"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Monday, June 20, 2011

30 Tahun tidak pernah senyum

http://3.bp.blogspot.com/_uBDVkOODncA/SoIaw1dLOKI/AAAAAAAAACM/HpAmeazDe4I/s320/phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg
Fudhail Bin Iyad berkata :
1- Pada hari Kiamat orang-orang kaya akan terbelenggu dengan jawatan-jawatan yang dipegangnya dan akan mengalami kesusahan. Mereka akan dibicarakan tentang perbuatan mereka, oleh itu bersedialah menjawab soalan terhadap perbuatan kamu pada hari tersebut.
2- Itulah kasihnya Allah SWT terhadap dosa hambanya sehingga tidak dibalas sekarang tetapi ditangguhkannya.
3- Orang yang dikasihi oleh Allah SWT akan ditimpa kesusahan dan orang yang yang dimurkai oleh Allah SWT akan dikurniakan kesenangan.
4- Sebagaimana tidak mungkin menangis di Syurga, maka begitulah pula tidak mungkin ketawa di dunia ini. Syurga itu bukan tempat menangis dan dunia ini bukan tempat ketawa.
5- Allah SWT berkata " Apabila hambaku mengingati Aku, Aku akan mengingati dia, bila dia lupa kepadaKu, Aku akan lupa kepadanya ".
6- Selama 30 tahun aku tidak pernah senyum.
7- Aku ingin jatuh sakit agar dapat aku dapat bersama Allah SWT dan terlepas daripada solat jemaah.
Tazkirah Awliya'. m/s: 37.

No comments: