"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Monday, June 20, 2011

Pemimpin yang sesat dan hina di sisi Allah SWT

http://www.mr7-ly.com/up//uploads/images/mr7-ly.com1e89beefae.jpg
Kata-kata Hassan Al-Basri :
1-Kambing itu lebih sedar dari manusia kerana menurut kata gembalanya. Tetapi manusia itu tidak taat kepada perintah Tuhannya dan menurut sahaja kehendak iblis.
2-Kawam-kawan yang jahat merosakkan orang yang berjalan menuju Allah SWT.
3- Mengumpul harta benda lebih buruk daripada minum arak yang mana adalah dilarang oleh Al-Quran.
4-Siapa yang memecilkan dirinya akan selamat, sesiapa yang memisahkan daripada dirinya dan nafsunya akan merasakan kebebasan.
5-Orang yang menggali asas dasar dunia ini dan di situ ia membina Bangunan Akhirat adalah orang yang bijak.
6-Sesiapa yang mengenal Allah SWT akan mengaggap dunia sebagai musuhnya dan sesiapa  yang cintakan dunia akan memusuhi Allah SWT.
7- Orang yang membuang amalan Rohaniah dan menggantikannya dengan amalan bermurah hati kepada dunia adalah orang yang rosak dan jahat.
8- Sesiapa yang cintakan emas dan perak akan dihina oleh Allah SWT dan sesiapa menganggap dirinya pemimpin masyarakat adalah sesat dan hina.
9-  Allah SWT telah berfirman " Aku akan ampunkan bagimu segala dosa kamu jika kamu tidak memandang yang lain kecuali Aku " Imam Hassaan ditanya, bagaimanakah kamu ?
Imam Hassan menjawab " Saya adalah ibarat orang ditengah laut yang kehilangan perahu dan terapung d idalam air ".
Rujukan :
Kitab Tazkirah Awliya' . m/s : 17 & 18.

No comments: