"Sesungguhnya syaitan itu hanya menyuruh kamu berbuat jahat dan keji, dan mengatakan terhadap Allah apa yang tidak kamu ketahui." (Al-Baqarah: 169).
“Wahai orang beriman, jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidik (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) sehingga menyebabkan kamu menyesali perkara yang kamu lakukan.” (Surah al-Hujurat, ayat 6)
Di kemaskini post pada 31/7/2015 Pada jam 23:40pm Kuala Lumpur

Saturday, July 30, 2011

4 Asas Utama Kemuliaan Akhlak Dalam Islam

http://farm4.static.flickr.com/3284/2764538407_810c1bc9cb_o.jpg
1-  Bersabar menanggung kerenah manusia dengan penuh kasih sayang, menerima tomahan dan celaan, menerima perbuatan khianat orang lain dan sebagainya ( Yakin kita adalah di pihak Allah SWT ).
2- Bersifat dengan sifat pemaaf yang sanggup menerima bebanan manusia kerana sifat Pemaaf adalah sifat yang boleh mengelakkan kehancuran, malah memberi ruang untuk menembah kemajuan di masa hadapan. Sifat Pemaaf adalah sifat mereka yang mendapat pangkat kebesaran di sisi Allah SWT.
3- Bersifat dengan sifat keberanian. Sifat ini adalah sifat yang akan membawa manusia kearah kemuliaan dan penghormatan. Sifat ini menjauhkan kita daripada bersifat pemarah dan pasti kehidupan kita tidak akan mundur.
4- Berlaku adil atau membentuk keadilan di kalangan manusia, kerana keadilan tidak akan terbeban dengan dosa-dosa atau keadilan tidak pernah bercampur dengan dosa. Setiap perkara yang berkaitan dengan dosa pasti tidak wujud keadilan dalam perkara tersebut. ( Tidak ada manusia yang menyembah dan menyintai Allah SWT dalam satu masa turut melakukan dosa dan melakukan kezaliman, Tidak ada ulamak yang berkebolehan dalam semua aspek sehingga tidak malu melakukan amal ibadat kepada Allah SWT dan dalam masa yang sama juga pandai melakukan maksiat terhadap Allah SWT ).
Sila baca dalam teks bahasa arab dibawah untuk lebih mendalami maksud Ilmu Allah SWT :
أصول الأخلاق أربعة :
الأول: خلق الصبر الذي يحمل الإنسان على التحلي بالحلم، والأناة، وكظم الغيظ، وكف الأذى، وما أشبه ذلك. 


الثاني: خلق العفة وهي التي تحمل الإنسان على الانكفاف عن الرذائل، والتعلق بالمعالي والأمور الكبار. 


الثالث: خلق الشجاعة وهي التي تحمل الإنسان على العزة والكرم، والجود والبذل، وتنهاه عن التهور، أو الغضب.
الرابع : خلق العدل مع النفس، ومع الناس ومن العدل أن يكون الإنسان معتدلاً في أخلاقه، فإن كل خلق حسن فهو مكتنف بخلقين ذميمين، فالإنسان إذا أفرط انتقل إلى خلق ذميم، وإذا فرط انتقل أيضاً إلى خلق ذميم ، فالحلم: خلق حسن فاضل، فإذا زاد وتعدى تحول إلى نوع من الذلة والمهانة، وإذا نقص تحول إلى نوع من الغضب وشدة الانفعال.
والكرم خلق حسن فاضل مطلوب، لكن إذا زاد الكرم وتعدى تحول إلى إسراف وتبذير، وإذا نقص تحول إلى بخل وحرص وشح.

Rujukan :

No comments: