن الاضطرابات في ليبيا قد توقف انتاج النفط في البلاد لأشهر عدة مقبلة. ويضيف تقرير البنك أن تقارير أولية أفادت بأن أنتاج النفط من بعض الحقول الليبية على اليابسة، أو مايقدر بطاقة انتاجية بنحو 1.2 مليون برميل يوميا، قد أوقف.
وفي السعودية نفسها انخفضت سوق الأسهم بنسبة 5% بعد توجيه 120 شخصية سعودية، من مختلف التوجهات والميادين، خطابا للملك طالبوا فيه بإجراء إصلاحات شاملة، خصوصا اعتماد نظام الملكية الدستورية.
يذكر أن مؤشر "التداول" لأسعار الأسهم قد انخفض بمعدل 10% في الاسبوعين الماضيين، وهو أدنى معدل له في الأشهر الستة الأخيرة، ما دعا بعض المستثمرين السعوديين الى حض الحكومة على التدخل لاستقرار السوق، أو حتى إغلاقها.
معلوم أن السعودية تضطلع بدور محوري في إمدادات النفط العالمية.
تأتي هذه التطورات عشية إعادة افتتاح سوق الأسهم المصرية بعد إغلاق دام شهرا بسبب الانتفاضة الشعبية المصرية في 25 كانون الثاني يناير

No comments: