"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Wednesday, October 13, 2010

4 Jenis Bisikan Hati

4 Jenis Bisikan Hati
  1. Bisikan pertama dinamakan khatir خاطر (bisikan hati ),datang daripada Allah SWT yang dipenuhi dengan kebaikan dan ianya adalah hujjah untuk kita.
  2. Bisikan hati yang biasa diterima oleh manusia.
  3. Bisikan daripada Malaikat Mulhin, bisikan membawa kebaikan,ianya adalah penasihat kepada kita yang boleh dipanggil juga إرشاد.
  4. Bisikan syaitan yang dinamakan waswasah  خاطر النفس    merupakan keburukan yang menghalang kebaikan dan menyesatkan.
Wasiat Imam Ghazali. m/s: 132.

1 comment:

azryn|crew said...

sesungguhnya Allah sentiasa bersama mereka yang bermujahadah di Jalan Allah SWT. Berterus-teranglah dengan Allah SWT, sesungguhnya kita tidak mampu menyembunyikan apa-apa pun dari pengatahuan Allah SWT kerana Allah SWT Maha Berkuasa Lagi Maha Mengetahui, Salam Ukhuwah Islamiah Daripada saya. ٍالسلام عليكم ورحمة الله وبركاته